بین الملل تابناک: سیصد و شصت و سومین روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
بیشتر بخوانید
دیمیترو کولبا وزیر خارجه اوکراین روز جمعه به وقت محلی در نشست شورای امنیت سازمان ملل که به مناسبت سالگرد جنگ اوکراین در نیویورک و در سطح وزرای خارجه برگزار شد، افزود: هدف طرح صلح زلنسکی، بازگرداندن حاکمیت و تمامیت ارضی اوکراین در داخل مرزهای شناخته شده بینالمللی آن همگام با منشور سازمان ملل است که همه ما متعهد به احترام و حمایت از آن هستیم.
وزیر خارجه اوکراین به شورای امنیت سازمان ملل گفت که هرگونه پیشنهاد صلح جدید باید همسو با خواسته های مطرح شده از سوی مجمع عمومی باشد.
وزیر خارجه اوکراین خطاب به روسیه گفت: آیا فکر می کنید اقدامات شما فراموش خواهد شد؟ شما محاکمه خواهید شد. شما شهادت خواهید داد که با تمام توان از تهاجم حمایت کردید و چگونه از دستورات پیروی کردید.
کولبا خطاب به روسیه ادامه داد: شما فکر می کنید که جهان از حمایت از اوکراین خسته خواهد شد؟ این حمایت فقط قوی تر خواهد شد.
"ماتئوش موراویسکی" نخست وزیر لهستان روز جمعه هم راستا با افزایش حمایت کشورهای غربی از کی یف در نخستین سالگرد حمله روسیه به اوکراین، گفت که کشورش تاکنون ۴ دستگاه تانک لئوپارد ۲ به اوکراین تحویل داده و برای انتقال شمار بیشتری هم آمادگی دارد.
موراویسکی در دیدار از کیف به ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهوری اوکراین گفت که لهستان و اروپا در کنار شما ایستاده و تا پیروزی کامل بر روسیه از اوکراین حمایت می کند.
لهستان ماه گذشته (ژانویه) گفت قصد دارد امکان آموزش نظامیان اوکراین برای بهره برداری از تانک لئوپارد ۲ را به مدت ۵ هفته فراهم کند.
موراویسکی همچنین خواستار تصویب بسته تازه و نیرومندتر تحریم های اتحادیه اروپا علیه روسیه شد که اکنون دهمین دور از تحریم ها را علیه مسکو را بررسی می کند.
یک رسانه آمریکایی گزارش داد سران فرانسه و آلمان به ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین گفتهاند که لازم است گفتوگوهای صلح با روسیه را بررسی کند.
روزنامه والاستریتژورنال گزارش داد آلمان، فرانسه و آلمان ارتباطات قویتر میان ناتو و اوکراین را راهی برای ترغیب کییف جهت آغاز گفتوگوهای صلح با روسیه میدانند.
ریشی سوناک، نخستوزیر انگلیس هفته گذشته کلیاتی از این طرح که قرار است در آن به اوکراین دسترسی گستردهتر اوکراین به تجهیزات نظامی پیشرفته برای دفاع از خودش داده شود ارائه کرد. سوناک گفت که این طرح در نشست سالانه ناتو در جولای روی میز خواهد بود.
پاریس و برلین نیز از این طرح حمایت میکنند و دولتهای هر سه کشور آن را راهی برای تقویت اوکراین میدانند که میتواند به کییف انگیزهای برای آغاز گفتوگوها با روسیه بدهد.
مقامهای سه کشور گفتهاند که هر گونه تصمیمگیری در خصوص نحوه و زمان هر مذاکرات صلحی کاملاً به عهده روسیه است.
دولت «جو بایدن»، رئیسجمهور آمریکا امروز جمعه، در سالروز حمله روسیه به اوکراین تحریمهای گستردهای علیه مسکو اعلام کرد.
اقدامات تنبیهی جدید آمریکا تحریمهای اقتصادی، ممنوعیتهای صادراتی و تعرفههای گمرکی علیه روسیه را شامل میشود. واشنگتن گفته این اقدامات جنگافروزی «ولادیمیر پوتین»، رئیسجمهور روسیه را دشوارتر خواهد کرد.
در بخش تحریمهای اقتصادی، وزارت خارجه آمریکا بیش از ۶۰ فرد و نهادی که در عملیاتهای روسیه در اوکراین نقش داشتهاند را تحریم کرده است.
وزارت خارجه آمریکا علاوه بر این سه نهاد دخیل در توسعه تولید انرژی روسیه و ظرفیت صادرات آن را هم تحریم کرده است.
