کیوسک بین الملل تابناک: گزارش رسانه روسی از حضور احمد مسعود در ایران، واکنش آمریکا به طرح چین و روسیه برای لغو تحریمهای کره شمالی، گزارشی در خصوص استفاده ارتش ترکیه از سلاح شیمیایی، توهین رسانههای آمریکایی به بن سلمان با لقب سگ شماره یک واشنگتن و گفتوگوی تلفنی امیرعبداللهیان و لاوروف درباره برجام، از مهمترین خبرها و رویدادهای بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
گزارش رسانه روسی از حضور احمد مسعود در ایران
خبرگزاری اسپوتنیک گزارش داد که «احمد مسعود» با پیام رئیس جمهور تاجیکستان به دیدار امیر اسماعیل خان آمده بود.
این رسانه روسی مدعی شد، روز چهارشنبه (سوم نوامبر)، احمد مسعود، فرمانده جبهه پنجشیر با محمد اسماعیل خان، فرمانده پیشین جهادی افغانستان در مشهد دیدار کرد.
این رسانه افزود که احمد مسعود در این دیدار پیام دعوت، امام علی رحمان، رئیس جمهور تاجیکستان را برای ایجاد حکومت فراگیر آورده بود.
اسپوتنیک همچنین تاکید کرد که فرمانده اسماعیل خان تاکنون به این پیام پاسخی نداده است.
تاکنون جبهه پنجشیر در این خصوص چیزی نگفته است.
این در حالی است که علی میثم نظری، سخنگوی جبهه پنجشیر در گفتوگو با خبرگزاری اسپوتنیک گفته بود، مسعود در داخل افغانستان حضور دارد.
واکنش آمریکا به طرح چین و روسیه برای لغو تحریمهای کره شمالی
وزارت خارجه آمریکا در واکنش به طرح روسیه و چین برای لغو تحریمهای کره شمالی در شورای امنیت سازمان ملل اعلام کرد که واشنگتن به اجرای قطعنامههای شورای امنیت علیه پیونگ یانگ متعهد است.
اظهارات پرایس در حالی مطرح میشود که پکن و مسکو اخیرا پیشنویس قطعنامهای را به دیگر اعضای شورای امنیت ارائه کردهاند که خواستار لغو تحریمها علیه پیونگ یانگ است.
در پیشنویس قطعنامهای که دوشنبه گذشته، رویترز به آن دسترسی پیدا کرد، چین و روسیه از شورای امنیتِ ۱۵ عضوی درخواست کردند که این تحریمها را «با هدف بهبود وضعیت معیشت غیرنظامیان» در این کشور لغو کند.
کره شمالی از سال ۲۰۰۶ به دلیل دنبال کردن برنامههای اتمی و موشک بالستیک خود، تحت تحریمهای سازمان ملل قرار دارد.
طبق این گزارش، پیشنویس قطعنامه روسیه و چین همچنین شامل اقدامات دیگری نیز میشود که دو سال پیش برای اولین بار چین و روسیه پیشنهاد دادند نیز میشود که شامل لغو ممنوعیت کار کردن اتباع کره شمالی در خارج از کشور و همچنین معافیت از تحریم پروژههای همکاری ریلی و جادهای دو کره میشود.
پرایس درباره گردش کار شورای امنیت درباره این موضوع از ارائه جزئیات خودداری کرد اما در عین حال مدعی شد که واشنگتن آماده همکاری در این زمینه از طریق دیپلماسی است.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا تاکید کرد، ما به دیپلماسی جدی و پایدار در قبال کره شمالی ادامه میدهیم و از این کشور میخواهیم از اقدامات تحریکآمیز خودداری کند. هدف ما همانطور که بارها گفتیم، خلع سلاح اتمی شبه جزیره کره است.
ادعاها درباره خلع سلاح اتمی کره شمالی در حالی است که آمریکا و کره شمالی در دوره «دونالد ترامپ» چندین دور مذاکره فشرده در سطح رهبران عالی برگزار کردند؛ اما در نهایت به خاطر عدم تمایل واشنگتن به لغو همه تحریم ها علیه کره شمالی، مذاکرات ناکام شد و مسکوت ماند.
گزارشی در خصوص استفاده ارتش ترکیه از سلاح شیمیایی
روز شنبه، یک مقام اقلیم کردستان عراق استفاده ارتش ترکیه از سلاحهای شیمیایی علیه گروه «پکک» (حزب کارگران کردستان) را تایید کرد.
