چالش اخذ مالیات خانه‌های خالی با پایگاه داده‌ای ضعیف و ناقص/ وزارت راه و شهرسازی آستین همت را بالا بزند!

اینکه این وزارتخانه سامانه‌ای را بر اساس یک برهه زمانی دو هفته‌ای بالا آورده است، خالی از اشکال نیست؛ اما می‌تواند آغازی برای ارائه اطلاعات باشد. این روند نیاز به چکش کاری دارد و در نهایت باید وزارت راه و شهرسازی اطلاعات دقیقی را در اختیار سازمان امور مالیاتی قرار دهد.
کد خبر: ۱۱۷۸۱۰۷
|
۱۶ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۳:۵۶ 06 June 2023
|
9524 بازدید
|

به گزارش تابناک اقتصادی؛ برخی کارشناسان، بروز مشکلات فعلی در حوزه مسکن را با کمبود مسکن در کشور مرتبط نمی‌دانند، بلکه به مسائلی همچون وجود خانه‌های خالی و عدم مدیریت این موضوع ربط می‌دهند. بعضی از سرمایه‌داران در زمان‌های خاص از فروش یا اجاره املاکشان خودداری می‌کنند تا با این کار، باعث افزایش قیمت شده و سپس به سود‌های کلان دست پیدا کنند. جریمه خانه‌های خالی یا اعمال مالیات‌های سنگین بر آن‌ها با هدف مبارزه با این مشکل به وجود آمده است.

طرح مالیات بر خانه‌های خالی در تیرماه ۱۳۹۹ به تصویب مجلس رسید و سپس به شورای نگهبان ارسال شد. هرچند در وهله نخست این طرح تأیید نشد، پس از رفع ایرادات شورای نگهبان به مالیات خانه‌های خالی توسط مجلس، این طرح به مرحله اجرا درآمد.

در چارچوب قانون اعمال مالیات بر خانه‌های خالی، دولت برای این خانه‌ها که با شرایطی احراز می‌شوند، مالیات تعیین می‌کند. این مبلغ چیزی فراتر از مالیات خانه‌های اجاره‌ای است. میزان مالیات برای خانه‌های مختلف با یکدیگر یکسان نیست و بر اساس عواملی مانند مقدار ودیعه و اجاره خانه مشخص می‌شود.

همه مالکان و صاحبان خانه‌ها باید اطلاعات املاک و خانه‌های خود را در سامانه ملی املاک و اسکان کشور ثبت کنند. این سامانه متعلق به وزارت مسکن و شهرسازی برای ثبت نام مالیات بر خانه‌های خالی است و اطلاعات کاملی از کد پستی و وضعیت سکونت هر خانه توسط مالک یا مستاجر را در خود دارد.

مطابق با قانون مالیات بر خانه‌های خالی شورای نگهبان، همه نهاد‌های دولتی و بانک‌ها موظف‌اند فقط با دریافت نشانی و کد پستی به مردم خدمت‌رسانی کنند. به‌این‌ترتیب، فرایند شناسایی محل سکونت افراد انجام می‌شود.

واقعیت این است که سازمان امور مالیاتی فقط مسئول دریافت مالیات است و این اقدام را باید بر اساس اطلاعات دقیقی که وزارت راه و شهرسازی در اختیارش قرار می‌دهد، انجام دهد؛ موضوعی که به تازگی رئیس این سازمان نیز به آن اشاره داشت و گفت: سازمان امور مالیاتی فقط مسئول وصول مالیات است و متولی این امر وزارت راه است.

اما بررسی‌ها نشان می‌دهد تاکنون وزارت راه و شهرسازی در این زمینه اقدامات موثری انجام نداده است و سازمان امور مالیاتی به این اطلاعات دقیق دسترسی ندارد.

در خصوص تعداد خانه‌های خالی در کشور نیز اطلاعات دقیقی وجود ندارد، به گونه‌ای که شهرداری تهران از حدود ۳۵۰ هزار خانه خالی در تهران خبر می‌دهد. زاکانی در حاشیه جلسه هیات دولت در تاریخ ۲۷ اردیبهشت امسال اظهار داشت:  حدود ۳۵۰ هزار خانه خالی در تهران برآورد می‌شود که عمدتا مربوط به بالای شهر است و با هدف سوداگری نگه داشته می‌شود.

این در شرایطی است که اخیرا مهدی موحدی بکنظر، سخنگوی سازمان امور مالیاتی کشور گفته است: سازمان امور مالیات مجری مالیات ستانی است و قرار بر این است که این مالیات ستانی بر اساس اطلاعاتی که وزارت راه و شهرسازی از شناسایی خانه‌های خالی می‌دهد انجام دهد، اما به دلیل ارایه اطلاعات ناکافی وصول مالیاتی از خانه‌های خالی در سال گذشته قابل توجه نبود، به طوری که وصول مالیات از خانه‌های خالی در سال گذشته ۸۲ میلیون تومان بود، در حالی که باید در سال گذشته ۲ هزار میلیارد تومان مالیات از خانه‌های خالی به دست می‌آمد.

