مشت نمونه خروار از شیوه عجیب حل بحران آب در کشور؛

اجرای دو پروژه بزرگ برای انتقال بحران به جای دیگر!

این پروژه در دو فاز کلی پی گرفته می‌شود، به این صورت که در یک فاز، ۱۰ یا ۱۱ حلقه چاه عمیق احداث و با کمک خطوط انتقال، آب به شهرستان مجاور منتقل خواهد شد و در فاز دیگر، ساخت سد در دستور کار قرار می‌گیرد تا آب شرب مردم شهرستان مبدا تامین شود؛ پروژه‌هایی که محل احداث آن‌ها دشتی است که در رده دشت‌های با وضعیت بحرانی قرار دارد و هرگونه برداشت آب از آن ممنوع است!
کد خبر: ۱۱۷۱۶۲۷
|
۲۸ فروردين ۱۴۰۲ - ۱۴:۳۱ 17 April 2023
|
14358 بازدید
|

اجرای دو پروژه بزرگ برای انتقال بحران به جای دیگر!رشید مجدد- هرچه بحران آب در کشور بیشتر خودنمایی می‌کند و در مناطقی به وضعیت بحرانی نزدیک می‌شود، مراجعه به تصمیمات و راهکارهای مشکل ساز بیشتر می‌شود؛ اتفاقاتی که ماجرای ذیل یک نمونه قابل تامل از آن‌ها محسوب می‌شود.

به گزارش «تابناک»، سال ۱۳۸۷، در سفر استانی دولت دهم به استان گلستان، در میان انبوه طرح‌های مصوب، طرحی به تصویب رسید که در نوع خود قابل تامل بود؛ طرح انتقال آب از رامیان به آزادشهر، دو شهرستان مجاور یکدیگر در استان گلستان؛ استانی که بعید است با شنیدن نامش حتی به ذهنتان برسد که با کمبود آب، آن هم از نوع بحرانی دست به گریبان است.

دقت در همین نکته کافی است تا دریابیم که چقدر در بهره برداری از منابع آبی به خطا رفته ایم و تا چه اندازه نیازمند اصلاحات بنیادی در این حوزه هستیم. ضرورت بازنگری وسیع و جامع در بهره برداری از منابع آبی کشور و تلاش برای جبران اشتباهات گذشته، که موجب شده حتی در استان‌های پر بارش نیز با بحران آب دست به گریبان باشیم، چه برسد به مناطق کم بارش.

البته از آن سال تا به امروز، اوضاع آبی کشور وخیم‌تر هم شده است، چون سایه خشکسالی بر کشورمان گسترده شده و نه تنها با کاهش میزان بارش‌ها مواجه بوده ایم، بلکه نوع بارش‌ها (باران یا برف) و موسم نزول آن‌ها هم به دلایلی از جمله تغییر اقلیم، تغییر کرده است. همه این‌ها در حالی است که آهنگ نادرست مصرف آب در کشور نیز ادامه یافته و حتی شدت گرفته است؛ این را می‌شود از تامل در فرجام پروژه انتقال آب یاد شده دریافت که از سال ۱۳۸۸ با دریافت بودجه، اجرایی شد و قرار بود در پایان سال ۱۴۰۰ به انتها برسد، ولی به مانند اغلب پروژه‌ها در کشورمان، این گونه نشد و تقریبا برای مدت طولانی به محاق رفت تا حالا با ازسرگیری سفر‌های استانی در کانون توجه قرار گرفته و بار دیگر ردیف بودجه دریافت کند و از سر گرفته شود.

اجرای دو پروژه بزرگ برای انتقال بحران به جای دیگر!

 

بر اساس طرح، این پروژه در دو فاز کلی پی گرفته خواهد شد، به این صورت که در یک فاز، ۱۰ یا ۱۱ حلقه چاه عمیق در دشت رامیان احداث می‌شود و با کمک خطوط انتقال، آب به آزادشهر منتقل خواهد شد و در فاز دیگر، ساخت سد رامیان در دستور کار قرار می‌گیرد تا آب شرب مردم این شهر تامین گردد. پروژه‌هایی که محل احداث آن‌ها دشت رامیان است که در رده دشت‌های با وضعیت بحرانی قرار دارد و هرگونه برداشت آب از آن ممنوع محسوب می‌شود!

