بین الملل تابناک: استقرار یک گردان از جنگندههای اف-۳۵ در خاورمیانه، دیدار مسئولان آمریکایی و طالبان در دوحه، سقوط یک فروند جنگنده عربستان در مرز یمن، افشاگری از دیدار پشتپرده محمود عباس و اسماعیل هنیه و دیدار وزیر دفاع روسیه با رهبر کره شمالی، از مهمترین خبرها و رویدادهای منطقهای و بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
استقرار یک گردان از جنگندههای اف-۳۵ در خاورمیانه
شبکه خبری فاکس نیوز به نقل از نیروی هوایی آمریکا مدعی شد که یک گردان هوایی از جنگندههای اف-۳۵ آذرخش ۲ نیروی هوایی ایالات متحده برای تقویت جنگندههای آ-۱۰ و اف-۱۶ در انجام ماموریتشان برای گشتزنی در تنگه هرمز وارد خاورمیانه شده است.
فاکس نیوز مدعی شد، این گردان هوایی متشکل از جنگندههای اف-۳۵ آمریکا برای بازدارندگی ایران و کمک به نیروهای آمریکا و متحدانش در سوریه وارد خاورمیانه شدهاند.
به ادعای فاکس نیوز، این اقدام پس از تلاشهای متعدد ایران در اوایل ماه جاری برای توقیف نفتکشهای نزدیک تنگه هرمز صورت گرفته که با واکنش نیروی دریایی ایالات متحده روبه رو شده است.
تیم هاوکینز، سخنگوی ناوگان پنجم نیروی دریایی آمریکا پیشتر با انتشار بیانیهای مدعی شده بود: نیروی دریایی ایران تلاشهایی برای توقیف نفتکشهای تجاری انجام داد که قانونی از آبهای بینالمللی عبور میکردند و نیروی دریایی ایالات متحده فورا به این امر واکنش نشان داد و از این تشنج جلوگیری کرد.
در پی ادعای روز چهارشنبه (۱۴ تیر) نیروی دریایی آمریکا مبنی بر تلاش ایران جهت توقیف دو نفتکش در نزدیکی تنگه هرمز، یک منبع آگاه دفاعی ایران این موضوع را تکذیب کرد.
همچنین یک مقام دفاعی آمریکا در همین رابطه به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفت: ارسال جنگندههای اف-۳۵ به منظور افزایش دید نظامی ایالات متحده و ایجاد پوشش هوایی برای کشتیهایی که در منطقه حرکت میکنند، طراحی شده است.
بیانیه مطبوعاتی نیروی هوایی آمریکا، که در رابطه با ورود این گردان هوایی منتشر شده است، با اشاره به اینکه جنگندههای اف-۳۵ ظرفیت نیروی هوایی ایالات متحده در منطقه را افزایش خواهد داد، میافزاید: این جنگندهها همچنین برای کمک به نیروهای آمریکا و متحدانش در سوریه در جریان عملیات جاری علیه داعش در دسترس خواهند بود.
این بیانیه مدعی شده است: استقرار گردان جنگندههای اف-۳۵، نشاندهنده تعهد ایالات متحده برای تضمین صلح و امنیت در منطقه از طریق حمایت دریایی و حمایت از ماموریت پایدار ائتلاف برای شکست داعش در سوریه است.
دیدار مسئولان آمریکایی و طالبان در دوحه
وزارت امور خارجه ایالات متحده آمریکا روز چهارشنبه اعلام کرد، مقامات این کشور در هفته جاری با سفر به دوحه قطر، با نمایندگان طالبان و متخصصانی از وزارتخانه های کلیدی افغانستان دیدار و گفتوگو خواهند کرد.
وزارت خارجه آمریکا افزود که هیات آمریکا و طالبان در مورد امنیت، مواد مخدر و حقوق زنان گفتوگو خواهند کرد.
بر اساس این گزارش، توماس وست، نماینده ویژه آمریکا در امور افغانستان همراه با رینا امیری، نماینده آمریکا در امور زنان، دختران و حقوق بشر افغانستان از ۲۶ جولای تا ۳۱ جولای به آستانه قزاقستان و دوحه قطر سفر و با هیات طالبان دیدار خواهند داشت.
