بین الملل تابناک: بیانیه مداخله جویانه شورای همکاری خلیج فارس درباره میدان نفتی آرش، ادعای انگلیس درباره فرار یک جاسوس ایران از زندان لندن، تشدید تنش میان ارمنستان و جمهوری آذربایجان با انتقال نیرو، گزارش رویترز درباره توافق و تفاهم بین ایران و آمریکا و تداوم تنش بین روسیه و آمریکا در آسمان سوریه، از مهمترین خبرها و رویدادهای منطقهای و بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
بیانیه مداخله جویانه شورای همکاری خلیج فارس درباره میدان نفتی آرش
شامگاه روز پنجشنبه، شورای همکاری خلیج فارس، صد و پنچاه و هفتمین نشست خود را در عربستان سعودی برگزار کرد و در جریان این نشست، گزافهگویی هایی درباره میدان نفتی آرش مطرح شد.
خبرگزاری رسمی اسپوتنیک گزارش داد، شورای همکاری در پایان این جلسه، با انتشار بیانیهای، ادعا کرد که «فقط عربستان و کویت، کامل حق دارند از منابع این منطقه (میدان آرش) استفاده کنند.»
میدان گازی آرش در جنوبغربی جزیره خارک و در جنوب میدان نفتی فراساحلی ابوذر در آبهای مرزی بین ایران و منطقه سابقا بیطرف بین کویت و عربستان واقع شده است. ذخایر گاز طبیعی این میدان مشترک ۳۶۸ میلیارد مترمکعب و ذخیره نفت آن نیز نزدیک به ۳۱۰ میلیون بشکه برآورد میشود؛ بنابراین، طبق این مرز، حدود ۴۰ درصد تاسیسات نفتی و گازی موجود در این میدان، در آبهای سرزمینی ایران قرار دارد.
شورای همکاری خلیج فارس مدعی شد، کاملا مخالف ادعای طرف دیگر در این میدان است، زیرا به ادعای این نهاد عرب، مالکیت این میدان، مشترک، متعلق به عربستان و کویت است؛ منظور از طرف دیگر، جمهوری اسلامی ایران است.
احمد مرادی، نماینده مجلس شورای اسلامی به تازگی درباره میدان مشترک گازی آرش گفت: میدان گازی آرش، یک میدان مشترک بین ایران، کویت و عربستان است و ایران نیز همواره به رعایت اصل حسن همجواری با کشورهای همسایه تأکید دارد و تبادل نظر در ارتباطات مثبت را سرلوحه روابط خود در عرصه بین المللی قرار داده است.
وی بیان کرد: اولویت اول قوای مقننه، قضائیه و مجریه این است که مسائل و ابهامات را با گفتوگو و مذاکره در منطقه برطرف کنند.
نائب اول رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: در مورد مساله میدان مشترک گازی آرش نیز توصیه ما به عربستان و کویت این است که در مساله میدان مشترک گازی آرش، تابع کشورهای تنش آفرین نباشند.
مرادی در ادامه گفت: مجلس شورای اسلامی نیز طبق قانون اساسی بر موضوعات مرزی کشور، همیشه تاکید دارند و در جهت حفظ منافع ملی ایران در منطقه گازی آرش، قطعا به کمک دولت خواهد آمد و باید به گونهای عمل کرد که منافع جمهوری اسلامی ایران کامل تأمین شود. مسئولین وزارت نفت نیز در خصوص مساله میدان مشترک نفتی و گازی آرش، با مجلس و دولت همنظر و همگام است و در بهره برداری ایران از میدان آرش تردیدی ندارد.
نائب اول رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی خطاب به وزارت امور خارجه گفت: انتظار می رود وزارتخارجه در موضوع میدان مشترک گازی آرش، بیشتر پیگیر باشد تا کشورهای دیگر نتوانند حقوق و منافع ایران را در سطح منطقه نادیده بگیرند، بلکه منافع هر سه کشور محفوظ بماند.
ادعای انگلیس درباره فرار یک جاسوس ایران از زندان لندن
انگلیس مدعی شده، یک سرباز سابق که قرار بوده در ارتباط با اتهاماتش در خصوص جاسوسی برای ایران در دادگاه محاکمه شود از زندانی در لندن گریخته است.
رسانههای انگلیس گزارش دادهاند یک سرباز سابق انگلیسی که در انتظار محاکمه در خصوص اتهاماتش مبنی بر کاشت بمبهای ساختگی و تلاش برای درز اطلاعات به ایران بوده، روز چهارشنبه از زندانی در لندن گریخته است.
