کیوسک بین الملل تابناک: گزارش رسانه آمریکایی درباره برنامه چین برای حمله به تایوان در پاییز آینده، گزارش محرمانه مقامهای آمریکایی به کنگره درباره مذاکرات وین، درخواست اسرائیل از آمریکا درباره سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، هشدار سازمان ملل درمورد خطر گرسنگی گسترده در کره شمالی و اعدام ۱۰۰ نفر توسط عربستان در ۷۰ روز گذشته از جمله مهمترین خبرها، رویدادها و تحولات بین الملل در ۲۴ساعت گذشته بوده اند.
گزارش رسانه آمریکایی درباره برنامه چین برای حمله به تایوان در پاییز آینده
تارنمای مجله آمریکایی «نیوزویک» در گزارشی مدعی شده است به استناد شماری از اسناد امنیتی روسیه، چین تصمیم دارد در پاییز سال جاری میلادی به تایوان حمله کند.
به گزارش تارنمای مجله نیوزویک،جوزف وو وزیر خارجه تایوان گفت نمی تواند در خصوص صحت اسناد امنیتی روسیه که مدعی شده است «شی جینپینگ» رئیس جمهورص چین تصمیم دارد در پاییز سال جاری به تایوان حمله کند، اظهارنظر کند.
وی افزود: چین چه تصمیم داشته باشد به تایوان حمله کند یا نه؛ ما باید همواره برای دفاع از خود آماده باشیم.
دونالد ترامپ رئیسجمهوری پیشین آمریکا چندی پیش ضمن انتقاد از واکنش دولت بایدن در قبال بحرانهای کنونی در اروپا، ادعا کرد چین به زودی به تایوان یورش میبرد.
ترامپ معتقد است چین احتمالا انگیزه لازم برای حمله به تایوان را دارد. چرا که به گفته وی دولت پکن شاهد ضعف دولت جو بایدن در نحوه خروج از افغانستان و واکنش او در قبال حمله روسیه به اوکراین است.
چین مدتهاست که تایوان را بخشی از خاک خود میداند. در ماه ژانویه سالجاری (دی ماه) سفیر چین در ایالات متحده، در گفتوگویی با رادیو عمومی آمریکا (NPR) گفت که این جزیره نشان دهنده "نمایش بزرگترین تنش میان چین و ایالات متحده است".
وی در ادامه اظهاراتش تاکید کرد چنانچه مقامات تایوانی، که توسط واشنگتن جسور شدهاند، به راه خود برای استقلال ادامه دهند، به احتمال زیاد چین و ایالات متحده، درگیر جنگ می شوند.
گزارش محرمانه مقامهای آمریکایی به کنگره درباره مذاکرات وین
نشریه «پالتیکو» نوشته است دو مقام ارشد دولت «جو بایدن» روز پنجشنبه به کنگره گفتهاند مذاکرات وین به مرحله حل مسائل نهایی رسیده است.
این نشریه نوشت، «رابرت مالی» نماینده دولت بایدن در امور ایران و «برت مکگورک» دستیار شورای امنیت ملی آمریکا در امور غرب آسیا در جلسه محرمانه کنگره توضیحاتی درباره روند مذاکرات ارائه کردهاند.
پالتیکو به نقل از سه فرد مطلع درباره این جلسه که با حضور اعضای کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا برگزار شد نوشت، مالی و مکگورک با لحنی خوشبینانه از پیشرفت مذاکرات گفته و از قریبالوقوع بودن توافق برای از سر گرفتن برجام خبر دادند.
یک نماینده دموکرات کنگره که نمیخواست نامش فاش شود، با تکرار ادعاهای اخیر مقامات غربی بهمنظور انداختن توپ در زمین ایران گفت: «حصول توافق نزدیک است. فقط منتظر ایران هستیم. روسیه از درخواست برای رفع تحریم عقبنشینی کرد».
