کیوسک بین الملل تابناک: حمله شدیداللحن نیکی هیلی به بایدن، رایزنی تلفنی پوتین و ماکرون درباره برجام و تنش در شرق اروپا، هشدار چین به آمریکا درخصوص به بنبست رسیدن با روسیه، شلیک کشتیهای نظامی روسی در دریای سیاه و هشدار اتحادیه اروپا به روسیه درباره وضع تحریمهای جدید از مهمترین خبرها و رویدادهای بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
حمله شدیداللحن نیکی هیلی به بایدن
«نیکی هیلی» سفیر پیشین آمریکا در سازمان ملل متحد روز پنجشنبه گفت «جو بایدن» رئیس جمهور این کشور و معاونش باید استعفا کنند.
به نوشته وبگاه خبری «هیل»، این مقام سابق جمهوریخواه کنفرانس خبری اخیر بایدن را «مطلقاً افتضاح» توصیف کرد و اظهارات او درباره روسیه و اوکراین را ارائه بیش از حد اطلاعات دانست.
هیلی در اینباره گفت: «هرگز نباید کارتهای خود را نشان بدهید، بهخصوص زمانی که هیچ کارتی ندارید و این عیناً همان کاری بود که او (بایدن) انجام داد».
این دیپلمات سابق دولت «دونالد ترامپ» افزود: «اگر بایدن کشورمان را دوست دارد باید خودش و معاونش [کامالا] هریس استعفا کنند. اگر در برابر دشمنان خود ضعیف به نظر برسیم آنها هر کاری که بخواهند انجام خواهند داد».
او در ادامه مدعی شد: «تنها امید و دعای من این است که آنها خودشان را جمعوجور کنند و بفهمند که مسئله فقط آمریکا نیست، مسئله فقط ناتو نیست، بلکه بحث درباره تمام ما و درباره امنیت است. مسئله قدرت است». هیلی گفت: «نگاهی به وضعیت بیاندازید. در وضعیت خطرناکی قرار داریم. او افغانستان را نابود کرد. او ما را در این موقعیت با روسیه قرار داد».
دولت آمریکا و رسانههای این کشور از حدود دو ماه پیش ادعای حمله قریبالوقوع روسیه به اوکراین را مطرح کرده و تنشها در شرق اروپا را تشدید کردهاند. در مقابل روسیه تأکید کرده هیچ قصدی برای حمله به اوکراین ندارد و یک بسته ضمانتهای امنیتی درخصوص فعالیتهای ناتو در شرق اروپا ارائه کرد که از سوی آمریکا و ناتو رد شد.
از سوی دیگر، خروج مفتضحانه نیروهای آمریکایی و متحدانش از افغانستان پس از بیست سال اشغال و ویرانی در این کشور، به یکی از انتقادات جدی داخلی و خارجی علیه دولت بایدن تبدیل شده است. کار تا جایی پیش رفت که کشورهای اروپایی بحث ایجاد اتحاد نظامی مستقل از آمریکا را مطرح کردهاند.
رایزنی تلفنی پوتین و ماکرون درباره برجام و تنش در شرق اروپا
«ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه روز جمعه با «امانوئل ماکرون» همتای فرانسوی خود به صورت تلفنی گفتوگو کرد.
به نوشته «خبرگزاری فرانسه» به نقل از یک مقام کاخ الیزه، بیانیهای درباره این تماس تلفنی منتشر نشده اما ممکن است سخنگوی ریاست جمهوری متعاقباً در جمع خبرنگاران حاضر شود.
از سوی دیگر به نوشته خبرگزاری «تاس»، کاخ کرملین در بیانیهای درباره این تماس تلفنی نوشت، پوتین و ماکرون به تبادل دیدگاه درباره برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) درباره برنامه هستهای ایران پرداختند.
در این بیانیه آمده است: «در این تماس اشاره شد که روسیه و فرانسه مواضع نزدیکی داشته و هردو به صورت فعالانه از تداوم تلاشهای بینالمللی بهمنظور حفظ و اجرای برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل حمایت میکنند».
«میخائیل اولیانوف» نماینده روسیه در مذاکرات وین روز چهارشنبه با انتشار عکسی در توییتر از تلاش طرفهای حاضر در گفتوگوهای وین برای تهیه پیشنویس مربوط به توافق بر سر احیای برجام خبر داد.
