بین الملل تابناک: حمله هواداران عمران خان به اقامتگاه نخست وزیر پاکستان، انتقاد غیرمنتظره چین از رفتار طالبان با زنان افغان، برگزاری مانور نظامی مشترک ترکیه و جمهوری آذربایجان، رأی ضدایرانی پارلمان سوئد علیه سپاه و دستگیری چهار مقام سابق کره جنوبی به اتهام افشای اطلاعات حساس به کره شمالی، از مهمترین خبرها و رویدادهای منطقهای و بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
حمله هواداران عمران خان به اقامتگاه نخست وزیر پاکستان
هواداران عمرانخان، نخستوزیر سابق پاکستان در واکنش به بازداشت وی به اقامتگاه شهباز شریف، نخست وزیر فعلی این کشور در لاهور حمله کردند.
معترضان با حمله به پادگان ها، کلانتریها و مراکز ارتش، آنها را غارت میکنند و تجهیزات و سلاحها را با خود بیرون میآورند.
ارتش پاکستان به سمت مناطق سیاسی و کنسولگریها حرکت و اعلام کرده که از فردا سیاست «آهنین» را علیه معترضان اجرا خواهد کرد.
پس از دستگیری عمران خان، نخست وزیر سابق پاکستان، تظاهرات و ناآرامی در پاکستان آغاز شد.
به نقل از شبکه ان. دی. تی. وی، پلیس پاکستان اعلام کرد که بیش از ۵۰۰ تن از هواداران عمران خان، چهارشنبه خود را به اقامتگاه «مدل تاون لاهور» رسانده و خودروهای پارک شده در محل را به آتش کشیدند.
یک مقام ارشد پلیس پاکستان در پنجاب گفت: معترضان همچنین بمبهای آتشزا به خانه نخست وزیر انداختند. در زمان حمله معترضان فقط نگهبانان در این اقامتگاه حضور داشتند. آنها همچنین یک مرکز پلیس را نیز به آتش کشیدند.
این مقام ارشد پلیس افزود: یک گروه بزرگ از ماموران امنیتی به محل اعزام شده و معترضان مجبور به ترک محل شدند.
معترضان خشمگین همچنین به دبیرخانه حزب حاکم مسلم لیگ پاکستان (ن) در مدل تاون حمله کرده و خودروها و موانع امنیتی را آتش زدند.
پلیس گفت که معترضان در جریان اعتراضات روزهای سهشنبه و چهارشنبه، ۱۴ ساختمان دولتی و ۲۱ خودروی پلیس را در پنجاب آتش زدند.
معترضان همچنین به مراکز ایست و بازرسی پلیس و تاسیسات نظامی حمله کردند. برخی گزارشها حاکی است که معترضان در حمله به مراکز نظامی، تسلیحات را غارت کرده و با نیروهای نظامی به تبادل آتش پرداختند.
پس از آنکه عمران خان نخست وزیر سابق و رئیس حزب تحریک انصاف پاکستان روز سه شنبه در ارتباط با پرونده اتهام فساد مالی در اسلامآباد بازداشت شد، اوضاع لاهور و سایر شهرهای پنجاب ملتهب شد.
تاکنون دست کم هفت تن در درگیریهای خشونتبار پاکستان کشته و حدود ۳۰۰ تن دیگر نیز زخمی شدهاند.
ارتش برای مقابله با ناآرامیها در اسلامآباد و ایالاتهای پنجاب، خیبرپختونخواه و بلوچستان مستقر شده است.
انتقاد غیرمنتظره چین از رفتار طالبان با زنان افغان
روز چهارشنبه، چین از طالبان خواست دست از محروم کردن زنان از حق تحصیل و زندگی اجتماعی برداشته و رویکرد قاطعتری در مبارزه با تروریسم در پیش گیرند.
