بین الملل تابناک: رایزنی وزرای خارجه انگلیس و آمریکا درباره ایران، درگیری با سلاح سنگین و پرواز جنگندهها در خارطوم سودان، محکوم کردن حملات اسرائیل علیه فلسطینها توسط عربستان، هشدار شدیداللحن هنیه به اسرائیل و برگزاری کمیسیون مشترک کنسولی ایران و نروژ، از مهمترین خبرها و رویدادهای منطقهای و بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
رایزنی وزرای خارجه انگلیس و آمریکا درباره ایران
روز سهشنبه، وزرای امور خارجه انگلیس و آمریکا در لندن دیدار و پیرامون مسائل روابط دوجانبه و تحولات بینالمللی از جمله ایران گفتوگو کردند.
جیمز کلورلی پس از نشست دوجانبه با آنتونی بلینکن، همتای آمریکایی خود، در سخنانی در نشست خبری مشترک در لندن عنوان کرد که دو طرف درباره «همکارهای جاری برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای» گفتوگو کردند.
وزیر امور خارجه انگلیس، اشارهای به جزئیات مذاکرات دو طرف درباره ایران نکرد؛ اما تحولات اخیر حاکی است که شکست غرب در قمار اغتشاشات پاییز گذشته و تحولات پرشتاب ژئوپلیتیک به نفع ایران، مقامهای غربی را دستکم در مقطع کنونی از تداوم مسیر شکست خورده ایرانهراسی ناامید کرده و به ادامه سیاست دیپلماسی سوق داده است.
بر اساس گزارشها، کشورهای غربی رایزنیها درباره ازسرگیری مسیر دیپلماسی با ایران را از سرگرفتهاند. فایننشال تایمز انگلیس ساعاتی پیش در گزارشی نوشت که آمریکا و تروئیکای اروپایی مذاکرات درباره برنامه هسته ای ایران را بی سروصدا دنبال میکنند، در حالی که ایران به عنوان کشوری مسئولیتپذیر همواره اعلام کرده که برای عقد توافقی پایدار و قابل اتکا ـ که تحریمها را به نحوی تضمین شده رفع کند و موضوعی به عنوان اهرم فشار جهت استفاده علیه ایران در آینده نماند ـ آمادگی دارد.
نشست خبری دیپلماتهای ارشد انگلیس و آمریکا به طور عمده روی محور تحولات جنگ اوکراین و سفر وزیر امور خارجه آمریکا به چین متمرکز بود. بلینکن برای نخستین بار از سال ۲۰۱۸ به چین سفر و در جریان آن، با همتا و رئیس جمهوری چین ملاقات کرد.
این سفر قرار بود فوریه گذشته انجام شود؛ اما مشاهده یک بالن چینی بر فراز ایالات متحده باعث شد برنامه سفر به تعویق بیفتد. وی ساعاتی پیش برای شرکت در کنفرانس دو روزه بازسازی اوکراین از پکن راهی لندن شد. بر اساس برنامه اعلام شده، او قرار است فردا با شماری از همتایان خود از جمله وزیر امور خارجه اوکراین در حاشیه کنفرانس دیدار کند.
کنفرانس بازسازی اوکراین به میزبانی دولت لندن و کییف ۳۱ خرداد و یکم تیر در لندن برگزار میشود. در این نشست علاوه بر نمایندگان دولتی، نهادهای بینالمللی، سازمانهای مردمنهاد و فعالان مدنی حضور دارند.
بر اساس اعلام دفتر نخست وزیر انگلیس، ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین نیز به لندن سفر خواهد کرد و قرار است با ریشی سوناک (نخست وزیر انگلیس) دیدار کند.
سوناک روز دوشنبه در تماس تلفنی با زلسنکی گفت که دولت لندن به «حمایت قاطعانه» از اوکراین برای به عقب راندن نیروهای ارتش روسیه ادامه میدهد. وی در تداوم سیاستهای ماجراجویانه انگلیس به وی اطمینان داد که «گام های کوچک و رو به جلو» علیه روسیه، با موفقیت همراه خواهد بود.
نخست وزیر انگلیس همچنین از سفر هفته پیش خود به آمریکا و دیدارش با رئیس جمهوری این کشور گفت و عنوان کرد که لندن و واشنگتن در «حمایت تزلزلناپذیر خود از اوکراین ثابتقدم هستند.»