دیپلمات روس با انتشار عکسی که دیپلماتها را پشت یک میز نشان میدهد، نوشت: «اقدام جمعی برای تهیه پیشنویس در گفتوگوهای وین در قالب همه اعضای فعلی برجام (بدون ایالات متحده که وضعیت آن در توافق هستهای هنوز احیا نشده است)».
دور هشتم مذاکرات رفع تحریمهای ایران ششم دی ماه شروع و تا نهم دی ماه ادامه یافت و بعد از تنفسی سه روزه به مناسبت سال نو میلادی مجددا روز دوشنبه ۱۳ دی ماه از سر گرفته شد و کماکان در وین در جریان است؛ البته ۲۴ دی ماه براساس توافق صورت گرفته، روسای هیأتهای مذاکره کننده ایران و سه کشور اروپایی برای مشورتها به پایتختها مراجعت کردند و دوشنبه ۲۷ دی ماه دوباره مذاکرات از سرگرفته شد که در فرمتها و سطوح مختلف کماکان در پایتخت اتریش جریان دارد.
به گفته کاخ کرملین یکی دیگر از محورهای گفتوگوی تلفنی روز جمعه میان پوتین و ماکرون درباره فراهم شدن ضمانتهای امنیتی طولانیمدت و قانونی غرب در حوزه شرق اروپا بود.
رئیس جمهور روسیه در این تماس تلفنی تأکید کرد که پاسخهای آمریکا و ناتو به پیشنهادات امنیتی روسیه، نگرانیهای اصلی روسیه را شامل نشدهاند.
هشدار چین به آمریکا درخصوص به بنبست رسیدن با روسیه
در بحبوحه "بنبست تنش آمیز" بین واشنگتن و مسکو، چین هشدار داده است که نگرانیهای روسیه درخصوص "مسئله امنیت" در قاره اروپا توسط آمریکا کنار گذاشته شده و این موضوع مستلزم توجه واقعی است.
به گزارش پایگاه خبری راشا تودی، «وانگ یی»، وزیر امور خارجه چین، روز پنجشنبه در تماسی تلفنی با «آنتونی بلینکن»، همتای آمریکایی خود، توصیههایی درخصوص چگونگی کاهش تنشهای فزاینده در منطقه ارائه کرد.
براساس وبسایت رسمی وزارت خارجه، وزیر خارجه چین به بلینکن گفت: امروزه، در قرن ۲۱، همه طرفها باید ذهنیت جنگ سرد را کاملا کنار بگذارند و یک ساز و کار امنیتی متوازن، موثر و پایدار تشکیل دهند.
وانگ افزود که که "دغدغههای امنیتی و قانونی" روسیه باید جدی گرفته شود.
وی گفت: امنیت یک کشور نمیتواند به قیمت کشور دیگر به دست آید.
وزیر امور خارجه چین همچنین بر درخواست این کشور از همه طرفها جهت پرهیز از اقداماتی که میتواند باعث تشدید تنشها شود، تاکید کرد.
این اظهارات اندکی پس از آنکه واشنگتن به پیشنهادات مسکو واکنش نشان داد، منتشر شد.
شلیک کشتیهای نظامی روسی در دریای سیاه
وزارت دفاع روسیه امروز (جمعه) از انجام تمرینهای نظامی در دریای سیاه، همزمان با تنشها حول اوکراین خبر داد.
بخش پشتیبانی اطلاعات ناوگان دریای سیاه روسیه گزارش داد که کشتیهای این ناوگان در جریان این تمرینات به شلیک توپخانهای پرداختند.
به نوشته وبگاه «ریانووستی»، در این بیانیه آمده است: «خدمه کشتیهای ناوگان دریای سیاه به عنوان بخشی از تمرینهای برنامهریزیشده، به اهداف هوایی و دریایی شلیک توپخانهای انجام دادند. همچنین شلیک توپخانه به سمت مینهای شناور و هوایی انجام شد که با رهاسازی بمبهای درخشان اِساِیبی-۲۵۰ از هواپیماهای دریایی و پدافند هوایی ناوگان دریای سیاه شبیهسازی شدهاند».