براساس اعلام وزارت خارجه آمریکا، این مقامات در مورد منافع حیاتی در افغانستان مانند "حمایت بشردوستانه از مردم افغانستان، ثبات اقتصادی، رفتار منصفانه و شرافتمندانه با تمام افغان ها از جمله زنان و دختران، مسائل امنیتی، و تلاش برای مقابله با تولید و قاچاق مواد مخدر" گفتوگو خواهند کرد.
وست و امیری همچنین با اعضای جامعه مدنی که درباره مسائلی چون توانمندسازی اقتصادی زنان در افغانستان و قزاقستان کار می کنند، دیدار خواهند کرد. این در حالی است که متیو میلر، سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده به بخش افغانستان صدای آمریکا گفته است ایالات متحده آمریکا در حال حاضر دوباره بازگشایی سفارت در افغانستان را بررسی نمیکند.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا ضمن اعلام اینکه فاصلهی زیادی وجود دارد تا طالبان به رسمیت شناخته شود، توضیح داد: ما همیشه به طالبان تاکید کردیم که اگر آنها میخواهند هر نوع مشروعیت بین المللی را کسب کنند ـ که از رسیدن به آن بسیار فاصله دارند ـ ما انتظار داریم اقدامهای مشخصی را انجام دهند.
این مقام آمریکایی در مورد "اقدامات مشخص" توضیحات بیشتری نداد، ولی پیشتر واشنگتن و در کل جامعه جهانی به طالبان گفتند که اگر خواستار به رسمیت شناخته شدن به صورت بین المللی هستند، باید به حقوق افغانها از جمله زنان و دختران و اقلیتها احترام بگذارند و حکومت همهشمول را در افغانستان ایجاد کنند.
میلر همچنین افزود که برخورد طالبان با زنان و دختران موضوع حایز اهمیت است و آمریکا به شدت به این دستورها و اقدامهای تعصبآور طالبان در مقابل دختران و زنان، اعتراض میکند و جامعه بین المللی نیز متوجه این اقدامات طالبان است و روابط خود را بر اساس آن با حکومت طالبان تعیین میکند.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در عین حال افزود که روی برخی از مسائل، واشنگتن با طالبان تعامل دارد و این تعاملات در شرایط مشخص، موثر نیز بوده است.
حدود سه ماه پس از تسلط دوباره طالبان بر افغانستان، شیر محمد عباس ستانکزی، معاون سیاسی وزارت خارجه طالبان گفت که آمریکا به زودی سفارتش را در افغانستان بازگشایی خواهد کرد و کشورهای اروپایی نیز اقدام مشابهی را اتخاذ خواهند کرد و در این خصوص تعاملات جریان دارد.
سقوط یک فروند جنگنده عربستان در مرز یمن
وزارت دفاع عربستان شامگاه چهارشنبه اعلام کرد که یک فروند جنگنده «اف-۱۵» در استان «خمیس مشیط» واقع در جنوب غربی این کشور سقوط کرد. یک فروند جنگنده F-۱۵SA در حین انجام یک ماموریت آموزشی در استان خمیس مشیط سقوط کرده و خلبان کشته شد.
ترکی المالکی، سخنگوی رسمی وزارت دفاع عربستان در این باره گفت که ساعت ۱۴:۲۸ امروز چهارشنبه، یکی از جنگندههای نیروی هوایی گارد سلطنتی عربستان سعودی از نوع «F-۱۵SA» در حین انجام ماموریت آموزشی در منطقه آموزشی پایگاه هوایی ملک خالد در خمیس مشیط سقوط کرد.
افشاگری از دیدار پشتپرده محمود عباس و اسماعیل هنیه
شبکه «الجزیره»، عصر روز چهارشنبه، جزئیاتی از دیدار «محمود عباس» رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین و «اسماعیل هنیه» رئیس دفتر سیاسی جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) فاش کرد.
«رجب طیب اردوغان» رئیسجمهور ترکیه، روز چهاشنبه، میزبان «محمود عباس» رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین و «اسماعیل هنیه» رئیس دفتر سیاسی حماس در کاخ ریاستجمهوری خود بود و این دیدار سه جانیه پشت درهای بسته برگزار شد.
الجزیره به نقل از منابع خود گزارش داد که رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین در دیدار با هنیه یک نگرش سیاسی جدید مطرح کرده که قرار است در جریان کنفرانس قاهره آن را اعلام کند.
نشست قاهره قرار است به دعوت دولت مصر سه روز دیگر در تاریخ ۲۹ و ۳۰ جولای میان رهبران گروههای فلسطینی برگزار شود و حاضران قصد دارند، در خصوص حل اختلافات میان خود گفتوگو کنند.
