مرور روزنامه‌های سه شنبه ۲۷ اردیبهشت ماه

این وضعیت از کجا آغاز شد؟ /اسرار باقی‌ مانده گنج ایران روی میز مسکو/نماینده مدافع ارابه مرگ و منافع خود!

حذف ایران از بازار نفت چین؛ استراتژی جدید روسیه، چشم حیفا به خلیج فارس، رقابت نزدیک حزب االله و «نیرو‌های لبنان»، حمایت قاطع قوه‌قضائیه از طرح دولت برای ارتقاd عدالت اجتماعی، بازداشت یکی از سرکردگان اصلی قاچاق سوخت در جنوب کشور، اجاره پاسپورت برای سود‌های میلیونی! کالبدشکافی اصلاحات اقتصادی دولت سیزدهم و برکناری ۱۳۰ مدیر ناکارآمد در ده ماه، از مواردی است که موضوع گزارش‌های خبری و تحلیلی روزنامه‌های امروز شده است.
کد خبر: ۱۱۱۹۱۹۰
|
۲۷ ارديبهشت ۱۴۰۱ - ۰۶:۰۳ 17 May 2022
|
79108 بازدید
|

به گزارش «تابناک»؛ روزنامه‌های امروز سه شنبه ۲۷ اردیبهشت ماه در حالی چاپ و منتشر شد که آغاز رایزنی‌ها برای ازسرگیری مذاکرات، وداع با عالمِ واعظِ درس‌آموز استاد فاطمی نیا، گرد و خاک عراقی در آسمان کشور از مواردی است که در صفحات نخست روزنامه‌های امروز برجسته شده است.


در ادامه تعدادی از یادداشت‌ها و سرمقاله‌های منتشره در روزنامه‌های امروز را مرور می‌کنیم:


نماینده مدافع ارابه مرگ و منافع خود!

حسین فصیحی طی یادداشتی در شماره امروز جوان با تیتز نماینده مدافع ارابه مرگ و منافع خود! نوشت: نماینده‌ای که ۵۰ سال است، فعال بازار خودرو است در مخالفت با واردات خودرو، یک‌تنه از ارابه‌های مرگ خودروسازان داخلی حمایت می‌کند. مصطفی میرسلیم که براساس اطلاعات پایگاه اطلاع‌رسانی مجمع تشخیص مصلحت نظام، رئیس هیئت مدیره شرکت دسا (دیزل سنگین ایران)، مؤسس مرکز تحقیقات موتور و رئیس هیئت مدیره شرکت تحقیق، طراحی و تولید موتور ایران خودرو (ایپکو) از سال ۱۳۷۶ تاکنون، ناظر عالی طرح موتور ملی پایه گازسوز و ناظر عالی طرح موتور ملی دیزل سواری است، اظهار نظر پلیس درباره بازنشدن ایربک‌ها را دروغ می‌داند و با مقصر خواندن پلیس می‌گوید این ادعا اصلاً صحت ندارد! او باز نشدن ۱۰۰ ایربک خودرو بین ۹۰۰‌هزار خودروی تولید داخل را آماری ناچیز می‌داند. با چنین اظهار نظری اگر بازنشدن ایربک‌ها به مرگ ۱۰۰‌نفر هم منجر شده باشد، از دست رفتن جان مردم برای این نماینده مردم آماری ناچیز است. میرسلیم مدعی است تولید خودرو‌های داخلی، لج خودروسازان خارجی و واردکنندگان را در آورده است.


اظهارنظر‌های این نماینده مجلس در دفاع از ارابه‌های مرگ، بار دیگر چرایی آن را مورد پرسش قرار داد. دفاع از منافع شغلی یا منافع عمومی، عمده‌ترین موضوع مطرح شده‌است که قطعاً منافع عمومی در آن جایگاهی ندارد. اگر آرای کسب شده این نماینده را هم در نظر بگیریم بدون تردید از ۸۹۲ هزارو ۳۱۸ شهروندی که به وی رأی دادند، بعید است به جز صاحب یک یا چند رأی، بقیه با وی در این موضوع همداستان باشند.


