به گزارش «تابناک»، شایعترین علل ایجاد زخمهای گوارشی این دو مورد هستند: عفونت با هلیکوباکتر پیلوری یا مصرف درازمدت داروهای ضدالتهاب غیرکورتونی مانند آسپیرین. قابل ذکر است که استرس و غذاهای پر ادویه، موجب ایجاد زخم گوارشی نمیشوند، اما علائم آن را بدتر میکنند. با توجه به اینکه در جامعه ما بهطورکلی بهجای استفاده از عبارت زخم گوارشی، “زخم معده” مصطلح شده است،
علت زخم معده، درمان آن را تعیین میکند. اگر عفونت با هلیکوباکتر پیلوری وجود دارد، باید درمان برای رفع این عفونت تجویز شود. اگر زخم معده ناشی از مصرف زیاد داروهای ضدالتهاب غیرکورتونی است باید مصرف آنها کم شود یا در صورت امکان بهطور کامل قطع شوند و با داروی دیگری جایگزین شوند. بهطورکلی، داروهایی که به ترمیم زخم کمک میکنند، بخشی از درمان زخم معده هستند.
زخم معده بیماری دردناکی است که لذت غذا خوردن را از شما میگیرد و وقت و بیوقت با دردهای شدید و خفیف آزارتان میدهد. پزشکانی که در جستجوی عامل زخم معده بودهاند تا مدتها تصور میکردند عواملی مثل مصرف غذاهای تند، استرس، سیگار کشیدن و عادتهای تغذیهای غلط و مصرف بعضی از داروها تنها دلایل زخم معدهاند تا اینکه در سال ۱۹۸۲ دانشمندان نوعی باکتری را در مخاط معده کشف کردند و متوجه شدند که این باکتری در معده بسیاری از افراد وجود دارد. آنها این باکتری را «هلیکوباکتر پیلوری» نامیدند.
هلیکوباکتر پیلوری نوعی باکتری متحرک و مارپیچ است و امروزه مهمترین علت زخم معده به شمار میآید. این باکتری اغلب در دوران کودکی و از طریق آب و غذا وارد بدن میشود و میتواند سالها در دستگاه گوارش بماند. حدود دو سوم جمعیت جهان این باکتری را در بدن خود دارند بدون این که دچار زخم معده شوند. در بعضی موارد این باکتری به لایه پوششی دستگاه گوارش آسیب میزند، قسمتهای آسیبدیده در معرض اسید معده قرار میگیرند و به زخم تبدیل میشوند. در شرایطی که این زخمها دیر درمان شوند، خونریزی، عفونت و التهاب در پی خواهند داشت.
زخم معده همیشه با دردهای شدیدی همراه است. این دردها موقتیاند و زمانی که معده خالی باشد شدیدتر میشوند. در نتیجه در بینِ وعدههای غذایی یا در طول شب بیمار درد را بیشتر احساس میکند.
دردها میتوانند از چند دقیقه تا چند ساعت طول بکشند. البته زخم معده غیر از درد، علائم دیگری هم دارد. از نشانههای زخممعده میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
وقتی زخم معده شدید شود میتواند باعث خونریزی معده و روده شود. در چنین شرایطی باید به سرعت به پزشک مراجعه کنیم.
شک نکنید! اگر علائم زخم معده دارید به پزشک متخصص داخلی گوارش مراجعه کنید. او پس از معاینه و شاید کارهای پاراکلینیکی دیگر ابتدا به تشخیص میرسد، سپس درمان مناسب را تجویز مینماید. در کنار درمانهایی که پزشک معالج تجویز کرده است، رعایت موارد زیر کمک میکند درد و علائم زخم معده زودتر بهبود یابد.
وقتی پزشک معالج در مورد تشخیص زخم معده مطمئن شد، بر اساس اینکه علت زخم معده چه بوده است برای ما درمان زخم معده را تجویز میکند. درمان زخم معده ممکن است شامل برخی از موارد زیر باشد:
زمانی که معده درد داشته باشیم، پزشک در طول معاینه علائم زخم معده را مورد بررسی قرار میدهد و درباره سوابق پزشکی و داروهای مصرفی پرسوجو میکند.
در صورت داشتن نشانههای زخم معده باید آزمایشهایی انجام دهیم تا پزشکمان درباره وجود هلیکوباکتر پیلوری مطمئن شود.
اگر آزمایشها حضور این باکتری را در معده تأیید کنند، پزشک دربارهی نوع داروی مصرفی و درمان زخم معده تصمیمگیری خواهد کرد. همینطور پزشک معالج ممکن است از اندوسکوپی برای تشخیص استفاده کند.
اگر زخم معده درست و به موقع درمان نشود ممکن است به سرطان معده منجر شود.
بههمین دلیل با دیدن نشانهها باید فوراً به پزشک مراجعه کنیم تا داروی مناسب را برای درمان زخم معده تجویز کند. بهتر است در طول درمانِ زخم معده از غذاهایی که اسید معده را افزایش میدهند مانند ترشیجات حاوی سرکه پرهیز کنیم و خودسرانه از داروهای ضدالتهابی استفاده نکنیم؛ چون بعضی از همین داروها میتوانند به مخاط معده آسیب بزنند.
مهمتر از همه با ارتقای سطح بهداشت و دسترسی به آب سالم، میتوانیم شاهد کاهش آلودگی به میکروب هلیکوباکتر پیلوری باشیم.
