بین الملل تابناک: انتقال داراییهای بلوکه شده ایران از عراق به عمان، اسقرار موشکهای هایپرسونیک چین برای حمله احتمالی به تایوان، گفتوگوی وزرای خارجه قطر و آمریکا درباره ایران، هشدار بایدن برای کاهش سطح روابط با اسرائیل و واکنش پکن به احیای شبکه جاسوسان سیا در چین، از مهمترین خبرها و رویدادهای منطقهای و بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
انتقال دارایی های بلوکه شده ایران از عراق به عمان
«متیو میلر» سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا، شامگاه دوشنبه، انتقال بخشی از وجوه مسدودشده ایران در عراق به بانکهای عمانی را تایید کرد.
میلر طی نشست خبری روزانه در پاسخ به سوالی در این باره گفت: «من تأیید میکنم که عمان تمایل خود را برای دریافت بخشی از آن وجوه نشان داده و ما انتظار داریم این اتفاق بیفتد. ما معتقدیم که این یک گام مهم است.»
به نوشته وبگاه وزارت خارجه آمریکا، وی درباره جلوگیری واشنگتن از پرداخت بدهیهای عراق به ایران توضیح داد: «همانطور که گفته بودیم، ما فکر میکردیم که خروج این پول از عراق مهم است، زیرا این منبع اهرمی است که ایران علیه همسایهاش استفاده میکند.»
این دیپلمات آمریکایی ادامه داد: «بنابراین، این پول در یک صندوق یا حسابی در عمان نگهداری خواهد شد اما همچنان مشمول همان محدودیتهایی خواهد بود که زمانی در حسابهای عراق نگهداری میشد؛ به این معنی که این پول فقط میتواند برای فعالیتهای غیرقابل تحریم مانند کمکهای بشردوستانه استفاده و همه معاملات باید از قبل توسط وزارت خزانهداری آمریکا تایید شود.»
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه مانع اصلی بر سر راه نهایی شدن توافق مبادلات زندانیان بین آمریکا و ایران چه بود، گفت: «بدیهی است که این یک موضوع بسیار حساس است. مطمئناً چیزی بیش از آنچه ما میخواهیم وجود ندارد. ما نیز میخواهیم زندانیان را در اسرع وقت به خانه برگردانیم.»
طبق بیانیه وزارت خارجه آمریکا، میلر افزود: «ما تا جایی که میتوانیم سریع کار میکنیم تا این اتفاق رخ دهد. اما نمیتوانم درباره جزئیات بیشتری صحبت کنم.»
اسقرار موشک های هایپرسونیک چین برای حمله احتمالی به تایوان
منابع رسانهای روز دوشنبه گزارش کردند که ارتش چین در حال استقرار موشکهای ابرفراصوت (هاپیرسونیک) در جنوب شرقی چین برای حمله محتمل به تایوان است.
وبگاه «تایوان نیوز» به نقل از اندیشکده امریکایی «میدلبری» نوشت که یگان موشکی ارتش چین در حال استقرار موشکهای ابرفراصوت میان برد «دانگ فنگ ۱۷» در جنوب شرقی چین است که بالقوه میتوانند تایوان را هدف قرار دهند و از سامانههای دفاع هوایی ساخت آمریکا عبور کنند.
بر اساس این گزارش، استقرار این موشکهای جدید در پایگاهی واقع در «یونگان» در استان «فوجیان» نشان میدهد که ارتش چین به دنبال دستیابی به توانایی حمله به پایگاهها و ناوگان نظامی خارجی در غرب اقیانوس آرام» است.
بر اساس گزارش دستگاههای اطلاعاتی ایالات متحده، این موشکها بردی بین ۱۸۰۰ تا ۲۵۰۰ کیلومتر دارند و میتوانند با سرعت بین ۵ تا ۱۰ ماخ حرکت کرده و این موجب میشود، سامانههای موشکی ساخت آمریکا از جمله «تاد»، «اس ام-۳» و «پاتریوت» قادر به مقابله با آنها نباشند.
«جاش راگین» خبرنگار روزنامه «واشنگتن پست » به تازگی در این زمینه گفت: «ما سی سال صرف ساختن ناوهای هواپیمابر و دفاع موشکی کردیم، اما چینیها موشکی با هزینه بسیار کمتر ساختهاند که تجهیزات ما را از کار میاندازد. این موشکها ابرفراصوت هستند و میتوانند با مانورهای خود ناوهای هواپیمابر ما را تا "گوام" هدف قرار دهند. اگر آنها تصمیم به استفاده از موشکهای خود بگیرند، ناوهای هواپیمابر ما نمیتوانند وارد نیمی از اقیانوس آرام شوند.»
