به گزارش «تابناک» به نقل از روزنامه خراسان، اقدامی که تاکنون برخی دیگر از کشورها نیز به دلایل مختلفی به آن روی آورده اند و دلیل ما هم برای این کار، بدقولی روس ها در تحویل اسپوتنیک و تامین نشدن دوز دوم برای حدود 451 هزار نفر از هموطنان است. اما حالا به گفته عضو کمیته ملی واکسن قرار است این ترکیب مورد اطمینان، مورد استفاده گسترده قرار بگیرد و سرعت واکسیناسیون داخلی را هم افزایش دهد.
پیش از این برخی کشورها اعلام کرده بودند که واکسن ترکیبی میتواند مزیتهایی داشته باشد با این حال به دلیل نبودن پژوهش و بررسی دقیق در این حوزه، اولویت این بود که هر دو دوز واکسن، از یک نوع باشد. در اروپا اولینبار به دلیل عوارض آسترازنکا روی برخی افراد خاص بود که بررسی استفاده از واکسنهای ترکیبی در دستور کار قرار گرفت و پژوهشگران دانشگاه آکسفورد به این نتیجه رسیدند که ترکیب فایزر-آسترازنکا ایمن است. همچنین به گزارش نشریه نیچر، پژوهشگران اسپانیایی در مطالعهای روی ۶۰۰ نفر که همگی دوز اول را آسترازنکا زده بودند، دریافتند در بدن آنهایی که در دوز دوم بهجای آسترازنکا، فایزر تزریق کردهاند، سطح بسیار بالاتری از پادتن تولید شده است؛ نتیجهای که یک پژوهش در آلمان نیز آن را تایید کرد.
اما درباره ترکیب اسپوتنیک-آسترازنکا، آن طور که یورونیوز گزارش داده، اولین تجربه توسط خود روسیه بوده و آزمایشهای بالینی آن هم در آذربایجان انجام شده است. طبق خبرهای منتشرشده، دوزهای اول و دوم اسپوتنیک روسی از نظر ترکیب ساخت متفاوتاند و این کشور حتی برای تامین دوزهای دوم موردنیاز خود هم به مشکل برخورده است. به همین دلیل از ماه گذشته با آغاز آزمایشهای بالینی ترکیب دو واکسن اسپوتنیکوی تکدوزی(اسپوتنیک لایت) وآسترازنکا موافقت کردند و درباره نتایج بررسی علمی آن هم گفتند: «نتایج اولیه مطالعات بالینی روی ترکیب این دو واکسن در آذربایجان هیچگونه عوارض و ابتلا پس از واکسیناسیون را نشان نمیدهد».
حالا قرار است ما اولین تجربه واکسن ترکیبی در کشور را با این دو واکسن آغاز کنیم و باید مردم اطلاعات دقیقتری درباره آن داشته باشند. دکتر «علیرضا ناجی» عضو کمیته ملی واکسن دراینباره به خراسان میگوید: «واکسن ترکیبی اسپوتنیک-آسترازنکا در کشورهای آذربایجان و روسیه مورد استفاده قرار گرفته است و نتایج بسیار خوبی داشته ، هر دو از نوع وکتور هستند و تداخلی با هم ندارند، بنابراین میتوان از ترکیب آنها استفاده کرد». دکتر ناجی تصریح میکند: «برای استفاده از واکسن ترکیبی در کشور، بررسیهای علمی لازم انجام و بهترین ترکیب انتخاب شده است، بنابراین اصلا جای نگرانی وجود ندارد».دکتر ناجی به یک مزیت این تصمیم هم اشاره میکند و میگوید:
«با توجه به اینکه تولید اسپوتنیک لایت در داخل کشور خودمان هم آغاز شده ، ما میتوانیم از ترکیب آن با آسترازنکا استفاده کنیم که این کار سرعت واکسیناسیون را هم افزایش میدهد».