بین الملل تابناک: هشدار کره شمالی درباره جنگ هستهای در شبه جزیره کره، حمله هوایی سوریه و روسیه به مواضع تروریستها در ادلب، سفر هیأت بلندپایه حماس به ریاست هنیه به عربستان، بمباران اربیل عراق توسط جنگندههای ترکیه و آغاز مذاکرات ارمنستان و جمهوری آذربایجان، از مهمترین خبرها و رویدادهای منطقهای و بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
هشدار کره شمالی درباره جنگ هسته ای در شبه جزیره کره
امروز دوشنبه، وزارت امور خارجه کره شمالی، سئول و واشنگتن را به تشدید تنشها تا حد بردن وضعیت "تا آستانه یک جنگ هستهای" مشابه با زمان جنگ سالهای ۱۹۵۰-۱۹۵۳ کره متهم کرده و گفت: به تقویت توانمندیهای دفاع شخصی خود ادامه خواهد داد.
به گزارش خبرگزاری یونهاپ، انستیتوی مطالعات آمریکا در وزارت امور خارجه کره شمالی، در گزارشی تحقیقی، تنش های نظامی فعلی در منطقه را مشابه با وضعیت در شب قبل از بروز جنگ دهه ۱۹۵۰ شبه جزیره کره دانست و آمریکا و کره جنوبی را به سبب رویکرد "تهدید با لفاظی" و "رویارویی متوهمانه نظامی ضد کمونیستی" محکوم کرد.
در این گزارش که از سوی خبرگزاری حکومت کره شمالی (کی.سی.ان.ای) انتشار یافت، آمده است: یک چنین اقدامات خصمانهای از سوی آمریکا، تنش های نظامی در شبه جزیره کره و در شمال شرق آسیا (منطقهای که هم اکنون هم غرق در وضعیتی شدیدا بی ثبات است) به آستانه یک جنگ هستهای نزدیکتر میکند.
کره شمالی استدلال کرد، آمریکا متوسل به تدابیر خصمانه نگرانکننده نظیر تجاوز گستاخانه به حاکمیت و امنیت کره شمالی شده و در سال جاری میلادی، لجوجتر از هر زمان این رویکرد را داشته و به آستانهای رسیده که دیگر قابل تحمل نیست.
کره شمالی در ادامه این گزارش هشدار داد، جنگ در شبه جزیره کره به سرعت به سطح یک جنگ جهانی و یک جنگ هستهای بی سابقه در جهان گسترش خواهد یافت، که باعث "فاجعهبارترین و غیرقابل برگشتترین تبعات" برای صلح و امنیت در منطقه و مابقی جهان خواهد شد.
در این گزارش تصریح شد: پیونگ یانگ به تقویت هر چه بیشتر "توانمندیهای دفاع شخصی خود به جهت حراست از حاکمیتش" تا زمانی که آمریکا "دست از سیاست خصمانه نابهنگام" خود و تهدید نظامی مداوم علیه کره شمالی برندارد، ادامه خواهد داد.
حمله هوایی سوریه و روسیه به مواضع تروریست ها در ادلب
ارتش سوریه با همکاری نیروی هوایی روسیه، مواضع تروریستها و سایتهای سکوی پرتاب پهپادها در حومه ادلب را منهدم کرده است.
به گزارش سانا، نیروی ارتش سوریه، روز یکشنبه با همراهی و همکاری نیروی هوایی روسیه، پایگاهها و انبارهای حاوی تسلیحات و مهمات تروریستها و سایتهای سکوی پرتاب پهپادها در حومه ادلب را منهدم کرده و دهها تروریست را کشته و شماری دیگری را زخمی کردند.
وزارت دفاع سوریه در بیانیهای اعلام کرد: «در پاسخ به تجاوزات چند روز گذشته گروههای تروریستی به حومههای حماه و لاذقیه ـ که به کشته شدن شماری از غیر نظامیان سوری منجر شد ـ نیروهای شجاع ما با همکاری نیروهای هوایی روسیه، چندین عملیات ویژه انجام دادند و پایگاهها و انبارهای حاوی تسلیحات و مهمات و پهپادهای تروریستها را بمباران کردند.»
وزارت دفاع سوریه تأکید کرد، در این حمله هوایی مشترک، دهها تن از تروریستها کشته و یا زخمی شدهاند.
سفر هیأت بلندپایه حماس به ریاست هنیه به عربستان
پس از نخستین سفر اعضای جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) به عربستان در آوریل گذشته (فروردین/ اردیبهشت) به نظر می رسد که یخ رابطه بین دو طرف آب شده و یک هیأت بلندپایه این گروه به ریاست "اسماعیل هنیه" برای ادای فریضه حج، راهی سرزمین وحی شدند تا نشانه دیگری از توسعه روابط میان دو طرف باشد.
این هیأت همچنین شامل خالد مشعل، رئیس جنبش حماس در خارج از فلسطین و اعضای دفتر سیاسی آن شامل "صالح العاروری"، "عزت الرشق" و "خلیل الحیه" است.
این سفر پس از آن صورت میگیرد که روابط حماس و عربستان به دنبال بازداشت رهبران این گروه در سعودی به تیرگی گراییده بود.