آمریکا همچنین گفته ۴ فرد و ۲۲ نهاد در بخش فناوریهای پیشرفته روسیه را هم تحریم کرده است. به طور خاص، وزارت خارجه آمریکا تولیدکنندگان نرمافزر و سختافزار در بخش توانمندیهای اطلاعاتی روسیه را هدف قرار داده است.
دولت بایدن مضاف بر این سه شرکت اصلی دخیل در بخش تسلیحات هستهای روسیه را هدف قرار داد. علوه بر این، سه تأسیسات هستهای غیرنظامی روسیه که ذیل نظارت شرکت «روساتم» هستند تحریم شدند.
علاوه بر وزارت خارجه، خزانهداری آمریکا هم تحریمهای جدیدی علیه برخی از بانکها و موسسات مالی روسیه اعمال کرده است.
مضاف بر این، جو بایدن تعرفههای گمرکی جدیدی بر مجموعهای از کالاهای وارداتی از روسیه اعلام کرد.
وزارت بازرگانی آمریکا هم اعلام کرد چهار قاعده جدید برای تحمیل محدودیتهای صادراتی اضافه علیه روسیه، بلاروس و ایران معرفی میکند.
بازرگانی آمریکا گفته تدابیر کنترل صادراتی جدیدی برای ارسال پهپادهای ایران به روسیه معرفی کرده است.
در نهایت، وزارت خارجه آمریکا برای ۱۲۱۹ نفر از اعضا ارتش روسیه و سایر مقامهای این کشور محدودیتهایی در زمینه دریافت روادید صادر کرده است.
«ینس استولتنبرگ» دبیرکل سازمان پیمان آتلانتیک شمالی «ناتو» امروز (جمعه) طی پیامی در سالگرد آغاز عملیات نظامی ویژه روسیه در منطقه دونباس، بر تداوم حمایت کشورهای عضو این ائتلاف نظامی از اوکراین تاکید کرد.
استولتنبرگ با بیان اینکه ناتو با همکاری اتحادیه اروپا به حمایت از اوکراین ادامه خواهد داد، گفت: «کاری که ما انجام میدهیم پیامی روشن به مسکو است که این اتحاد از استونی و هر قطعه زمین اروپایی دفاع خواهد کرد».
به نوشته خبرگزاری «اسپوتنیک»، وی با دعوت از «ولودیمر زلنسکی» رئیس جمهور اوکراین برای شرکت در نشست ناتو در ماه جولای، توضیح داد: «اگر ما خواهان هر راهکار مسالمتآمیز هستیم، این از طریق پیروزی اوکراین در میدان نبرد خواهد بود».
دبیرکل ناتو در واکنش به ارائه طرح صلحی توسط چین برای جنگ اوکراین، تاکید کرد: «چین هیچ اعتباری [برای ارائه طرح صلح] ندارد زیرا هنوز تهاجم غیرقانونی روسیه به اوکراین را محکوم نکرده و ما به چین به عنوان میانجی برای جنگ در اوکراین اعتماد نداریم».
طبق این گزارش، استولتنبرگ با ادعای اینکه نشانههایی وجود دارد که چین ممکن است در حال برنامهریزی نوعی کمک نظامی به روسیه باشد، اظهار داشت: «مردم اوکراین برای آزادی خود میجنگند و ما به حمایت از آنها ادامه خواهیم داد. روسیه شکست میخورد، اوکراین محکم میایستد و ناتو قویتر میشود».
وی درباره گسترش ناتو و پیوستن کشورهای جدید به آن نیز گفت: «ما با ترکیه برای از سرگیری مذاکرات درباره الحاق سوئد و فنلاند به ناتو توافق کردیم و به دنبال پایان دادن به این موضوع در اسرع وقت هستیم».
مجله آلمانی اشپیگل مدعی شد که روسیه قصد دارد در ماه آوریل ۱۰۰ پهپاد چینی تحویل بگیرد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، در روزهای اخیر، آلمان، آمریکا و دیگر کشورهای غربی چین را از فروش سلاح به روسیه بر حذر داشته و هشدار دادند که چنین حرکتی تبعات دامنگیری خواهد داشت.
روسیه که در پی جنگ اوکراین هدف تحریمهای شدید غرب قرار گرفته، از کشورهایی از جمله کره شمالی سلاح خریداری کرده اما تا امروز همکاری مشابهی با چین نداشته است.