از سوی دیگر، پالتیکو به نقل از یک مقام ارشد آمریکایی نزدیک به مذاکرات گفت، حصول توافق در وین نه قریبالوقوع و نه قطعی است و دولت آمریکا برای جهانی با وجود توافق با ایران یا بدون آن آماده شده است.
با این حال این نشریه آمریکایی نوشت، لحن خوشبینانه مکگورک و مالی در جلسه کنگره که البته بدون اطمینان کامل به گمانهزنی درباره نزدیک بودن زمان حصول توافق برای احیای برجام پرداختهاند، اخیراً در میان دیگر مقامات دولت آمریکا نیز رویت شده است.
«ند پرایس» سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا روز چهارشنبه اعلام کرد: «همانطور که پیشتر نیز گفتهایم، معتقدیم که پیشرفت چشمگیری حاصل شده است و ما به یک توافق احتمالی نزدیک شدهایم اما هنوز به آن نقطه نرسیدهایم».
تصریح آمریکا بر اینکه چند موضوع کلیدی در مذاکرات هستند که باید حل شوند بر خلاف تبلیغات روزهای گذشته این کشور است که مدعی بود که روسیه باعث وقفه در مذاکرات وین شده است.
سرگئی لاروروف، وزیر خارجه روسیه چند روز پیش گفت روسیه از آمریکا ضمانت کتبی خواسته مبنی بر اینکه تحریمهای اعمالشده علیه مسکو به بهانه تحولات اوکراین بر مناسبات اقتصادی و تجاری این کشور با ایران اثر نخواهد گذاشت. بعد از اظهارات لاوروف کشورهای اروپایی اعلام کردند که مذاکرات به وقفه نیاز دارد.
با وجود این، لاوروف روز پنجشنبه پس از دیدار با «حسین امیرعبداللهیان»، وزیر امور خارجه ایران تصریح کرد که روسیه از ایالات متحده تضمین کتبی دریافت کرده مبنی بر اینکه همکاریهای هستهای مسکو و تهران بعد از توافق وین مشمول تحریم نخواهد شد.
همزمان با این تحولات، نمایندگان جمهوریخواه مجلس سنای آمریکا طرحی ارائه کردهاند که خواستار جلوگیری از همکاری چین و روسیه با برنامه هستهای ایران، به عنوان بخشی از مفاد توافق هستهای برجام است.
درخواست اسرائیل از آمریکا درباره سپاه پاسداران انقلاب اسلامی
انتشار اخبار تأییدنشدهای مبنی بر احتمال تصمیم آمریکا برای حذف کردن نام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از لیست سازمانهای تروریستی این کشور، رژیم صهیونیستی را نگران کرده است.
«نفتالی بنت» نخستوزیر و «یائیر لاپید» وزیر خارجه رژیم کودککش اسرائیل امروز (جمعه) در راستای عجز و لابههای خود درخصوص ایران، از دولت آمریکا به ریاست «جو بایدن» خواستند که نام سپاه را از لیست سازمانهای تروریستی خود حذف نکند.
بنت و لاپید در بیانیهای مشترک ادعا کردند: «سپاه پاسداران یک سازمان تروریستی است که هزاران نفر از جمله آمریکاییها را به قتل رسانده است. برای ما سخت است باور کنیم که ایالات متحده تعریف خود را به عنوان یک سازمان تروریستی حذف کند».
به نوشته رسانههای صهیونیستی، در این بیانیه ضد ایرانی ادعا شده است: «سپاه پاسداران ایران، حزبالله لبنان است، جهاد اسلامی در غزه است، حوثیها در یمن است، آنها شبهنظامیان در عراق هستند».
بنت و لاپید در ادامه ادعاهای تکراری و نخنما شده مدعی شدند: «سپاه پاسداران در پس حملات به غیرنظامیان و سربازان آمریکایی در سراسر خاورمیانه، از جمله در سال گذشته، قرار دارد. آنها کسانی هستند که پشت برنامههای ترور مقامات ارشد دولت آمریکا هستند».
