بین الملل تابناک/ تحولات خاورمیانه: تشدید تدابیر امنیتی در مرز ایران و ترکیه، گفتوگوی وزرای خارجه اسرائیل و آمریکا درباره ایران و افغانستان، انهدام کاروان لجستیک آمریکا در عراق، درخواست فوری فرانسه از ایران برای همکاری با آژانس انرژی اتمی و دیدار مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا با نخست وزیر عراق، از مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
تشدید تدابیر امنیتی در مرز ایران و ترکیه
یک مسئول ترکیهای دوشنبه شب گفت: به دلیل موج احتمالی مهاجرت ناشی از تسلط طالبان بر افغانستان، تدابیر امنیتی ترکیه در مرز با ایران افزایش یافته است.
«محمد امین بیلمز» فرماندار استان «وان» که در مرز ایران قرار دارد، به خبرگزاری «آناتولی» گفت: اقدامات امنیتی مرزی در سه سال گذشته افزایش یافته است.
وی ادامه داد: ما اقدامات امنیتی را در مرز افزایش دادیم و تمام تلاش خود را به کار خواهیم گرفت تا مرز غیرقابل نفوذ باشد.
بیلمز اضافه کرد: نیروهای امنیتی ترکیه، شبانه روز در مرز با هماهنگی کار میکنند و تمام ابزارهای فناوری موجود مورد استفاده قرار میگیرد.
وی با بیان این که در حال حاضر هیچ مهاجری در مرز وجود ندارد، افزود: البته گاه افرادی به نحوی از مرز عبور میکنند.
بیلمز تصریح کرد که ۷۵۰ پرسنل عملیات ویژه پلیس، ۳۵ تیم و ۵۰ خودروی زرهی در مرز کار میکنند.
وی همچنین از دستگیری بی سابقه قاچاقیان انسان در سال جاری خبر داد و افزود: در سال ۲۰۲۱ ، یکهزار و ۳۶ قاچاقچی دستگیر و تحویل مقامات قضایی شدند که نیمی از آنها بازداشت شدند و محاکمه آنها همچنان جریان دارد.
پس از آن که طالبان کنترل افغانستان به جز دره پنجشیر را به دست گرفتند، بسیاری از مردم افغانستان به خاطر ترس از آینده خود در زیر سایه طالبان، در حال خروج از کشورشان هستند و همین موجب شده است که پس از تحولات افغانستان، ترکیه اقدامات خود را برای کنترل مرزهایش به ویژه با ایران تشدید کند.
مقامات ترکیهای به ویژه رجب طیب اردوغان رییس جمهوری این کشور در مناسبتهای گوناگون اعلام کرده است که کشورش توانایی پذیرش آوارگان و پناهجویان جدیدی از مبدأ افغانستان و سوریه را ندارد.
گفتوگوی وزرای خارجه اسرائیل و آمریکا درباره ایران و افغانستان
شامگاه دوشنبه، وزیران امورخارجه آمریکا و رژیم صهیونیستی در خصوص تحولات منطقه و در رأس آن ایران و اوضاع افغانستان تلفنی گفت وگو کردند.
به گزارش رسانههای صهیونیستی، «یائیرلاپید» وزیرامور خارجه رژیم صهیونیستی در این تماس تلفنی با «آنتونی بلینکن» از تلاش آمریکا برای روند تخلیه نیروها که بسیاری از کارشناسان آن را غیر عادی خواندند، قدردانی کرد.
در این تماس تلفنی، لاپید بار دیگر با بیان ادعاهای همیشگی رژیم صهیونیستی در خصوص برنامه صلح آمیز اتمی ایران و بدون اشاره به زرادخانه هستهای تلآویو گفت، وی انتظار دارد که جامعه جهانی با تمام ابزارهای موجود، از برنامه هستهای ایران جلوگیری کند؛ اطلاعات بیشتری از گفت وگوی لاپید و بلینکن منتشر نشده است.
