بین الملل تابناک: دور هشتم مذاکرات وین از روز ۹ بهمن ماه به صورت موقت متوقف شده است و امروز (دوشنبه) خبرگزاری رویترز به نقل از دیپلماتهای اروپایی گزارش کرد که احتمالاً ادامه دور مذاکرات هستهای فردا در پایتخت اتریش از سرگرفته میشود.
هیئت سردبیری والاستریت ژورنال نشریه نزدیک به محافظهکاران آمریکا در مطلبی با عنوان«شتابان به سوی توافق ضعیفتر با ایران» ضمن انتقاد تند از سیاست دولت بایدن در مذاکرات وین، توافق احتمالی را برخلاف وعده قبلی کاخ سفید مبنی بر پیگیری توافق «بلندتر و قویتر» توصیف کرد و معافیتهای تحریمی در حوزه همکاریهای بینالمللی در فعالیتهای هستهای صلحآمیز ایران که اخیراً از سوی دولت بایدن بازگردانده شد را «یک امتیاز پیشدستانه دیگر» دانست که منجر به ارائه «مطالبات بیشتر» از سوی تهران میشود.
این روزنامه که از محتمل بودن توافق در مذاکرات وین، آشکارا ناراضی است، میافزاید: نشانههای دیپلماتیک حاکی از دستیابی دولت بایدن به توافق هستهای بازنگری شده با ایران است و آخرین خبر بد لغو تحریمها حتی قبل از دستیابی به توافق است. روز جمعه آنتونی بلینکن معافیتهای تحریمی علیه فعالیتهای هستهای غیرنظامی ایران را که دولت ترامپ در سال 2020 لغو کرده بود، بازگرداند و این تنها آخرین امتیاز بود؛ واشنگتن در ماه ژوئن تحریمها علیه چندین مقام و شرکت ایرانی را لغو کرد و یک سال پیش به مبارزه برای بازگرداندن تحریمها از طریق «اسنپبک» در سازمان ملل پایان داد. صادرات نفت ایران در سال گذشته پس از کاهش از 2.5 میلیون بشکه در روز در سال 2017 به کمتر از نیم میلیون بشکه در روز در سال 2020، با تسهیل اجرای تحریمهای آمریکا، شروع به بهبود کرد.
مذاکره کنندگان غربی از دسامبر گفته اند که تنها هفتهها برای بازگرداندن توافق باقی مانده است، اما مذاکرات ادامه دارد. گزارش شده است که برخی از اعضای تیم آمریکایی به دلیل موضع نرم رابرت مالی، مذاکره کننده ارشد، استعفا کردند. این روزنامه در ادامه به انتقادات تند سناتور دموکرات باب منندز (رئیس کمیته روابط خارجی سنا) از سیاست دولت بایدن در قبال ایران اشاره کرده و در پایان سرمقاله گلایهآمیز خود نوشته است: «ایران به وضوح از آخرین باری که با یک دولت دموکراتیک مذاکره کرد، آموخت. ظاهراً مذاکره کنندگان پرزیدنت بایدن این کار را نکرده اند».
رویترز گزارش داد بهای جهانی نفت خام روز دوشنبه همزمان با پدیدار شدن نشانه هایی از پیشرفت در مذاکرات وین و احتمال لغو تحریم های واشنگتن بر فروش و صادرات نفت ایران، کاهش یافت.
به گزارش خبرگزاری رویترز؛ بهای نفت خام برنت با ۳۱ سنت یا ۰.۳ درصد کاهش از ۹۴ دلار که بالاترین میزان از اکتبر ۲۰۱۴ به شمار می رفت، به ۹۲ دلار و ۹۶ سنت و بهای نفت خام وست تگزاس اینترمدیت ایالات متحده نیز با کاهش ۷۸ سنتی یا ۰.۸ درصدی از ۹۲ دلار و ۷۳ سنت به ۹۱ دلار و ۵۳ سنت رسید.
جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا روز جمعه هم زمان با ورود مذاکرات توافق هسته ای ۲۰۱۵ به مرحله پایانی، معافیت های ایران را از تحریم اجرای طرح های همکاری هسته ای بین المللی، از سرگرفت. گرچه کاهش این تحریم ها اثرات محدودی بر اقتصاد دچار دشواری ایران خواهد داشت، اما بازارها آن را نشانه مثبتی دلار از تصمیم هر ۲ طرف مذاکرات هسته ای برای دستیابی به توافق، برداشت خواهند کرد.
در صورت برداشته شدن تحریم های ایالات متحده بر ایران، این کشور می تواند به سرعت میلیون ها بشکه نفت خام صادر کند که موجب روند نزولی بهای نفت خواهد شد که در ماه های گذشته به شدت بالا رفته است.
به نظر می رسد که ایران برای ازسرگیری نهایی صادرات نفتش آماده می شود.
به گفته تحلیلگران بازار نفت؛ بهای نفت خام در سال جاری (۲۰۲۲) تاکنون، نزدیک به ۲۰ درصد بالا رفته بود و احتمال گذر آن از مرز ۱۰۰ دلار برای هر بشکه به علت تشدید تقاضای جهانی وجود دارد.
اتحادیه اروپا روز دوشنبه با صدور بیانیهای اعلام کرد که ادامه هشتمین دور مذاکرات وین روز سهشنبه (۱۹ بهمن) از سرگرفته میشود.
در این بیانیه که یک نسخه آن در تارنمای اتحادیه اروپا منتشر شد آمده است: در پی وقفه ای کوتاه، هشتمین دور مذاکرات در وین در چارچوب برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) از فردا سه شنبه از سر گرفته می شود.
این بیانیه می افزاید: شرکت کنندگان پس از رایزنی در پایتخت ها با دولت های متبوع خود، به بحث در مورد چشم انداز بازگشت احتمالی ایالات متحده به برجام و چگونگی اطمینان از اجرای کامل و موثر توافق از سوی همه طرف ها ادامه خواهند داد.
اولیانوف: مذاکرات وین فردا از سر گرفته میشود؛ ظاهراً مرحله نهایی است
«میخائیل اولیانوف» نماینده روسیه در سازمانهای بینالمللی مستقر در وین ضمن تأیید ازسرگیری ادامه دور هشتم مذاکرات وین از روز هشتم فوریه (19 بهمن ماه) در پایتخت اتریش گفت که مذاکرات ظاهراً در مرحله نهایی است.
وی در پیامی که در صفحه توییتری خود منتشر کرد، گفت: «پس از یک توقف کوتاه، مذاکرات وین فردا (سهشنبه 19 بهمن ماه هشتم فوریه) ازسرگرفته میشود. مذاکرات ظاهراً در مرحله نهایی است که به عزم و تلاشهای پرانرژی تمامی طرفها برای رسیدن به نقطه مقصد که احیای کامل برجام از جمله رفع تحریمها است، نیاز دارد».
خطیبزاده: در بحث تضمینها توافقاتی حاصل شده
سعید خطیبزاده سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران امروز (دوشنبه) در نشست هفتگی با خبرنگاران ضمن تشریح آخرین تحولات سیاست خارجی به سؤالات خبرنگاران پاسخ داد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره از سرگیری دور هشتم مذاکرات وین از فردا (سهشنبه) خاطرنشان کرد: هیأت مذاکراتی جمهوری اسلامی ایران که برای مشورتهای لازم چند روزی در تهران بود، فردا عازم وین خواهد بود. انتظار است که همه هیأتها فردا به وین برگردند و گفتوگوها از سر گرفته شود.