مقامهای رژیم جعلی صهیونیستی ادعا کردند: «تلاش برای از بینبردن تعریف سپاه پاسداران به عنوان یک سازمان تروریستی، توهین به قربانیان و محو یک واقعیت مستند است که دارای شواهد بی چون و چرایی است. برای ما سخت است باور کنیم که تعریف سپاه پاسداران به عنوان یک سازمان تروریستی در ازای وعده آسیب نرساندن به آمریکاییها لغو شود».
بنت و لاپید در پایان افزودند: «جنگ با تروریسم ماموریت تمام جهان است. ما معتقدیم که آمریکا نزدیکترین متحدان خود را در ازای وعدههای توخالی تروریستها رها نخواهد کرد».
پیش از این، پایگاه خبری «میدل ایستای» در گزارشی به موضوع وقفه در مذاکرات هستهای ایران پرداخته و نوشته بود: «آمریکا از برداشتن نام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از لیست سازمانهای تروریستی خارجی آمریکا خودداری میکند».
هشدار سازمان ملل درمورد خطر گرسنگی گسترده در کره شمالی
گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور حقوق بشر کره شمالی اعلام کرد که به دنبال بسته شدن مرزها ناشی از شیوع ویروس کرونا وضعیت مواد غذایی و بشردوستانه در کره شمالی رو به وخامت گذاشته است.
به گزارش پایگاه خبری «یو پی آی»، «توماس اوجا کوینتانا» گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور حقوق بشر در کره شمالی مدعی شد که اقدامات شدید مهار کرونا از سوی دولت کره شمالی، سبب تشدید بحران مواد غذایی در این کشور شده است.
وی افزود: ما با خطر گرسنگی در میان بخشی از جمعیت کره شمالی روبرو خواهیم بود. دسترسی مردم به غذا یک نگرانی جدی است و کودکان و سالمندان در خطر گرسنگی قرار دارند.
گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور حقوق بشر کره شمالی پیش تر نیز از قدرتهای جهان خواسته بود تحریم های کره شمالی را کاهش دهند.
وی همچنین مدعی شده بود اقدامات شدید مهار کرونا از سوی دولت کره شمالی، این کشور را از سایر جهان جدا ساخته و مردم آن را از ابتدایی ترین نیازها محروم کرده است.
کوینتانا ضمن انتقاد از آزمایش های اتمی کره شمالی، از شورای امنیت سازمان ملل خواسته بود تا با انجام بررسیها، برخی از تحریم های این کشور را کاهش دهند تا ارائه کمک های بشردوستانه به کره شمالی تسهیل شود.
بر اساس این گزارش، دست کم ۶۱ درصد از جمعیت کره شمالی با بحران مواد غذایی روبرو هستند و حدود ۲۹ درصد از افراد در میانگین سنی ۲۳-۶ سال حداقل نیاز روزانه به مواد غذایی را نمی توانند تامین کنند.
گزارش سال ۲۰۲۱ سازمان غذا و کشاورزی ملل متحد (فائو) حاکی است وضعیت غذایی در کشور کره شمالی تحت تحریم وخیم است و این کشور در شاخص گرسنگی در رتبه ۹۶ جهان قرار دارد.
اعدام ۱۰۰ نفر توسط عربستان در ۷۰ روز گذشته
رسانههای غربی، خبر دادند که مجموع اعدامهای عربستان سعودی از ابتدای سال جاری میلادی (حدود دو ماه و نیم) به ۱۰۰ نفر رسیده است.
پایگاه خبری شبکه «فرانس۲۴»، پنجشنبه، به نقل از خبرگزاری فرانسه در این خصوص گزارش داد که چهار حکم اعدام دیگر دیروز در عربستان سعودی اجرایی شده و مجموع اعدامها از ابتدای سال جاری به ۱۰۰ نفر رسیده است.