بر این اساس، خدمه رزمی گروه ضربت دریایی ناوگان متشکل از ناوچه «ادمیرال اسن»، کشتی گشت «لدنی»، قایقهای موشکانداز «نابرژنه چلنی» و «آر-۶۰»، به اهدافی شبیه کشتیها و تجهیزات هجوم هوایی دشمن ساختگی شلیک مستقیم انجام دادند.
وزارت دفاع روسیه توضیح داد که در مجموع، بیش از ۲۰ کشتی جنگی در تمرینات ناوگان دریای سیاه به عنوان بخشی از گروههای ناهمگن، گروههای تهاجم دریایی و گروههای جستجوی رزمی و همچنین یگانی از کشتیهای آبی خاکی شرکت داشتند.
به نوشته ریانووستی، بر اساس برنامه آموزشی نیروهای مسلح روسیه برای سال ۲۰۲۲، در ماه های ژانویه تا فوریه، مجموعهای از رزمایشهای دریایی در تمامی حوزههای مسئولیت ناوگان زیر نظر فرماندهی کل نیروی دریایی ارتش برگزار میشود.
تمرکز اصلی این رزمایشها، بررسی فعالیتهای خدمه نیروی دریایی و هوافضا برای حفاظت از منافع ملی روسیه در اقیانوسها و همچنین مقابله با تهدیدات نظامی روسیه از مسیرهای دریا و اقیانوس است.
این تمرینهای نظامی، آبهای دریاهای مجاور خاک روسیه و همچنین مناطق مهم عملیاتی اقیانوس جهانی را پوشش خواهند داد. تمرینات جداگانهای نیز در آبهای مدیترانه، [دریای] شمال، دریای اوخوتسک، شمال شرقی اقیانوس اطلس و اقیانوس آرام برگزار میشود.
بر اساس این گزارش، در مجموع قرار است بیش از ۱۴۰ کشتی جنگی و شناور پشتیبانی، بیش از ۶۰ هواپیما، یکهزار واحد تجهیزات نظامی و حدود ۱۰ هزار پرسنل نظامی در این رزمایش شرکت کنند.
این رزمایشها در حالی انجام میشود که از حدود دو ماه قبل رسانههای آمریکایی جوسازی و خبرسازی درباره احتمال حمله روسیه به اوکراین در اوایل سال جاری میلادی را آغاز کرده و موجب تشدید تنش در شرق اروپا شدهاند. روسیه قویا چنین ادعاهایی را رد کرده اما تأکید کرده تداوم حملات توپخانهای نیروهای اوکراینی علیه مناطق خودمختار روس زبان این کشور واکنش مسکو را در پی خواهد داشت.
هشدار اتحادیه اروپا به روسیه درباره وضع تحریمهای جدید
رئیس کمیسیون اروپایی هشدار داد اگر روسیه به اوکراین حمله کند، گزینه تحریمها علیه مسکو روی میز قرار دارد و خط لوله گازی نورد استریم ۲ هم متوقف خواهد شد.
به گزارش خبرگزاری آناتولی، اوزولا فون در لاین، رئیس کمیسیون اروپایی در مصاحبهای با شبکه خبری سی.ان.ان گفت: اگر بخواهم شفاف صحبت کنم باید بگویم که همه گزینهها روی میز است.
خط لوله گازی نورد استریم ۲ با دور زدن اوکراین، گاز را از روسیه و از زیر دریای بالتیک به آلمان منتقل میکند.
فون در لاین با یادآوری اینکه کمیسیون اروپا مسئول طراحی، شکلدهی و توسعه تحریمها در حوزههای فناوری، اقتصادی و مالی است، گفت: ما کاملا واضح هستیم که اگر حمله و یا تجاوز نظامی روسیه علیه اوکراین وجود داشته باشد، چنین تحریمهایی هم وضع میشود و پیامدهای بزرگ و هزینههای سنگینی برای روسیه در پی دارد.
وی با تاکید بر اینکه اتحادیه اروپا بزرگترین شریک تجاری و سرمایه گذاری خارجی روسیه است، ادامه داد: چنین آمار و ارقامی به شما میگوید که ما یک اهرم بزرگ و قوی داریم و برای روسیه دردناک است که اگر به اوکراین حمله کند، با پیامدهای جدی چنین اهرمی روبرو میشود.
از سال ۲۰۱۴ که روسیه، شبه جزیره کریمه اوکراین را تصرف کرد اتحادیه اروپا علیه مسکو تحریمهایی را وضع کرده است.