امین تارخ بازیگر سرشناس سینما، تئاتر و تلویزیون ایران که بر اثر سکته قلبی به بیمارستان منتقل شده بود، بدرود حیات گفت.
به گزارش «تابناک»؛ امین تارخ بازیگر پیشکسوت سینما، تئاتر و تلویزیون ایران در 28 شهریور 1401 به علت عارضه قلبی در یکی از بیمارستانهای پایتخت بستری و در بخش مراقبتهای ویژه بستری شد اما در نهایت ساعتی پیش درگذشت.
امین تارخ ۲۰ مرداد ۱۳۳۲ در محله سردوزک یکی از قدیمی ترین محلههای شیراز متولد شد. تارخ درباره دوران کودکیاش گفته بود: «بچه پنجم بودم و به گفته پدر و مادرم اصلا بازیگوش نبودم. گویا دوران کودکی ام را با مظلومیت زیادی گذراندم. پدرم از شیراز به سیستان و بلوچستان منتقل شد و فکر کنید در دهه ۴۰ آنجا چه وضعیت داشت. تازه امروز هم این استان شرایط مساعدی ندارد چه برسد به آن سال ها که امکانات هم بسیار هم محدود بود. یک طرف خیابان آسفالت و طرف دیگرش خاکی بود و حتی برق هم محدود وجود داشت. چون منطقه گرمسیر هم بود، اطرافمان پر از عقرب و شپش بود. به هرحال این شرایط را حدود ۳ سال تحمل کردیم و بعد از آن دوباره به شیراز برگشتیم.»
او در سال ۱۳۵۶ از دانشکده هنرهای نمایشی دانشگاه تهران فارغالتحصیل شد و تحصیلات تکمیلی خود را در سال ۱۳۶۳ با کسب مدرک فوق لیسانس در رشته مدیریت فرهنگی به پایان برد.
تارخ درباره این دوران گفته بود: «زمانی که ۱۸ سالم شد، وارد دانشگاه تهران شدم و در سال ۱۳۵۱ با ۲۰۰ تک تومانی، به تهران آمدم و شروع به درس خواندن و کار کردم. از همان سال تا به امروز هم دارم در این شهر زندگی می کنم و روی پای خودم ایستادم.»
نقشآفرینیهایش در آثار سینمایی مرگ یزدگرد، پرنده کوچک خوشبختی، دلشدگان، سارا و پابرهنه در بهشت همچنین سریالهایی تلویزیونی سربداران، بوعلی سینا، معصومیت از دست رفته، اغما و جراحت او را به یکی از هنرمندان محبوب بسیاری از علاقهمندان به هنر هفتم تبدیل کرده است. او در این زمینه گفته بود: «نقش هایم را در سریال های اغما و معصومیت از دست رفته خیلی دوست دارم و از بین کارهای سینماییام هر سرب، مرگ یزدگرد و مادر را میپسندم، چون تجربههای دلپذیری بودند.»
وی سال ۱۳۷۳ اولین مدرسه بازیگری را به نام کارگاه آزاد بازیگری در تهران تأسیس کرد که یکی از مؤسسات آموزش بازیگری سینما در ایران محسوب میشود، حبیب رضایی، مهتاب کرامتی، ترانه علیدوستی، پوریا پورسرخ، بیتا بادران، غزل صارمی، شهرام قائدی و شبنم مقدمی از جمله هنرمندان فارغ التحصیل از این کارگاه بازیگری هستند که توسط او به عرصه سینما و تلویزیون معرفی شدهاند.
امین تاریخ به عنوان هنرپیشه و عضو هیات داوری در جشنوارههای ملی بیشمار و همینطور به عنوان عضو هیئت مدیره خانه سینما حضوری فعال داشته است. تارخ همچنین به عنوان میهمان به جشنوارههای مسکو، ژاپن و آلمان دعوت شد.
تارخ در پانزدهمین جشنواره فیلم فجر برای بازی در فیلم سینمایی ماه و خورشید سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل مرد را از آن خود کرد و در دوره بیستوچهارم این جشنواره برای بازی در فیلم سینمایی پروندههای هاوانا نامزد دریافت جایزه شد.
همچنین این هنرمند برای نقشآفرینی در سریال به یاد ماندنی معصومیت از دست رفته برنده تندیس شبکه سوم سیما، تندیس حافظ و تندیس جشنواره عاشورائیان شد. وی در سال ۱۳۸۷ لوح افتخار «هنرمند ملی» را دریافت کرد.
«تابناک» این ضایعه را به خانواده تارخ و همچنین جامعه تئاتر و سینمای ایران تسلیت میگوید.