در ادامه نظرات علیرضا مهدی زاده، کارشناس مسکن را در خصوص لزوم همکاری تمام و کمال وزارت راه و شهرسازی با سازمان امور مالیاتی کشور می‌خوانید.

مهدی زاده در گفت‌وگو با تابناک اقتصادی، با اشاره به این که اجرای قانون اعمال مالیات بر خانه‌های خالی می‌تواند کمک بزرگی به بهبود وضعیت مسکن در کشور باشد، تصریح کرد: از طریق اجرای این قانون و اطلاعاتی که به دست می‌آوریم، می‌توانیم به اعداد و ارقامی از نیاز واقعی مصرف کننده‌ها و خانه‌های موجود دست پیدا می‌کنیم.

وی در ادامه گفت: الان هنوز نمی‌دانیم دقیقاً چقدر خانه دوم در کشور وجود دارد و چه برنامه ریزی‌ برای آینده باید انجام دهیم. هنوز نمی‌دانیم که آیا واقعاً سالی ۴ میلیون مسکن مورد نیاز کشور است یا خانه‌های خالی‌ داریم که اگر بتوانیم آن‌ها را وارد بازار کنیم، نیازی به ساخت این میزان خانه نداریم.

این کارشناس مسکن ادامه داد: شناسایی خانه‌های خالی اهمیت بالایی دارد و می‌تواند به ما در تصمیم گیری‌های بعدی مان کمک کند. مالیات بر خانه‌های خالی در تمام دنیا اعمال می‌شود و ما هم باید به آن سمت حرکت کنیم.

وی خاطرنشان کرد: شکی نیست که وزارت راه و شهرسازی در زمینه ارائه اطلاعات صحیح خانه‌های خالی به سازمان امور مالیاتی کشور مسئول است. تمامی سازمان‌ها مسئولیت دارند، نهایت همکاری را با سازمان امور مالیاتی داشته باشند تا این قانون به درستی اجرا شود.

مهدی زاده گفت: در کشور‌های پیشرفته هر که مالیات نمی‌دهد یک دزد حساب می‌شود. هر وزارتخانه‌ای که با سازمان امور مالیاتی همکاری نکند و یا اطلاعات غلط بدهد، مرتکب جرم شده است و این کار باید عواقب کیفری داشته باشد، زیرا از اموال عمومی دزدیده شده است. ما با موضوع مالیات در کشورمان خیلی ساده برخورد می‌کنیم. لازم است، کسانی که مالیات نمی‌دهند با عواقب شدیدی روبه‌رو شوند.

این کارشناس مسکن ادامه داد: فکر می‌کنم وزارت راه و شهرسازی طی سالیان گذشته اطلاعات مربوط به خانه‌های خالی را جمع آوری کرده است و باید آن‌ها را در اختیار سازمان امور مالیاتی قرار دهد. عدم همکاری این وزارتخانه با سازمان امور مالیاتی به یکسری تعارض منافع‌ها برمی گردد.

مهدی زاده خاطرنشان کرد: متولی اصلی ارائه آمار خانه‌های خالی، وزارت راه و شهرسازی است. اگر وزارت راه و شهرسازی اطلاعات مربوط به خانه‌های خالی را نداشته باشد، باید این اطلاعات را از روش‌های صحیحی به دست بیاورد و به سازمان امور مالیاتی بدهد. اینکه این وزارتخانه سامانه‌ای را بر اساس یک برهه زمانی دو هفته‌ای بالا آورده است، خالی از اشکال نیست؛ اما می‌تواند آغازی برای ارائه اطلاعات باشد. این روند نیاز به چکش کاری دارد و در نهایت باید وزارت مسکن و شهرسازی اطلاعات دقیقی را در اختیار سازمان امور مالیاتی قرار دهد.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
برچسب ها
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۲
در انتظار بررسی: ۸
انتشار یافته: ۲۶
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۱۸ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۶
صد سال هست که همش میگید مالیات بر املاک خالی و عایدی سرمایه و املاک چندگانه و ... و آب هم از آب تکان نمیخورد و هر روز مسکن تورم بیشتری دارد!!!
پاسخ ها
ناشناس
| United States of America |
۱۶:۱۸ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۶
مردم بدی داریم یادمه سال 99 بورس یک رشد وحشتناک کرد ولی بقیه بازار ها رشد نکرده بودن هر جا میرفتم یک چیزی بخرم میدیدم گرون تر میدن گفتم چرا گرون کردید میگفت چون بورس رفته بالا ما گرون کردیم جا نمونیم.
یک سال بعد هر جا میرفتم یک چیزی بخرم میدیدم دوباره گرون تر میدن گفتم چرا دوباره گرون کردید گفت چون پراید رفته بالا.
خلاصه مردم ما فقط دنبال بهونه هستند تا چیزی رو که دارن گرون تر بفروشند به همدیگه. و عامل بدبختی ما هم همینه.
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۳:۰۱ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۶
هیچ ربطی بع مردم نداره
عرضه همه چیز دست دولته
ناشناس
| France |
۰۰:۳۱ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۷
حل مشکل مسکن در گرو مسکونی شدن خانه های خالی است
ناشناس
| United States of America |
۰۰:۵۹ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۷
مردم هیچوقت بد نمیشوند مشکل سومدیریتهاست
ناشناس
| United States of America |
۰۱:۰۱ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۷
نمیشود بی حساب اقدام کرد اگر سرمایه از بازار مسکن خارج شود شغل های زیادی از دست میروند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۱۸ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۶
سلام وقت بخیر.


