بین الملل تابناک: احضار سفیر آمریکا توسط چین در پی اظهارات بایدن، برگزاری رزمایش هوایی مشترک ترکیه و جمهوری آذربایجان، شرط سوریه برای برقراری روابط با ترکیه، امضای توافقنامه خدمات حمل و نقل هوایی بین ایران و امارات و هشدار صدر اعظم آلمان به چین درباره اقدام نظامی علیه تایوان، از مهمترین خبرها و رویدادهای منطقهای و بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
احضار سفیر آمریکا توسط چین در پی اظهارات بایدن
وزارت خارجه چین روز پنجشنبه «نیکلاس برنز» سفیر آمریکا در پکن را در پی اظهارات «جو بایدن» علیه شی جینگ پینگ احضار کرد.
به نوشته وال استریت ژورنال، وزارت خارجه چین در پی این احضار، اعتراض شدید خود را نسبت به دیکتاتور خواندن رئیسجمهور این کشور از سوی جو بایدن اعلام کرد.
ساعتی پیش نیز سفارت چین در آمریکا در بیانیهای گفته بود: «اگر جو بایدن از نظرات خود درباره رئیسجمهور چین عقبنشینی نکند، آمریکا باید متحمل عواقب آن باشد.»
جو بایدن در یک سخنرانی بامداد چهارشنبه (به وقت تهران) شی جین پینگ را «دیکتاتور» توصیف کرده بود. او که یک روز بعد از سفر ناموفق «آنتونی بلینکن»، وزیر امور خارجه آمریکا به پکن در یک مراسم درآمدزایی انتخاباتی در کالیفرنیا صحبت میکرد، مدعی شد که شی بعد از ورود یک بالن چینی به حریم هوایی آمریکا «خیلی ناراحت» شده است.
رئیسجمهور آمریکا در اظهاراتی نه چندان روشن گفت: «علت اینکه وقتی من آن بالن را با دو کانتینر پر از تجهیزات جاسوسی داخلش ساقط کردم، شی جین پینگ خیلی ناراحت شد، این بود که خبر نداشت که آن بالن آنجا بود. برای دیکتاتورها خیلی مایه پریشانی است که خبر نداشته باشند چه اتفاقی افتاده است.»
«مائو نینگ» سخنگوی وزارت خارجه چین در نشست خبری دیروز این وزارتخانه گفت: «اظهارات طرف آمریکایی، بسیار مضحک و غیرمسئولانه است و به شدت حقایق اساسی، پروتکل دیپلماتیک و شأن سیاسی چین را نقض میکند». او در ادامه سخنان جو بایدن را تحریک سیاسی آشکار خواند.»
اظهارات رئیسجمهور آمریکا همچنین واکنش روسیه و نیوزیلند را نیز در پی داشته است. دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین، روز چهارشنبه در واکنش به اظهارات بایدن گفت که ایالات متحده در حال دنبال کردن یک سیاست جنجالی و غیرقابل پیشبینی است؛ اما این کاری است که آنها معمولاً انجام میدهند.
«کریس هیپکینز» نخستوزیر نیوزیلند نیز پیش از سفر رسمی خود به چین که قرار است در روزهای پایانی ماه میلادی جاری (ژوئن) انجام شود، گفته است با اظهارنظر «جو بایدن» رئیسجمهور آمریکا مبنی بر این که «شی جینپینگ» همتای چینی وی دیکتاتور است، موافق نیست.
برگزاری رزمایش هوایی مشترک ترکیه و جمهوری آذربایجان
نیروهای هوایی ترکیه و جمهوری آذربایجان رزمایش مشترک برگزار کردند؛ رزمایش هوایی مشترک بین ترکیه و آذربایجان با مشارکت نیروی هوایی ارتش دو کشور درحال برگزاری است.
به گزارش آناتولی، رزمایش هوایی مشترک بین ترکیه و آذربایجان «آلپان ۲۰۲۳» با مشارکت نیروی هوایی ارتش دو کشور در آذربایجان درحال برگزاری است.
بر اساس این گزارش، خلبانان نیروی هوایی ترکیه و آذربایجان در چارچوب این رزمایش به اجرای تمرینها و پروازهای مختلف پرداختهاند؛ این رزمایش مشترک از دیروز در آذربایجان آغاز شده است.
شرط سوریه برای برقراری روابط با ترکیه
معاون وزیر خارجه سوریه تاکید کرد که دمشق تصمیم برای رابطه و همکاری با ترکیه را پس از عقبنشینی کامل نیروهای آن از خاک سوریه خواهد گرفت.
بشار جعفری، معاون وزیر خارجه سوریه در گفتوگو با شبکه ماهوارهای العربیه اظهار کرد: روند مذاکرات آستانه با وجود اینکه ترکیه به تمامی بندهای آن پایبند نبود، دستاوردهای بسیاری داشت.