اما کنفرانس بازسازی اوکراین در حالی در لندن برگزار میشود که دولت انگلیس به دنبال مسیری است که اموال روسیه در این کشور را به عنوان غرامت جنگی مصادره کند. دیروز وزیر امور خارجه انگلیس در تداوم مواضع خصمانه دولت لندن علیه روسیه ـ که نه تنها در ماجرای جنگ اوکراین که ریشهای تاریخی دارد ـ اعلام کرد، هزاران فقره از تحریمهای وضع شده علیه مسکو تا پرداخت غرامت کامل به کییف رفع نخواهد شد.
بر اساس اعلام وزارت امور خارجه انگلیس، این کشور درصدد وضع قوانینی است که اموال متعلق به بانک مرکزی روسیه (CBR)، وزارت دارایی روسیه (MOF) یا صندوق ثروت ملی روسیه (NWF) در این کشور را به نفع اوکراین مصادره کند. طبق بیانیه منتشره، انگلیس «افراد و نهادهایی را که در فهرست تحریمهای مالی روسیه قرار گرفتهاند، موظف خواهد کرد تا اموال خود را در بریتانیا به وزارت دارایی این کشور افشا کنند.»
جنگ اوکراین که بیش از یک سال از آغاز آن میگذرد، در پی بیتوجهی غرب نسبت به نگرانیهای امنیتی مسکو و گسترش نیروهای ناتو تا نزدیکی مرزهای روسیه کلید خورد. مسکو در پی نادیده گرفتن دغدغه های امنیتی خود از سوی غرب و به ویژه آمریکا در پنج اسفند ۱۴۰۰ به اوکراین حمله کرد.
طی این مدت، کشورهای عضو سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) از جمله آمریکا با کنار گذاشتن گزینه دیپلماتیک برای برقراری صلح، با حمایت های هنگفت نظامی از کییف بر ادامه این جنگ افروزی ادامه داده و اکنون با تجهیز اوکراین به سلاح های پیشرفته و سنگین تر نظامی، آشکارا سیاست تحریک کرملین را دنبال میکنند.
این در حالی است که انگلیس از زمان آغاز جنگ اوکراین، به بازیگر فعالی در عرصه این نبرد تبدیل شده و با اتخاذ مواضع ضد روسی، ارسال تسلیحات و تجهیزات نظامی و اعمال تحریم علیه روسیه به تنش و درگیریها دامن زده است. این کشور تاکنون بیش از یک هزار و ۱۰۰ شهروند روس و بیش از ۱۰۰ سازمان دولتی روسیه را تحریم کرده است.
درگیری با سلاح سنگین و پرواز جنگنده ها در خارطوم سودان
منابع محلی در سودان از پرواز جنگندهها و شنیده شدن صدای تیراندازی با سلاح سنگین در منطقه «ام درمان» در غرب خارطوم تنها نیم ساعت قبل از پایان آتشبس در این کشور خبر دادند.
شبه نظامیان موسوم به نیروهای پشتیبانی سریع نیز ارتش سودان را به نقض آتشبس و حمله پهپادی به مقر ریاست سازمان اطلاعات در خارطوم متهم کردند.
این تحولات در حالی است که یک منبع آگاه به الجزیره گفت که ارتش و نیروهای پشتیبانی سریع سودان، در جده در حال بررسی توافق آتشبس جدید طولانی مدت به مناسبت عید قربان هستند.
از سوی دیگر، در تازهترین واکنشهای خارجی به تحولات سودان، آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه آمریکا از مقامات سودانی خواست، موانع امنیتی را برچیده و ارسال ایمن کمکهای بشردوستانه برای نیازمندان را در سودان تضمین کنند.
بلینکن افزود، آمریکا و عربستان روزانه با طرفهای سودانی برای تسهیل ارسال کمکهای بشردوستانه به این کشور در تماس و ارتباط هستند.
گفتنی است، سازمان پزشکان بدون مرز سازمان ملل متحد با انتشار بیانیهای اعلام کرد که از آغاز تشدید خشونتهای نظامی میان ارتش سودان و نیروهای پشتیبانی سریع، تا کنون بیش از ۲.۵ میلیون سودانی آواره شدهاند.
محکوم کردن حملات اسرائیل علیه فلسطین ها توسط عربستان
عربستان سعودی در بیانیهای تشدید حملات رژیم صهیونیستی علیه فلسطینیان را محکوم کرد.
