به گزارش تابناک اقتصادی، تاریخ اقتصاد ایران و جهان آینه ای است تمام نما از رویدادهای اقتصادی که در گذشته رخ داده است و بیانگر ریشه های تاریخی بسیاری از واقعیت های امروز ایران و جهان است. موضوع "اقتصاد ایران و جهان در گذر زمان" در این نوشتار به وقایع تاریخی بیست و پنجمین روز آذر ماه اختصاص دارد که به طور مستقیم و غیر مستقیم اقتصاد ایران و جهان را متاثر کرده است.
25 آذر 1329، دکترمحمد مصدق و ده تن از یارانش به عنوان اعضای کمیسیون نفت گزارش خود را به مجلس دادند و پیشنهاد کردند که قرارداد سال ۱۹۳۳ ایران و انگلستان لغو و صنعت نفت ایران ملی و در دست دولت قرار گیرد و درآمد این ثروت ملی صرف عمران، پیشرفت کشور و ارتقای سطح زندگانی ایرانیان (نه پرداخت حقوق کارمندان و هزینه های جاری دولت) شود. در پی اعلام این طرح و از روز بعد تشکیل اجتماعات و ایراد نطق ها و انتشار مقالات به پشتیبانی از آن آغاز شد. سی ام آذرماه ده ها هزارتن و عمدتا جوانان در میدان بهارستان گرد هم آمدند و خواستار ملی شدن صنعت نفت شدند.
25 آذر 1347، اعلام شد که نظام نوین آموزش و پرورش کشور قطعی شده است. با اجرای این نظام تحصیلات عمومی که شامل دو دوره شش ساله بود به سه دوره تبدیل شد: ابتدایی ۵ سال، راهنمایی ۳ سال و متوسطه ۴ سال. قبلا و در سال ۱۳۴۵ هدف و برنامه های این نظام به صورت یک کتابچه برای اصحاب نظر ارسال شده بود تا نظر خود را به کمیسیون مربوطه بفرستند. هادی هدایتی و منوچهر تسلیمی (وزیر مربوط و معاون او) مبتکر نظام تازه آموزش و پرورش کشور بودند. هدف از دوره راهنمایی تحصیلی کشف استعداد نوجوانان و شکوفا ساختن آنها و هدایتشان به دوره متوسطه بود که قرار بود چند رشته داشته باشد.
25 آذر 1357، وزارت نفت ايران اعلام كرد با پذيرش شاه توسط دولت پاناما، ايران صادرات نفت به آن كشور را قطع خواهد كرد.
25 آذر 1391، بلومبرگ اعلام کرد واردات نفت کرهجنوبی از ایران در ماه نوامبر با از سرگرفتن واردات از این کشور نسبت به ماه اکتبر 9.2 درصد افزایش یافت.
25 آذر 1392، 28 کشور عضو اتحادیه اروپا در نشستی در بروکسل با استقبال از موفقیت اخیر در مذاکرات هسته ای ایران و گروه ۱+۵ تصمیم گرفتند تحریم های خود بر ضد ایران را در چارچوب توافقنامه ژنو به حالت تعلیق در آورند.
25 آذر 1394، با بسته شدن پرونده پی ام دی در جلسه فوق العاده شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی، حسن روحانی رئیس جمهوری نیز در یک برنامه زنده تلویزیونی، از برداشته شدن تحریم ها دردی ماه و آغاز روند اجرای برجام خبر داد.
25 آذر 1395، علی کرمانشاه معاون فناوریهای نوین بانک مرکزی از امکان استفاده از کارتهای بانکی ایران در خارج از کشور تا اوایل سال آینده خبر داد.
25 آذر 1396، عضو کمیسیون قضایی از کلید خوردن تحقیق و تفحص مجلس از واردات خودرو خبر داد. یحیی کمالیپور با بیان اینکه اکنون در حال جمعآوری امضا هستیم، گفت: به زودی این موضوع در دستور صحن علنی قرار خواهد گرفت.
25 آذر 1398، معاون توسعه صنایع سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران (ایدرو) از ثبت سفارش ۴۲ هزار و ۳۴۱ دستگاه انواع خودروی سنگین به ارزش یک میلیارد و ۹۹۰ میلیون یورو در چارچوب طرح نوسازی ناوگان حمل و نقل تجاری خبر داد. بهزاد اعتمادی افزود: برای ۲۵ هزار و ۷۹۸ دستگاه خودروی سنگین «مسدودی ارزی» (مسدودی به معنای ارز تخصیص یافته به بانک عامل است)، از طریق منابع صندوق توسعه ملی اخذ شده است.
25 آذر 1399، سخنگوی کمیسیون صنایع و معادن مجلس گفت: اگر نیازهای واقعی متقاضیان در بازار خودرو پاسخ داده شود و به اندازهای خودرو در بازار عرضه شود که کمبود نداشته باشیم، آزادسازی قیمتها میتواند مناسب باشد.در غیر این صورت، قطعا با آزادسازی قیمت خودرو موافق نخواهیم بود. فیروزی افزود: اگر زیرساختها فراهم نباشد، قطعا با آزادسازی خودرو موافق نخواهیم بود زیرا فقط موجب ضرر به مردم خواهد شد و به همین جهت بر قیمت مدیریت شده و رساندن خودرو به دست مصرف کننده واقعی تاکید داریم.
25 آذر 1400، بانک مرکزی اعلام کرد: بر اساس دستور رئیس جمهور در خصوص "ضرورت توجه به تامین و تخصیص ارز مورد نیاز دارو و مواد اولیه"، بانک مرکزی با هماهنگی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و براساس اولویتهای اعلامی آن وزاتخانه، ضمن تخصیص سهمیه جدید در این خصوص، حداکثر تلاش لازم را برای تامین ارز مورد نیاز معمول خواهد کرد. بانک مرکزی همچنین اعلام کرد: لازم به ذکر است با توجه به تعیین سهمیه جدید برای وزارت بهداشت، بانک مرکزی با هماهنگی وزارتخانه مربوطه، نسبت به تامین ارز مورد نیاز واردات دارو و مواد اولیه ان، به فوریت اقدام خواهد کرد.
منابع: روزنامه دنیای اقتصاد و موسسه مطالعات و پژوهش های سیاسی