همزمان با شروع فاز سوم کارآزمایی بالینی واکسن ایرانی «فخرا»، مجوز مصرف اضطراری این واکسن هم صادر شد!؛ این ادعایی عجیبی است که برخی مطرح می کنند و برای تاییدش نیز مستنداتی ارائه می دهند.
به گزارش «تابناک»؛ فاز سوم کارآزمایی بالینی واکسن ایرانی فخرا با حضور دکتر بهرام عین اللهی، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و امیر سرتیپ محمدرضا آشتیانی، وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح در سالن ولایت ورزشگاه ساصد (سازمان صنایع دفاع) آغاز شد.
بر اساس مدل مطالعاتی در نظر گرفته شده برای ارزیابی این واکسن، فخرا در فاز سوم کارآزمایی به ۴۰ هزار داوطلب تزریق خواهد شد؛ تزریقی که نخستین دریافت کننده آن، سردار دکتر اله ورن، رییس اداره کل بهداشت، امداد و درمان وزارت دفاع بود.
اله ورن در تشریح روند این مرحله کارآزمایی گفت: فاز سوم کارآزمایی بالینی واکسن فخرا پس از سه ماه به پایان خواهد رسید و ان شاالله به زودی با انجام بخشی از کارآزمایی فاز سه مجوز اضطراری واکسن فخرا را از سازمان غذا و دارو دریافت و واکسنهای تولیدی را تحویل وزارت بهداشت خواهیم داد که وارد سبد واکسیناسیون کشور شوند.
نکته قابل تامل در سخنان این مقام مسئول، صدور مجوز مصرف اضطراری این واکسن در میانه راه فاز سوم کارآزمایی آن است که دست کم با قواعد علمی همخوانی ندارد، چون هدف از فاز سوم بررسی میزان اثربخشی واکسن است و بدون پایان یافتن این مرحله و بررسی نتایج به دست آمده از آن ـ که شامل سنجش میزان پادتن تولید شده در بدن افراد دریافت کننده واکسن است ـ نمی توان در این خصوص اطمینان داشت و مجوزی صادر کرد.
نکته ای کلیدی که ظاهرا وزیر بهداشت هم توجه لازم را به آن نشان نداده و طی روزهای گذشته، از صدور مجوز مصرف اضطراری این واکسن همزمان با شروع کارآزمایی بالینی فاز سوم آن خبر داده است؛ اظهاراتی که در کمال تعجب در بنر نصب شده در محل کارآزمایی بالینی این واکسن مکتوب هم شده تا تردیدی نماند که امروز، مجوز مصرف این واکسن هم صادر شده است!
اتفاقی که البته هنوز روی نداده و مرجع تصمیم گیری درباره آن هم وزیر بهداشت یا دیگر وزرا نیستند، بلکه مرحله انتهایی فرایندی علمی است که برای واکسن فخرا هم تا به اینجا طی شده است؛ واکسنی که بعد از پیمودن موفق مراحل کارآزمایی در فاز حیوانی، در ۲۶ اسفند ۱۳۹۹ با تزریق به ۱۳۵ داوطلب وارد کارآزمایی در فاز انسانی شد و با طی کردن موفق فاز نخست، در هشتم خرداد با تزریق به ۵۰۰ تن وارد فاز دوم شد.
فرایندی که تا امروز هم تداوم یافته و به موفقیت این واکسن در همه فازهای کارآزمایی گره خورده است. موفقیتی که میشود حدس زد در فاز سوم کارآزمایی هم تکرار خواهد شد، بی آنکه نیاز باشد در روند علمی تایید واکسن تغییری به وجود آید و دخل و تصرفی صورت گیرد؛ دخالتهایی آسیب زا که انتظار میرود، وزیر بهداشت در صف نخست مقابله با آنها قرار گیرد.