بین الملل تابناک: چهارصد و هشتاد و هفتمین روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
«اولاف شولتز» صدراعظم آلمان امروز یکشنبه در سخنانی ادعا کرد: برلین نمی خواهد تسلیحات دوربرد برای اوکراین ارسال کند تا از استفاده آنها برای حمله به روسیه جلوگیری شود.
صدراعظم آلمان در بخش دیگری از سخنان خود ادامه داد: با نگرانی اوضاع در فرانسه را دنبال می کنیم.
وی اضافه کرد: من بسیار امیدوار و کاملا مطمئن هستم که دولت فرانسه ابزاری برای اطمینان از بهبود سریع اوضاع پیدا خواهد کرد.
«اولاف شولتز» احتمال وقوع ناآرامی هایی شبیه به فرانسه در آلمان را بعید دانست و مدعی شد که هیچ نشانه ای نمی بیند که اعتراضاتی مانند آنچه در فرانسه رخ داد، ممکن است در کشورش روی دهد.
در ارتباط با ارسال تسلیحات از سوی برلین برای کی یف، وزیر دفاع آلمان چند روز پیش از عدم تمایل این کشور برای ارسال تسلیحات نظامی بیشتر به اوکراین سخن گفت.
«بوریس پیستوریوس» وزیر دفاع آلمان در اظهاراتی عنوان کرد که برلین به جای ارسال سلاح های جدید به اوکراین، باید بر اطمینان از کارآمدی تسلیحات تحویلی به اوکراین تمرکز کند.
وزیر دفاع آلمان در جریان سفر خود به آمریکا در گفتگو با روزنامه نیویورک تایمز اعلام کرده بود که اکنون مسئله این است که چگونه می توان از پایداری کار تسلیحات نظامی (ارسالی به اوکراین) اطمینان کسب کرد.
بوریس پیستوریوس تاکید کرد در حال حاضر ایجاد یک سیستم کارآمد برای نگهداری و سرویس تسلیحات و مهمات ایمن سازی سامانه های موشکی و تانک هایی که به اوکراین ارسال شده از اهمیت برخوردار است.
وزیر دفاع آلمان در این باره، به راه اندازی دو کارگاه تعمیر تسلیحات نظامی در لهستان برای نگهداری و سرویس تانک های لئوپارد آلمانی، که به اوکراین فرستاده شدند، اشاره کرد.
یمیتری کولبا، وزیر خارجه اوکراین با اشاره به تصمیم آنگلا مرکلا، صدراعظم سابق آلمان که به گفته وی ۱۵ سال پیش مانع پیوستن کییف به ناتو شد، تاکید کرد که این ائتلاف نظامی نباید دوباره آن اشتباه را تکرار کند.
وزیر خارجه اوکراین در گفتوگو با شرکت انتشاراتی و رسانهای «اکسل اشپرینگر» مستقر در برلین، خطاب به ناتو گفت: اشتباهی که مرکل در سال ۲۰۰۸ در بخارست مرتکب شد و قویا با هرگونه پیشرفت در عضویت اوکراین در ناتو مخالفت کرد را تکرار نکنید.
کشورهای عضو سازمان پیمان آتلانتیک شمالی(ناتو) در سال ۲۰۰۸ از ارائه «برنامه اقدام عضویت/MAP» برای اوکراین خودداری کردند؛ این برنامه نقشه راهی، برای تبدیل شدن به عضو تمامعیار این ائتلاف نظامی تحت رهبری آمریکاست.
مرکل که در سال ۲۰۲۱ صحنه سیاست را ترک کرد، همواره از مخالفتش با ارائه برنامه به اوکراین دفاع کرده و علاوه بر این، از سیاستهای قبلیاش در قبال روسیه ابراز پشیمانی نکرده است.
کولبا مدعی شد که «پس از پایان جنگ، نپذیرفتن اوکراین در ناتو، برای اروپا به مثابه خودکشی است زیرا این(عدم پذیرش) بدان معناست که گزینه جنگ همچنان روی میز خواهد ماند.»
اوکراین در سپتامبر ۲۰۲۲، چند ماه پس از آغاز عملیات نظامی روسیه در این کشور، درخواست رسمی خود برای پیوستن به ناتو را مطرح کرد.
اظهارات کولبا در آستانه اجلاس ناتو که قرار است ۲۰ و ۲۱ تیرماه در ویلینیوس، پایتخت لیتوانی برگزار شود، مطرح شده است. مقامات اوکراین گفتهاند که ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور این کشور در این رویداد شرکت نخواهد کرد مگر آنکه برای اوکراین «مسیری ملموس جهت عضویت» ارائه شود.