«مصطفی الصواف» نویسنده و تحلیلگر سیاسی در این باره گفت که سفر هیأت حماس به عربستان برای انجام فریضه حج، تلاشی از سوی این گروه و سعودی برای بازگشت روابط و توسعه آن است.
وی در این باره افزود که روابط دو طرف در حال حرکت در مسیر درست است و به نظر میرسد، این اقدام در چارچوب تفاهمی رخ میدهد که علنی اعلام نشده و بخشی از روابط دوستانه بین دو طرف است.
الصواف افزود: بهبود روابط عربستان و ایران تأثیر روشن و مثبتی بر روابط میان ریاض و حماس داشته است که در سفر هیأت حماس و انجام عمره، آزادی بازداشت شدگان فلسطینی در کنار ادای فریضه حج نمود پیدا کرده است.
پس از سفر هیأت حماس در آوریل ۲۰۲۳ (فروردین/ اردیبهشت ۱۴۰۲) آخرین سفر هیأت حماس به ریاض به سال ۲۰۱۵ بازمیگردد؛ زمانی که خالد مشعل، رئیس دفتر سیاسی وقت این گروه با "سلمان بن عبدالعزیز" ولیعهد وقت عربستان و شماری از مقامات عربستان در شهر مکه مکرمه دیدار و گفت وگو کرد.
عربستان و حماس با یکدیگر روابط حسنهای داشتند؛ اما این روابط وارد مرحله تیرگی گشت و در چند سال گذشته نیز قطع شد.
حماس سپتامبر ۲۰۱۹ (شهریور/ مهر ۹۸) اعلام کرد که مقامات عربستان "محمد الخضری" از رهبران حماس و نماینده این گروه در ریاض به همراه پسرش هانی و دهها فلسطینی دیگر که تابعیت اردنی داشتند، بازداشت کرد.
عربستان ۱۹ اکتبر ۲۰۲۲ (۲۷ مهرماه ۱۴۰۱) الخضری را آزاد و روانه امان اردن کرد. دولت ریاض همچنین دو تن دیگر از بازداشت شدگان را که تابعیت اردنی و فلسطینی داشتند، فوریه گذشته (بهمن/ اسفند) آزاد کرد.
بمباران اربیل عراق توسط جنگنده های ترکیه
جنگندههای ترکیه منطقهای در استان اربیل، مرکز اقلیم کردستان عراق را بمباران کردند.
میدل ایست نیوز به نقل از بغداد الیوم گزارش داد، جنگندههای ترکیه کمی پیش، کوهستان بربزین در منطقه برادوست شهر اربیل را بمباران کردند.
خبرنگار بغداد الیوم گفت که تاکنون حجم خسارت ناشی از این حمله مشخص نیست.
روز گذشته نیز جنگندههای ترکیه، منطقه کوههای متین و منطقه نهیل در العمادیه استان دهوک را بمباران کردند.
نیروهای ترکیه هرازگاهی حملاتی را با جنگندههای خود به پایگاههای مرزی در اقلیم کردستان عراق، به بهانه حضور عناصر حزب کارگران کردستان (پ.ک.ک) انجام میدهند.
آغاز مذاکرات ارمنستان و جمهوری آذربایجان
روز یکشنبه، وزارت امور خارجه ارمنستان خبر داد که «آرارات میرزویان» وزیر خارجه این کشور راهی واشنگتن شده تا در چارچوب مذاکراتی که از روز دوشنبه آغاز میشود با «جیحون بایراموف» وزیر امور خارجه جمهوری آذربایجان گفتوگو کند.
در بیانیه وزارت امور خارجه ارمنستان آمده است: آرارات میرزویان، وزیر خارجه، به واشنگتن سفر کرده تا در چارچوب مذاکرات درباره راه حل روابط میان ارمنستان و آذربایجان ـ که قرار است 26 ژوئن (امروز، دوشنبه) در واشنگتن آغاز شود ـ شرکت کند.
به رغم برگزاری مذاکرات در سطوح مختلف بین دو کشور در هفتههای گذشته که مدتی بود متوقف شده بود، تنش مرزی بین آنها ادامه دارد و ایروان گفته، باکو همچنان به محاصره بخش ارامنهنشین قرهباغ و انسداد مسیر مهم لاچین ادامه میدهد.
این دور از مذاکرات در حالی قرار است در آمریکا برگزار شود که مذاکرات چندی پیش در سطح وزرای خارجه به میزبانی واشنگتن بیحاصل بود.
«سرگئی لاوروف» وزیر خارجه روسیه چهارشنبه گفت غرب قصد واقعی برای پیشبرد صلح بین دو جمهوری ارمنستان و آذربایجان را ندارد.
لاوروف پس از نشست وزرای خارجه کشورهای عضو سازمان معاهده امنیت جمعی (CSTO) گفت: متاسفانه آنچه ایالات متحده و اتحادیه اروپا در حال حاضر انجام میدهند، از تمایل ناچیز برای کمک به رسیدن به یک توافق حکایت دارد؛ اما برنامههای آنها (غرب) برای کسب پایگاه در منطقه و دور زدن منافع قانونی روسیه و تثبیت خود به عنوان نیرویی که نقش تعیینکننده در اینجا ایفا میکند را نشان میدهد.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.