با روی کار آمدن دولت و مجلس اصولگرا، بار دیگر صحبت از بازنگری در سیاستهای تسهیل ازدواج جوانان جدی شده است. در ماههای اخیر، بار دیگر صحبتهای جدی در این زمینه صورت گرفته و برخی قوانین هم در این مسیر تصویب شده است؛ از جمله اینکه ولی اسماعیلی، رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس، چندی پیش گفته بود: «در بوجه ۱۴۰۱ مبلغ وام ۱۵۰ میلیون تومان برای زوج و ۱۵۰ میلیون تومان برای زوجه در نظر گرفته شده است. همچنین مبلغ تسهیلات قرضالحسنه ازدواج برای پسران تا ۲۵ سالگی و دختران تا ۲۳ سالگی، علاوه بر ۱۵۰ میلیون تومان ۱۰۰ میلیون تومان در نظر گرفته شده است.»
اما این تنها برنامه محرک برای تشویق جوانان به ازدواج نیست. یکی از وعدههای سید ابراهیم رئیسی، ساخت مسکن بود که بعدها به نهضت ملی ساخت مسکن تغییر نام داد. یکی از مشکلاتی که تیم اجرایی این پروژه در پیش داشتند، ساخت خانه برای مجردها بود. دولت احساس میکرد دادن این گزینه به مجردها شاید منجر به کاهش میل به ازدواج شود. برای همین، شرط ازدواج را برای تحویل خانه به مجردها در نظر گرفت. آنچنان که «محمود محمودزاده»، معاون مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی گفته: «همه آقایان مجرد که ۲۵ سال را تمام کردهاند، میتوانند برای خانهدار شدن در طرح نهضت ملی مسکن ثبتنام کنند، اما در زمان تحویل واحد مسکونی خود باید متاهل باشند.»
به جز این دو برنامه مهم، پیشنهاد و رویدادهای دیگری هم در این مدت در خصوص سیاستهای ازدواج دیده شده؛ از جمله واکنشبرانگیزترینهایش صحبتهای سید محمد صالح هاشمی گلپایگانی، دبیر ستاد امر به معروف و نهی از منکر بود که طی نامهای خطاب به رئیس مجلس، کلیات طرح کرامت همسران خانه دار و حمایت از ازدواج و فرزند آوری را به رئیس مجلس شورای اسلامی ارائه کرد.
در بخشی از این طرح آمده است: در بودجه کشور و برنامه پنج ساله، افزایش حقوق کارمندان و کارگران فقط برای متاهلین و به نسبت تعداد فرزندان افزایش یابد تا طی چند سال اجرت المثل بانوان خانه دار واقعی شود.
در روزهای دهه فجر و همزمان با راهپیمایی ۲۲ بهمن هم بیلبوردها و تبلیغات محیطی وبسایتهای همسریابی در سطح شهر دیده میشد که جوانان را به ازدواج ساده ترغیب میکرد.
میخواهیم در خوانده میشوید امروز، نظر شما را درباره همه سیاستهای تسهیل ازدواج در دولت جدید بدانیم.
* افزایش وام ازدواج یا ساخت مسکن به شرط ازدواج تا چه میزان میتواند مشکل جوانان در این راه را برطرف کند؟
* این راهکارها تا چه میزان متناسب با واقعیتهای موجود در جامعه و چالشهای مسیر ازدواج جوانان است؟
* چالش اصلی در مسیر ازدواج جوانان چیست؟