ایگور ژوکوا، یکی از مشاوران زلنسکی گفته است: درخواست ما، آغاز فرآیند(عضویت) است.
روسیه همواره با پیوستن اوکراین به ناتو مخالفت و بیطرفی و به اصطلاح «سفید بودن» کییف را یکی از شروط صلح پایدار بین این دو کشور همسایه عنوان کرده است.
لهستان در اقدامی تنشزا اعلام کرده که در مرزهای خود با بلاروس مرزبانهای بیشتری مستقر میکند.
به گزارش خبرگزاری «رویترز» «ماریوش کامینسکی» وزیر کشور لهستان روز یکشنبه گفت ۵۰۰ پلیس را به مرز با بلاروس اعزام خواهد کرد.
گارد مرزی لهستان روز یکشنبه مدعی شد که ۱۸۷ نفر روز شنبه تلاش کردند به طور غیرقانونی از بلاروس وارد لهستان شوند.
کامینسکی گفت: «با توجه به وضعیت متشنج، تصمیم گرفتم با ۵۰۰ پلیس لهستانی از یگانهای پیشگیری و مبارزه با تروریسم، مرز لهستان با بلاروس را تقویت کنم.»
این نیروها به ۵۰۰۰ مرزبان و ۲۰۰۰ نظامی دیگر که از امنیت مرز محافظت میکنند، میپیودند. دولت بلاروس تاکنون در زمینه اقدام تازه لهستان واکنشی نشان نداده است.
لهستان ۱۸۶ کیلومتر مرز زمینی با بلاروس دارد که اخیرا این مکان را با سازه فلزی مستحکم کرد. نخست وزیر لهستان در روزهای گذشته اعلام کرد که در پی انتقال رئیس گروه مسلح واگنر به بلاروس، حضور نظامی این کشور در مرز با بلاروس تقویت میشود.
روزنامه دیلی تلگراف روز شنبه به نقل از یک مقام ارشد اوکراینی گزارش داد که پهپادهای کامیکازه (انتحاری) لانست روسیه به خار بزرگی در چشم نیروهای خط مقدم اوکراین تبدیل شدهاند و کی یف برای مقابله با این تهدید به تسلیحات غربی پیشرفتهتری نیاز دارد..
به گزارش تلگراف، مشاور وزیر دفاع اوکراین گفت، پهپاد انتحاری "لانست" روسیه که پهپادی کمهزینه است و قابلیت انهدام خودروهایی چند برابر خودش را دارد، به مشکلی خاص برای نیروهای اوکراینی در امتداد خطوط مقدم بدل شده است و روسیه سرمایهگذاری برای تولید آنها را افزایش داده است.
یوری ساک، مشاور وزیر دفاع اوکراین به روزنامه تلگراف گفت: «نهادهای اطلاعاتی اوکراین به ما میگویند که روسیه سرمایهگذاری بیشتر بر تولید این نوع از پهپادها را آغاز کرده است. برای آنکه درک کنیم چرا چنین چیزی یک نگرانی تلقی میشود، باید بگویم هر چیزی که قادر به تخریب و آسیب تجهیزات ما باشد یا احتمال ایجاد خطراتی برای نیروهای ما را داشته باشد، یک نگرانی برای ما است.»
یک بلاگر حامی جنگ روسیه به موفقیت آشکار این نوع از پهپادها پرداخته و نوشته است که پهپاد انتحاری لانست قادر بوده تجهیزات اهدا شده غرب به کییف از جمله تانکهای لئوپارد ۲ و هوویتزر فرانسوی سزار را منهدم کند.
نسخه جدید پهپاد لانست حدودا ۳۰ مایل برد و کلاهکی دارد که در لحظه برخورد منفجر میشود.
یکی از سربازان اوکراینی که خود را با نام "ماگلی" معرفی کرد، اذعان داشت که این پهپادهای روسیه برای اوکراین "مشکلساز" شده است. او افزود: این مساله مشکلاتی را برای نیروهای ما به وجود آورده زیرا ما تسلیحات مشابهی برای مقابله نداریم.
طبق گزارش تلگراف، استفاده از پهپاد روسی لانست به خصوص در مناطق دونتسک و زاپوریژیا شایع شده است؛ جایی که نیروهای مسلح اوکراین بیشتر تمرکز خود را بر روی آنها گذاشتهاند تا آنها را از مسکو پس بگیرند.
مشاور وزیر دفاع اوکراین در پایان گفت: حامیان غربی کییف میتوانند با تجهیزات بیشتر از نیروهای اوکراینی در برابر تهدیدات لانست روسی محافظت کنند. تانک گپارد ساخت آلمان یکی از آن تسلیحاتی است که برای مقابله با پهپادهای لانست روسی بهترین هستند.
