بین الملل تابناک: مذاکرات رفع تحریمها در سیوسومین روز از دور هشتم گفتوگوها با برگزاری جلسات در سطوح روسای هیأتها و کارشناسان ادامه یافت.
«سرگئی لاوروف»، وزیر امور خارجه روسیه روز پنجشنبه در یک نشست خبری مشترک با همتای انگلیسی خود ارزیابی جدیدی از چشمانداز توافق در مذاکرات رفع تحریمها در وین ارائه کرد.
طبق نوشته خبرگزاری ایتارتاس، لاوروف بعد از گفتوگو با «لیز تراس»، وزیر امور خارجه انگلیس در یک کنفرانس خبری گفت: «در موضوع ایران، ما همنظریم که فرصتهایی برای اجرای کامل برجام در آینده نزدیک وجود دارد، اما هنوز سفر درازی در پیش است.»
«میخائیل اولیانوف»، نماینده روسیه در سازمانهای بینالمللی مستقر در وین که سرپرستی هیئت کشورش در مذاکرات وین را بر عهده دارد چند روز پیش در مصاحبهای با روزنامه روسی «کامرسنت» گفته بود که تا خط پایانی در مذاکرات وین «پنج دقیقه» زمان باقی مانده است.
او گفت: «پیشنویس سند نهایی تدوین شده است. چند موضوع دیگر هستند که به کار بیشتر نیاز دارند اما سند نهایی در حال حاضر روی میز است.»
آنالنا بربوک وزیر خارجه آلمان امروز پنجشنبه گفت مذاکرات هسته ای ایران وارد «فاز نهایی» شده است.
خبرگزاری آسوشیتدپرس نوشت: بربوک که در یک سفر رسمی در تل آویو به سر می برد درکنفرانس خبری مشترک با یائیر لاپید وزیر خارجه رژیم صهیونیستی ضمن بیان این مطلب افزود: کاملا متقاعد شده که احیای کامل توافق هسته ای منطقه را حتی برای اسرائیل امن تر خواهد کرد و در غیر این صورت کشورش وارد چنین مذاکراتی نمی شد.
وی گفت مذاکره با ایران که آلمان بخشی از آن است به «نقطه بسیار حساسی» نزدیک شده و مهم است که ایران با تمایل به توافق و بدون خواسته های حداکثری در مذاکرات حاضر شود.
اظهارات بربوک همزمان با مذاکرات هسته ای ایران وقدرت های جهان در وین مطرح شده است.
رژیم صهیونیستی علنا مخالفت خود را با احیای این توافق مطرح کرده است و سران این رژیم گفته اند تعهدی در قبال توافق نخواهند داشت.
لاپید در کنفرانس خبری مشترک با وزیر خارجه آلمان گفت با طرف آلمانی درباره مذاکرات هسته ای گفت و گو کرده و دیدگاه های خود را مطرح کرده است.
در حالیکه مذاکرات وین برای لغو تحریمهای یکجانبه علیه جمهوری اسلامی ایران در پایتخت اتریش در جریان است، در فاصلهای بسیار دور در ایالات متحده آمریکا، بین نمایندگان کنگره آمریکا در خصوص توافق هستهای ایران اختلاف و دودستگی به وجود آمده است.
وبگاه خبری-تحلیلی «پولتیکو» در گزارشی در خصوص مذاکرات وین نوشت، نمایندگان کنگره آمریکا در خصوص بهترین شیوه رویارویی با مسئله هستهای ایران دچار اختلاف و دودستگی شدهاند به طوریکه اکثر دموکراتها خواستار احیای سریع توافق سال ۲۰۱۵ برجام هستند که «دونالد ترامپ» رئیسجمهور پیشین ایالات متحده آن را پاره کرد و این دموکراتها تأکید دارند که احیای برجام به شکل اولیهاش، تنها راهحل و گزینه امکانپذیر است.
با این حال، جمهوریخواهان اصرار به بازگشت به دکترین «فشار حداکثری» ترامپ دارند که وضع تحریمهای ویرانگر علیه جمهوری اسلامی ایران را شامل میشود. در این میان، برخی از دموکراتهای ارشد کنگره، آشکارا ادامه حضور در میز مذاکرات وین برای رسیدن به توافق درباره برجام را زیرسؤال میبرند.
«باب منندز» رئیس دموکرات کمیته روابط خارجی سنا از ایالت «نیوجرسی» پس از جلسه استماع روز گذشته این کمیته در خصوص ایران گفت: «من فکر نمیکنم که اعضا دقیقاً معنا و مفهوم ورود مجدد [به این توافق] را بدانند.توافق چیست؟ آیا دقیقاً همان چیزی که باید باشد، هست؟ آیا متفاوت است؟ اگر اینطور است، چه تفاوتی دارد؟ ما چه چیزهایی میدهیم؟»
وی ضمن اعلام مخالفت با احیای برجام گفت: «آنها (مذاکرهکنندگان آمریکا) باید وقتی میدیدند که توافق خوبی وجود ندارد، آنجا را ترک میکردند. نمیدانم چه زمانبندی وجود دارد اما هر زمانی وجود داشته باشد، پنجره به سرعت در حال بسته شدن است».
منندز که به شدت با توافق هستهای سال ۲۰۱۵ مخالف بود اما پس از خروج یکجانبه ترامپ از این توافق، به احیای آن امیدوار بود و روز گذشته تصریح کرد که هفته گذشته و زمانیکه از بایدن درخواست کرد که با جدیت تحریمها علیه ایران را اجرا کند، صبرش لبریز شده بود و در حقیقت شک و تردید برخی جمهوریخواهان از توافق جدید با ایران را منعکس کرده بود.