بر اساس توضیحات مندرج در این طرح، «بر اساس مطالعات انجام شده در سال افق طرح ۱۴۱۵، شهر‌های آزادشهر و رامیان به ۶۲۰ لیتر در ثانیه آب شرب نیاز دارند، در حالی که پتانسیل آب‌های زیرزمینی شهر‌های مزبور برای تأمین این مقدار آب جوابگو نمی‌باشد»؛ توضیحاتی که نشان می‌دهد حجم این انتقال آب حدودا ۲۰ میلیون مترمکعب در سال (دقیقا ۱۹ میلیون و ۵۵۲ هزار و ۳۲۰ مترمکعب در سال) است.

نکته قابل تامل در این میان، برنامه ریزی برای استحصال روزانه بیش از ۵۳ میلیون لیتر آب شرب (دقیقا ۵۳ میلیون و ۵۶۸ هزار لیتر در روز) است که با احتساب سرانه مصرف روزانه آب در کشور، یعنی ۲۱۰ لیتر، برای مصرف آب شرب بیش از ۲۵۵ هزار تن کافی است، در حالی که جمعیت آزادشهر بر اساس آخرین سرشماری نفوس و مسکن در کشور (سال ۱۳۹۵)، کمتر از ۴۴ هزار تن و جمعیت رامیان کمتر از ۱۳ هزار تن است.

البته جمعیت این شهر‌ها قطعا افزایش خواهد یافت و برنامه ریزی برای تامین نیاز‌های ایشان ضروری است، اما منابع آبی این شهر‌ها فعلا کفاف این جمعیت را داده و افق هدف گذاری شده برای آتیه این مناطق کمی عجیب و ابهام آفرین به نظر می‌رسد، به ویژه اگر بدانیم گزارش‌هایی از فرسودگی شدید خطوط انتقال آب شهری (فرسودگی ۷۵ درصدی!) در این مناطق وجود دارد که نشان می‌دهد راه‌های دیگری هم برای تامین آب مردم این مناطق وجود دارد.

به نکات فوق، فقدان تصفیه خانه به میزان لازم را می‌توان افزود که موجب آلودگی آب‌های زیرزمینی، کاهش کیفیت آب مورد استفاده در کشاورزی و به خطر افتادن سلامت مردم و حتی آلودگی آب دریا در پایین دست رود‌های جاری را موجب شده و عجیب است که بی توجه به آنها، طرح انتقال آب، آن هم در این ابعاد مورد تصویب قرار گرفته و اجرایی شده است؛ طرحی که به تولید پساب و فاضلاب بیشتر و افزایش مشکلات ناشی از آن‌ها منجر خواهد شد.

اکنون اگر بدانیم طرح احداث سد روی رود رامیان، طرحی است که با اعتراض مردم این شهر به حفر چاه‌های عمیق در دشت رامیان و انتقال آب به آزادشهر، به طرح اولیه سنجاق شده و برای اجرایش، باید شمار زیادی درخت در بخش‌های باقیمانده جنگل‌های هیرکانی در کشور را قطع و جریان طبیعی و البته کم رمق آب در پایین دست دشت را مختل کرد و به بحران دامنگیر آن، شدت داد، ماجرا عجیب‌تر هم می‌شود!