به گزارش منابع صهیونیست، قرار است وزیران امور خارجه رژیم صهیونیستی و آمریکا ماه اکتبر (مهر) با هم دیدار کنند. تماس وزیران خارجه آمریکا و رژیم صهیونیستی همزمان با آن صورت میگیرد که زمزمههایی از برگزاری دور جدید توافق هستهای در اواخر شهریور شنیده میشود.
رییسجمهوری ایران در نخستین گفتوگوی زنده تلویزیونی با مردم تاکید کرد که ایران ابایی از مذاکره ندارد و آماده ازسرگیری رایزنیها در وین است، اما این مذاکره نباید تحت فشار غرب باشد.
وی با بیان اینکه مذاکره و گفت وگو همیشه جزئی از ابزار دیپلماسی بوده و باز هم خواهد بود، گفت: ابایی از گفت وگو و مذاکره نداریم اما آمریکاییها و غربیها به دنبال گفت وگو همراه با فشار هستند.
انهدام کاروان لجستیک آمریکا در عراق
منابع خبری عراق از تداوم انهدام کاروانهای متعلق به نظامیان تروریست آمریکایی در این کشور خبر میدهند.
کانال تلگرامی صابرین نیوز خبر داد که شامگاه امروز دوشنبه، یک کاروان حامل تجهیزات لجستیک آمریکا در استان بابل واقع در مرکز عراق منهدم شده است.
صابرین خبر داد که این انفجار در روی پل «کالسو» صورت گرفته است؛ منطقهای که تروریست های آمریکایی در آن پایگاه نظامی داشتند.
پایگاه کالسو در جاده «الحمودیه» به بابل قرار دارد. آمریکایی ها در سال ۱۳۹۰ این پایگاه را به نیروهای عراقی تحویل دادند. مقر کنسولگری آمریکا در بابل هم در این منطقه قرار داشت.
صابرین این ویدئو را از گروه «اصحاب الکهف» منتشر کرده است. پیشتر نیز این گروه چندین بار مسئولیت حمله به کاروان های آمریکایی را بر عهده گرفته بود.
در همین ارتباط، یک منبع امنیتی عراق شامگاه شنبه هفته جاری گفت که یک بسته انفجاری در مسیر یک کاروان حامل تجهیزات لجستیک آمریکا در مرزهای استان «الدیوانیه» واقع در جنوب عراق منفجر شده است.
وی تأکید کرد که این کاروان، متشکل از کامیون های حامل تجهیزات لجستیک آمریکا بوده که آسیب انسانی به آن وارد نشده است؛ «اصحاب الکهف» مسئولیت حمله در الدیوانیه را بر عهده گرفت.
منابع عراقی در روزهای گذشته نیز از حمله به چند کاروان آمریکا در بخشهای مختلفی از خاک عراق خبر داده بودند.
در طول هفته به تعدد، محمولههای مورد نیاز نیروهای آمریکایی و همچنین تسلیحات سبک از طریق کامیونها و به واسطه شرکتهای عراقی از مرز «جریشان» کویت وارد عراق میشود؛ گذرگاهی که دولت بغداد تسلط و نظارتی بر آن ندارد.
استفاده مداوم ائتلاف آمریکایی از این گذرگاه بدون نظارت دولت مرکزی عراق، انتقاد محافل سیاسی این کشور را برانگیخته است، به طوری که «بدر الزیادی» عضو کمیسیون امنیت و دفاع پارلمان عراق، پیشتر بر ضرورت نظارت دولت بر گذرگاه مرزی «جریشان» مانند سایر گذرگاههای مرزی کشور تاکید کرد و باقی ماندن این گذرگاه به این شکل را خطری برای حاکمیت عراق دانست.
درخواست فوری فرانسه از ایران برای همکاری با آژانس انرژی اتمی
روز دوشنبه سخنگوی وزارت امور خارجه فرانسه درباره همکاری آژانس بینالمللی انرژی اتمی با ایران به اظهار نظر پرداخت.
وی که در کنفرانس خبری صحبت میکرد، در پاسخ به سوال خبرنگاری در این باره که "آیا پس از نشست اخیر شورای حکام در ماه ژوئن، پاسخ ایران به خواستههای آژانس بینالمللی انرژی اتمی را کافی میدانید" گفت: «فرانسه به همراه شرکای اروپایی خود، از اقدامات آژانس بینالمللی انرژی اتمی تحت پادمانها با ایران حمایت میکند.»