مدتی است که صاحبان کارخانجات آرد ،خوراکدام و طیور در سراسر کشور،پوسته برنج آسیاب شده را،بنام سبوس برنج دوکوب که دقیقا شبیه سبوس گندم است،تفاوت قیمتی حدود پنج هزارتومنی در هرکیلو دارد، را بجای سبوس گندم اصلی،بخورد دامداران و مرغداران میدهند.


بارها این گزارشم رو از طریق جهاد و دامپزشکی.......و سایتها اطلاع رسانی نمودم متاسفانه تا به حال نتونستم جوابی دریافت نمایم.

مطمئنم از طریق سایت شما،پاسخی دریافت خواهم نمود.


باسپاس از شما،سوت زن در فساد هستم با سکوت شکسته
سعید
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۴۵ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۶
خانه خالی زیاد است ولی عمده خانه های خالی به نام ارگان هایی است که هیچ دولتی نمی تواند از آنها مالیات بگیرد.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۵۵ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۶
زور کسی به این گردن کلفتهای خصولتی و نهادها و بانکهای انها نمی رسد
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۰۸ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۶
هر فردی با بیش از یک ملک مسکونی با استفاده شخصی را مشمول آب و برق و گاز به نرخ جهانی کنید. در صورت نپرداختن حسابهای بانکیش را مسدود کنید.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۱۲ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۶
هر چقدر سپاه و ارتش برای دستیابی به تکنولوژی های غرور آمیز نظامی دفاعی تلاش می کنند سوداگران ملک و زمین برای رسیدن به سود بیشتر و قتل و عام مستاجرین و بی خانمان ها بیشتر تلاش می کنند
پاسخ ها
ناشناس
| United States of America |
۰۰:۵۷ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۷
همه کالاها دچار تورم شدند قیمت خانه و اجاره هم استثنا نیستند اگر خلق ریال متوقف نشود شرایط بدتری در انتظار است
نعمت
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۱۴ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۶
بنده بارها به وزیر مسکن امر کردم که هرچه سریعتر و هرچه فوریع تر هرچه هرچه تر تر لذا باید و باید و باید که همه اقشارها هرچه در توان دارند و بصورت انقلابی مشکل مسکن حل شود.
نادر
|
United Arab Emirates
|
۱۵:۲۴ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۶
چون اکثریت غالب آپارتمانهای خالی مال از ما بهتران است بخاطر همن تا کنون کسی حریف ایشان نشده است مالیات فقط از قشر کم درآمد و حقوق بگیر اخذ میشود؟؟؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۴۹ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۶
دولت و مجلس شریف اجازه ساخت و ساز و تراکم بالا را در منطقه یک تهران را ممنوع کند تا قیمت ها کنترل شود با تشکر
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۱۲ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۶
خانه های خالی قرار است با سامانه های مختلف و تهدید مردم شناسایی شوند پس مسئولان از کدام منبع سال هاست آمار دقیق تعداد خانه های خالی را اعلام می کنند؟!!!!!
ناشناس
|
United Arab Emirates
|
۱۷:۰۳ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۶
متاسفانه دولت محترم حل تمام مشکلات موجود در جامعه را اخذ مالیات از تورم و یا بعضا پرداخت وام به عناوین مختلف میداند در حالیکه هر دو اقدام فوق آثار مخرب خود را به همراه داشته ومشکلات را چندین برابر میکند
نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

captcha
برچسب منتخب
# قیمت دلار # فیلترینگ # قاضی مقیسه # علی رازینی # ترور # ترامپ
الی گشت
نظرسنجی
ترامپ به ایران پیشنهاد رسمی مذاکره مستقیم خواهد داد؟