به نوشته وبگاه «آسیا نیوز» یک مقام اقلیم کردستان عراق که مایل به افشای نام خود نبود، درباره این مساله گفت: «تا حدی درست است. ماههاست درگیریهای شدیدی بین ارتش ترکیه و پکک در مناطق اطراف اربیل و نزدیک مرز با ایران در سلیمانیه وجود دارد. مبارزان کرد از غارهای کوهستانی استفاده میکنند. مجاور قندیل، اماکنی وجود دارد که با سلاحهای متعارف نمیتوان به آن حمله کرد. به همین دلیل، آنها برای بیرون راندن شبه نظامیان از گاز استفاده کردند و بسیاری از جمله خانوادههایشان جان باختند.»
پکک اینک خواستار تحقیقات بینالمللی است و از هیاتها و نهادهای مستقل دعوت میکند تا از منطقه کردستان عراق بازدید و تونلهای حفر شده در کوهها را در جستجوی شواهد بازرسی کنند.
این مقام اقلیم کردستان با بیان شکایت گروه پکک از این مساله گفت: پکک از جامعه بینالمللی میخواهد که از تونلها بازدید کرده و آثار سلاحهای شیمیایی را که هنوز بر روی رسوبات سنگها باقی مانده است یا اجساد چریکهایی که در حملات جان باختهاند، بررسی کنند.
پکک در همین راستا، فیلمها و تصاویری از این حملات، بخشهایی از اجساد کشتهشدگان و بازماندگان و همچنین گزارشهایی از مردم محلی را منتشر کرده است که قربانیان خشونت نیز بودهاند. در یازدهم اکتبر نیز یک خبرگزاری کرد زبان گزارش داد که دستکم ۵۴۸ تن پس از حمله نیروی هوایی ترکیه در نزدیکی روستایشان به دچار تغییر دید، سردردهای ناگهانی، خونریزی بینی و مشکلات تنفسی شدند.
منابع خبری گزارش دادند که پارلمان ترکیه به تازگی با تمدید حضور نظامی ارتش ترکیه در عراق و سوریه موافقت کرده است. بر اساس لایحه تصویب شده در پارلمان ترکیه، به نیروهای مسلح این کشور اجازه دادند تا دو سال دیگر در سوریه و عراق عملیات نظامی انجام دهند.
شبکه خبری «تی آر تی» نیز در این زمینه نوشت، پارلمان ترکیه طرحی برای تمدید اختیارات این کشور برای آغاز عملیات نظامی فراسرزمینی در شمال عراق و سوریه برای دو سال دیگر تصویب کرد.
وزارت دفاع ملی ترکیه چندی قبل به بهانه مقابله با نیروهای «پکک» از حملات زمینی و هوایی به شمال عراق خبر داد. وزارت دفاع ترکیه اعلام کرد که نیروهای ارتش این کشور پنج عضو پکک را در شمال عراق از پای درآوردند. ترکیه مدعی است که پکک اغلب در شمال عراق در آن سوی مرز جنوبی ترکیه مخفی میشود تا نقشههای تروریستی را در ترکیه طراحی کند. ارتش ترکیه بارها به این بهانه به شمال عراق و کردستان این کشور حمله کرده است.
یک نماینده حزب حاکم دمکرات کردستان (PDK) چندی قبل گفت که ارتش ترکیه و نیروهای ارتش آزاد سوریه (FSA) با ورود به روستاهای خالی از سکنه در شمال عراق چوب درختان مناطق را بریده و به شرکتهای چوب فروشی در ترکیه میدهند. این قانونگذار کردستان عراق گفت که در روستاهای تخلیه شده، نیروهای ترکیه شروع به ایجاد ایست، بازرسی و استقرار وسایل نقلیه زرهی مبادرت کردهاند.
گروهک پکک که در ۳۵ سال گذشته با دولت آنکارا در تقابل نظامی است از سوی ترکیه، آمریکا و اتحادیه اروپا به عنوان گروه تروریستی شناخته میشود. ترکیه مدتهاست به بهانه مقابله با پکک در حال نقض تمامیت ارضی شمال عراق و سوریه است.
دولتهای سوریه و عراق حضور نظامیان ترکیه در شمال این کشور را اقدامی اشغالگرانه و نقض حاکمیت و تمامیت ارضی خود برشمرده اند.