جالب است این نماینده هنوز نمی‌داند گلایه از تولیدات ارابه‌های مرگ آن هم به قیمت نجومی، درد عمومی است که از هر طرف آن را بخوانند درد است و تاکنون به مدد دست‌های پنهان برای آن درمانی پیدا نشده است. نماینده تهران بهتر است یک روز که تحت الحفظ به مجلس می‌رود یا از آن خارج می‌شود، سری هم به بیمارستان معیری که در چند قدمی مجلس قرار دارد، بزند و آمار مصدومان و کشته‌های سوانح ناشی از تولیدات داخل را که در این مرکز تخصصی ثبت می‌شود بررسی کند، شاید با دیدن ملت رنج کشیده‌ای که در طول شبانه‌روز به این مرکز درمانی آمد و شد دارند درکی حقیقی از آن چه در میدان جریان دارد، پیدا کند.


نقل است که طبیبی را دیدند که هرگاه به گورستان رسیدی ردا در سر کشیدی. از سبب آنش سؤال کردند. گفت: از مردگان این گورستان شرم می‌دارم، بر هر که می‌گذرم ضربت من خورده است و در هر که می‌نگرم از شربت من مرده است! این حکایت گورستان‌های کشور است که عمده قبرهایش به دلیل استفاده از همین تولیدات شرکت‌های خوروسازی بنا شده است و مدیران و مدافعانشان باید هنگام عبور از کنار آرامگاه‌ها آن کنند که آن طبیب می‌کرد.


اسرار باقی‌مانده گنج ایران روی میز مسکو


محمدصادق جنان‌صفت طی یادداشتی در شماره امروز جهان صنعت نوشت: آمریکاستیزی ایران در چهار دهه تازه‌سپری‌شده یک امر نهادینه‌شده است و به نظر نمی‌رسد با ادامه وضعیت امروز توزیع قدرت در ایران و نظام سیاسی آمریکا تغییری در این ستیزه‌جویی پدیدار شود.


آمریکا‌ستیزی شوربختانه از سوی نظام سیاسی ایران گسترش یافت و به غرب‌ستیزی رسید. به این ترتیب است که ایران از دوستی و همراهی اقتصادی کشور‌هایی مثل ژاپن و کره‌جنوبی در شرق آسیا، کانادا و استرالیا و از آن‌ها مهم‌تر دو غول اتحادیه اروپا یعنی فرانسه و آلمان و همچنین انگلستان بی‌بهره است. شرایط به‌گونه‌ای شده است که خوب یا بد نظام سیاسی ایران تصور می‌کند برای جلوگیری از به گوشه رانده شدن ایران باید از نظر نظامی با روسیه و از نظر اقتصادی با چین اتحاد راهبردی داشت. به همین دلیل است که گفته می‌شود نظام سیاسی ایران یک موافقتنامه یا قرارداد ۲۵ساله با چین بسته و البته جزئیات آن به دلیل خواست چین فاش نمی‌شود. از سوی دیگر ایران گویا یک قرارداد ۲۰ساله با روسیه بسته که جزئیات آن نیز فاش نشده است. در حالی که آمار‌ها و اطلاعات و نیز نقشه توزیع قدرت اقتصادی و سیاسی در جهان نشان می‌دهد اقتصاد چین در سرازیری افتاده و دیگر آن رشد‌های طلایی را تجربه نمی‌کند و ارتش روسیه نیز در باتلاق افتاده و از پس اوکراین برنمی‌آید. ادامه پیوند‌های راهبردی به ویژه با روسیه باید در کانون تجدیدنظر قرار گیرد. واقعیت این است که روسیه در حال حاضر و از چند دهه پیش نفت و گاز ایران را از صادرات جهانی دور کرده است و به تازگی نیز با صادرات نفت ارزان به چین و مشتریان قدیمی ایران در آسیا ایران را حتی از فروش نفت ارزان و با هزینه‌های سنگین دور می‌کند. عقل و خرد حکم می‌کند سرمایه‌گذاری راکد ایران در بخش نفت و گاز و بهره‌برداری کامل از ظرفیت‌های موجود نفت و سرمایه‌گذاری در نفت ایران از تیررس و دید روس‌ها به مثابه رقیب اصلی ایران دور نگه داشته شود. اما با کمال شگفتی می‌خوانیم که اسپوتنیک‌نیوز خبرگزاری روسی به زبان فارسی به نقل از خجسته‌مهر مقام بلندپایه نفتی ایران خبر می‌دهد: «در سفر جناب آقای رییس‌جمهور به مسکو موفق شدیم قرارداد‌هایی را به صورت قطعی با روسیه امضا کنیم و تفاهمنامه‌هایی را به امضا برسانیم و هم‌اکنون پنج میدان نفتی توسط کشور روسیه در جمهوری اسلامی ایران در حال توسعه است و دو میدان نفتی دیگر هم به زودی فرآیند اجرایی و آغاز عملیات اجرایی آن توسط روسیه شروع می‌شود.» آیا در حالی که می‌دانیم روسیه رقیب اصلی نفت ایران در بازار‌های جهانی است و می‌تواند از اطلاعات نفت ایران به زیان منافع بلندمدت ایران استفاده کند باز هم این اتفاق باید رخ دهد؟ اگر این حرف‌ها برای تحریک دیگر شرکت‌های بین‌المللی نفت جهان زده می‌شود باید بدانیم که آن‌ها تا زمانی که ایران از قید و بند‌های تحریم به‌طور کامل رها نشود به بازار سرمایه‌گذاری ایران برنمی‌گردند. ایران نباید نقشه باقی‌مانده گنج نفت را در اختیار رقیب بگذارد.