روزنامه اشپیگل آلمان مدعی شد که شرکت پهپادسازی چینی «سیان بینگو» اعلام کرده که آماده است ۱۰۰ نسخه اولیه پهپاد ZT-180 را تولید کند؛ پهپادی که توانایی حمل کلاهکهای ۳۵ تا ۵۰ کیلویی را دارد.
پیش از انتشار این گزارش، اولاف شولتس، صدراعظم آلمان به یک رسانه دیگر آلمانی گفته بود: من به نمایندگان چین گفتهام فروش سلاح به روسیه قابل پذیرش نیست.
دیمیتری مدودف متعهد شد که کشورش در جنگ اوکراین پیروز شده و برای مقابله با خطرات تا لهستان هم پیش میرود. او همچنین گفت که اگر روسیه شکست بخورد، تکهتکه خواهد شد.
به گزارش پایگاه خبری ایندیپندنت، دیمیتری مدودف، معاون شورای امنیت روسیه گفت: پیروزی حاصل خواهد شد. باید به تمامی اهداف عملیات ویژه نظامی دست یابیم. ما باید خطرات را از تمامی جهات، تا حد ممکن از کشور خود دور کنیم، حتی اگر تا مرز لهستان پیش رویم.
او همچنین گفت که اگر این کشور عملیات نظامی ویژه خود را بدون دستیابی به پیروزی متوقف کند، کشور روسیه محو شده و تکهتکه خواهد شد.
مدودف که پیش از ولادیمیر پوتین، عهدهدار سمت ریاست جمهوری روسیه بود، گفت، اگر آمریکا ارسال سلاح به اوکراین را متوقف کند، این جنگ تمام میشود.
مدودف همچنین سخنرانی وضعیت کشور پوتین را یک تصمیم اجتنابناپذیر دانست که زودتر از اینها باید اعلام میشد. پوتین پیشتر اعلام کرد که روسیه موقتاً پیمان کنترل تسلیحاتی استارت نو با آمریکا را به حالت تعلیق در میآورد.
این رییسجمهوری سابق روسیه گفت که این تصمیمی است که بازتاب زیادی در جهان و خصوصا آمریکا خواهد داشت و افزود: به هر حال برای تمامی قدرتهای منطقی روشن است که اگر آمریکا بخواهد روسیه را شکست دهد، آن وقت در شروع یک مناقشه جهانی قرار داریم. اگر آمریکا بخواهد روسیه را شکست دهد، ما حق داریم با هر سلاحی که شده از جمله سلاح هستهای از خود دفاع کنیم.
دمیتری پسکوف سخنگوی کرملین گفته است که مسکو تحویل جنگ افزارهای غربی را به نیروهای مسلح اوکراین، مداخله فزاینده کشورهای غربی در جنگ اوکراین به شمار می آورد.
سالیوان افزود: مسئله جنگنده های اف - ۱۶ به این درگیری کوتاه مدت مربوط نبوده، بلکه با دفاع بلندمدت از اوکراین ارتباط دارد.
بایدن روز ۳۱ ژانویه (۱۱ بهمن ماه) گفت که واشنگتن قصد ندارد جت جنگنده اف - ۱۶ در اختیار اوکراین قرار دهد.
با اینکه ریشی سوناک نخست وزیر انگلیس بعدا برای آموزش خلبان های نیروی دریایی و جنگنده اوکراین با جت های ناتو در انگلیس، اعلان آمادگی کرد، اما نماینده سوناک بعدا گفت که لندن هنوز تصمیمی برای انتقال جت های جنگنده به اوکراین نگرفته و این مسئله از جنبه های گوناگون بررسی می شود.
اولاف شولتز صدراعظم و بوریس پیستوریوس وزیر دفاع آلمان بارها گفته اند که این کشور قصد تحویل جت جنگنده به اوکراین را ندارد.
رونمایی از طرح ۱۲ ماده ای چین برای پایان جنگ اوکراین
چین در نخستین سالگرد شروع عملیات نظامی ارتش روسیه در اوکراین، سند طرح صلح خود برای بحران اوکراین را منتشر کرد.
به گزارش ایسنا، به نقل از خبرگزاری اسپوتنیک، وزارت امور خارجه چین در این سند، خود چندین ابتکار عمل را در راستای حلوفصل درگیری در اوکراین مطرح و اهمیت مذاکرات سازنده و اجتناب از تهدید تسلیحات هستهای را برجسته کرد.