به گزارش خبرگزاری رسمی عربستان سعودی (واس)، وزارت خارجه عربستان سعودی، تشدید تنشهای رژیم صهیونیستی در سرزمینهای اشغالی فلسطین از جمله حملات صبح سهشنبه به شهر جنین که منجر به کشته و زخمی شدن افراد بیگناه شد را محکوم کرد.
این وزارتخانه ضمن رد کامل اقدامات خطرناک نیروهای اشغالگر رژیم صهیونیستی، با خانواده قربانیان و دولت و مردم فلسطین ابراز همدردی و برای زخمیها آرزوی شفای عاجل کرد.
صبح دوشنبه نیز نظامیان رژیم صهیونیستی به اردوگاه جنین یورش بردند که با مقاومت شدید مبارزان فلسطینی روبرو شدند. در این جنایت ۵ فلسطینی شهید و ۹۱ فلسطینی دیگر مجروح شدند.
گردان جنین وابسته به سرایا القدس (شاخه نظامی جنبش جهاد اسلامی فلسطین) اعلام کرد که مبارزان این گردان توانستند نیروها و خودروهای نظامی رژیم صهیونیستی را آماج تیراندازی قرار داده و در چند محور در مسیر آنها بمب منفجر کنند که باعث تلفات در بین نظامیان صهیونیست شد.
شرایط این روزهای سرزمینهای اشغالی و بطور خاص در کرانه باختری بسیار ویژه است و رزمندگان فلسطینی با هر وسیلهای پاسخ جنایات بی شمار صهیونیستها را میدهند و همین امر شرایط ویژهای را برای صهیونیستهای غاصب رقم زده است.
تا پیش از این صهیونیستها فقط در جنوب سرزمینهای اشغالی و در منطقه غزه با فلسطینیها درگیر بودند؛ ولی هم اکنون کرانه باختری در شرق فلسطین به دلیل مسلح شدن جوانان آن به کمینگاهی برای صهیونیستهای بزدل تبدیل شده و خواب راحت را از چشمان آنها گرفته است.
هشدار شدیداللحن هنیه به اسرائیل
اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی جنبش مقاومت اسلامی فلسطین حماس در بیانیهای شدیداللحن صهیونیستها را تهدید کرد.
وبگاه روسیا الیوم شامگاه سهشنبه اعلام کرد، اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی حماس با صدور بیانیهای گفت که در مقابل رشادتهای ملت قهرمان و مقاوم در کرانه باختری و در رأس آنها شهدای ابرار و خانوادههای مکرم مبارزین قهرمان، که در مقابل تجاوزات اشغالگران و شهرک نشینان با هر وسیلهای که در اختیار دارند مقاومت میکنند، سر تعظیم فرود میآورم.
اسماعیل هنیه در این بیانیه خطاب به دشمن صهیونیستی هم گفت: به دشمن هم میگویم که این تازه اول کار است و آنچه انتظار تو را میکشد شدیدتر و سختتر است؛ این جهادی است که یا پیروزی یا شهادت به همراه دارد، پس از ملت فلسطین، خدا با شماست و از شما در برابر جنایتکاران قاتل پشتیبانی میکند.
در همین رابطه، جنبش حماس اعلام کرده است که عاملان عملیات شهادت طلبانه در شهرک عیلی از نیروهای گردانهای عزالدین القسام شاخه نظامی این جنبش بودند.
برگزاری کمیسیون مشترک کنسولی ایران و نروژ
دومین نشست کمیسیون مشترک کنسولی ایران و نروژ، صبح روز سهشنبه ۳۰ خرداد ماه به ریاست مدیران کل کنسولی دو کشور در اسلو برگزار شد.
در این نشست که در محیطی سازنده و فضای تفاهم برگزار شد، مسائل و موضوعات مهم کنسولی بین دو کشور از جمله مسائل مرتبط با صدور روادید، بررسی مسائل دانشجویان، همکاریهای دانشگاهی، رانندگان ترانزیت، مسائل مرتبط با مهاجران غیرقانونی و بازگشت آنان به کشور و همچنین همکاری مشترک در زمینه فعالیتهای انساندوستانه و همکاریهای قضایی بین دو کشور، مورد بحث و بررسی و گفتوگو قرار گرفت.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.