بین الملل تابناک: پانصد و سی و پنج روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
طبق ادعای منابع غربی از جمله تارنمای بلومبرگ بسیاری از مقامات ارشد روسیه خواستار برکناری وزیر دفاع روسیه توسط پوتین هستند.
گفته میشود بسیاری از شخصیتهای سیاسی روسیه نسبت به واکنش ضعیف ولادیمیر پوتین نسبت به شورش یوگنی پریگوژین رئیس گروه واگنر و نحوه مجازات او اظهار تعجب کردهاند.
گفته میشود این انتقادها در بین مقامات ارشد روسیه نسبت به پوتین موجب چالش های بیشتر در این سطح شده است.
ادعای منابع و گزارشهای رسیده از رسانههای غربی این است که نارضایتی از عملکرد روسیه در میدان جنگ همچنان بالاست و ادعای این رسانهها حکایت از آن دارد که مقامات روسی خواستار برکناری سرگئی شویگو وزیر دفاع توسط ولادیمیر پوتین هستند.
رسانههای غربی از جمله تارنمای بلومبرگ ادعا میکنند که مقامات روسی خواستار برکناری سرگئی شویگو وزیر دفاع و والری گراسیموف رئیس ستاد کل نیروهای مسلح روسیه هستند ولی این دو تا کنون در سمتهای خود باقی هستند.
تاکید کشورهای هلند و دانمارک برای ارائه محموله اول جنگندههای «اف-۱۶» ساخت آمریکا به اوکراین برای جنگ با روسیه، واکنش تند دیپلمات ارشد مسکو در کپنهاگ را همراه شد.
«ولادیمیر باربین» سفیر مسکو در دانمارک امروز (دوشنبه) گفت که تصمیم دو کشور برای ارائه این هواپیماهای جنگی به اوکراین فقط جنگ را تشدید و روند عملیات نظامی ویژه روسیه را طولانیتر میکند.
به نوشته خبرگزاری «رویترز»، باربین طی بیانیهای توضیح داد: «این واقعیت که دانمارک هماکنون تصمیم به اهدای ۱۹ فروند جنگنده اف-۱۶ به اوکراین گرفته است، منجر به تشدید درگیری میشود».
وی در اینباره اظهار داشت: «دانمارک پشت این فرض که خود اوکراین باید شرایط صلح را تعیین کند، پنهان شده و از طریق اقدامات و اظهارات خود سعی میکند اینگونه جلوه دهد که کییف راهی جز ادامه رویارویی نظامی با روسیه ندارد».
رئیسجمهوری اوکراین ضمن قدردانی از حمایتهایی دانمارک در جنگ مقابل روسیه، هشدار داد که اگر مسکو در این جنگ پیروز شود، دیگر کشورهای اروپایی هم در امان نخواهند بود.
به گزارش گاردین، ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین صبح امروز (دوشنبه) خطاب به پارلمان دانمارک از سیاستمداران دانمارکی برای کمک به کشورش در دفع حمله روسیه تشکر کرد. این یک روز پس از آن اتفاق افتاد که دانمارک و هلند اعلام کردند که جنگندههای آمریکایی اف-۱۶ را در اختیار اوکراین قرار میدهند.
رئیسجمهوری اوکراین گفت: اگر اوکراین در این جنگ پیروز نشود، تمامی همسایگان روسیه در خطر خواهند بود. قانون بینالمللی از بین میرود و دموکراسیهای جهان هدف حملات موشکی، شورش مزدوران یا تلاش برای از بین بردن ثبات قرار میگیرند.
او ادامه داد: اما اوکراین پیروز میشود. از شما برای همه حمایتها ممنونم!
سفارت آمریکا در مینسک روز دوشنبه از شهروندان آمریکایی خواست تا از سفر به بلاروس پرهیز و فوراً این کشور را ترک کنند.
در بیانیه سفارت آمریکا در بلاروس آمده است: از آنجا که مقامات بلاروس به تسهیل حمله روسیه به اوکراین کمک میکنند، نیروهای نظامی روسیه در حال گردهم آمدن در بلاروس هستند، قوانین محلی به طور دلخواه در این کشور إعمال میشود، احتمال وقوع ناآرامیهای مدنی وجود دارد و توانایی سفارت در کمکرسانی به شهروندان آمریکایی که به بلاروس سفر میکنند یا در این کشور ساکن هستند محدود است، از سفر به بلاروس اجتناب کنید.
در ادامه این بیانیه آدمه است: شهروندان آمریکایی در بلاروس باید فورا این کشور را ترک کنند. خروج از کشور از طریق مرزها با لیتوانی و لتونی یا از طریق هواپیما را مدنظر قرار دهید. شهروندان آمریکایی از طریق زمینی اجازه ورود به لهستان از بلاروس را ندارند. از سفر به روسیه یا اوکراین پرهیز کنید.
