بین الملل تابناک: چهارصد و شانزده روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
بیشتر بخوانید
«لوید آستین» وزیر دفاع آمریکا روز چهارشنبه مدعی شد که سوئد به زودی به پیمان آتلانتیک شمالی خواهد پیوست.
وی در سخنانی گفت: «سوئد پیش از نشست آتی سران ناتو که قرار است در ماه جولای (تیر ماه) برگزار شود به ناتو خواهد پیوست».
چند روز پیش بود که پس از موافقت ترکیه، فنلاند رسما به ائتلاف پیمان آتلانتیک شمالی پیوست.
در ماه می ۲۰۲۲، فنلاند و سوئد به بهانه جنگ اوکراین خواستار پیوستن به ناتو شدند اما «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهور ترکیه در آن زمان تاکید کرد که نمیتواند از پیوستن این دو کشور به ناتو حمایت کند زیرا این دو کشور با گروه تروریستی پکک همکاری دارد.
در ادامه ولی پس از مذاکرات طرفین با مقامهای ترکیه، نمایندگان سوئد و فنلاند اعلام کردند که با ترکیه در مبارزه با تروریسم همکاری میکنند.
بعد از ماهها کشمکش و جنجال سیاسی بین فنلاند و سوئد با ترکیه برای پیوستن این دو کشور به سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو)، آنکارا بالاخره با درخواست هلسینکی موافقت کرد.
این در حالی است که «اولف کریسترسون» نخست وزیر سوئد پیشتر گفته بود که موضوع پیوستن سوئد به پیمان آتلانتیک شمالی فقط زمان است.
وزارت دفاع آمریکا شامگاه چهارشنبه خبر داد که واشنگتن بسته جدیدی از کمکهای نظامی به ارزش 325 میلیون دلار به اوکراین ارسال خواهند کرد.
با توجه به کمکهای جدید، مجموع کمکهای آمریکا به اوکراین از آغاز عملیات ویژه روسیه به 35.4 میلیارد دلار خواهد رسید.
البته پیش از آغاز جنگ اوکراین، آمریکا کمکهای نظامی خود به کییف را شروع کرده بود و از ابتدای ریاست جمهوری بایدن تا کنون، واشنگتن 36.1 میلیارد دلار به اوکراین کمک نظامی کرده است.
روز گذشته بود که «جان کربی» هماهنگ کننده امور راهبردی کاخ سفید گفته بود که هفتهها و ماههای آینده برای اوکراین حیاتی خواهد بود.
وی در ادامه سخنانش گفت: «آمریکا تلاش خواهد کرد تا هر آنچه که کییف نیاز دارد را فراهم کند و هفتهها و ماههای آینده برای اوکراین حیاتی خواهد بود».
این مقام ارشد آمریکایی اضافه کرد: «آمریکا میخواهد این اطمینان حاصل شود که به کییف تواناییهایی را که نیاز دارد داده است».
وزیر دفاع انگلیس پیشبینی کرد، جنگ اوکراین با روسیه بعید است که در سال جاری میلادی به پایان برسد و به سال ۲۰۲۴ نیز کشیده خواهد شد.
به گزارش پایگاه راشا تودی، بن والاس، وزیر دفاع انگلیس گفت، جنگ بین روسیه و اوکراین احتمالا در سال آینده میلادی نیز ادامه پیدا خواهد کرد.
بر اساس گزارش روزنامه نیویورک تایمز، بن والاس در جریان سفر به شهر واشنگتن دی.سی آمریکا روز سهشنبه به خبرنگاران گفت: "من خوشبین هستم که بین امسال و سال آینده میلادی جریان به نفع اوکراین پیش برود و این کشور در موضع قدرت باشد."
والاس با این وجود از اوکراینیها خواست انتظار این را که در این مدت "روسیه با فرا رسیدن یک لحظه جادویی سقوط کند" نداشته باشند.
انگلیس یکی از حامیان اصلی اوکراین بوده که حجم قابل توجهی از تسلیحات سنگین از جمله تانکهای چلنجر ۲ را برای این کشور ارسال کرده است. طبق اعلام وزارت دفاع انگلیس، لندن ۱۰۰۰۰ سرباز اوکراینی را تحت آموزش قرار داده و متعهد به ارائه آموزش به ۲۰۰۰۰ سرباز دیگر در سال جاری میلادی شده است.