در گزارش اخیر «موسسه مطالعات هوافضای چین» وابسته به دانشگاه نیروی هوایی آمریکا نیز آمده است که نیروی موشکی چین هم از نظر پیچیدگی موشکها و هم از نظر اندازه زرادخانه خود در حال گسترش است. رشد موشکها و پرتابگرها بر اساس تعداد روزافزون تیپهای نیروی موشکی چین قابل توجه است.
گفتوگوی وزرای خارجه قطر و آمریکا درباره ایران
«محمد بن عبدالرحمن آل ثانی» وزیر خارجه قطر با «آنتونی بلینکن» همتای آمریکایی خود درباره برنامه هستهای ایران و پارهای از مسائل بینالمللی گفتوگو کرد.
تماس تلفنی وزرای خارجه قطر و آمریکا در حالی است که روز یکشنبه «محمد بن عبدالعزیز الخلیفی» وزیر مشاور در امور خارجه دولت قطر در سفری به تهران با مقامات ارشد ایران دیدار کرد. یک هفته پیش از سفر الخلیفی به تهران نیز «بدر البوسعیدی» وزیر خارجه عمان در سفری از قبل اعلام نشده به تهران آمد.
بنا بر گزارش خبرگزاری قطر (قنا)، دو طرف روابط راهبردی بین دو کشور و همچنین در این تماس تلفنی، تحولات جنگ در اوکراین، اوضاع افغانستان، راهکارهای حمایت از ملت افغانستان و آخرین تحولات برنامه هستهای ایران را بررسی کردند.
هشدار بایدن برای کاهش سطح روابط با اسرائیل
جو بایدن طی پیامی، تاسف خود را از تصویب قانون تغییرات قضایی که توسط کنست (پارلمان رژیم صهیونیستی) صورت گرفت، ابراز کرد و نسبت به کاهش روابط دوجانبه به سطوح پایین هشدار داد.
رسانههای عبری گزارش دادند که کاخ سفید از مصوبه «استدلال معقولیت» ابراز تاسف کرده و از رژیم صهیونیستی خواسته است تا اجماع را تقویت کند.
کاخ سفید در بیانیهای اعلام کرد: «جو بایدن بهعنوان دوست مادامالعمر اسرائیل، نظرات خود را علنی و خصوصی بیان کرده است؛ به این معنا که تغییرات عمده در دموکراسی باید تا حد امکان دارای اجماع گسترده باشد و مایه تاسف است که رأیگیری روز دوشنبه با اکثریت اندک انجام شد.»
در همین راستا، شبکه آمریکایی «سیانان» از «ناامیدی» جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا در پی اقدام کنست در تصویب تغییرات اساسی در دیوان عالی این رژیم خبر داد و اعلام کرد که وی پیامی در این باره از طریق توماس فریدمن، روزنامهنگار آمریکایی روزنامه نیویورک تایمز به بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی ارسال کرده است.
این شبکه افزود که بایدن در پیام خود نسبت به عواقب این تصمیم و کاهش روابط دوجانبه به سطوح پایین هشدار داده و بیان کرده، ترجیح میدهد رایزنیها بین گروههای مختلف رژیم صهیونیستی برای دستیابی به اجماع گسترده میان آنها ادامه یابد.
رسانههای عبری اشاره کردند که نتانیاهو پیام بایدن را دریافت نکرده است، زیرا او پس از کاشت دستگاه ضربان ساز قلب در دوره نقاهت قرار دارد.
فریدمن به تازگی نیز در مقالهای که در نیویورک تایمز منتشر کرد، از رئیس جمهوری آمریکا خواسته بود فوری برای نجات اسرائیل از نابودی از درون، وارد عمل شود.
واکنش پکن به احیای شبکه جاسوسان سیا در چین
اظهارات «ویلیام بِرنز» رئیس سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) مبنی بر احیای شبکه جاسوسان در چین، با واکنش دولت پکن همراه شد.
«مائو نینگ» سخنگوی وزارت امور خارجه چین روز دوشنبه نسبت به بازسازی شبکه مأموران اطلاعاتی و جاسوسان آمریکایی در این کشور قویاً ابراز نگرانی کرد.
به نوشته خبرگزاری «اسپوتنیک»، مائو در این باره گفت: «ما گزارشهای مربوطه را مورد توجه قرار داده و در این زمینه ابراز نگرانی کردهایم. از یک سو آمریکا دایم اطلاعات نادرست در مورد حملات جاسوسی چین منتشر و از سوی دیگر، آشکارا تمایل خود را برای انجام فعالیتهای اطلاعاتی گسترده در چین اعلام میکند.»
وی با اشاره به متناقض بودن این اظهارات و آشکار ساختن دروغگویی آمریکا، تاکید کرد: چین تمام اقدامات لازم را برای حفاظت از امنیت ملی خود انجام خواهد داد.