سیستم های کنترل تردد در نگاه اول به روشی مشابه با دستگاه های حضور غیاب کار میکنند؛ اما عملکرد آنها فراتر از ثبت ساعات ورود و خروج افراد است و به همین دلیل اکثر سازمانها در حال ارتقاء دستگاه های حضور غیاب به سیستم های اکسس کنترل هستند. در این مقاله قصد داریم تفاوتهای سیستم کنترل تردد و سامانه حضور و غیاب را بررسی کنیم.
در اواخر قرن نوزدهم، اکثر افراد در اروپا، آفریقا و آمریکا به جای داشتن کسب و کار و تجارتهای شخصی، در کارخانههای بزرگ مشغول به فعالیت میشدند. به همین جهت حضور و غیاب پرسنل کارخانهها، اهمیت زیادی پیدا کرده بود.
در ابتدا کارخانهها و شرکتهای بزرگ، ساعت ورود و خروج کارکنان خود را به صورت دستی ثبت میکردند اما این روش با خطاهای زیادی همراه بود. همین موضوع سبب اختراع اولین دستگاه های حضور و غیاب شد. عملکرد این دستگاه ها به گونهای بود که هر یک از پرسنل، کارت مخصوص به خود را داشت و با وارد کردن کارت درون دستگاه و فشردن اهرمی که برای چاپ ساعت تردد بر روی آن تعبیه شده بود، ساعات تردد خود را ثبت میکرد.
با پیشرفت تکنولوژی، دستگاه های حضور و غیاب الکترونیکی جایگزین سیستمهای قدیمی شدند و سیستم های حضور غیاب مدرن الکترونیکی با استفاده از روشهای مختلف احرازهویت مانند کارت مایفر، اثر انگشت، چهره و ... روی کار آمدند تا کسبوکارها محاسبات دقیقتری روی ساعت کارکرد، میزان دستمزد و حقوق پرسنل داشته باشند.
با این حال امروزه فرهنگ کاری تغییر کرده و کسبوکارها روی عملکرد افراد، تمرکز بیشتری دارند و نه صرفا ساعات ورود و خروج. ضمن اینکه منابع انسانی در عصر نوین هم دیگر تمایلی به پیروی از قوانین سختگیرانه ورود و خروج در ساعات مشخص ندارند.
به علاوه در دوران همهگیری بیماری کرونا و باتوجه به شرایط دورکاری کارمندان در شرکتها و عدم امکان ثبت دقیق ساعات کاری افراد، شرایط استفاده از دستگاه های حضور غیاب نیز تغییر کرده است.
در چنین محیطی نیاز به برقراری امنیت، صرف نظر از هر اندازه و صنعتی که در آن فعالیت میکنند، بیش از پیش اهمیت می یابد و به همین دلیل بسیاری از سازمانها در حال ارتقاء از دستگاه های حضور و غیاب به سیستم های کنترل تردد هستند.
سیستم های کنترل تردد که با نام سیستم های اکسس کنترل یا کنترل دسترسی هم شناخته میشوند، علاوه بر ثبت ساعات تردد افراد، سایر اقدامات امنیتی در خصوص کنترل دسترسی افراد به تمامی درگاههای تردد از جمله گیتها، دربهای ورودی و خروجی، راهبندها و آسانسور ها را نیز انجام میدهند.
بسیاری از سازمانها برای تامین امنیت خود از سیستمهای کنترل دسترسی هوشمند استفاده میکنند تا دسترسی کارمندان را به بخشهای مختلف محدود کرده و دسترسیهای مجاز به مناطق حساس را ردیابی کنند.
سیستم های اکسس کنترل از طریق ارزیابی اطلاعات ورودی به سیستم، مجوز ورود کاربران را بررسی میکنند؛ این ارزیابی میتواند از طریق رمز عبور، کارت، اسکن شناسه بیومتریک شخص یا سایر عوامل احرازهویت انجام پذیرد.
بهطورکلی میتوانیم بگوییم سیستم های اکسس کنترل سه عامل اصلی محل یا داراییهایی که باید دسترسی به آنها محدود شود، افراد یا اشخاصی که باید دسترسی آنها محدود شود و زمانی که دسترسی به یک محل امکانپذیر است را بررسی میکنند.