 

این وضعیت از کجا آغاز شد؟

جاوید قربان‌اوغلی در سرمقاله امروز شرق با عنوان این وضعیت از کجا آغاز شد؟ نوشت: کشور‌های همسایه که ۴۰ سال قبل در مقایسه با ایران به روستا‌هایی عقب‌مانده شبیه بودند، اکنون به کشور‌هایی با استاندارد‌های قابل‌قبول جهان برای زندگی تبدیل شده‌اند و ما هنوز اندرخم سامان‌دهی مرغ و تخم‌مرغ و ماکارونی هستیم.

کشور‌های همسایه که ۴۰ سال قبل در مقایسه با ایران به روستا‌هایی عقب‌مانده شبیه بودند، اکنون به کشور‌هایی با استاندارد‌های قابل‌قبول جهان برای زندگی تبدیل شده‌اند و ما هنوز اندرخم سامان‌دهی مرغ و تخم‌مرغ و ماکارونی هستیم. رئیس مجلس از تریبونی که قرار بود محل جلوس نخبگان قانون‌گذار و مردان سیاست باشد، از ماکارونی صحبت می‌کند. رئیس‌جمهور و وزرای او بیشترین زمان را برای تصمیم‌گیری درباره حذف ارز چهارهزارو۲۰۰ تومانی و تبعات ناشی از آن تخصیص می‌دهند و دادستان کل کشور و مسئولان قوه قضائیه که باید محل دادخواهی و تأمین آرامش فکری و روانی مردم باشند، وقت خود را به تعزیرات حکومتی و برای برخورد با تبعات جراحی بزرگ ضروری، ولی نابهنگام اقتصادی و اخلالگران بازار ماکارونی و مرغ و تخم‌مرغ اختصاص می‌دهند. در این بازار آشفته آنچه مغفول مانده و هیچ‌یک از رجال سیاست و دولتمردان درباره آن حتی نمی‌توانند فکر کنند، آینده کشور و واژه کلیدی «توسعه» است.

در جهانی که بیشتر از هرزمان دیگر به دهکده‌ای کوچک تبدیل شده و با کلیک روی یک واژه هرکسی می‌تواند آخرین اطلاعات شاخص‌های توسعه اقتصادی، آموزشی، نیروی انسانی و... را در صفحه موبایل خود مشاهده کند، درگیرشدن بزرگان کشور در ابتدایی‌ترین نیاز‌های زندگی مردم را چگونه می‌توان تفسیر کرد.