گویی تنها تدبیری که برای خلاصی از کمبود آب یافته اند، انتقال بحران به جای دیگر بوده است؛ انداختن بار بحران آب آزادشهر به گردن دشت رامیان و بعد پاسخ به اعتراض مردم رامیان با افزودن پروژه احداث سد که بحران را به منطقه ثالث، یعنی دشتی منتقل می‌کند که اوضاع آبی وخیمی دارد و اساسا هرگونه برداشت آب از آن ممنوع است؛ ممنوعیتی که برای کسی اهمیتی نداشته و ندارد؛ این را می‌شود از سکوت کش دار سازمان حفاظت محیط زیست دریافت که حتی به دنبال یافتن پاسخ این سوال نیست که چگونه این طرح انتقال آب که پیوست زیست محیطی ندارد، ردیف بودجه دریافت می‌کند و اجرا می‌شود؟ اتفاقی که نشان می‌دهد تاکید موکد مسئولان بر اهمیت محیط زیست و موکول کردن اجرای طرح‌ها به دریافت مجوز سازمان حفاظت، چندان قابل اتکا نیست و نمی‌توان به رهایی از بحران‌های رو به گسترش زیست محیطی در کشور به کمک آنها، امیدوار بود.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳
بلیط هواپیما
فرنام صنعت پاکسا
برچسب ها
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۴
در انتظار بررسی: ۲
انتشار یافته: ۴۵
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۲۵ - ۱۴۰۲/۰۱/۲۸
سلام بر همه وطن دوستان بالاخص مسولین محترم
سروران گرامی سد سازی باعث نابودی سرزمین ما میشود .لطفا دست بردارید از اقدامات مخرب این مدل تخریب سفره های آب زیر زمینی همراه با نشست لایه ها دیگر قابل برگشت و ترمبم پذیر نیست.لطفامتوقف کنید لطفا دلتان بسوزد برای آیندگان ایران که فرزندان ما هستند .نابود کردید ایران رو ...داره غیر قابل سکونت میشه.دستکاری نکنید طبیعت رو بخصوص در حوزه آب و آبخیزداری.سی سال است تقریبا دیگر هیچ کشوری سد نمی سازد.بیدار شوید و ایران را تخریب نکنید.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۵۸ - ۱۴۰۲/۰۱/۲۹
" سی سال است که دیگر هیچ کشوری سد نمی سازد
. این اطلاعات غلط را چرا منتشر می کنید؟بهتر بود می نوشتید کشورهای اروپایی و آمریکای شمالی تمام جاهاییکه می توانستند سد بسازند را تا 50 سال قبل ساخته اند و دیگر ساختگاه مناسبی برای سد سازی ندارند و حتی مجبورند سدهایی که عمرشان به پایان رسیده و بیش از 100 سال دارند را تخریب کنند . در سایر کشور ها سدسازی جهت تامین آب و تولید برق ادامه دارد . از جمله چین ، هند ، ترکیه و ..." !!!!!
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۴:۴۲ - ۱۴۰۲/۰۱/۳۰
سد اگر نباشه که همه این سیل وبارندگی ها ازبین میرود وباعث نابودی خونه هامیشه.منتهی در بهربرداری وجای مصرف باید دقت بشه
جواد
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۸:۳۷ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۷
انتقال آب رامیان باعث نابودی دشت‌های رامیان و خشک شدن سفره های زیر زمینی و نابودی محیط زیست رامیان میشود
ناشناس
|
United States of America
|
۱۵:۵۸ - ۱۴۰۲/۰۱/۲۸
مافياى فاسد سدسازى
دست از اين مملكت برداريد
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۱۲ - ۱۴۰۲/۰۱/۲۸
خدا به سر شاهده پت و مت تصمیم های بهتر و منطقی تر و مهندسی تری میگرفتن تا این مسئولین ما!!!
همه طرح خای آبی مملکت همینجوری شده که آب از یه جا ببریم یجا دیگه! بعد مبدا که بی آب شد حالا آب از یجا دیگه برسونیم به مبدا قبلی!!!! بدبختیش اینجاست که بابت هرکدوم از این طرح ها هزاران میلیارد تومن پول حیف و میل میشه!!!!
مهدی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۰۷ - ۱۴۰۲/۰۱/۲۸
نمیدونستم واقعا داره فاجعه رخ میده
پاسخ ها
ناشناس
| United States of America |
۱۸:۲۷ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۷
فاجعه رخ میده، انجام کاری بدون فکر
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۰:۱۷ - ۱۴۰۲/۰۱/۲۸
کشاورزی یک منطقه را نابود می کنند تا آب برای کشاورزی منطقه دیگری فراهم شود تا زمینهای خودشان آباد شود.یکی از راههای نمایندگان برای ثروت و رای جمع کردن این کار زلزله هم ایجاد می کند مانند سد سازیهای ترکیه.