معاون وزیر دفاع اوکراین ادعا کرد که نیروهای نظامی این کشور در آخر هفته مناطق بیشتری را در اطراف شهر جنگزده باخموت شرقی بازپس گرفتهاند.
گانا مالیار (Ganna Malyar) روز دوشنبه در مصاحبه با تلویزیون دولتی کشورش، افزود: اوکراین سه کیلومتر مربع در نزدیکی باخموت را بازپس گرفته است.
معاون وزیر دفاع اوکراین اظهار داشت: نیروهای این کشور بخشهایی از اراضی اطراف شهر جنگ زده باخموت را در شرق اوکراین گرفتهاند اما هیچ پیشروی عمدهای در جبهه جنوبی نداشتهاند.
وی اضافه کرد: مدافعان ما به پیشروی خود در بخش بردیانسک و ملیتوپل ادامه میدهند.
بر اساس این گزارش، در طرف دیگر جنگ، وزات دفاع روسیه نیز امروز اعلام کرد که یک حمله پهپادی دیگر اوکراین به مسکو را با استفاده از جنگافزارهای الکترونیکی خنثی کرده است.
بسیاری از کارشناسان معتقدند که طی هفتههای گذشته باوجود اینکه جنگ در خطوط مقدم جبهه جنگ میان روسیه و اوکراین ادامه داشته و دهها نبرد از مناطق خطوط مقدم گزارش شده و فرودگاهها، ایستگاههای قطار و سایر اهداف در هر دو کشور مورد حمله قرار گرفتند، اما هیچ طرفی توانایی زیادی برای تغییر روند جنگ نداشته، چنانچه این جنگ به جنگی فرسایشی تبدیل شده است.
پاسخ روسیه به اقدام نظامی علیه بلاروس چیست؟
«بوریس گریزلوف» سفیر روسیه در بلاروس هشدار داد مسکو هر حمله به مینسک را به عنوان اقدام تجاوزکارانه علیه خود میداند و از تمام قابلیتهای نظامی خود برای تلافی استفاده میکند.
گریزلوف که در گذشته وزیر کشور روسیه بوده، در مصاحبه با شبکه بلاروسی «اس تیوی» به هر طرف ثالثی درباره هدف قرار دادن متحد اصلی روسیه هشدار داد.
به گزارش «راشا تودی»، او ظاهراً در اشاره به گزینه حمله هستهای، گفت: ولادیمیر پوتین رئیسجمهور روسیه به وضوح گفت در صورت حمله به بلاروس، ما با آن مانند حمله به روسیه برخورد میکنیم. دکترین نظامی فدراسیون روسیه در چنین موردی مستلزم پاسخگویی با همه تسلیحات ما است.
روسیه و بلاروس همکاری نظامی را از آغاز درگیریها در اوکراین افزایش دادهاند و روسیه اوایل سال جاری از استقرار تسلیحات هستهای در بلاروس بعد از درخواستهای مکرر مینسک خبر داد. مقامهای بلاروس سیاستهای تهاجمی غرب و تهدید ناشی از تسلیحات هستهای آمریکا که در کشورهای اروپایی متحدش مستقر شده را از دلایل این درخواست اعلام کردهاند.
در سالهای اخیر بلاروس تنشهایی را با همسایهاش لهستان از اعضای اتحادیه اروپا تجربه کرده است. روابط دو کشور از انتخابات ریاستجمهوری سال ۲۰۲۰ بلاروس که اعتراضات گسترده در این کشور را در پی داشت و مخالفان به نتیجه اعتراض کردند، رو به وخامت گذاشت. ورشو و اتحادیه اروپا صراحتاً از اپوزیسیون بلاروس در تلاش ناموفق آنها برای سرنگونی لوکاشنکو حمایت کردند.
در پی جنگ روسیه و اوکراین، وخامت روابط بلاروس و همسایگانش تشدید شد و لهستان با عصبانیت به استقرار تسلیحات هستهای روسیه در خاک بلاروس واکنش نشان داد و مکرراً درباره فعالیتهای ادعایی گروه «واگنر» که در پی شورش مسلحانه علیه رهبری نظامی روسیه به بلاروس منتقل شده، هشدار داده است.
ورشو مدعی است گروه نظامی واگنر به طور فزاینده در نزدیکی مرزهایش فعال است و نخستوزیر لهستان ادعا کرده این امر «بیشک گامی به سوی حمله هیبریدی آتی به خاک لهستان است». بلاروس اما چنین ادعاهایی را رد کرده و تاکید دارد خود لهستان از طرف آمریکا وضعیت را وخیمتر میکند.