اولین گام ضروری پذیرش این گزاره رایج است که کشور حال و روز خوشی ندارد. افق روشنی در آینده نزدیک یا دور برای برون‌رفت از آن وجود ندارد. چرخ‌های توسعه زنگ زده و مقایسه شاخص‌های زندگی با دیگر کشور‌ها در شرایطی که ماکارونی مسئله اصلی کشور است، معنا و مفهومی ندارد. واقعیتی ملموس که زبان حال قاطبه مردم است و دولتمردان یا از آن غافل‌اند (که باورش بسیار سخت است) یا بر اساس مصلحت آن را کتمان می‌کنند. اعتراض مردم به افزایش قیمت کالا‌ها را نمی‌توان به ضدانقلاب، عامل بیگانه، آشوبگران و... نسبت داد. کسانی که در دولت قبل با کوچک‌ترین کمبود، نابسامانی و افزایش قیمت بر سر دولتمردان فریاد زده و آن را با تندترین عبارات به بی‌تدبیری روحانی و وزرای دولت او نسبت می‌دانند، امروز مردم را در این جراحی بزرگ دولت به تحمل و صبوری دعوت می‌کنند.

این قصه پر غصه از کجا آغاز شد و مسبب این کلاف سردرگم، چه کسانی یا چه سیاستی است؟ به نظر من انتخابات سال ۱۳۸۴ نقطه آغاز وضعیت اقتصادی است که همه ارکان کشور را درگیر کرده است. مسبب این وضعیت کسی است که تخم لق «یارانه» را در سبد کشور گذاشت و مردم را به جای تلاش و کار و تولید ثروت به صدقه‌گرفتن عادت داد. در بهترین شرایط اقتصادی و بین‌المللی کشور را از دولت اصلاحات تحویل گرفت و در وخیم‌ترین شرایط به رئیس‌جمهور بعد از خود تحویل داد. درآمد نجومی ۸۵۰ میلیارد دلار حاصل از فروش نفت و فراورده‌های نفتی را بدون اعتنا به نظرات مشفقانه اقتصاددانان صرف سیاست‌های پوپولیستی خود و کسانی کرد که او را با تعریف و تمجید به عرش اعلا برده و مردمی‌ترین رئیس‌جمهور لقب دادند که با منش خود یادآور حکومت علی و احیاکننده ارزش‌های اسلامی است.

روحانی کشور را در شرایطی از معجزه هزاره سوم تحویل گرفت که در سیاست داخلی مردم «صدقه‌بگیر» دولت شده بودند و در سیاست خارجی مهم‌ترین دستور کار کشور خارج‌کردن کشور از قیدوبند قطع‌نامه‌ها و تحریم‌های منتج از بحران هسته‌ای در سیاست خارجی و سامان‌دادن تولید و حذف یارانه‌ای بود که در روز آغاز پخش پول در دولت نهم معادل ۵۰ دلار و در آخرین روز‌های دولت دهم کمتر از یک‌سوم آن شده بود. تولید وانهاده و دلالی و رانت‌خواری جای آن را گرفته بود. معنی اشتغال به دو ساعت کار دستفروشی در خیابان و مترو تقلیل یافته بود.

امروز اگر تحریم‌ها را مانع اصلی عقب‌ماندگی کشور در مقایسه با همسایگان می‌دانیم، مگر غیر از این است که سیاست خارجی آن دولت و علی‌الخصوص چهار سال اولش مسبب اصلی تحریم‌ها و گشودن در‌های رانت‌خواری است که به بهانه دورزدن تحریم‌ها از همان زمان کلید خورد. مفسده‌ای که اگر روزی بابک زنجانی‌ها شاخص آن بودند، امروز به هیولایی تبدیل شده که بابک زنجانی مقابل کسانی که در این مسیر افتاده و بیت‌المال را با اختلاس تخلیه می‌کنند، بسان گنجشکی است در مقابل عقاب.

کسانی که در آن روز‌ها برای احمدی‌نژاد نذر می‌کردند و در منابر و مساجد به او دعا می‌کردند، اکنون چه جوابی برای مردمی گرفتار ابتدایی‌ترین نیاز‌های زندگی دارند؛ طرفه آنکه سخنان و مصاحبه‌های همان معجزه هزاره سوم، امروز به بزرگ‌ترین دغدغه فکری حامیان آن زمان وی و چالش سیاست‌گذاران کشور تبدیل شده است.

