به گزارش تابناک به نقل از ایرنا، «لوئیس ال. بونو» کاردار آمریکا نزد سازمانهای بینالمللی مستقر در وین در بیانیهای که یک نسخه آن در تارنمای دولت آمریکا منتشر شد ادعا کرد که رئیس جمهوری آمریکا متعهد است تا زمانی که ایران به برجام متعهد است، در این توافق بماند.
برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) پس از ۱۳ سال مذاکرات بینالمللی فشرده، در تاریخ ۲۳ تیرماه ۱۳۹۴ (۱۴ ژوئیه ۲۰۱۵) منعقد شد. برجام یک هفته بعد با قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد تأیید و به عنوان ضمیمه الف به قطعنامه مذکور پیوست شد.
اما پس از ورود دونالد ترامپ به کاخ سفید در ژانویه ۲۰۱۷ (دی ماه ۱۳۹۵) و پس از چند اقدام مقدماتی، نهایتاً با اتخاذ مواضع مغایر برجام، با خروج یکجانبه و غیرقانونی آمریکا از این توافق در ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۷ (۸ می ۲۰۱۸)، در دو مرحله تحریمهای ثانویه آن علیه ایران بازگردانده شد.
اجرای نامتوازنِ برجام از یک طرف و فشارهای ناشی از اعمال و تشدید تحریمهای یکجانبه آمریکا از طرف دیگر، باعث شد تا یکسال پس از خروج آمریکا از برجام، نهایتاً در تاریخ ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۸ (۸ می ۲۰۱۹) شورایعالی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران تصمیماتی در راستای متوقف کردن گام به گام اجرای اقدامات داوطلبانه تعهدات هستهای با اعطای فرصتهای ۶۰ روزه به دیپلماسی، اتخاذ کند.
ایران بارها اعلام کرده است اگر سایر طرفهای باقیمانده در برجام تصمیم بگیرند تعهدات خود را مطابق با توافق اجرا کنند، گامهای مربوط به کاهش تعهدات برجامی ایران قابل بازگشت خواهد بود.
دیپلماتهای ارشد گروه ۱+۴، ایران و اتحادیه اروپا از فروردین تا خرداد ماه گذشته، شش دور در پایتخت اتریش گردهم آمدند تا درباره احیای مفاد برجام و نحوه بازگشت آمریکا به این توافق گفتگو کنند.
این مذاکرات از تیرماه گذشته بدلیل تداوم بدعهدیهای آمریکا درباره لغو تحریمها و ندادن تضمین درباره نقض دوباره برجام، همزمان با تغییر دولت در ایران متوقف شد و آمریکا و اتحادیه اروپا در حالیکه یکی ناقض برجام و دیگری بدعهد در عمل به تعهداتش بوده، اصرار به از سرگیری این مذاکرات و حضور دولت جدید ایران داشته اند.
دولت دموکرات بایدن که ازمنتقدان خروج دونالد ترامپ رئیس جمهور سابق امریکا از برجام است و به رغم برگزاری شش دور مذاکرات وین، تاکنون اقدامی جدی برای بازگشت به تعهداتش انجام نداده همچنان میگوید به مسیر دیپلماسی با ایران معتقد است.
بر اساس برنامه اعلام شده، دور بعدی مذاکرات وین قرار است دوشنبه، هشتم آذر در وین ازسرگرفته شود. نماینده آمریکا در این باره در شورای حکام ادعا کرد: همه شرکت کنندگان باید واقع بین باشند که فرصت بازگشت برای اجرای کامل متقابل برجام برای همیشه ادامه نخواهد داشت. ما از ایران میخواهیم که به سمت راهحل دیپلماتیکی که میگوید به دنبال آن است، حرکت کند و از آن فاصله نگیرد.
وی مدعی شد: ایالات متحده، در هماهنگی نزدیک با متحدان و شرکای خود، بر تعهد خود برای بازگشت متقابل به برجام، که یک دستاورد کلیدی دیپلماسی چندجانبه و ابزاری حیاتی در رسیدگی به نگرانیهای دیرینه جامعه بینالمللی در مورد برنامه هستهای ایران است، ثابت قدم است.
پیشتر سعید خطیب زاده سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان گفته بود: غالب کردن یک روایت مجعول در مورد لزوم «بازگشت متقابل به برجام» این واقعیت را تغییر نمیدهد که ایران برخلاف ایالات متحده، برجام را ترک نکرد.
وی تاکید کرد: آمریکا با تحریف راه به جایی نمیبرد تصمیمات عاقلانه، نظیر پایان دادن به شکست حداکثری شاید نتیجهبخش باشد.