باهر
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۱:۲۳ - ۱۴۰۲/۰۱/۲۸
همین عملکرد مخرب مسیولین نالایق و کارشناسان نالایق هست که تا نوک بینی خود را هم نمی بینند باعث شده که کشاورزی، زمین بخورد و مردم روستاها به حاشیه شهرها رانده و کوچانده شوند که خود حاشیه نشینی ده ها معضلات عجیب و غریب در بر دارد و البته لابنحل.
خلاصه مملکت را نابود کرده اند و می کنند.از ریش می کنند و پیوند سبیل می کنند.یا کلاه احمد را بر میدارند و سر محمد می گذارند.
یک جای آباد طبیعی که طی هزاران سال بوجود آمده با یکی دوسال تلاش نابود می کنند تا جای دیگری آباد کنند.ان دیگری هرگز آباد نخواهد شد و این آباد موجود هم نابود می کنند و آن وقت طرح های مصیبت بار خود را افتضاح می کنند با هزار بوق و کرنا و پاداش های آنچنانی می گیرند برای این همه خرابکاری
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۰۱ - ۱۴۰۲/۰۱/۲۹
خودکفایی در کشاورزی بزرگترین خیانت به ایران بوده است
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۱:۴۵ - ۱۴۰۲/۰۱/۲۸
بدتر از سدسازی ، اجرای پروژه های ذوب آهن و کارخانه های فولاد در استانهای کویری است. این پروژه ها بشدت به آب نیاز دارند. تور را بخدا افشاء کنید این مسایل را. چرا برخی نمایندگان استانها پشت این پروژه ها هستند. رای آوردن به چه قیمتی؟ چرا دولت این پروژه ها را به جای اینکه کنار خلیج فارس عملیاتی کند در استانهای کم آب اجرا می کند. آیا دستهایی پشت پرده برای خراب کردن کشور هست. ؟ چرا کار کارشناسی صورت نمی گیرد.؟ آب پروژه فولاد جوین سبزوار را چاههای کشاورزی تامین می کنند به قیمت فرونشست در آن مناطق.‌پروژه ها آب بر در یزد، کرمان و . . . دارد اجرا می شود. گوش شنوا هست؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۲:۳۰ - ۱۴۰۲/۰۱/۲۹
درود بر ایران و ایرانی.
مردم ایران بدانید که اگر یک سد ساخته شد و هزار تومان سود دهی داشت مطمعن باشید یک میلیون خسارت میزنه .خیلی کشورها سد هایشان را خراب کردند.تا اکو سیستم و محیط زیست سالم بمونه. سد ساز یک شرکت دولتی است و تخته گاز دارد ایران را ویران میکند.البته به لطف قانون ناقص و مشکل دار پروژه های عمرانی که نمایندگان
تصویب کردند اول کارفرما پروژه رو استارت میکنه و نزدیک آخر پروژه تازه سازمان محیط زیست میاد وسط و بصورت خودمونی ماست مالی و امضا میکنند .نتیجه این روند غلط شده فرونشست دشتها واز بین رفتن محیط زیست انسانها و بقیه جانداران .فرونشست برگشت پذیر نیست سدها رو خراب کنید وسط بیابون و مناطق پرت شهرک نسازید که مجبور بشید برای انتقال آب سدبسازید.تقزیبا همه سفره هارو دارید خشک میکنید.لطفا قانون رو اضلاح کنید .تقربا چیزی از محیط زیست باقی نمانده.مسولین لطفا بفکر مردم باشید
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۰۱ - ۱۴۰۲/۰۱/۲۹
فرو نشست زمین بخاطر چاههای عمیق مجاز و غیر مجاز زیاد از حد در دشتها است و ربطی به سدها ندارد
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۲۷ - ۱۴۰۲/۰۱/۲۹
استاندار محترم استان گلستان، چه می کند؟!؟!؟!
علی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۰۳ - ۱۴۰۲/۰۱/۲۹
کاش ایران هم بتونه یه نسخه AutoGPT بومی درست کنه. چون هوش مصنوعی میتونه همه چیز ما رو دگرگون کنه و بهبود ببخشه. ما همینطور که پیام رسان های ایتا و بله و سروش رو درست کردیم باید یه هوش مصنوعی خفن هم درست کنیم در این راه میتونیم از خور chatGPT هم استفاده کنیم. اگه همه تمرکزمون رو بزاریم رو اینکار حتما پیشرفت زیادی می کنیم
برچسب منتخب
# جنگ ایران و اسرائیل # قیمت طلا # مهاجران افغان # یارانه # حمله اسرائیل به ایران # خودرو
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
با پاسخ ایران(وعده صادق 3) به حمله اسرائیل موافقید؟