یکی از مسائل مهم در جوامع امروز، برقراری امنیت در سازمانها میباشد. سیستمهای کنترل تردد علاوه بر ثبت ساعات تردد افراد و برقراری امنیت در سازمانها، ارزش افزودههای بیشتری به همراه دارند که برخی از آنها عبارتند از:
یک سازمان برای استفاده از سیستم کنترل تردد بسته به نیاز خود از دستگاه های کنترل تردد مختلفی استفاده میکند. از جمله انواع دستگاه های کنترل تردد که کاربردهای گوناگونی هم دارند، میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
دستگاه های تشخیص چهره به عنوان محبوبترین دستگاه های کنترل تردد بیومتریک، از چهره افراد برای شناسایی هویت و صدور مجوز دسترسی استفاده میکنند و قابلیت اتصال به انواع قفلهای الکتریکی و گیت های کنترل تردد را دارند. همچنین دستگاه های تشخیص چهره پیشرفته مانند دستگاه های کنترل تردد سوپریما از الگوریتمهای جدید تشخیص چهره برای شناسایی چهره در تاریکی مطلق، شناسایی چهره با ماسک، شناسایی چهره زنده و جلوگیری از جعل هویت و ... استفاده میکنند.
دستگاه های کنترل تردد اثر انگشتی از اثرانگشت افراد برای احرازهویت استفاده میکنند و در صورتی که اثر انگشت کاربر با اثر انگشت ذخیره شده در سیستم، مطابقت داشته باشد، مجوز دسترسی شخص ارسال میشود. دستگاه های اثر انگشتی هم انواع مختلفی دارند و با پیشرفت تکنولوژی از سنسورهای قوی شناسایی اثر انگشت استفاده میکنند. برای مثال دستگاه های اثر انگشتی سوپریما از قابلیت های شناسایی بافت زنده اثر انگشت پشتیبانی کرده و سرعت و دقت بسیاری بالایی دارند.
دستگاه های کنترل تردد کارتی انواع مختلفی دارند و به دلیل هزینه مقرونبهصرفه استفاده از آنها بسیار رایج است. برخی از دستگاههای کارتی به دلیل داشتن صفحه کلید از پین کد هم برای شناسایی افراد پشتیبانی میکنند.
گیت کنترل تردد یکی از تجهیزات کاربردی در سیستم های اکسس کنترل میباشد که در کنار دستگاه های کنترل تردد کارتی یا بیومتریک برای جلوگیری از ورود و دسترسی غیرمجاز افراد به ساختمان استفاده میشود. استفاده از گیت های تردد علاوه بر کنترل ورود و خروج افراد، از بی نظمی در تردد افراد جلوگیری میکند. همچنین گیت های کنترل تردد انواع مختلفی دارند که باتوجه به نیاز سازمانها مورد استفاده قرار میگیرند.
برای مثال از گیت های شیشه ای به دلیل سرعت بالای باز و بسته شدن شیشهها، در سازمانها یا مراکزی با حجم تردد بالا مانند ایستگاههای مترو، راه آهن، فرودگاهها و ... استفاده میشود؛ به همین جهت به گیت های شیشه ای، گیت مترویی هم گفته میشود.
راهکارهای کنترل تردد، انواع مختلفی دارند و برای انتخاب یک سیستم اکسس کنترل باید موارد مختلفی مانند تعداد پرسنل سازمان، حجم تردد روزانه، سطح امنیتی مورد انتظار، روش احراز هویت، محل نصب دستگاه های کنترل تردد، شرایط محیطی، میزان بودجه، سیاستهای کنترل دسترسی و ... را در نظر گرفت. برای این منظور بهتر است با کارشناسان و متخصصین این حوزه مشورت نمود. شرکت طرح و پردازش غدیر با بیش از دو دهه تجربه موفق در زمینه ارائه سیستم های کنترل تردد و امنیت، شما را در تمامی مراحل انتخاب، خرید، نصب و راهاندازی، پشتیبانی، مشاوره و خدمات پس از فروش راهکارهای اکسس کنترل، همراهی میکند.
برای دریافت مشاوره تخصصی در این زمینه میتوانید با شماره 02185530 داخلی 333 تماس گرفته و از مطالب آموزشی وبسایت تخصصی کنترل تردد به آدرس ghadir-security.ir بهرهمند شوید.
انتهای رپرتاژ آگهی/