خبرگزاری فرانسه اشاره کرد که این اعدامها در حالی انجام شده است ریاض چند روز پیش به علت اعدام گروهی ۸۱ نفر مورد انتقاد قرار گرفته بود. وزارت کشور عربستان سعودی در چند بیانیه که خبرگزاری رسمی این کشور (واس) آن را منتشر کرد، اعلام کرد چند شهروند اندونزیایی و سعودی را روز پنجشنبه اعدام کرده است.
ریاض مدعی شد که این افراد به اتهام کشتار و تجاوز اعدام کرده است. این اعلام در حالی صورت گرفت که روز چهارشنبه همزمان با سفر «بوریس جانسون» نخستوزیر انگلیس به عربستان سعودی سه نفر دیگر در عربستان سعودی اعدام شده بودند.
وزارت کشور عربستان سعودی روز شنبه اعلام کرد که ۸۱ نفر را به جرم آنچه داشتن عقاید انحرافی و ارتباط با تروریسم خواند، اعدام کرده است. انجمن موسوم به «معارضان شبهجزیره عربستان» در واکنش به این خبر اعلام کرده بود که ۴۱ نفر از این افراد اعدام شده از جوانان جنبش مسالمت آمیز «الحراک» و از اهالی مناطق شیعهنشین احساء و قطیف بودهاند.
دولت یمن نیز به اعلام عربستان سعودی واکنش نشان داد و خبر داد که دو نفر از اسرای جنگی یمن هم که در عربستان سعودی زندانی بودند، از جمله ۸۱ نفری بودند که بر خلاف قوانین بینالمللی توسط رژیم آل سعود اعدام شدند.
بنابر گزارش خبرگزاری فرانسه، تعداد اعدامهای عربستان سعودی امسال در حالی به ۱۰۰ نفر رسیده که این کشور سال گذشته در بازه زمانی مشابه ۶۹ نفر را اعدام کرده بود. عربستان سعودی در سال ۲۰۱۹ نیز ۱۸۴ نفر را اعدام کرده بود که این بیشتر تعداد اعدام در یک سال به شمار میرفت.
«سعید خطیبزاده» سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران نیز شامگاه یکشنبه ( ۲۲ اسفند ماه) به اعدام دستهجمعی اخیر در عربستان واکنش نشان داد و این اقدام غیر انسانی را در مغایرت با مبانی اولیه حقوق بشر و حقوق بینالملل و اقدامی مغایر با اصول انسانی و رویههای حقوقی پذیرفته شده بدون رعایت فرآیندهای عادلانه قضایی دانست.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی ایران تأکید کرده بود که اعدام و خشونت افسارگسیخته راه حل بحرانهای خودساخته نیست و دولت عربستان نمیتواند از عناوین متداول برای پوشاندن آشفتگیهای سیاسی و قضایی و سرکوب مردم سوءاستفاده کند.
خطیبزاده همچنین با یادآوری اعمال استانداردهای دوگانه کشورهای غربی و استفاده ابزاری از مفهوم حقوق انسان، سکوت و بیعملی کشورهای مدعی حقوق بشر به این گونه اقدامات را محکوم کرد و آن را نشانهای از دورویی این کشورها در بهره برداری سیاسی از مفهوم حقوق بشر برای مطامع سیاسی خود و علیه دولتهای مستقل برشمرد.
خبرگزاری فرانسه نیز امروز در گزارش خود خاطرنشان کرد که ریاض به علت تعداد بالای اعدام مورد انتقاد شدید سازمانهای حقوقبشری قرار گرفته است و «میشل باشه» کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد، روز شنبه، اقدام عربستان سعودی در اعدام گروهی ۸۱ نفر را محکوم و در عین حال اشاره کرده که برخی از افرد در حالی اعدام شدند که در محاکمه آنها استاندارهای بینالمللی رعایت نشده بود.