بین الملل تابناک: آغاز تحرکات گسترده نظامی باکو در قره باغ، واکنش آمریکا به گزارش آژانس انرژی اتمی درباره ایران، آغاز رزمایش نظامی آمریکا و ارمنستان از روز جمعه، صدور سنگینترین حکم برای متهم حمله به کنگره آمریکا و هشدار آمریکا به کره شمالی درباره کمک نظامی به روسیه، از مهمترین خبرها و رویدادهای منطقهای و بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
آغاز تحرکات گسترده نظامی باکو در قره باغ
نیروهای نظامی وابسته به ارمنستان در قره باغ کوهستانی سه شنبه شب به وقت تهران، مدعی تحرکات نظامی جمهوری آذربایجان شدند.
به گزارش «رادیو ارمنستان» نظامیان وابسته به ارمنستان از حرکت و تمرکز تجهیزات نظامی از جمله یگانهای توپخانه جمهوری آذربایجان در خط تماس خبر دادند.
بر اساس این گزارش، نیروهای ارتش جمهوری آذربایجان، غروب سه شنبه به جابجایی تانکها و یگانهای توپخانه مبادرت کرده اند؛ فیلمهایی نیز در شبکههای اجتماعی در همین زمینه منتشر شده است.
روسیه نیز روز سه شنبه ارسال بدون مانع کمکهای بشردوستانه به قره باغ کوهستانی را خواستار شد. «ماریا زاخاروا» سخنگوی وزارت خارجه روسیه، روز سهشنبه گفت که روسیه میخواهد، کمکهای بشردوستانه بدون هیچ مانعی وارد قره باغ کوهستانی شود.
تنشها بر سر این منطقه که بیشتر ارمنینشین هستند، شدت گرفته است. جمهوری آذربایجان کریدور لاچین، تنها جادهای که قره باغ را به ارمنستان وصل میکند، محاصره کرده است. ارمنستان و جمهوری آذربایجان تاکنون دو بار با هم جنگیدهاند و طی آن باکو بخشهایی از زمین های خود را دوباره به دست آورده است. این جنگها به ویژه نبرد دوم قره باغ بر منطقه قفقاز اثرات نامطلوبی بر جای گذاشته است. در جنگ دوم قره باغ، ارمنستان شمار کشته شدگان خود را چهار هزار تن اعلام کرد. باکو نیز کشته شدگان خود را نزدیک سه هزار تن اعلام کرد.
در تحولی دیگر، وزارت دفاع روسیه فرمانده جدید برای نیروهای حافظ صلح روسیه در قره باغ کوهستانی منصوب کرد. فرماندهی نیروهای حافظ صلح روسیه که موقت در قره باغ مستقر شدهاند، به سرلشکر «کریل کولاکوف» سپرده شده است. نیروهای حافظ صلح روسیه بر اساس بیانیه سه جانبه نوامبر ۲۰۲۰ در منطقه قره باغ آذربایجان مستقر شدند.
واکنش آمریکا به گزارش آژانس انرژی اتمی درباره ایران
معاون سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در یک نشستی خبری با مطرح کردن ادعایی علیه اهداف برنامه هستهای ایران، به گزارش اخیر آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره آن واکنش نشان داد.
ودانت پاتل، معاون سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در یک نشست خبری که مشروح آن در وبگاه وزارت امور خارجه این کشور منتشر شده است، در پاسخ به سوالی درباره گزارشهای اخیر رسانهها پیرامون آخرین نتایج فعالیتهای نظارتی آژانس بینالمللی انرژی اتمی در ایران، گفت: ما این گزارشها را درباره میزان ذخایر اورانیوم ۶۰ درصدی دیدهایم؛ اما قرار نیست درباره گزارشی از آژانس که هنوز علنی منتشر نشده است، اظهار نظر کنیم.
با وجود اینکه مقامات ایران تاکید کردهاند، تولید و بهکارگیری تسلیحات اتمی جایی در برنامه دفاعی ایران ندارد و برنامه هستهای ایران، صرفاً صلحآمیز است، پاتل مدعی شد: همان طور که قبلاً هم از ما شنیدهاید، ما به وضوح گفتهایم که تولید اورانیوم با خلوص ۶۰ درصدی توسط ایران، هیچ هدف مسالمتآمیز باورپذیری را دنبال نمیکند. هیچ کشور دیگری در جهان برای اهدافی با این ادعا اورانیوم را تا ۶۰ درصد غنیسازی نمیکند.