الجزیره در ادامه افزود: محمود عباس به اسماعیل هنیه اطلاع داده، طرح او مبتنی بر قطعنامههای بینالمللی است و همه گروهها باید به سازمان آزادیبخش فلسطین بپیوندند.
بر اساس این گزارش، محمود عباس در این دیدار بر پایبندی خود به گزینه مقاومت مسالمتآمیز و محدود شدن سلاح به دست تشکیلات خودگردان تاکید کرده است؛ اما در مقابل، اسماعیل هنیه به رئیس تشکیلات خودگردان گفته حماس اشغالگران صهیونیست را هدف حمله قرار خواهد داد و تمایلی به حمله به تشکیلات خودگردان یا سرنگون کردن آن ندارد.
این شبکه قطری همچنین خبر داد که محمود عباس درخواست اسماعیل هنیه مبنی بر آزادسازی فوری نیروهای بازداشتشده مقاومت و ربط دادن آن به گفتوگوهای قاهره را رد کرده است.
هنیه نیز تاکید کرد، حماس به اشکال مختلف با اشغالگران مقابله خواهد کرد و به قطعنامههای بینالمللی پایبند نخواهد بود.
اسماعیل هنیه و محمود عباس در جولای سال گذشته نیز در الجزائر با یکدیگر دیدار کرده بودند، اما آن دیدار همانند دیگر رایزنیها و دیدارهای شانزده سال گذشته نتوانست به اختلافات میان دو گروه بارز فلسطینی پایان دهد.
جنبش حماس در سال ۲۰۰۷ پس از درگیری شدید با نیروهای جنبش فتح توانست کنترل منطقه غزه را در دست بگیرد و پس از آن محمود عباس نیز دولت برخاسته از حماس را منحل کرد. از آن تاریخ تاکنون با وجود میانجیگریهای کشورهای عربی اختلافات میان این دو گروه فلسطینی حل نشده مانده، ولی این اولین باری است که ترکیه جدی وارد میانجیگری بین حماس و فتح شده است.
دیدار وزیر دفاع روسیه با رهبر کره شمالی
«سرگئی شویگو» وزیر دفاع فدراسیون روسیه، که در رأس هیأتی نظامی به پیونگیانگ سفر کرده، بامداد پنجشنبه با «کیم جونگ اون» رهبر کره شمالی دیدار کرد.
بامداد چهارشنبه شویگو برای سفری سه روزه وارد پیونگیانگ شد تا در جشنهای هفتادمین سالگرد آتش بس جنگ ۱۹۵۰-۱۹۵۳ دو کُره در تاریخ بیستوهفتم جولای شرکت کند.
خبرگزاری مرکزی کره شمالی (کِیسیاِناِی) گزارش داد در این دیدار، کیم و شویگو درباره مسائل امنیتی و دفاعی در «فضای صمیمانه مملو از دوستی همرزمانه» گفتوگو کرده و به توافقهایی رسیدند.
علیرغم حفظ محدودیتهای مرزی سختگیرانه که کره شمالی از سال ۲۰۲۰ برای مهار همهگیری کرونا وضع کرده، این کشور برای مراسم مذکور از هیأتهایی چینی و روسی دعوت کرده است تا به پیونگیانگ سفر کنند.
به نوشته خبرگزاری «یونهاپ» به نقل از این گزارش، شویگو در این دیدار نامهای را از «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور فدراسیون روسیه به دست رهبر کره شمالی رساند؛ بنابراین، کره شمالی این دیدار را فرصتی برای تقویت بیشتر روابط دوجانبه در بحبوحه «محیط امنیتی منطقهای و بینالمللی در حال تغییر» میداند.
وزیر دفاع روسیه پیش از این در دیدار با «کانگ سون نام» وزیر دفاع کره شمالی، پیونگیانگ را شریک مهم مسکو خوانده و گفته، این نشستها به تقویت همکاریهای دو کشور در زمینه دفاعی کمک میکند.
شویگو و هیأت همراهش همچنین روز گذشته با حضور در بنای یادبود آزادی ـ که بهنشانهٔ قدردانیِ مردم کرهشمالی از سربازان شوروی در سال ۱۹۴۶ و پس از پایان جنگ کره ساخته شده ـ با اهدای گل ادای احترام کردند.