گزارشها حاکی است، «دانیل عابد خلیفه» که ۲۱ سال دارد از آشپرخانه زندان «وندزورث» گریخته است. ادعا شده او با آویزان کردن خودش از طریق یک تسمه در زیر یک کامیون حمل غذا موفق به گریز شده است. همچنین ادعا شده که او هنگام فرار لباس سرآشپز به تن داشته است.
بیانیه «الکس چاک» وزیر دادگستری انگلیس حاکی است مسئولان زندان به فاصله کوتاهی بعد از فرار خلیفه خودرو مورد نظر را مورد بررسی قرار دادند اما تازه بعد از پیدا کردن تسمه در زیر این ماشین متوجه روش او برای فرار شدند. او گفت: «دانیل خلیفه پیدا شده و در مقابل قانون قرار خواهد گرفت.»
وبگاه رسانه دولتی انگلیس بیبیسی گزارش داده، خلیفه که پیش از این در پادگان استافورد سرباز وزارت دفاع انگلیس بوده، ظاهراً تلاش کرده اطلاعاتی را به ایران درز بدهد.
روزنامه یواسای تودی گزارش داده پلیس یک تیم ویژه را برای پیدا کردن خلیفه عازم کرده و از عموم مردم خواسته در صورت دیدن او فوراً مراتب را به پلیس اطلاع دهند.
«دامینیک مورفی»، فرمانده یگان ضد تروریسم پلیس لندن در بیانیهای که در شبکه اجتماعی X (توییتر سابق) منتشر شده گفت: «من از مردم میخواهم به پلیس برای پیدا کردن دانیل خلیفه که ممکن است در هر جایی در پادشاهی متحده انگلیس پنهان شده باشد کمک کند.»
مورفی علاوه بر این از مردم خواسته با آنکه دانیل خلیفه خطرناک نیست، از نزدیک شدن به او خودداری کنند.
در حالی که تحقیقات پلیس بر لندن متمرکز است مسئولان معتقدند که خلیفه ممکن است برای خروج از انگلیس تلاش کرده باشد. مورفی گفت: «ما داریم همکاری بسیار نزدیکی با همکارانمان در واحد مرزی انجام میدهیم تا هر گونه خطرات ناشی از خروج احتمالی او از کشور را شناسایی کنیم؛ بنابراین، در حال حاضر میتوان این وضعیت را یک عملیات جستجوی سراسری با مشارکت تمامی نیروهای کشور نامید.»
خلیفه به ایجاد یک تهدید ساختگی برای انجام حملات تروریستی از طریق کاشت بمبهای جعلی در پادگان مذکور متهم شده است. اسناد دادگاه که علیه او تنظیم شده نشان میدهد که او با کاشت سه قوطی سیمکشیشده قصد داشته، یک عملیات بمبگذاری را شبیهسازی کند.
او علاوه بر این در این پرونده که مربوط به سال ۲۰۲۱ است، به جمعآوری «اطلاعاتی که ممکن بوده مستقیم یا غیرمستقیم برای دشمن مفید باشد» متهم شده است.
طبق نوشته روزنامه گاردین خلیفه قرار بود در ماه نوامبر در دادگاه «وولویچ کراون» محاکمه شود. او بعد از آنکه به اتهامات جداگانهای دستگیر شده بود، ژانویه سال گذشته به قید وثیقه از زندان آزاد شد. روزنامه تلگراف میگوید یگان ضدتروریسم اسکاتلندیارد ( مرکز پلیس شهر لندن) در همان ماه او را برای تحقیقات بیشتر باز هم بازداشت کرد.
فرار این فرد از زندان باعث انتقاد از تدابیر امنیتی در زندانها شده است. «کائر استارمر»، رهبر حزب کارگر از کمبود نیروی کار و مسائل مربوط به حفاظت ساختمانها در زندان «وندزورث» انتقاد کرده است.
استارمر که یکی از اعضای پارلمان انگلیس است، گفت: «این مساله، خواه مربوط به این زندان یا سایر زندانها یا دیگر زیرساختها در این کشور باشد، نشاندهنده الگوی رفتاری این دولت است.»
ریشی سوناک، نخستوزیر انگلیس در پاسخ به سوال خبرنگاران درباره این اتفاق مدعی شده که فرار از زندان در انگلیس، مسالهای است که به ندرت اتفاق میافتد.