جعفری در ادامه گفت: ما به تصمیم قزاقستان برای پایان دادن به این مذاکرات احترام میگذاریم، احتمالا آنها این نظر را دارند که مذاکرات، اهداف خود را محقق کرده است.
همچنین معاون وزیر خارجه سوریه درباره اقدام مشترک با ترکیه علیه شبهنظامیان کُرد نیز با اشاره به اینکه "برخی گروههای کُرد به ابزاری برای پروژه آمریکا در سوریه تبدیل شدهاند"، گفت: امکان تحقق تمام آنچه دشوار به نظر میرسد، وجود دارد.
این دیپلمات سوری افزود: رابطه خوب میان عربستان و ایران به تحقق پیشرفتهایی در منطقه کمک خواهد کرد.
او در پایان تاکید کرد: ترکیه باید بر اساس یک جدول زمانی مشخص از خاک سوریه خارج شود و تصمیم برای همکاری با ترکیه را پس از عقبنشینی کامل ترکیه از خاکمان خواهیم گرفت.
امضای توافقنامه خدمات حمل و نقل هوایی بین ایران و امارات
ایران و امارات با هدف ساماندهی پروازهای حمل و نقل هوایی بین دو کشور توافقنامه خدمات حمل و نقل هوایی امضا کردند.
به گزارش روز جمعه رسانههای امارات عربی متحده، این توافقنامه دیروز (پنجشنبه) به امضای «محمد السویدی» مدیرکل سازمان هواپیمایی کشوری امارات و «محمد محمدی بخش» رئیس سازمان هواپیمایی کشوری ایران با حضور نمایندگان بخشهای هواپیمایی امارات و شرکتهای هواپیمایی محلی رسید.
بر اساس این گزارش، این توافقنامه ارتباط هوایی بین امارات و ایران را تقویت میکند و موجب گسترش خدمات حمل و نقل هوایی و افزایش فرصتهای تجاری و گردشگری میشود و برای متصدیان حمل و نقل هوایی دو کشور مفید خواهد بود.
«محمد السویدی» مدیرکل سازمان هواپیمایی کشوری امارات در این باره به رسانههای اماراتی گفت که این توافقنامه اقدام مهمی در جهت سازماندهی پروازهاست و راه را برای گسترش شبکه خدمات حمل و نقل هوایی به نحوی که به نفع شرکتهای حملونقل دو کشور راه راه هموار میکند و همچنین به ایجاد فرصتهای جدید برای تجارت و حمایت از فعالیتهای حامل و نقل ملی و توسعه مشارکت اقتصادی بین تجار و شرکتهای تجاری و تشویق رقابت آزاد کمک میکند.
وی با اشاره به اینکه این توافق نامه اهمیت افزایش ایمنی و امنیت هوانوردی غیرنظامی به نفع دو کشور و جامعه جهانی هوانوردی ضروری را میداند، اظهار داشت که این توافقنامه بر تعهد به در نظر گرفتن بالاترین استانداردهای ایمنی، امنیت و کارایی در سفرهای هوایی تاکید میکند.
امضای این توافق نامه همزمان با سفر حسین امیر عبدالهیان، وزیر امور خارجه ایران به امارات متحده عربی و دیدار وی با «محمد بن زاید آل نهیان» رئیس امارات در کاخ «الشاطی» ابوظبی انجام شد.
طرفین در این دیدار درباره راه های توسعه روابط دو کشور و تعدادی از مسائل مشترک گفت وگو کردند.
هشدار صدر اعظم آلمان به چین درباره اقدام نظامی علیه تایوان
اولاف شولتس صدر اعظم آلمان روز پنجشنبه به چین هشدار داد، علیه تایوان از قوه قهریه استفاده نکند.
تارنمای پولیتیکو نوشت: شولتس در سخنرانی در برابر قانونگذاران در بوندستاگ (پارلمان آلمان) ضمن هشدار به چین درباره متوسل شدن به قوه قهریه علیه تایوان که پکن آن را بخشی از سرزمین خود می داند، از وضعیت حقوق بشر در این کشور ابراز نگرانی کرد.
صدر اعظم آلمان گفت در نشست اخیر خود با لی چیانگ نخست وزیر چین در برلین به پکن هشدار داده که علیه تایوان از قوه قهریه استفاده نکند.
وی افزود: ما به شدت مخالف تلاش های یکجانبه برای تغییر وضع موجود در دریای جنوب و شرق چین با استفاده از قوه قهریه هستیم. این رویکرد به ویژه در خصوص تایوان اعمال می شود.
پولیتیکو نوشت: شولتس به دلیل شرکت در کنفرانس مطبوعاتی با لی چیانگ که در این هفته بدون پرسش خبرنگاران و اشاره به تایوان برگزار شد، مورد انتقاد قرار گرفت. وی در این کنفرانس، موجز به مساله حقوق بشر در چین اشاره کرد.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.