این دیپلمات فرانسوی اضافه کرد: «پاریس همچنین از تلاشهای منصفانه و حرفهای مدیر کل آژانس و تیم وی برای شفاف کردن سؤالات بخصوصی درباره وضعیت برنامه هستهای ایران پشتیبانی میکند.»
وی گفت:«ایران باید بلافاصله، توضیحات معتبر، فنی و کافی ضروری درباره سوالاتی که آژانس درباره وجود مواد هستهای اعلام نشده در ایران مطرح کرده را ارائه دهد.»
ایران و آژانس اتمی اسفندماه سال گذشته به توافقی برای ارائه دسترسیهای داوطلبانه از سوی ایران به دو مکان مشخص شده و تسهیل فعالیتهای راستی آزمایی آژانس دست یافتند. این توافق، یک بار قبل از منقضی شدن به مدت یک ماه و تا تاریخ سوم تیرماه تمدید شد اما ایران بعد از آن تاریخ، توافق مذکور را تمدید نکرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه فرانسه در ادامه کنفرانس خبری خود گفت: «علاوه بر آن، ما به همراه شرکای برجامی و آمریکا، از اقدام یکجانبه ایران در تعلیق اجرای پروتکل الحاقی و اقدامات راستی آزمایی توافق وین، ابراز تاسف میکنیم.»
این دیپلمات اضافه کرد: «ما از ایران میخواهیم، برای آژانس بینالمللی انرژی اتمی، امکان ادامه اجرای اقدامات موقت را با توجه به تفاهم فنی بین خودشان فراهم کند. هرگونه وقفه میتواند دانش آژانس بینالمللی انرژی اتمی را در مورد فعالیتهای هستهای ایران با مشکل مواجه کند و ایران باید فورا همکاری کامل با آژانس بینالمللی انرژی اتمی را از سر بگیرد.»
دیدار مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا با نخست وزیر عراق
«جوزپ بورل» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، روز دوشنبه پس از ورود به بغداد، به دیدار مصطفی الکاظمی نخست وزیر عراق رفت.
کانال تلگرامی دفتر الکاظمی گزارش داد، الکاظمی در این دیدار گفت که عراق، اهمیت بسیاری برای رابطه با کشورهای اتحادیه اروپا در همه زمینهها قائل است، به ویژه در زمینههای سیاسی، اقتصادی و فرهنگی.
وی تأکید کرد که عراق تمایل دارد از «تجربه اروپا در تبدیل کردن تنوع قومی به یک مؤلفه قدرت، استفاده کند.
بورل نیز گفت که اتحادیه ملزم به حمایت از عراق در همه زمینههاست تا به اقدامات اصلاحگرایانه دولت عراق کمک کند.
وی همچنین بر حمایت از انتخابات عراق از رهگذر اعزام گروههای نظارتی کمیساریا و پارلمان اروپا تأکید کرد.
بورل در پایان گفت که ایفای نقش مهم منطقهای عراق ستودنی است، چون بغداد، باعث ثبات و برقراری صلح و امنیت منطقه شده است.
پیشتر «احمد الصحاف»، سخنگوی دستگاه دیپلماسی عراق از سفر امروز این نماینده اتحادیه اروپا در امور خارجه، سیاسی و امنیتی به بغداد و دیدار با «فؤاد حسین»، وزیر امور خارجه عراق خبر داده بود.
شبکه تلویزیونی کردستان ۲۴، نیز امروز اعلام کرد که مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا پس از دیدار با مقامات عراقی در بغداد، فردا (سهشنبه) به منطقه کردستان سفر و در اربیل با مقامات این منطقه رایزنی خواهد کرد.
این سفر در حالی صورت میگیرد که قرار است انتخابات زودهنگام پارلمان عراق، در تاریخ دهم اکتبر آتی (۱۸ مهر)، برگزار شود و بغداد و اتحادیه اروپا در خصوص نظارت ناظران اروپایی بر این انتخابات توافق کردهاند.