روحانی اگر هیچ کار نکرده باشد، همین که توانست کشور را از چنبره شش قطع‌نامه الزام‌آور شورای امنیت سازمان ملل نجات دهد، شایسته تحسین است. مشکل کشور در سنجاق‌کردن معیشت مردم، آینده جوانان و توسعه کشور در چنان سیاست خارجی و سیاست ترجیح تملق و عوامی‌گری بر صراحت و نخبگی در داخل است. یک بار فرق هاشمی و احمدی‌نژاد را در نگاه به پدیده «مهاجرت» در همین ستون نوشتم. نگاه احمدی‌نژادی همچنان جاری و ساری است؛ هرچند او با تغییر چهره به منتقد آن تبدیل شده باشد.

بعید می‌دانم کسی مخالف عقلانی‌کردن اقتصاد کشور و یا حامی ارز چهارهزارو ۲۰۰ تومانی باشد. اصلاحات اقتصادی رئیسی ضرورت غیرقابل‌انکار کشور است؛ اقدامی که اجرای آن با تأخیری طولانی در حال انجام است. از این منظر نمی‌توان بر رئیسی خرده گرفت و او را مقصر دانست. مشکل جای دیگری است. نوسانات نرخ ارز، توزیع ناعادلانه یارانه‌ها و... جملگی حاصل چرخه معیوب اقتصاد کشور و این یکی ناشی از رویکرد ناصواب در سیاست خارجی است. تردید نباید کرد تا زمانی که این دور باطل ادامه داشته باشد، همچنان مهم‌ترین مسئله دولت و مجلس و... داستان مرغ و تخم‌مرغ و ماکارونی و در آینده‌ای نه‌چندان دور کوپنی‌کردن نان با عنوان روزآمد آن «سامانه هوشمند کالابرگ» خواهد بود.