در عین حال، مقامهای دولت بایدن در جلسه استماع محرمانه روز گذشته (چهارشنبه) به سناتورها هشدار دادند که ایران ظرف دو ماه قادر به تولید مواد کافی برای یک بمب اتمی است. این هشدار در شرایطی مطرح شده که ایران بارها اعلام کرده ماهیت برنامه هستهای این کشور تنها برای مصارف صلحآمیز است.
این هشدارها و اظهارات مقامهای دولت بایدن چیز جدیدی محسوب نمیشود به طوریکه بخشی از سیاست آمریکا است تا با مانور دادن بر عنصر زمان، اعمال فشار به جمهوری اسلامی ایران را تشدید بخشد و توپ را به زمین ایران بیاندازد و مسئولیت نتیجه بالقوه مذاکرات وین را بردوش ایران بیاندازد.
«علی باقریکنی» مذاکره کننده ارشد کشورمان دقایقی پیش برای ادامه گفتوگو با نمایندگان کشورهای مشارکت کننده در مذاکرات وارد هتل کوبورگ شد. ساعاتی پیش هم جلسات کارشناسی میان نمایندگان ایران و گروه ۱+۴ و اتحادیه اروپا در خصوص مسائل هستهای و تحریم ها آغاز شده و به موازات جریان دارد.
دیروز (چهارشنبه) هم کار کارشناسی هیأت مذاکرهکننده روی پیشنویس متن توافق از ساعات ابتدایی صبح آغاز شد و در قالب نشستهای هماهنگی داخلی تا پس از نیمه شب (حوالی دو بامداد پنجشنبه) ادامه پیدا کرد.
همچنین دو جلسه میان آقای باقری و انریکه مورا هماهنگکننده گفتوگوها برگزار شد که جلسه آخر تا ساعت ۲۳ به وقت وین ادامه داشت.
دور هشتم گفتوگوها از ۶ دی ماه در وین آغاز شده و یکی از طولانیترین دورهای مذاکرات است. شرکتکنندگان این روزها سرگرم تکمیل پیشنویس متن توافق و تصمیمگیری در مورد برخی موضوعات اختلافی هستند. قریب به اتفاق هیاتها اذعان دارند که گفتوگوها به رغم پیچیدگی برخی مسائل رو به جلو و در مسیر پیشرفت است.
لاوروف: شانس احیای برجام در آیندهای نزدیک وجود دارد
«سرگئی لاوروف» وزیر امور خارجه روسیه امروز (پنجشنبه) تصریح کرد که شانس احیای برجام در آیندهای نزدیک وجود دارد.
بنا بر گزارش خبرگزاری ریانووستی روسیه، وزیر امور خارجه روسیه در کنفرانس خبری مشترک با «لیز تراس» وزیر خارجه انگلیس تصریح کرد: «در خصوص موضوع ایران، ما اتفاق نظر داریم که شانس احیای کامل برجام در آینده نزدیک وجود دارد اما همچنان راه زیادی در پیش است».
در عین حال، روز گذشته (چهارشنبه)، «ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور روسیه پس از دیدار و گفتوگو با «امانوئل ماکرون» رئیسجمهور فرانسه که به مسکو سفر کرده بود، تصریح کرد که تلاشهای دیپلماتیک برای احیای برجام باید ادامه داشته باشد.
وی در خصوص گفتوگوی خود با ماکرون درباره ایران گفت: «ما در خصوص وضعیت توافق هستهای ایران و احیای برجام که در سال ۲۰۱۵ به تصویب رسید و مورد تأیید قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل قرار گرفت، بحث و گفتوگو کردیم».
رئیسجمهور روسیه درادامه بر لزوم تداوم تلاشهای دیپلماتیک برای حفظ برجام تأکید کرد و گفت: « ما اشتراک نظر داریم که ادامه تلاشهای دیپلماتیک و تشویق و ترغیب به راهحلهای مصالحهآمیز در راستای منافع حفظ این سند بزرگ ضروری است. ما به توافق رسیدیم که مواضع ما در خصوص این موضوع بسیار نزدیک است یا آنطور که دیپلماتها میگویند، با یکدیگر همخوانی دارد».
اعلام زمان پایان مذاکرات از سوی امیرعبداللهیان
حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران امروز (پنجشنبه) طی اظهاراتی در مراسم بزرگدشت چهل و سومین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی در جمع سفرا و روسای نمایندگیهای خارجی مقیم تهران بیان کرد: ملت عزتمند ایران در طول تاریخ اثبات کرده است عزت و احترام را با عزت و احترام پاسخ میدهد و تهدید را با مقاومت، ایستادگی و با زبان متقابل پاسخ خواهد داد.
وی خاطرنشان کرد: امروز در وین، یک آزمون بزرگ در مقابل آمریکا و طرفهای غربی قرار دارد که در مقابل جامعه جهانی باید رفتار واقعی خود را به نمایش بگذارند.
وزیر خارجه تصریح کرد: ما با جدیت، برنامه و ابتکار در میز مذاکره حضور داریم، برای رسیدن به یک توافق خوب مصمم هستیم. زمان پایان مذاکره را ترجمان اراده طرفهای غربی در پایبندی کامل آنها به رفع تحریمها و بازگشت همه طرفها به تعهداتشان تعیین خواهد کرد.