تشدید تنش میان ارمنستان و جمهوری آذربایجان با انتقال نیرو
ارمنستان و جمهوری آذربایجان پنجشنبه یکدیگر را به انتقال نیرو و تجهیزات نظامی به مرز مشترک میان دو کشور متهم کردند. این در حالی است که تنشها بین باکو و ایروان بر سر آینده منطقه قرهباغ کوهستانی شدت گرفته است. باکو اخیرا با استقرار یک ایست و بازرسی نظامی مسیر مهم لاچین به قره باغ را مسدود کرده است. این تنها مسیر دسترسی ارمنستان به قره باغ است، اما جمهوری آذربایجان مدعی است که هدف از این اقدام جلوگیری از قاچاق سلاح است.
«نیکول پاشینیان»، نخستوزیر ارمنستان، روز پنجشنبه جمهوری آذربایجان را به جمعآوری تشکیلات نظامی در طول خط تماس در منطقه قرهباغ کوهستانی و مرز آذربایجان و ارمنستان متهم کرد.
وزارت خارجه ارمنستان ضمن بیان این ادعا کرده که علاقهای به تشدید تنشهای نظامی ندارد و آماده انعقاد یک توافق صلح است گفته که منابع مختلف، اقدام جمهوری آذربایجان در ارسال تجهیزات نظامی را تأیید کردهاند.
وزارت خارجه جمهوری آذربایجان این ادعاها را رد کرده و در بیانیهای از ایروان خواسته، آنچه به گفته باکو «تحریکهای نظامی و سیاسی» است، پایان دهد.
در بخشی از این بیانیه آمده است: «این ادعاها بخشی از یک بازی فریبکارانه سیاسی دیگر است.»
«حکمت حاجیاف»، مشاور رئیسجمهور جمهوری آذربایجان در مسائل سیاست خارجی در گفتوگویی با رویترز مدعی شد که نیروهای مسلح کشورش در حال انجام رزمایشهای از پیشبرنامهریزیشده به منظور آمادگی برای پاییز و زمستان هستند.
حاجیاف ضمن متهم کردن ارمنستان به تجمیع نیروها در منطقه مرزی و همچنین خرید سامانههای تسلیحاتی جدید گفت، اقدامات باکو بخشی از «روند برنامهریزی همیشگی» این کشور است.
در جنگ سال ۲۰۲۰ جمهوری آذربایجان موفق شد، بخشهای قابل توجهی از سرزمینهایی را که در دهه ۱۹۹۰ به ارمنستان واگذار کرده بود از این کشور پس بگیرد. روسیه پس از پایان این جنگ، اقدام به حفظ نیروهای حافظ صلح در منطقه کرده است.
دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین، روز پنجشنبه گفت که مسکو به وظایف خود به عنوان ضامن صلح در منطقه قفقاز جنوبی عمل میکند.
پسکوف با وجود این از تصمیم ارمنستان برای میزبانی یک رزمایش مشترک با حضور ۸۵ سرباز آمریکایی در هفته آینده انتقاد کرد و آن را غیرسازنده خواند.
گزارش رویترز درباره توافق و تفاهم میان ایران و آمریکا
خبرگزاری رویترز در گزارشی با تاکید بر اینکه کاهش سرعت غنیسازی ۶۰ درصدی اورانیوم در ایران به معنای محدودیت برای برنامه هستهای این کشور نیست، تاکید کرد که این تحول میتواند به کاهش تنش میان تهران و واشنگتن کمک کند.
رویترز گزارش داد: تحلیلگران بر این باورند که کند شدن سرعت غنیسازی اورانیوم در سطوح بالا در ایران میتواند به کاهش تنشهای ایران و آمریکا کمک کند؛ اما این، به معنای پیشرفت به سوی توافق هستهای گستردهتر پیش از انتخابات ۲۰۲۴ ریاست جمهوری آمریکا نیست.
بر اساس جدیدترین گزارش دیدهبان هستهای سازمان ملل که رویترز دیده کرده، ایران میزان خلوص اورانیوم غنی شده خود تا سطح ۶۰ درصد را کاهش داده و بخش کوچکی از ذخایر ۶۰ درصدی خود را نیز رقیق کرده است.
به گفته تحلیلگران منع اشاعه، کاهش سرعت هستهای ایران ممکن است برای ایالات متحده و ایران کافی باشد تا به کندوکاو کردن در آنچه آنها به عنوان «تفاهمات» توصیف میکنند - چیزی که واشنگتن هرگز به آن اذعان نکرده است - در راستای کاهش تنشها بر سر موضوعات هستهای و دیگر مسائل ادامه دهند.