به گزارش آسوشیتدپرس، وانگ ونبین، سخنگوی وزارت خارجه چین گفت: جامعه بینالمللی هنوز نگرانی و انتظارات زیادی نسبت به دولت موقف افغانستان دارد؛ از جمله این امید که طرف افغانستانی پیشرفت بیشتری در اجرای سیاستهای متعادل و محتاطانه داخلی و خارجی کسب کرده، از حقوق و منافع زنان و کودکان دفاع کرده و نگرش قاطعتری در مبارزه با تروریسم اتخاد کند؛ رویکردی که نتایج ملموس بیشتری به دست دهد.
این اظهارات وانگ ونبین پس از نشست کوچکی با حضور چین، افغانستان و پاکستان مطرح شد؛ نشستی که با هدف حمایت از تجارت و کاهش تنشهای مرزی در میان افزایش حملات در پاکستان برگزار شد.
سخنگوی وزارت خارجه چین ابراز امیدواری کرد که دولت موقت افغانستان، گامهای قاطع در مسیر درست برداشته، برای جلب اعتماد و فهم جامعه جهانی تلاشهایی عملی کرده و در افغانستان شرایطی مطلوب ایجاد کند تا روابطش با همسایگان بهتر شده و در جامعه بینالمللی پذیرفته شود.
این اظهارنظر پکن درباره مسائل داخلی افغانستان از جمله مساله زنان کمی غیرمنتظره بود، زیرا چین معمولا از اظهارنظر درباره امور داخلی کشورهایی که با آنها روابط تجاری دارد یا از آنها برای مقابله با سلطه جهانی آمریکا و دیگر کشورهای رقیب استفاده میکند، خودداری میکند.
برگزاری مانور نظامی مشترک ترکیه و جمهوری آذربایجان
شبکه «تی. آر. تی خبر» ترکیه از برگزاری مانور مشترک نیروهای نظامی ترکیه و جمهوری آذربایجان خبر داد و با انتشار ویدئویی، از مانور یاد شده در استان «قارص» در شرق ترکیه و نزدیک مرزهای ارمنستان افزود که این مانور در ادامه مانور زمستانی دو کشور در همین استان برگزار میشود.
این رسانه اعلام کرد: این مانور یگانهای زرهی و پیاده و هوایی دو کشور در مناطق شرقی ترکیه در حال برگزاری است.
رسانههای ترکیه و جمهوری آذربایجان در خصوص تعداد نیروها، مدت و کیفیت برگزاری این مانور اطلاعات بیشتری منتشر نکردهاند.
رأی ضدایرانی پارلمان سوئد علیه سپاه
پارلمان سوئد با تصویب طرحی روز چهارشنبه از دولت این کشور خواسته برای قرار گرفتن نام سپاه در فهرست سازمانهای اصطلاحاً تروریستی اتحادیه اروپا تلاش کند.
اقدام پارلمان سوئد در ادامه تلاشهای کشورهای اروپایی برای تنفس مصنوعی به اغتشاشات در ایران است. پیش از این، پارلمان اروپا هم قطعنامهای غیرالزامآور را به تصویب رساند که از اتحادیه اروپا میخواست نام سپاه پاسداران را در فهرست سازمانهای اصطلاحاً تروریستی این اتحادیه قرار دهد.
با وجود این، اتحادیه اروپا یک هفته بعدتر به رغم اعمال تحریمهای جدید علیه برخی اعضای سپاه پاسداران، از قرار دادن نام سپاه در فهرست مذکور خودداری کرد.
ایران پیشتر هشدار داده بود، در صورت هرگونه اقدام اتحادیه اروپا علیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، پاسخی متناسب به این اقدام خواهد داد.
بورل روز سوم بهمنماه قبل از آغاز نشست شورای وزرای خارجه اتحادیه اروپا تأکید کرد که قرار دادن نام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در لیست سازمانهای تروریستی، نیازمند تصمیم دادگاه است.