کشته شدن ده ها نیروی ارتش اوکراین در حملات روسیه
وزارت دفاع روسیه امروز یکشنبه در بیانیهای در خصوص روند ادامه عملیات ویژه روسیه در اوکراین در ۲۴ ساعت گذشته اعلام کرد: حدود ۳۶۰ سرباز اوکراینی در محور دونتسک کشته شدند. در محور دونتسک، ۱۱ حمله دشمن با اقدامات واحدهای مدافع گروه جنوب دفع شد.
وزارت دفاع روسیه در این خصوص میافزاید: در محورهای دونتسک جنوبی و زاپروژیا، حدود ۱۵۰ سرباز اوکراینی کشته و زخمی شدند، همچنین ۴ موشک هیمارس، یک موشک ضد رادار هارم و ۱۴ پهپاد اوکراینی سرنگون شدند.
بیانیه مذکور در ادامه اضافه میکند: سامانههای پدافند هوایی یک هواپیمای تهاجمی سوخو- ۲۵ نیروی هوایی اوکراین را در نزدیکی منطقه مسکونی نووآندریفکا در زاپروژیا سرنگون کردند.
آمریکا و کشورهای غربی برای مقابله با پیشروی ارتش روسیه در اوکراین، ضمن ارسال انواع تسلیحات پیشرفته به ارتش اوکراین، تا کنون تحریمهای زیادی علیه روسیه اعمال کرده اند.
از سوی دیگر «سرگئی لاوروف»، وزیر خارجه روسیه نیز گفته است هر گونه محموله و کاروانِ حامل تسلیحات نظامی برای اوکراین، هدفی مشروع برای نیروهای روسیه است.
فرصت بزرگ سازمان سیا برای جذب جاسوس روس
رئیس سازمان سیا مدعی شد که «نارضایتی» داخلی روسیه از جنگ اوکراین، فرصت مناسبی برای استخدام جاسوس توسط سرویسهای اطلاعاتی خارجی به وجود آورده و سازمان سیا هم این موقعیت را از دست نداده است.
به گزارش رویترز، ویلیام برنز، رئیس سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) که اخیرا سفری محرمانه به اوکراین داشت، عنوان داشته باید از فرصت به دست آمده در روسیه پس از شورش واگنریها برای جذب جاسوس استفاده کرد.
پیش از این سازمان سیا با انتشار ویدیویی شهروندان روسیه را به جاسوسی از طریق یک کانال اینترنتی حفاظتشده دعوت کرد و کرملین هم در ماه مه اعلام کرد که فعالیتهای جاسوسی غرب را تحتنظر میگیرد.
در ویدیوی سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا آمده که این نهاد اطلاعاتی مشتاق تماس افسران نظامی، متخصصان اطلاعاتی، دیپلماتها و افرادی است که درباره اقتصاد و رهبری روسیه اطلاعات دارند.
ویلیام برنز که از ۲۰۰۵ تا ۲۰۰۸ سفیر آمریکا در روسیه بود و در ۲۰۲۱ به عنوان رئیس سیازمان سیا منصوب شد، همچنین شورش پریگوژین را یک «چالش مسلحانه علیه دولت روسیه» توصیف کرد.
او گفت که این شورش «مسئله داخلی روسیه بوده و ایالات متحده نه در آن دخالت نداشته و نه خواهد داشت.»
با فرونشست آتش این شورش با میانجیگری لوکاشنکو، ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه سعی داشته با پرداختن به مسائل دیگری مانند توسعه گردشگری و رشد اقتصادی، آرامش را به کشورش بازگرداند.
پیشتر سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه نیز در یک نشست خبری گفت: روسیه همواره از دل هر مخمصهای قویتر بیرون آمده است. این بار هم چنین خواهد شد. شروع این روند را احساس میکنیم. از نگرانی همه ممنونم، اما خودمان به این ماجرا رسیدگی میکنیم.
وزیر خارجه روسیه با بیان اینکه روسیه شفاف عمل خواهد کرد، گفت که این کشور نیازی به توضیح هیچچیز به هیچکس ندارد؛ از جمله درباره شورش مسلحانه واگنر و تبعات احتمالی آن بر سیر امور در این کشور.
او گفت: ما نباید به کسی توضیح یا تضمین بدهیم. مسکو شفاف عمل کرده و رئیسجمهوری و تمامی مقامات سیاسی کشور درباره این مسئله حرف زدهاند. اگر شما در غرب هنوز ابهام و تردیدی در این باره دارید، مشکل خودتان است.