پرهیز از سیاسیکاری و کنار گذاشتن کمپین تحریمها
پکن مخالفت خود را با سوءاستفاده از تحریمهای یکجانبه در بافت جنگ اوکراین به سبب این که این کار تنها باعث ایجاد مشکلات جدید میشود، اعلام کرد. در این سند نوشته شد: تحریمهای یکجانبه و فشارهای افراطی، نه تنها مشکلات را حل نکرده، بلکه مشکلات جدیدی ایجاد میکند. ما با اعمال هرگونه تحریم یکجانبه ای که مجوز شورای امنیت سازمان ملل را نداشته باشد مخالفیم.
همچنین این سند با سیاسی کاری در اقتصاد جهان و استفاده از آن به عنوان یک سلاح مخالفت کرد.
چین در این سند تصریح کرد: تضمین ثبات زنجیرههای تامین کالا اهمیت داشته و همه طرفها باید از نظام موجود اقتصاد جهان محافظت کرده و در برابر سیاسی کاری نسبت به آن و استفاده ابزاری از آن و استفاده از آن به عنوان یک سلاح مقاومت نشان دهند.
وزارت امور خارجه چین در سند صلح پیشنهادی این کشور برای اوکراین خاطرنشان کرد، طرف های این درگیری لازم است از داشتن ذهنیت جنگ سردی در حل و فصل درگیری اوکراین خودداری کرده و به منافع امنیتی مشروع همه کشورها احترام بگذارند.
این وزارتخانه دولت چین نوشت: حاکمیت، استقلال و تمامیت ارضی همه کشورها باید موثر تضمین شود. این مهم است که ذهنیت جنگ سردی را کنار بگذاریم. امنیت یک کشور را نمیتوان به قیمت امنیت کشورهای دیگر حاصل کرد و امنیت منطقهای را نمیتوان به قیمت تقویت یا حتی توسعه بلوکهای نظامی به دست آورد. منافع و نگرانیهای امنیتی مشروع همه کشورها را باید به شکلی مناسب جدی گرفت و به آن احترام گذارد.
مقام ها ضمن تاکید بر ضرورت گفتوگو و مذاکره اظهار کردند که این تنها راه ممکن برای خروج از بحران اوکراین است.
این وزارتخانه اعلام کرد: همه تلاشهایی که به حل مسالمتآمیز بحران کمک میکنند، باید تشویق و حمایت شوند. این سند اضافه کرد، مقامات باید شرایط مناسب را ایجاد و بستری را برای ازسرگیری مذاکرات بین مسکو و کییف فراهم کنند.
وزارت خارجه چین در سند خود نوشت: هیچ برنده ای در جنگ ها و درگیری ها وجود ندارد. همه طرف ها باید منطقی و خویشتن دار بمانند، به آتش جنگ دامن نزنند، تضادها را تشدید نکنند، اجازه به تشدید و حتی از کنترل خارج شدن بحران اوکراین ندهند، از تحرک روسیه و اوکراین برای نزدیکی به یکدیگر حمایت کنند و گفتوگوهای مستقیم را در اسرع وقت از سر بگیرند. حمایت مداوم از کاهش تنش و تنش زدایی از وضعیت و در نهایت دستیابی به آتش بس کامل ضروری است.
مقابله با مساله استفاده از تهدیدات هسته ای
وزارت امور خارجه چین با اشاره به لزوم مقابله با استفاده و تهدید به استفاده از سلاح های هسته ای، بار دیگر تاکید کرد که باید به هر قیمتی از چنین سلاح هایی اجتناب شود.
در سند چین برای صلح در اوکراین آمده است: سلاحهای هستهای را نمیتوان استفاده کرد و جنگ هستهای را نمیتوان انجام داد. باید با استفاده یا تهدید به استفاده از سلاح های هسته ای مقابله کرد.
این وزارتخانه افزود که پکن با توسعه و استفاده از سلاح های بیولوژیکی و شیمیایی توسط هر کشوری تحت هر شرایطی مخالف است.
احترام همه طرفها به توافق انتقال غلات در دریای سیاه
در سند وزارت خارجه چین در خصوص توافق غلات دریای سیاه، تصریح شد، همه طرف ها باید مفاد این ابتکارعمل را نیز رعایت کنند. این سند خاطرنشان کرد که ابتکارعمل چین برای همکاری های بین المللی در زمینه امنیت غذایی می تواند راهکار واقعی برای بحران جهانی غذا ارائه دهد.