حمله پهپادهای اوکراینی به عمق خاک روسیه در مسکو
رسانههای روسی امروز (دوشنبه) از حمله مجدد اوکراین با استفاده از هواپیماهای بدون سرنشین به خاک فدراسیون روسیه خبر دادند.
وزارت دفاع روسیه در بیانیهای اعلام کرد که دو مرتبه اقدام نیروهای اوکراینی برای انجام حملات تروریستی با استفاده از پهپاد به اهدافی در منطقه مسکو را خنثی کرده است.
به نوشته خبرگزاری «اسپوتنیک»، در بیانیه وزارت دفاع روسیه آمده است که این پهپادهای اوکراینی توسط پدافند هوایی مسکو در مناطق ایسترا و پوکروفسکی منهدم شدند.
«آندری وروبیوف» فرماندار منطقه مسکو نیز اعلام کرد که بر اثر سقوط لاشه پهپاد منهدمشده در منطقه ایسترا، دو شهروند روس مجروح شدند.
وروبیوف با درخواست از ساکنان منطقه ایسترا برای حفظ آرامش و خونسردی خود، اطمینان دادند که تمامی تیمهای امدادی و اورژانسی در حالت آمادهباش و عملیاتی هستند.
به نوشته اسپوتنیک، در پی این حمله پهپادی، تردد هوایی در دو فرودگاه مهم منطقه مسکو (ونوکِوُو، دومودِدُوو) برای مدت کوتاهی به حالت تعلیق درآمد اما سپس پروازها در آنها از سر گرفته شد.
حملات هواپیماهای بدون سرنشین به خاک روسیه از جمله مسکو، شبهجزیره کریمه و کورسک، چند هفته پس از حمله متقابل اوکراین با هدف بازپسگیری قلمروهای آزادشده توسط روسیه از زمان آغاز عملیات نظامی ویژه صورت میگیرد.
پیشنهاد عجیب زلنسکی برای عضویت در ناتو
رئیس جمهور اوکراین در پاسخ به سوالی درباره احتمال واگذاری قلمرو در ازای دریافت عضویت ناتو، در اظهاراتی عجیب عنوان کرد، اوکراین آماده است تا در ازای واگذاری شهر بلگورود روسیه، عضویت ناتو را به دست آورد!
به گزارش پایگاه «اوکراینسکا پراودا»، ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین این اظهارات را در جریان یک کنفرانس خبری مشترک با مته فردریکسن، نخستوزیر دانمارک مطرح کرد.
وی گفت: ما آماده تبادل بلگورود (روسیه) در ازای گرفتن عضویت ناتو هستیم!
این واکنش زلنسکی به پیشنهادات اخیر برای تبادل قلمرو اوکراین در ازای صلح و دریافت عضویت ناتو بود.
این در حالی است که ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت خارجه روسیه به سخنان رئیس جمهوری اوکراین مبنی بر آمادگی وی برای "تبادل بلگورود با عضویت در ناتو" واکنش نشان داد و گفت که زلنسکی "اور دوز" داشته است.
زاخارووا در توضیح این موضوع به ریانوستی خاطرنشان کرد: "ظاهرا او بیش از حد مصرف کرده است!"
فردریکسن تاکید کرد، تصمیمگیری درباره مذاکره در مورد صلح و زمان برگزار آن به اوکراین بستگی دارد.
زلنسکی گفت، هنگامی که نیروهای اوکراینی تسلیحات مناسب را ندارند، انتقاد از ضدحمله اوکراین کار دشواری است.
وی افزود، اوکراین برای یک پیشروی پنج تا هشت کیلومتری بدون تسلیحات قوی، جان هزارن تن از نیروهایش را به خطر نمیاندازد.
زلنسکی تصریح کرد، اوکراین برای یک ضد حمله آماده بود اما روسها از سال ۲۰۱۴ میلادی وارد خاک اوکراین شده بودند، در آنجا مینگذاری کرده و قدرت دفاعی خود را تقویت کردهاند.
زلنسکی در جریان سفر به هلند احتمال سازش بر سر اراضی اوکراین در ازای هر چیزی از جمله مذاکرات صلح با روسیه را رد کرد.
استیان ینسن، رئیس دفتر ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو ۱۵ اوت پیشنهاد داده بود که اوکراین می تواند در ازای واگذاری بخشی از قلمرواش، عضویت ناتو را بدست آورد. با این حال، وی تاکید کرد که چنین تصمیمی باید تنها توسط کییف اتخاذ شود.
ینسن کمی بعد این اظهارات خود را یک "اشتباه" دانست.