توهین رسانههای آمریکایی به بن سلمان با لقب سگ شماره یک واشنگتن
در سایه تحقیر آشکار دولت آمریکا، رسانههای این کشور عامدانه به ولیعهد سعودی اهانت کرده و او را سگ شماره یک آمریکا خواندند.
خبرگزاری کثیرالانتشار بلومبرگ آمریکا اعلام کرد، در حالی که جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا انگشتش را به نشانه مخالفت با آمدن محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان تکان میدهد، وی با وجود منفور بودن در کاخ سفید همچنان سگ شماره یک آمریکا در ریاض است.
این خبرگزاری اعلام کرد، بایدن بن سلمان را از دسترسی مستقیم به کاخ سفید محروم و با پدرش سلمان بن عبدالعزیز، پادشاه عربستان در مورد قتل جمال خاشقجی، روزنامه نگار و منتقد سعودی صحبت کرده است و این موضوع به احضار یکی از والدین به خاطر رفتار بد دانش آموز توسط مدیر مدرسه میماند.
تحقیر دولت آمریکا نسبت به محمد بن سلمان در دوران بایدن، علیرغم تلاشهای مذبوحانه او برای نزدیک شدن به کاخ سفید، در حال افزایش است.
تلاشهای بن سلمان برای جلب رضایت بایدن تاکنون شامل تسریع روند عادیسازی عمومی با رژیم صهیونیستی و تلاش برای شرکت در نشست اخیر تغییرات اقلیمی و افزایش تولید نفت و قیمت آن در کنار ادامه گفتوگو با ایران میشود.
پیشتر روزنامه واشنگتن پست آمریکا نوشته بود که روابط آمریکا و عربستان سعودی شاهد تشدید تنش بین آنهاست.
گفتوگوی تلفنی امیرعبداللهیان و لاوروف درباره برجام
وزارت امور خارجه روسیه در بیانیه ای اعلام کرد که سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه این کشور و حسین امیرعبداللهیان همتای ایرانی وی در تماس تلفنی درباره ازسرگیری مذاکرات برجام در وین، گفت و گو و بر اجرای موثر این توافق تاکید کردند.
بر اساس این گزارش، لاوروف بر پایبندی کشورش به مفاد برجام و تلاش های بین المللی برای حل و فصل اختلافات در مسیر اجرای این توافق تاکید کرد.
وزارت امور خارجه روسیه اعلام کرد لاوروف و امیرعبداللهیان در این تماس تلفنی درباره دورنمای ازسرگیری مذاکرات بر سر توافق هسته ای در وین گفت و گو کردند.
مذاکرات در وین برای برقراری دوباره برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) درباره برنامه هستهای ایران و لغو تحریمهای آمریکا در ۲۹ نوامبر (۸ آذر) از سر گرفته میشود.
توجه اصلی به وضعیت پیرامون برجام در مورد برنامه هستهای ایران و چشمانداز ازسرگیری روند مذاکرات در وین، محور اصلی گفت و گوی لاوروف و امیر عبداللهیان بود.
این وزارتخانه اعلام نمود، دو طرف تاکید کردند که برجام باید «در پیکربندی متعادل اولیه خود که توسط شورای امنیت سازمان ملل تصویب شده است، اجرا شود و این تنها راه صحیح برای تضمین حقوق و منافع همه شرکت کنندگان در توافقات جامع است.
بر اساس اعلام وزارت امور خارجه روسیه، وزیران امور خارجه در این دیدار ضمن اشاره به سفر آتی رافائل گروسی، مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به تهران، در مورد تعدادی از موضوعات مهم در دستور کار دوجانبه و منطقهای از جمله اوضاع در افغانستان ، قفقار جنوبی نیز گفت و گو کردند.
ایران تا یک سال پس از خروج آمریکا از برجام به تمامی تعهداتش ذیل این توافق عمل کرد تا به کشورهای اروپایی که وعده میدادند آثار خروج واشنگتن از توافق را جبران میکنند، فرصت دهد تا برای تحقق این وعده تلاش کنند. اما پس از گذشت یک سال از خروج آمریکا از برجام، تهران اعلام کرد با توجه به اینکه کشورهای اروپایی به وعدههایشان عمل نکردهاند، در چند گام تعهداتش ذیل برجام را کاهش خواهد داد. کاهش تعهدات ایران بر اساس مفاد توافق هستهای برجام صورت میگرفت.
جمهوری اسلامی ایران به عنوان کشوری مسئولیت پذیر، بارها اعلام کرده است، در صورت لغو تمام تحریمهای آمریکا به نحوی که قابل راستی آزمایی باشد، به اجرای تعهداتش در برجام بازمیگردد.