پس از این عقبنشینی از سوی بورل، مقامهای سایر کشورهای اروپایی هم از وعدههای تند اولیه خود درباره انجام چنین اقداماتی عقب نشستند؛ برای نمونه، «آنالنا بائربوک»، وزیر امور خارجه آلمان هم روز یکم اسفند گفت کارشناسان آلمانی هیچ مبنای حقوقی برای قرار دادن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در فهرست سازمانهای اصطلاحاً «تروریستی» اروپا پیدا نکردهاند. تا الان ما دلایل حقوقی در اتحادیه اروپا برای قرار دادن سپاه پاسداران در فهرست سازمانهای تروریستی نداریم.
وزارت خارجه آلمان روز سی ام دیماه هم اعلام کرده بود که قرار دادن سپاه در چنین فهرستی با موانع حقوقی روبه رو است.
کریستوفر برگر، سخنگوی وزارت خارجه آلمان روز سی ام دیماه در یک نشست خبری در برلین گفته بود: موضع ما این است که چنین اقدامی از لحاظ سیاسی با عقل جور درمیآید و وزیر خارجهمان چندین بار بر این موضوع تأکید کرده است.
اقدام ضد ایرانی پارلمان اروپا علیه سپاه پاسداران، دنبالهروی از سیاست ترامپ است که برای اولین بار نهاد نظامی رسمی یک کشور را در فهرست تروریستی قرار داد.
تحرکات اروپاییها برای اقدام ضد سپاه پاسداران با واکنش مقامهای جمهوری اسلامی ایران روبه رو شده است.
سید ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری اسلامی ایران این حرکت را از روی استیصال خواند و افزود، این اقدام «پس از تلاشهای ناموفق خیابانی آنها برای ضربه به مردم ایران انجام شد تا بلکه به خیال خود بتوانند ملت ایران را متوقف کنند. سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نیروی رسمی و بخشی از سازمان نظامی کشور است و این اقدام بر خلاف قوانین بینالملل و منشور ملل متحد است.»
دستگیری چهار مقام سابق کره جنوبی به اتهام افشای اطلاعات حساس به کره شمالی
کره جنوبی روز چهارشنبه اعلام کرد، دست کم چهار رهبر سابق اتحادیه کارگری این کشور به اتهام جاسوسی برای کره شمالی بازداشت شدهاند.
به نوشته خبرگزاری «آناتولی» به نقل از خبرگزاری «یونهاپ»، دادستانی کره جنوبی مدعی شده که سران سابق اتحادیههای کارگری این کشور به دستور کره شمالی از فعالیتهای کارگری به عنوان پوششی برای جاسوسی استفاده کردهاند.
بر اساس ادعای دادستانی کره جنوبی، این چهار تن، سازمان زیرزمینی را با هدف احاطه بر اتحادیه کارگری تشکیل داده و اعتراضات کارگری را در مورد مسائل مهم سیاسی و اجتماعی به دستور کره شمالی هدایت میکردند.
این در حالی است که کره شمالی تاکنون نسبت به ادعای تازه کره جنوبی واکنشی نشان نداده است. روابط دو کُره در تابستان سال ۲۰۲۰ پس از آنکه فعالان ضد پیونگیانگ در کره جنوبی اعلامیهها و مطالب تبلیغاتی به شمال ارسال کردند، پرتنش شد و تمام خطوط ارتباطی کره شمالی با همسایه جنوبی خود، از جمله کانالهای نظامی و خط ویژه بین سران عالی دو کشور کامل از بین رفت.
به گزارش این منبع خبری، بنا بر اعلام دادستانی کره جنوبی، آنها قانون امنیت ملی کره جنوبی را ـ که تمجید یا تبلیغ فعالیتهای سازمانهای ضد دولتی، به ویژه از کره شمالی جرم انگاری میکند ـ نقض کردهاند.
دستگیر شدگان همچنین به دیدار با ماموران جاسوسی کره شمالی در کامبوج، ویتنام و چین از سال ۲۰۱۷ به این سو متهم هستند.
دادستانی کره جنوبی مدعی شده که این افراد اطلاعات مربوط به انتخابات این کشور و تصاویر پایگاه نظامی آمریکا در «پیونگ تاک» و مقر نیروی هوایی در شهر «اوسان گیونگگی» را به کره شمالی دادهاند.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.