وی ادامه داد: طبیعی است که جمهوری اسلامی ایران انتظار دارد که تصمیمات لازم و ضروری در طرفهای مقابل به ویژه در واشنگتن اتخاذ شده باشد، موضوع رفع تحریمها و انتفاع جمهوری اسلامی ایران از ابعاد رفع تحریمی و ابعاد اقتصادی برجام بسیار کلیدی است و خط قرمز ایران در حوزه رفع تحریمی است. انتظار ما این است هیأتها و از جمله هیأت آمریکا با دستورالعمل روشن در خصوص عمل به تعهداتش در چارچوب برجام و حوزه رفع تحریمی برگردد.
خطیبزاده بیان کرد: موضوعات قابل توجهی همچنان در دستورکار است که جز در تصمیمهای سیاسی در واشنگتن احتمالا گشایشی در آن متصور نیست. امیدواریم آنچه به عنوان اظهارات مثبت شنیده میشود در عمل تبدیل به تعهدات شود و بتوانیم به یک توافق خوب و قابل اتکا در وین دسترسی پیدا کنیم.
وی گفت: اینجا روشن عرض میکنم که مقامات آمریکا باید بدانند که هزینه تصمیمات مخرب و غلط شان از جمله در خروج غیرقانونی از برجام و نقض تعهداتشان در برجام و ذیل قطعنامه ۲۲۳۱ را نمیتوانند از جیب ملت ایران بپردازند. باید اعتماد ملت ایران را کسب کنند و از مسیری که رفتند در عمل برگردند. برخی اظهارات که حاکی از این است که حاضر نیستند هزینه تصمیمات غلط و زحمات فراوانی که برای جامعه بینالمللی با این تصمیمات نابخردانه گرفتند، این برداشت وجود دارد ک هنوز آمادگی ندارند بپذیرند هنوز مانع بزرگی است. منتظر میمانیم در وین این تغییر رفتار را به صورت عملی ببینیم.
این دیپلمات ارشد کشورمان با ذکر این نکته که اروپاییها در حوزه برجام بی عملیهای مفصل و مکرر داشتند، خاطرنشان کرد: تنها راه این است که به اعتراف خودشان با دقت عمل کنند و از این بی عملی مطلق نسبت به تحریمهای غیرقانونی و فراسرزمینی آمریکا عبور کنند و یک بار نشان دهند که هم اراده دارند و هم توانایی دارند که به تعهداتشان عمل کنند و کنشگران قابل اتکایی در نظام بینالملل هستند.
انریکه مورا: به روحیه مصالحه برای بازگشت به برجام نیاز داریم
«انریکه مورا» معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و هماهنگ کننده کمیسیون مشترک برجام گفت، لازمه بازگشت به اجرای کامل برجام، روحیه مصالحه در طرفهای مذاکره در وین است.
مورا در پیامی توئیتری نوشت: «هشتمین دور از مذاکرات وین درباره برجام فردا در وین از سر گرفته میشود. ما به روحیه مصالحه برای بازگشت به اجرای کامل [برجام] نیاز داریم. نظر به رویههای نامطلوب مختلف برای تضعیف برجام، لازم است که این مذاکرات سریعاً به جمعبندی برسد».
شمخانی: دستورکار مذاکره کنندگان ایرانی مشخص شده
علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی امروز (دوشنبه) در آستانه ادامه دور هشتم مذاکرات وین که قرار است فردا (سهشنبه) در پایتخت اتریش از سر گرفته شود، در توئیتی نوشت: دستورکار مذاکرهکنندگان ایرانی برای ادامه دور هشتم گفتوگوها به دقت مشخص شده است.
وی افزود: توافقی که طی آن تحریمهای شکلدهنده فشار حداکثری رفع نشود، موجب شرطی شدن اقتصاد کشور شده و نمیتواند مبنای توافق خوب باشد.
علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی صبح دیروز (یکشنبه) ۱۷ بهمن ماه در توئیتی نوشته بود: با وجود پیشرفتهای محدود در مذاکرات وین، هنوز با شکلگیری توازن ضروری در تعهدات طرفین فاصله داریم. تصمیمات سیاسی در واشنگتن لازمه ایجاد توازن در تعهدات برای دستیابی به توافق خوب است.