برخی از دیگر مقامات غربی از جمله ینس استولتنبرگ، دبیرکل ائتلاف ناتو نیز هشدار دادند، جنگ در اوکراین که در فوریه ۲۰۲۲ بروز پیدا کرد ممکن است تا سالها طول بکشد. لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا پیشتر گفت، واشنگتن مصمم به حمایت از کییف " تا هر زمان که طول بکشد" است.
بن والاس در اظهاراتش در روز سهشنبه تدارکات کییف برای شروع حملهای جدید علیه روسیه را تحسین کرد.
از سوی دیگر خبرگزاری رویترز گزارش داد، وزیر دفاع انگلیس سهشنبه تاثیر رخداد اخیر مربوط به افشای مجموعهای از اسناد اطلاعاتی محرمانه آمریکا در اینترنت را کماهمیت خوانده و گفت، برخی از اطلاعاتی که در راستای آنها منتشر شده، "نادرست و دستکاریشده" هستند.
وزیر دفاع انگلیس با این وجود مثالی از این اطلاعات نادرست و دستکاری شده که منتشر شده باشند، مطرح نکرد.
چند روز پیش مقامات اف.بی.آی جک تشیرا، عضو ۲۱ ساله گارد ملی هوایی ماساچوست آمریکا را از بابت اتهام افشای اسناد اطلاعاتی محرمانه در فضای اینترنت دستگیر و او را به نسخهبرداری و انتقال غیرقانونی اسناد طبقهبندی شده متهم کردند.
وزیر دفاع انگلیس به خبرنگاران در شهر واشنگتن گفت، در بررسی اطلاعاتی که بر مبنای این اسناد منتشر شدهاند، متوجه برخی اطلاعات نادرست شده است. او از مردم خواست به دیده تردید به محتواهای افشا شده نگاه کنند.
بن والاس تاکید کرد: "من قصد اظهارنظر درباره بخشی خاصی از این افشاگری را ندارم اما در رسانههایمان مواردی از اطلاعات نادرست قابل توجه یا دستکاری اطلاعات را دیدهام. توصیه من به شما این است که آنها را بدون تحقیق و بررسی نپذیرید."
او مدعی شد، این اسناد فاش شده "مطلقا" آسیبی به روابط کشورش با آمریکا وارد نکرده و منجر به تقویت روسیه و یا تضعیف اوکراین در جنگ نخواهند شد.
روزنامه واشنگتن پست با استناد به یکی از این اسناد فاش شده که متعلق به آژانس اطلاعات دفاعی آمریکا بوده گزارش داد که آمریکا پیشبینی کرده که "در سال ۲۰۲۳ هیچ تحول میدانی قابل توجهی در میدان جنگ اوکراین برای هیچ کدام از دو طرف اتفاق نمیافتد."
«دیمیتری پسکوف» سخنگوی ریاست جمهوری روسیه امروز (چهارشنبه) تصمیم کره جنوبی برای کمک نظامی به اوکراین را بهمعنی شریکشدن در جنگ علیه مسکو توصیف کرد.
پسکوف طی نشست خبری در کرملین گفت: «کره جنوبی موضع غیردوستانهای علیه روسیه اتخاذ کرده زیرا سئول تصمیم گرفته تسلیحات به کییف ارسال کند و این به معنای درگیر شدن در جنگ است».
به نوشته خبرگزاری «اسپوتنیک»، وی با هشدار درباره اینکه خطر درگیریهای منطقهای وجود دارد، توضیح داد: «کرملین معتقد است که غرب تلاش میکند تا کشورهای بیشتری را وارد جنگ اوکراین کند».
سخنگوی کرملین ضمن اشاره به تصمیم رژیم کییف برای فراخواندن سفیر خود از بلاروس، اظهار داشت: «اعتقاد داریم که این اقدامی تحریکآمیز است».