درمان زخم معده بهطورمعمول در ترمیم زخم موفق عمل میکند. اما اگر علائم شدید هستند یا با وجود به کار بستن درمان هنوز علائم بهبود نیافتهاند، ممکن است بیماریهای دیگری مطرح باشند و بهتر است دوباره به پزشک معالج مراجعه کنیم. گاهی حتی ممکن است پزشک برای بار دوم انجام آزمایش و آندوسکوپی معده را درخواست کند یا انجام دهد. اگر علائم بیماری خوب شده است، برخی از پزشکان دوباره از آندوسکوپی استفاده میکنند تا از ترمیم زخم معده مطمئن شوند. یادمان باشد زخم معده بیماری بسیار عودکنندهای است و در صورت تکرار علائم باید به پزشک مراجعه کنیم. پزشک پس از بررسی مجدد، یا همان درمان را تجدید مینماید یا بر اساس تغییرات موجود درمان تازهای را تجویز میکند.
گاهی زخمهای معده با وجود درمان، ترمیم نمیشوند یا بهاصطلاح، زخم مقاوم به درمان هستند. علل زیر ممکن است باعث مقاومت به درمان شوند:
به طور مشخص، برای درمان زخم معده مقاوم لازم است عاملی که از ترمیم زخم جلوگیری میکند، برطرف شود.
میدانیم اگر زخم معده درمان نشود باعث بروز عوارضی مانند خونریزی یا حتی سوراخ شدن معده میشود که عمل جراحی را ضروری میسازد.
شکی نیست که رعایت نکات مهم تغذیه و داشتن یک برنامه غذایی متعادل و سالم در افزایش سطح سلامتی بدن و پیشگیری و درمان تقریبا همه بیماریها نقشی اساسی ایفا میکند. در مورد زخم معده هم این امر صدق میکند و پیروی از برنامه غذایی متوازن با مزایای زیر در پیشگیری و درمان زخم معده تاثیر بسیاری دارد:
زخم معده یک بیماری مزمن است که به طور متناوب بهبود مییابد و دوباره عود میکند. بنابراین، تغییر عادات غذایی در درازمدت و دقت در مصرف غذای مناسب برای برآورده کردن نیاز بدن به مواد ضروری در طولانیمدت بسیار اهمیت دارد.
برخی مواد برای ترمیم هر نوع زخم در بدن مانند زخم معده باید در سطح ایدهآل در خون و در بافت وجود داشته باشند که «پروتئین» مهمترین آنهاست. برخی از سایر مواد لازم عبارتند از:
برنامه غذایی فرد از جهت ترکیب کلی کربوهیدرات، پروتیین و چربی، با رژیم غذایی عادی افراد تفاوتی ندارد، اما تامین مواد بالا باید با مشورت با کارشناس تغذیه یا مصرف متعادل مکمل غذایی در اولویت قرار گیرد.
فیبر غذایی بخشی از غذاهای گیاهی است که دستگاه گوارش توانایی هضم آن را ندارد. خصوصیات فیزیکی و شیمیایی فیبر به گونهای است که آثار متفاوتی در بدن ما به وجود میآورد.
فیبر محلول در سیب، گلابی و جو دوسر به وفور وجود دارد و به عنوان نمونه، غلظت محتویات روده را افزایش میدهد.
فیبر غیرمحلول بهخصوص در غلات دارای سبوس زیاد است و باعث افزایش حجم مدفوع، افزایش سرعت گذشتن محتویات از روده بزرگ و سهولت دفع مدفوع میشود.
فیبرها نقش مهمی در تنظیم کارکرد دستگاه گوارش دارند و به همین دلیل برای سلامتی همه ما (افراد سالم و مبتلایان به زخم معده) از اهمیت بالایی برخوردارند.
مصرف بیشتر فیبر غذایی باعث کاهش علائم زخم معده مانند نفخ، ناراحتی و درد در معده میشود و در مطالعات مختلف، تاثیرات مفید آن به اثبات رسیده است.
پروبیوتیکها گروهی از موجودات زنده میکروسکوپی (میکروبهای مفید) هستند که با ایجاد تعادل بین جمعیتهای میکروبی دستگاه گوارش، مزایای گوناگونی برای سلامتی ما به ارمغان میآورند.
شواهد علمی نشان میدهند افزودن برخی پروبیوتیکها به برنامه غذایی، باعث کاهش تعداد هلیکوباکتر پیلوری در معده و تاثیر بهتر آنتیبیوتیکها در نابودی هلیکوباکترپیلوری میشود و به کاهش علائم زخم معده کمک میکند.
در مطالعات انجام شده ماست محتوی پروبیوتیک با نتایج خوبی در بهبود زخم معده همراه بوده است.
به نظر میرسد آنتیاکسیدانها در رفع زخم معده و برطرف شدن عفونت معده با هلیکوباکتر پیلوری، نقش مثبتی ایفا میکنند. ویتامین ث یکی از آنتیاکسیدانهاست که روی آن تحقیقات بیشتری صورت گرفته است.
مطالعات روی نقش مصرف ویتامین ث در بهبود زخم معده نشان میدهد دوز کم ویتامین ث (و نه دوز زیاد آن) در افزایش تاثیر آنتیبیوتیکها در نابودی هلیکوباکتر پیلوری مفید است.
بجز ترک سیگار و دخانیات که نقش مهمی در بهبود و پیشگیری از عود زخم معده دارد، برخی از مواد غذایی هستند که تقریبا در همه افراد مبتلا به زخم معده زیانبار است. نوشیدنیهای الکلی در صدر این فهرست قرار دارند. بقیه مواردی که برای زخم معده مضر هستند و باید در مصرف آنها احتیاط کرد، عبارتند از:
دقت کنیم که هریک از مبتلایان به زخم معده، باید در مصرف مواد غذایی دقت داشته باشند و اگر غذایی باعث تشدید علائم آنها میشود، در مصرف آن احتیاط نمایند. بنابراین ممکن است برای هر شخص، مواد غذایی دیگری با تشدید علائم همراه باشد.
منبع: abidipharma.com
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.