بشخصه کشوری را در جهان سراغ ندارم که با سیاست خارجی غیرتعامل‌گرا در مسیر توسعه گام برداشته باشد. اگر شما سراغ دارید، این گوی و این میدان.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
برچسب ها
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱۷
در انتظار بررسی: ۷۶
انتشار یافته: ۵۱
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۶:۲۰ - ۱۴۰۱/۰۲/۲۷
دوقدم تا کره شمالی شدن!
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۹:۴۹ - ۱۴۰۱/۰۲/۲۷
از اونا هم رد کردیم فقط الان گرمیم حالیمون نیست
رضا
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۱۵ - ۱۴۰۱/۰۲/۲۷
حالا می فهمیم چرا برای جوانان کار نیست ماشالله یک تنه ده جا کار می کنه اگر میانگین ۲ میلیون تومان از هر جا بگیره خودش و خانوادش در رفاه کامل هستن و با هواپیما مسافرت می کنن
سجاد
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۲۰ - ۱۴۰۱/۰۲/۲۷
کره شمالی از نظر صنعتی عقب مونده نیس ضمنا به دلیل توان بالای تظامی همه همسایه هاش ازش حساب می برن و کسی جرات نداره آب را روش ببنده یا کشتیش رو توقیف کنه
سجاد
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۲۳ - ۱۴۰۱/۰۲/۲۷
کره شمای صنعت بدی نداره و به دلیل قدرت زیادش هیچکدام از همسایه هاش روی رودخانه هاش سد نزدند و شدیدترین تحریم های تاریخ را هم نداره و...
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۱۰ - ۱۴۰۱/۰۲/۲۷
انهایی که از تولید ارابه های مرک تولید داخل حمایت می نمایند مثل ان اقای منافع دار که پنجاه سال این تولید را مثاله کرده خودش و خانوادهاش با یک پراد یا ارابه مرگ سفر کنند ایا حاضر است خانوادهاش با پراید سفر کنند بسم الا
ناشناس
|
United States of America
|
۰۶:۴۲ - ۱۴۰۱/۰۲/۲۷
امارات، کره جنوبی،چین،چهل سال پیش چی بودن حالا ببینید چی شدن و چرا ما به اینجا رسیدیم
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۶:۴۳ - ۱۴۰۱/۰۲/۲۷
میرسلیم نگران چیست؟
اینها از کجا اومدن؟ کی به اینا میدون داده که هر جور دلشون بخاد حرف بزنن و رفتار کنن.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۳۴ - ۱۴۰۱/۰۲/۲۷
قانون تعارض منافع کجاست
این اقای میر سلیم را باید تو دادگاه به کارش رسیدگی شود
سیدمرتضی
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۲۶ - ۱۴۰۱/۰۲/۲۷
تازه میخواست رییس جمهور هم بشه،یعنی اون موقع فقط برای خرید خودرو ایرانی وام میداد و فقط مجوز برای تأسیس کارخونه های خودرو سازی میداد که بعد پایان دوره ریاست جمهوری سلطان خودرو تو کشور بشه
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۷:۰۱ - ۱۴۰۱/۰۲/۲۷
میرسلیم مثل من مثل تو دنیا پرست و پول پرست است . فقط جایش اینجا نیست
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۷:۰۴ - ۱۴۰۱/۰۲/۲۷
فقط میر سلیم نیست. حسینعلی شهریاری نماینده زاهدان هم که خود پزشک هست نیز حافظ منافع پزشکان در مجلس است و اولویت اصلیش منافع صنف خودش است.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۷:۱۲ - ۱۴۰۱/۰۲/۲۷
مشکل مردم در زمان روحانی قطعنانه الزام آور بود یا ارز جهانگیری خودتم فهمیدی منظورت از این نوشتار چی بود ؟
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۲۸ - ۱۴۰۱/۰۲/۲۷
اگر تحریم ها نبود ارز 4200 تومنی هم نبود پس شماهم دقت کن که چی داری میگی.ش
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۷:۳۴ - ۱۴۰۱/۰۲/۲۷
حالا که اسم کارهای دولت را جراحی اقتصادی نام نهاده اند بیایید بین جراحی اقتصادی یک جامعه با انچه در خصوص جراحی یک بیمار واقعی(از لحاظ پزشکی) اتفاق می افتد مقایسه ای انجام دهیم.اول از همه چون بیمار خود پزشک خود را انتخاب میکند؛سعی میکند حرفه ای ترین وباتجربه ترین پزشک را انتخاب کند.در مرحله بعد این پزشک حاذق است بررسی میکند که ایا بیمار دارای شرایط وامادگی روحی وجسمی لازم برای جراحی دارد؟ اگر دارد .ایا اتاق عمل آماده وتجهیزات وملزومات دم دست هستند؟ودیگر ایااینکه تیم جراحی(دستیاران) از متخصص بیهوشی تا سایر تکنسین ها هم دارای تجربه ومهمتر از ان هماهنگ هستند...اگر هر کدام از این شرایط فراهم نبود نه پزشک ونه بیمار ابدا ریسک نخواهند کرد .در مورد جراحی اقتصادی بدلیل وجود عوامل تاثیر گذار فراوان شرایط بسیار پیچیده تر است.وهر کار نسنجیده میتواند با سرنوشت یک کشور بازی کند.لذا پزشک وبیمار (دولت ومردم)باید بسیار محتاط باشند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۷:۳۷ - ۱۴۰۱/۰۲/۲۷
تمام حرفهای شما متین وبه جا هست نا آگاهی مسئولیم راس کار چشمهایشان را به روی حقیقت بسته اند وعملا ایران را به ویرانی می کشند چرا چین چرا روسیه کمونیست اصلا با اسلام هماهنگی ندارن
محمود
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۰۶ - ۱۴۰۱/۰۲/۲۷
کنه خدا رحمت کنه پدرت و پدر پدرت
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۰۹ - ۱۴۰۱/۰۲/۲۷
سلام آقا جاوید گل گفتی ولی حل مشکل در کشور آدم با سواد می‌خواهد که فعلا نداریم
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
عملکرد صد روز نخست دولت مسعود پزشکیان را چگونه ارزیابی می کنید؟