اظهارات پاتل در پی این مطرح میشود که خبرگزاری آسوشیتدپرس دو روز پیش مدعی شد، در گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی آمده است که ایران ۱۲۱.۶ کیلوگرم (۲۶۸ پوند) اورانیوم غنیشده تا ۶۰ درصد دارد که رشد بسیار کندتری نسبت به میزان قبلی دارد. گزارش آژانس اتمی در ماه مه ذخایر اورانیوم ۶۰ درصدی را کمی بیش از ۱۱۴ کیلوگرم (۲۵۰ پوند) اعلام کرده بود که این حجم در ماه فوریه ۸۷.۵ کیلوگرم (۱۹۲ پوند) بوده است.
پیشتر، شبکه بلومبرگ گزارش داده بود که آژانس بینالمللی انرژی اتمی در گزارش فصلی آتی خود احتمالاً کاهش سرعت غنیسازی اورانیوم در ایران را اعلام خواهد کرد و برخی مقامات هستهای ارزیابی میکنند که دادههای آژانس اتمی نشان میدهد، ایران در حال تعدیل غنیسازی اورانیوم در سطوح بالاست.
گمانهزنیها درخصوص تعدیل غنیسازی اورانیوم توسط ایران پس از آن مطرح شد که برخی رسانهها مدعی شدند، تهران و واشنگتن همزمان با توافق بر سر تبادل زندانیان در ازای آزادسازی پول بلوکه شده ایران در کره جنوبی با هدف کاهش تنشها درخصوص کاهش غنیسازی در ایران نیز توافق کردهاند.
«جان کربی»، سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید پیش از این درباره گزارش هایی مبنی بر کاهش سرعت غنیسازی ایران، بدون اینکه آن را تایید و یا رد کند، گفت: اگر ایران حتی اقداماتی برای کاهش سرعت غنیسازی خود اتخاذ کرده باشد، من در جایگاهی نیستم که آن را تایید کنم. اگر تهران چنین کاری را انجام بدهد، این خبر خوبی است.
بلومبرگ همچنین مدعی شده، مقامات آمریکایی خصوصی اذعان کردهاند که از قبل شروع به کاهش اجرای تحریمها علیه فروش نفت ایران کردهاند و به تهران اجازه میدهند تا تولید خود را به بالاترین سطح از زمان شروع محدودیتها در پنج سال پیش بازگرداند. ایران که چهارمین ذخایر نفتی جهان را در اختیار دارد، بیشترین نفت خام را در یک دهه گذشته به چین ارسال کرده است.
«محمد اسلامی»، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران اما پیش از این درباره برخی ادعاها مبنی بر کاهش غنیسازی ایران اظهار داشت: غنیسازی بر اساس قانون اقدام راهبردی و در چارچوب تدابیر کلی نظام تدابیرش پیش میرود و ما هم طبق همان اقدام میکنیم.
آسوشیتدپرس همچنین در گزارش امروز خود، با ادعای اینکه به گزارش محرمانه آژانس اتمی به اعضای شورای حکام دست یافته است، در ادامه افزود: دیدهبان هستهای سازمان ملل در این گزارش به مشکلات دیگری در رابطه با تلاشها برای نظارت بر برنامه هستهای ایران اشاره کرده است.
بنا بر گزارش ادعایی آسوشیتدپرس، آژانس بینالمللی انرژی اتمی مدعی شده که ایران از صدور ویزا برای مقامات این سازمان سر باز زده است و با رد کردن این بازرسان که توسط آژانس تعیین شدهاند، کار آنها را به چالش میکشد.
این خبرگزاری در پایان مدعی شد که آژانس بینالمللی انرژی اتمی از فوریه ۲۰۲۱ به دلیل محدودیتهای ایران، قادر به دسترسی به فیلمهای دوربینهای نظارتی نبوده و تنها دادههای ثبتشده از ژوئن ۲۰۲۲ از دوربینهای کارگاهی در شهر اصفهان در دسترس بوده است.
پاتل در بخش دیگری از نشست خبریاش در پاسخ به این که آیا دولت آمریکا با جاسوسان آمریکایی که در ایران، از زندان به حبس خانگی منتقل شدهاند، اخیرا ارتباط نداشته است و این که اطلاعات جدیدی درباره انتقالشان به آمریکا وجود دارد یا نه، گفت: این پنج نفر در حبس خانگی به سر میبرند. ما مدام وضعیت سلامتی و رفاهشان را با کمک شرکای سوییسیمان بررسی میکنیم. این روندی ادامهدار است. مسلماً، انتقال به حبس خانگی، اقدامی مثبت است، اما ما به کارمان ادامه میدهیم و هر کاری بتوانیم تا زمان بازگرداندن آنها به آمریکا و نزد خانوادههایشان انجام خواهیم داد؛ اما در حال حاضر اطلاعات جدیدی برای ارائه در این باره ندارم.