آیت الله ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری اسلامی ایران به تازگی در سخنانی تصریح کرد: مذاکره مدنظر ما، یک مذاکره نتیجهمحور است. همانطوری که گفتهایم میز مذاکره را ترک نمیکنیم اما در مقابل زیادهخواهیها هم ایستادگی میکنیم.
«میخائیل اولیانوف» نماینده دائم روسیه نزد سازمانهای بینالمللی مستقر در وین اخیرا اعلام کرد که تمام مشارکتکنندگان در مذاکرات برای ازسرگیری اجرای برجام، خواهان گفتوگوهای نتیجهمحور هستند.
به گزارش ایرنا، اولیانوف که ریاست هیات روس در مذاکرات برجامی را برعهده دارد، روز پنجشنبه هفته گذشته در پیام توئیتری خاطرنشان کرد که رویکرد مشارکت کنندگان در نشستهای کمیسیون مشترک برجام در وین عملی است. وی بر این اساس عنوان کرد که نسبت به دورنمای دوره بعدی مذاکرات وین محتاطانه خوشبین است.
اتحادیه اروپا اخیرا با صدور بیانیهای رسمی اعلام کرد که دور بعدی نشست کمیسیون مشترک برجام هشتم آذر، حضوری در وین از سر گرفته میشود و شرکت کنندگان قرار است به رایزنیها درباره اجرای کامل و موثر این توافق ادامه دهند.
به گزارش کانال تلگرامی، سخنگوی وزارت خارجه کشورمان امیرعبدللهیان نیز با اشاره به توافق صورتگرفته با هماهنگکننده برجام در خصوص زمان برگزاری گفتوگوها با گروه ۱+۴، تأکید نمود که پیشرفت سریع گفتوگوها، مستلزم آن است که طرفهای اروپایی و آمریکا با اجتناب از زیادهخواهی و طرح خواستههای فرابرجامی، رویکردی واقعبینانه و سازنده در پیش گیرند.
دکتر امیرعبداللهیان با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران سابقه و روند مذاکرات پیشین در وین را مد نظر دارد، تصریح کرد ایران در مذاکرات آتی مطالبات خود را با قوت پیگیری خواهد کرد.
وزیر امور خارجه کشورمان خاطرنشان ساخت، به هیچ وجه نباید در جدیت جمهوری اسلامی ایران در گفتوگوها و لزوم بازگشت همه طرفها به تعهداتشان تردید داشت.
دکتر امیرعبداللهیان با اشاره به تحریمهای تازه آمریکا علیه ایران، تصریح کرد اگرچه جمهوری اسلامی ایران نسبت به نیات طرف آمریکایی تردید دارد، با این وجود چنانچه طرف آمریکایی به طور کامل به تعهدات خود بازگشته و مطالبات بیشتر نداشته باشد، جمهوری اسلامی ایران نیز به اجرای همه تعهدات خود بازخواهد گشت.
وزیر امور خارجه کشورمان در این تماس با اشاره به همکاری های سازنده جمهوری اسلامی ایران با آژانس بین المللی انرژی اتمی، بر لزوم پرهیز مدیرکل آژانس از اتخاذ مواضع سیاسی تاکید وخاطرنشان کرد که ایران به همکاریهای فنی با آژانس ادامه خواهد داد.
وزیر امور خارجه روسیه نیز در این تماس با تأکید بر اهمیت احیای برجام، تصریح نمود که همه طرفها و در وهله نخست ایالات متحده باید به تعهدات خود بازگردند. آقای لاوروف همچنین یادآور شد که مسکو همواره بر لزوم توقف اقدامات مخرب آمریکا در قبال برجام تأکید داشته است.
در این تماس طرفین در خصوص لزوم ارسال کمکهای بشردوستانه به افغانستان با توجه به در پیش بودن فصل سرما توافق کردند. دو طرف همچنین بر اهمیت تشکیل دولتی فراگیر در افغانستان تأکید نمودند.
وزیر امور خارجه کشورمان در این تماس به آخرین وضعیت تحولات در حوزه قفقاز نیز اشاره و عنوان نمود که جمهوری اسلامی ایران از مذاکرات منطقه ای در قالب ۳+۳ و سایر فرمت های مورد توافق برای حل و فصل مسائل قفقاز و توسعه همکاری های منطقه ای حمایت میکند.