طبق این گزارش، پسکوف در بخش دیگری از صحبتهایش با بیان اینکه کرملین آماده استقبال از هر اقدامی برای کاهش تنش بین جمهوری آذربایجان و ارمنستان است، گفت: «مسکو توافقات سهجانبه برای قرهباغ را ضروری میداند زیرا آنها تنها مبنای حلوفصل تنشها است».
این مقام روس با بیان اینکه ادعاهای مربوط به طرحهای خرابکاری روسیه در اروپا اشتباه است، تاکید کرد که غرب بهجای توجه بیشتر به بررسی خرابکاری در خط لوله انتقال گاز «نورد استریم»، روسیه را بیاساس متهم میکند.
به نوشته اسپوتنیک، وی همچنین افزود که مبارزه با نازیسم، از جمله آنچه که در اوکراین در حال انجام شدن است، بسیار چشمگیر است.
دیمیتری مدودف روز چهارشنبه با انتشار پیامی در کانال تلگرامی خود، نسبت به خطراتی که برنامههای کره جنوبی برای ارسال سلاح به اوکراین با آن مواجه است، هشدار داد.
وی در این پیام نوشت: کشورهای علاقمند جدیدی پیدا شدهاند که مشتاق کمک به دشمنان ما هستند. یون سوک یول رئیس جمهور کره جنوبی اعلام داشته که اصولاً کشورش آماده است سلاح در اختیار کییف قرار دهد.
نایب رئیس شورای امنیت روسیه اضافه کرد: تا چند وقت اخیر کشور کره جنوبی در بیانیههای متعدد از این مسئله اطمینان میدادند که به اوکراین سلاح نمیفرستند.
مدودف به طور کنایهآمیز در پیامش خطاب به مردم و مقام های کره جنوبی این سوال را مطرح کرد که وقتی آخرین سلاحهای روسیه را در دست رقیب دیرینه خود یعنی کره شمالی ببینند، چه خواهند گفت؟
رئیسجمهور کره جنوبی، در مصاحبهای با رویترز که روز چهارشنبه منتشر شد، این مسئله را تکذیب نکرد که سئول ممکن است با ارسال تسلیحات به اوکراین موافقت کند.
طرح محرمانه ماکرون با همراهی چین برای پایان دادن به جنگ اوکراین
گفته میشود، امانوئل ماکرون در حال طراحی برنامههای محرمانه با چین برای آوردن روسیه و اوکراین به میز مذاکره تا تابستان امسال است.
به نوشته تلگراف، توبیاس الوود، رئیس کمیته منتخب دفاعی انگلیس، این طرحها را "خطرناک" نامید و "ایان دانکن اسمیت"، رهبر سابق حزب محافظه کار، رئیس جمهور فرانسه را "غیرقابل اعتماد و ماری در چمن" توصیف کرد.
گزارشها حاکی است که ماکرون، امانوئل بون، مشاور سیاست خارجی خود را مأمور کرده است تا با وانگ یی، دیپلمات ارشد چین در ایجاد چارچوبی که میتواند به عنوان مبنایی برای مذاکرات آتی استفاده شود، همکاری کند.
منابع ناشناس به بلومبرگ گفتند، فرانسویها معتقدند که مذاکرات بین روسیه و اوکراین ممکن است در تابستان امسال انجام شود.
به گفته منابع، هرگونه مذاکره آتی به چند شرط بستگی دارد؛ از جمله موفقیت حمله بهاری اوکراین، و قرار دادن کییف در موقعیتی قدرتمند در طول مذاکرات.
بلومبرگ گفت، یکی از مقامات دفتر ماکرون، برنامه صحبت بون با وانگ یی را تایید کرده است. وی از اظهار نظر در مورد جزئیات خودداری کرد و افزود که متحدان فرانسه از هرگونه ابتکار فرانسه آگاه شدهاند. هنوز مشخص نیست، آیا ماکرون در طرح خود از کییف حمایت میکند یا خیر؟! با این حال، روز شنبه، الیزه گفت که او با ولودیمیر زلنسکی «درباره گامهای بعدی در سازماندهی نشست صلح گفتوگو کرده است». رئیس جمهور اوکراین تأیید کرد که این دو در یک تماس تلفنی درباره «نتایج سفر اخیر رئیس جمهور به چین» صحبت کردند.