پاسخ پاتل به این پرسش در پی این مطرح میشود که ایران و آمریکا طی مذاکراتی غیرمستقیم و با میانجیگری قطر بر سر تبادل پنج شهروند ایرانی زندانی در آمریکا با پنج جاسوس آمریکا زندانی در ایران توافق کردند که آزادسازی پولهای بلوکهشده ایران در بانکهای کره جنوبی نیز بخشی از این توافق بود.
این پولها قرار است به بانکی در سوییس، سپس به قطر منتقل و برای امور غیر تحریمی ایران هزینه شوند.
ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران در نشست خبری اخیرش در پاسخ به سوالی درباره روند اجرای توافق صورت گرفته بین ایران و آمریکا در ارتباط با تبادل زندانیان با آمریکا و آزادسازی پولهای بلوکه شده ایران گفت: تا الان این روند امیدوار کننده است و امیدواریم در بازه زمانی تعریف شده طرف مقابل به تعهداتش عمل کند و تبادل زندانیان در بازه زمانی انجام شود.
او با اشاره به ماهیت فنی این توافق گفت: اجازه دهید منتظر نتیجه کار باشیم.
آغاز رزمایش نظامی آمریکا و ارمنستان از روز جمعه
وزارت دفاع ارمنستان امروز (چهارشنبه) اعلام کرد که این کشور از روز جمعه میزبان رزمایش مشترک ده روزه با آمریکا خواهد بود.
به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک، وزارت دفاع ارمنستان در بیانیهای اعلام کرد: در چهارچوب آمادهسازی برای شرکت در عملیاتهای صلحبانی بینالمللی، رزمایش مشترک آمریکا و ارمنستان با عنوان «شریک عقاب ۲۰۲۳» از ۱۱ تا ۲۰ سپتامبر (۲۰ تا ۲۹ شهریور) در ارمنستان برگزار خواهد شد. این رزمایش شامل مأموریتهای برقراری ثبات میان طرفین مناقشه در خلال عملیات صلحبانی خواهد بود.
این رزمایش مشترک با هدف افزایش سطح تطبیق نیروهای صلحبان ارمنستان در عملیات صلحبانی و همچنین افزایش آمادگی نیروهای ارمنستان برای شرکت در ارزیابی برنامهریزیشده ناتو برگزار میشود.
صدور سنگینترین حکم برای متهم حمله به کنگره آمریکا
یکی از رهبران سابق گروه راست افراطی «پسران مغرور» با وجود غیبتش در واشنگتن در ششم ژانویه، به اتهام نقش داشتن در حمله به ساختمان کنگره آمریکا به ۲۲ سال زندان محکوم شد.
به گزارش رویترز، تیموتی کلی، قاضی دادگاه منطقهای آمریکا انریکه تاریو، رهبر سابق ۳۹ ساله «پسران مغرور» را به اتهام نقش داشتن در یورش حامیان دونالد ترامپ، رئیسجمهوری سابق آمریکا به ساختمان کنگره این کشور در ششم ژانویه ۲۰۲۱ به ۲۲ سال زندان محکوم کرد؛ این شدیدترین حکمی است که دادگاههای آمریکا تا امروز برای متهمان وقایع ششم ژانویه صادر کردهاند؛ اما وکلای تاریو اعلام کردند که او درخواست تجدیدنظر خواهد داد.
تاریو در روز حمله به ساختمان کنگره در واشنگتن حضور نداشت، چون به دستور یک قاضی در پروندهای مجزا، ناچار به ترک این شهر شده بود. او یکی از بنرهای جنبش «جان سیاهپوستان مهم است» را آتش زده و در نتیجه آن و با حکم دادگاه، از واشنگتن خارج شده بود.
با وجود این، تاریو از طریق انتشار پستهایی در شبکههای اجتماعی در واداشتن هواداران ترامپ به یورش به کنگره نقش داشت.
وکلای او مدعی بودند که غیبت او در واشنگتن در روز حمله بدین معناست که او هیچ «تاثیر مستقیمی» در این حمله نداشته، اما قاضی پرونده در حکم خود اعلام کرد: تاریو رهبر آن توطئه بود. او فرماندهی را بر عهده گرفته و کسی بود که شور انقلاب داشت.