در این سند آمده است: همه طرفها باید یکسان به توافقنامه حمل و نقل غلات از طریق دریای سیاه که توسط روسیه، ترکیه، اوکراین و سازمان ملل امضا شد، احترام بگذارند و از نقش مهم سازمان ملل در این موضوع حمایت کنند.
این وزارتخانه همچنین تاکید کرد که پکن آماده کمک و ایفای نقش سازنده در بازسازی مناطق جنگی اوکراین پس از جنگ است.
در این سند آمده است: لازم است از روند بازسازی پس از جنگ در اوکراین حمایت شود. جامعه بین المللی باید اقداماتی را برای حمایت از بازسازی پس از جنگ در مناطق جنگ زده اوکراین انجام دهد. چین آماده کمک و ایفای نقش سازنده در این زمینه است.
ساعاتی قبل از انتشار این مواضع چین، ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در یک جلسه به خبرنگاران گفت که نسبت به یافته های این سند مردد است و افزود: فکر میکنم وقتی صحبت از این گزارشها درباره یک پیشنهاد صلح باشد، دلایلی برای مردد بودن وجود دارد. ما شک داریم که گزارشهای مربوط به پیشنهادی مانند این مسیر سازندهای رو به جلو باشد.
کاخ سفید: روسیه جنگ اوکراین را باخته است
تارنمای شبکه خبری سیانان با انتشار این خبر افزد: سالیوان در جریان مصاحبه با این شبکه خبری گفت که روسیه در تکمیل اهداف خود در جنگ با اوکراین ناکام مانده است.
سالیوان در این مصاحبه گفت: هرچند نمی توان آینده را (درباره این جنگ) پیش بینی کرد، روسیه از قبل در این جنگ شکست خورده است.
وی مدعی شد: اهداف روسیه در این جنگ، محو اوکراین از روی نقشه جغرافیایی با تصرف کی یف و حذف اوکراین و ضمیمه کردن آن به خاک خودش بود. اکنون این کشور از انجام آنها ناکام مانده و آن گونه که ما (دول غربی) پیش می رویم، دیگر در موضع و موقعیتی نیست که بتواند این کار را انجام بدهد.
مشاور امنیت ملی کاخ سفید در بخش دیگری از این مصاحبه در پاسخ به این پرسش که چرا آمریکا از دادن برخی سلاح ها به اوکراین تعلل می کند و برخی دیگر از تسلیحات را قرار نیست به کی یف بدهد، گفت: جنگنده ها اف-۱۶ قابلیت کلیدی مورد نیاز اوکراین درحال حاضر نیست.
وی افزود: اف-۱۶ مساله ای برای نبرد کوتاه مدت نیست، اف-۱۶ ها مساله ای برای دفاع دراز مدت اوکراین بوده؛ موضوعی که بین جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا و زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین درباره آن صحبت شد.
آماده شدن اوکراین برای حمله به جمهوری ترانسنیستریا
وزارت دفاع روسیه بامداد جمعه در بیانیهای اعلام کرد: کارزار نیروهای مسلح اوکراین در پاسخ به حمله ادعایی کی یف مبنی بر نیروهای روسیه از قلمرو ترانسنیستریا انجام خواهد شد.
این گزارش حاکی است که کییف تجهیزات و پرسنل نظامی را در نزدیکی مرز اوکراین با ترانسنیستریا قرار داده و واحدهای توپخانه را در آن منطقه مستقر کرده است. ارتش اوکراین همچنین پرواز پهپادهای خود بر فراز این جمهوری را افزایش داده است.
وزارت دفاع روسیه هشدار داد: اقدامات تحریکآمیز برنامهریزیشده مقامهای اوکراین، تهدیدی مستقیم علیه گروه صلحبانان روس که مشروع در ترانسنیستریا مستقر شدهاند، ایجاد کرده است.
این وزارتخانه تاکید کرد که نیروهای مسلح روسیه «پاسخ متناسبی به اقدامات تحریکآمیز اوکراین نشان خواهند داد.
چندی پیش، مقامهای اطلاعاتی مولداوی مدعی شدند که نیروهای روسیه میتوانند سال آینده تهاجم نظامی را در جنوب اوکراین انجام دهند تا نیروهای خود در آنجا را به «جدایی طلبان تحت حمایت روسیه» در منطقه ترانسنیستریا مولداوی وصل کنند.
منطقه ترانسنیستریا در شرق مولداوی واقع شده است؛ منطقهای که پس از فروپاشی شوروی برای استقلال با مولداوی وارد جنگ شد. مردم این منطقه روسنشین تمایل دارند بخشی از کشور روسیه باشند.