منابع فرانسوی بدون تایید جزئیات این گزارش به تلگراف گفتند: «ماکرون در سفر خود علناً گفت که میخواهد چین را متعهد به ایفای نقش سازنده کند. طبیعتا بحثهای دیپلماتیک انجام شده و پیگیریهایی نیز وجود دارد.»
کرملین روز سه شنبه اعلام کرد که هیچ طرحی برای توافق صلح ارائه شده از سوی فرانسه ندیده است. پکن تاکنون هیچ نشانهای از تحت فشار قرار دادن مسکو برای پایان دادن به جنگ نشان نداده است.
در چین، ماکرون نتوانست شی جینپینگ، رئیس جمهور چین را متقاعد کند که با زلنسکی صحبت کند و با گفتن اینکه اروپا نباید «پیرو» دستور کار ایالات متحده در مورد تایوان باشد، متحدان را دچار اختلاف کرد.
جیمز کلورلی، وزیر خارجه انگلیس روز سهشنبه در یک توبیخ آشکار گفت: «به نفع همه در سراسر جهان است که در سراسر تنگه تایوان درگیری نباشد... این به نفع همه است که این مساله مسالمتآمیز از طریق رضایت متقابل حل شود، و نه با زور.
پس از آنکه ماکرون تلویحاً گفت که متحد شدن با ایالات متحده به معنای دست نشاندگی است، کلورلی هوشمندانه انکار کرد که بریتانیا یک "دولت دست نشانده" برای ایالات متحده است. کلورلی گفت: «ما میتوانیم با برخی از نزدیکترین دوستان خود در جهان هماهنگی نزدیک داشته باشیم، اما همچنین با برخی از نزدیکترین دوستان خود در جهان اختلاف نظر داریم. با این حال، کلورلی به گاردین گفت که بریتانیا نباید «پردهها» را روی چین بکشد.
وزیر امور خارجه انگلیس در جریان سفر به ژاپن برای اجلاس سران G7 گفت: در حالی که او موضع جنگ طلبانه برخی از همکارانش را درک میکند، چین تعیین خواهد داد که آیا با آنها تعامل داشته باشیم یا نه.
او اذعان کرد که چین هرگز خود را «باز تعریف» نخواهد کرد، اما افزود: «اگر تعامل نکنیم، این نفوذ را از دست خواهیم داد. من قصد ندارم نفوذی را که دارم، حتی با چین کنار بگذارم.»
توبیاس الوود، رئیس کمیته منتخب دفاعی انگلیس هم در پاسخ به برنامههای گزارششده ماکرون به تلگراف گفت: «او ممکن است فکر کند به دنبال یک هدف شاخص است، اما در واقع دارد در کتاب بازی چین قرار میگیرد و رویههای رایج بینالمللی و مکانیزم شناختهشده برای حل و فصل اختلافات بینالمللی را دور میزند، در حالی که سر ایان دانکن اسمیت گفت که اوکراینیها اعتماد کمی به رئیسجمهور فرانسه دارند.
او گفت: «زمانی که در اوکراین بودم، متوجه شدم آنها به چینیها و ماکرون اعتماد ندارند. آنها مطمئناً از زمانی که او به چین رفته، به او اعتماد ندارند. آنها میگویند: ماکرون تنها یک هدف دارد و آن تقویت وجهه است و برای او اهمیتی ندارد که در مواجهه با چنین آشفتگی داخلی، چه کسی را برای رسیدن به آن بفروشد. رفتار او واقعاً عجیب و غریب است و شبیه مار در چمن غیرقابل اعتماد است.
مخالفت مشابهی در بروکسل نسبت به موضع ماکرون وجود داشت. ریم ممتاز، از موسسه بینالمللی مطالعات استراتژیک، گفت: ماکرون به دلیل اظهارات قبلی خود مبنی بر اینکه ناتو از مرگ مغزی رنج میبرد، از کمبود اعتماد با شرکا و متحدان اروپاییاش رنج میبرد و آنها را با درخواست گفتوگو با روسیه در سال ۲۰۱۹ و «تحقیر نکردن روسیه» و ایجاد «معماری امنیتی با روسیه» حتی پس از حمله روسیه به اوکراین آچمز کرد.