این تحلیلگران تاکید دارند که این، لزوماً به معنای هیچ محدودیت واقعی برای برنامه هستهای ایران تا پیش از انتخابات ۵ نوامبر ۲۰۲۴ در ایالات متحده نیست؛ اما ممکن است به جو بایدن، رئیس جمهور این کشور که برای انتخاب تلاش میکند، کمک کند تا از یک بحران سیاسی با ایران رهایی یابد.
هنری روم از موسسه «واشنگتن برای سیاست خاور نزدیک» در این باره گفت: کاهش سرعت انباشت اورانیوم ۶۰ درصدی، نشانه روشنی است که تهران برای پیشبرد «تفاهمات» کاهش تنش با واشنگتن آمادگی دارد.
وی افزود: کاهش سرعت ذخیره اورانیوم با غنای بالا و توافق مبادله زندانیان ایران و آمریکا در ماه جاری (میلادی) زمینه را برای دیپلماسی بیشتر در پاییز امسال پیرامون برنامه هستهای فراهم کرد، البته بدون هدف دستیابی به یک توافق جدید تا پس از انتخابات ریاستجمهوری ایالات متحده.
این کارشناس همچنین تصریح کرد: احتمالاً برای واشنگتن محدودیتهایی برای آنچه ایران باید برای هدف «کاهش تنشها» انجام دهد، وجود دارد. ایران احتمالاً از این مرز عبور کرده است.
اریک برویر، تحلیلگر موسسه «ابتکار تهدید هستهای» نیز با بیان اینکه «ایران ترمز برنامه هستهای خود را نمیکشد» خاطرنشان کرد: گامهایی که ایران برداشته، نسبتاً کوچک است؛ اما در حال حاضر هدف از سیاست کاهش تنش واشنگتن، حل موضوع هستهای نیست، بلکه ایجاد یک زیرساخت سیاسی و پرهیز از بحران است.
الیوت آبرامز، نماینده ویژه دونالد ترامپ، رئیس جمهور سابق آمریکا در امور ایران ـ که به نظر میرسد از این وضعیت راضی نیست آ با اشاره به افزایش صادرات نفت ایران علیرغم تحریمهای آمریکا و انتقال شش میلیارد دلار از وجوه ایران از کره جنوبی به قطر به عنوان بخشی از توافق تبادل زندانیان گفت: آنطور که به نظر میآید، دولت بایدن تا انتخابات سال آینده مایل است بهای غنیسازی گسترده ایران را بپردازد.
در این میان، وزارت امورخارجه آمریکا نیز از پذیرفتن اینکه با ایران به توافقی بر سر برنامه هستهای این کشور دست یافته است، سر باز میزند، چون بنا بر قانون چنین توافقی نیازمند بازنگری کنگره است.
رویترز با اشاره به خروج یکجانبه آمریکا از توافق هستهای ۲۰۱۵ در زمان ریاست جمهوری ترامپ و بازگرداندن تحریمها علیه ایران افزود: جو بایدن از زمان روی کار آمدن خود در کاخ سفید در ژانویه ۲۰۲۱ تلاش کرد توافق هستهای با ایران را بازگرداند اما این تلاشها تاکنون به نتیجهای نرسیده است.
یک دیپلمات غربی در پاسخ به این که چرا ایران برنامه هستهای خود را کند کرده است، گفت: من فکر میکنم این بخشی از گفتوگوهایی است که آنها با ایالات متحده داشتهاند و بخشی از توافقی گستردهتر است؛ معامله بدون توافق.
او افزود: این، از هیچی بهتر است؛ اما من به سختی آن را به عنوان یک پیشرفت عظیم به شمار میآورم.
تداوم تنش میان روسیه و آمریکا در آسمان سوریه
مرکز آشتی روسیه اعلام کرد، جنگندههای ائتلاف بینالمللی تحت رهبری آمریکا سیزده بار طی یک روز پروتکلهای «منع برخورد» را در سوریه نقض کردند.
به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک، فادیم کولیت، معاون رئیس مرکز آشتی روسیه گفت، روز چهارشنبه ائتلاف بینالمللی طی یک روز سیزده بار پروتکلهای منع برخورد را نقض کرده که به دلیل پروازهای هماهنگ نشده پهپادها با طرف روسیه صورت گرفته است.
وی گفت، در منطقه التنف که پروازهای بین المللی از آنجا عبور میکنند، طی یک روز شش مورد نقض پروتکل توسط دو فروند جنگنده از نوع رافال و دو فروند پهپاد چند منظوره از نوع «ام کیو اس» ثبت شده است.
پیشتر روسیه نگرانی خود را در قبال نقض پروتکلهای عدم برخورد در سوریه ابراز کرده بود.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.