در ششم ژانویه ۲۰۲۱ کنگره آمریکا تشکیل جلسه داد تا نتیجه انتخابات ریاستجمهوری ۲۰۲۰ را تایید کند؛ انتخاباتی که دونالد ترامپ در آن از جو بایدن شکست خورد. اما ترامپ که مدعی تقلب گسترده در انتخابات شده بود، با ایراد یک سخنرانی آتشین هوادارانش را به سوی ساختمان کنگره سوق داد تا جلوی تایید نتیجه انتخابات را بگیرند.
شخص ترامپ هم از آن زمان تا امروز درگیر پروندههای قضایی متعددی در این باره بوده و حتی این احتمال وجود دارد که به دلیل نقشش در وقایع ششم ژانویه، از نامزدی در انتخابات ریاستجمهوری ۲۰۲۴ آمریکا محروم شود.
بخش کوتاهی از قانون اساسی آمریکا به مواردی پرداخته که ردصلاحیت نامزدها را در پی خواهد داشت. در بخشی از متن متمم چهاردهم قانون اساسی آمریکا آمده است: «شخصی که بهعنوان یکی از مقامات ایالات متحده برای حمایت از قانون اساسی ایالات متحده قبلاً سوگند یاد کرده باشد، ولی بعداً علیه ایالت خود شورش کند یا به دشمنان وابسته آن یاری دهد، نمیتواند هرگونه سمت کشوری و لشکری را در ایالات متحده یا درهر یک از ایالات آن تصدی کند.»
این دستاویز حقوقی دموکراتها و جمهوریخواهان مخالف ترامپ برای جلوگیری از نامزدی او در انتخابات ریاستجمهوری ۲۰۲۴ است. با این وجود، اختلافنظرهای زیادی درباره معنی کلمه «شورش» در این مادهقانونی وجود دارد؛ مادهای که در ۱۸۶۸ تصویب شد و تا امروز به ندرت تفسیر یا حتی اجرایی شده است. اگر هر یک از احزاب یا حتی شهروندان عادی پروندهای در این باره باز کنند، احتمالاً دادگاه عالی آمریکا ناچار خواهد شد که این بند قانونی مبهم را تفسیر کرده و درباره امکان اجرای آن در حق ترامپ نظر دهد.
هشدار آمریکا به کره شمالی درباره کمک نظامی به روسیه
در ادامه فضاسازیهای آمریکا درباره تعاملات نظامی کره شمالی با روسیه برای استفاده در جنگ اوکراین، واشنگتن نسبت به کمک نظامی پیونگیانگ به مسکو هشدار داد.
پیش از این، روزنامه «نیویورک تایمز» شامگاه دوشنبه مدعی شده بود که «کیم جونگ اون» رهبر کره شمالی قصد دارد با سفر به روسیه، با «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور این کشور دیدار داشته باشد.
شامگاه سهشنبه، «جیک سالیوان» مشاور امنیت ملی کاخ سفید، ادعا کرد که مذاکرات تسلیحاتی بین روسیه و کره شمالی فعالانه در حال پیشرفت است.
سالیوان طی نشست خبری در کاخ سفید، به «کیم جونگ اون» رهبر کره شمالی هشدار داد که کشورش بهای ارائه تسلیحات به روسیه برای استفاده در جنگ اوکراین را خواهد پرداخت.
به نوشته «رویترز»، وی درباره ادعاهای خود گفت: «ارائه تسلیحات به روسیه برای کره شمالی ارزان تمام نخواهد شد و آنها بهای سنگینی را بابت این کار در جامعه بینالمللی پرداخت خواهند کرد.»
منابع آمریکایی و اروپایی به نیویورکتایمز گفته بودند که رهبر کره شمالی طی سفر ماه جاری میلادی به روسیه، درباره امکان ارائه تسلیحات به این کشور برای استفاده در جنگ اوکراین رایزنی میکند.
طبق این گزارش، مشاور امنیت ملی کاخ سفید با بیان اینکه کیم انتظار دارد، گفتوگوها درباره تعاملات تسلیحاتی با روسیه در عالیترین سطح ادامه یابد، اظهار داشت: «ما به فشار آوردن بر صنایع دفاعی روسیه ادامه میدهیم و مسکو اکنون به دنبال هر منبعی برای پیدا کردن سلاح و مهمات است.»
به نوشته رویترز، سالیوان همچنین افزود: «ما دوباره از کره شمالی میخواهیم به تعهدات عمومی خود مبنی بر عدم ارائه سلاح به روسیه که منجر به کشته شدن اوکراینیها میشود، پایبند باشد.»
روز دوشنبه، «آدرین واتسون» سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید نیز ادعا کرده بود که کیم و پوتین ممکن است در حال برنامهریزی برای دیداری باشند که به کمک نظامی کره شمالی به روسیه منجر شود.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.