وی تاکید کرد: هر گونه تلاش برای همکاری با چین در مورد اوکراین، بدون هماهنگی کامل با شرکای اروپایی خود و ایالات متحده، فرانسه را بیشتر منزوی خواهد کرد.
جاستین کرامپ، از Sibylline، یک شرکت اطلاعاتی و ریسک ژئوپلیتیکی، گفت: «بزرگترین مشکل این است که بسیاری در اروپا و در واقع غرب، با توجه به موقعیت مشکوک پکن در این زمینه، چین را هرگز نمیتوانند یک دلال صادق برای صلح بدانند.
به گزارش لوموند، دیپلماتهای فرانسوی "از عادات خودسری" ماکرون خسته شدهاند. یک منبع ناشناس گفت: «پس دیپلماتها باید برای نجات وارد عمل شوند. به گزارش لوموند همین میتواند توضیح دهد که چرا فیلیپ اررا، مدیر امور سیاسی و امنیتی وزارت خارجه، پس از چهار سال در تابستان امسال قصد کنارهگیری دارد.
بسیاری از متحدان اوکراین پیشنهادهای آتشبس را که به روسیه اجازه میدهد دستاوردهای ارضی را حفظ کند، رد کردهاند و هشدار دادهاند که پوتین تنها از مذاکرات صلح برای آمادهسازی یک حمله جدید بهرهبرداری میکند.
دیپلماتهای ارشد کشورهای گروه ۷، از جمله فرانسه، این هفته از «فرمول صلح» زلنسکی که شامل خروج کامل تمام نیروهای روسیه از خاک اوکراین است، حمایت کردند. طبق گزارشها، ماکرون مشتاق است در مورد تضمینهای امنیتی آینده اوکراین با شرکای بینالمللی مختلف از جمله چین گفتوگو کند. رهبران ناتو مذاکرات مشابهی را در نشست سالانه ائتلاف نظامی در ویلنیوس، لیتوانی در ماه ژوئیه آغاز خواهند کرد.
گزارشهای رسیده به تلگراف حاکی است، مذاکرات داخلی در حال حاضر بر رساندن نیروهای مسلح کییف به استاندارد ناتو در کوتاه مدت و بلند مدت متمرکز است. این روشی است که مقامات غربی معتقدند برای جلوگیری از روسیه پس از پایان جنگ فعلی بسیار مهم است.
ارسال نخستین سامانه های موشکی پاتریوت به اوکراین
چند ماه پس از وعده های آمریکا برای ارسال سامانههای پدافندی به ارتش اوکراین، گزارش ها حاکی از این است که سامانه دفاع موشکی پاتریوت به دست ارتش این کشور رسیده است.
وزیر دفاع اوکراین امروز با اعلام این خبر گفت: اولین سامانه پاتریوت آمریکایی را امروز دریافت کردیم. آلمان نیز هفته پیش از ارسال یک سامانه پاتریوت به اوکراین خبر داده بود.
در اواخر ماه مارس ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین اعلام کرد که ارتش این کشور به ۲۰ سامانه دفاع موشکی پاتریوت نیاز دارد اما تاکنون هیچ یک از آنها را دریافت نکرده است. در اواسط ماه فوریه گذشته، ایتالیا و فرانسه از تصمیم خود برای تامین اوکراین به سامانه دفاعی SAMP/T خبر دادند. این سامانه مشترک توسط ایتالیا و فرانسه ساخته شده و برای ارسال آن به کشور ثالث مجوز هر دو کشور نیاز است.
این خبر در حالی منتشر شده که شبکه ان بی سی و دیگر رسانه های آمریکایی اخیراً به نقل از اسناد فاش شده پنتاگون گزارش کردند که ارتش اوکراین در مبارزه با نیروهای روسیه دچار ضعف شدید شده و هشدار دادند که احتمالاً تا ماه می، موشک های پدافند هوایی مهم اوکراین به پایان خواهد رسید.