بین الملل تابناک: آغاز دور شدن نیروهای مسلح کرد از مرزهای ایران، بیانیه ضد ایرانی تروئیکای اروپا در نشست فصلی شورای حکام، حمله جمهوری خواهان به توافق تبادل زندانی ایران و آمریکا، شلیک دو موشک بالستیک توسط کره شمالی و رزمایش مشترک نظامی میان انگلیس و لبنان، از مهمترین خبرها و رویدادهای منطقهای و بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
آغاز دور شدن نیروهای مسلح کرد از مرزهای ایران
روز سهشنبه، «فؤاد حسین»، وزیر امور خارجه عراق گفت که این کشور تغییر مکان گروههای کُرد ایران از مناطق کردستان عراق که به مرزهای ایران نزدیک بوده به اردوگاههایی دور از مرز به عنوان بخشی از توافق امنیتی میان تهران و بغداد را آغاز کرده است.
حسین که این سخنان را در جریان یک کنفرانس مطبوعاتی مطرح میکرد، گفت: «بر اساس توافق بین ایران و عراق، اقدامات ضروری برای حذف این گروهها از مناطق مرزی اتخاذ شده و آنها در اردوگاههایی در عمق کردستان عراق مستقر شدهاند.
وزیر خارجه عراق گفت، وی روز چهارشنبه به تهران سفر خواهد کرد تا شخصا این پیام را انتقال داده و امیدوار است، این اقدام مانع از تشدید تنشها در مرز شود.
سفر وزیر امور خارجه عراق به ایران در حالی صورت خواهد گرفت که «بافل طالبانی» رئیس حزب اتحادیه میهنی کردستان عراق نیز روز گذشته با حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران دیدار و گفتوگو کرد.
امیرعبداللهیان در این دیدار تصریح کرد: «حضور تروریستها در اقلیم کردستان عراق و تحرکات آنها علیه امنیت ایران در تعارض با قانون اساسی عراق و مناسبات دوستانه فیمابین است. هیچ طرفی نباید به امنیت همسایگان عراق آسیب برساند.»
توافقنامه همکاریهای مشترک امنیتی ایران و عراق ۲۸ اسفند ۱۴۰۱ توسط علی شمخانی دبیر سابق شورای عالی امنیت ملی و مشاور امنیت ملی نخستوزیر عراق در بغداد امضا شده است.
ضربالاجل این توافق در ۲۸ شهریور ماه جاری به پایان خواهد رسید. سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، روز گذشته، بر اجرای این توافقنامه تأکید و اعلام کرد سفر باقل طالبانی به تهران، ارتباطی با چانه زنی برای تمدید مهلت اعلام شده درباره خارج کردن تروریستها از اقلیم کردستان عراق ندارد.
بیانیه ضد ایرانی تروئیکای اروپا در نشست فصلی شورای حکام
روز سهشنبه، سه کشور اروپایی انگلیس، فرانسه و آلمان در بیانیه مشترکی مدعی شدند که ایران به تعهدات بیانیه مشترک با آژانس در مارس گذشته پایبند نبوده است.
تروئیکای اروپا در این بیانیه که در حاشیه نشست فصلی شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی صادر شده، از تهران خواستند، با نصب دوباره دوربینها و تجهیزات نظارتی موافقت کند.
سه کشور اروپایی انگلیس، فرانسه و آلمان در این بیانیه مدعی شدند که ایران ارادهای از خود برای اجرای تعهدات شفاف ساز مندرج در بیانیه مشترک ماه مارس با آژانس بینالمللی انرژی اتمی نشان نمیدهد.
روز دوشنبه، «رافائل گروسی» مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به شورای حکام آژانس بینالمللی انری اتمی گفته بود که ایران به افزایش ذخایر اورانیوم با درصد غنای 60 ادامه میدهد و هیچ پیشرفتی در وادار کردن به توضیح معتبر در خصوص وجود اثرات غیرقانونی از اورانیوم یافت شده در سایتهای اعلامنشده هستهای به دست نیامده است.
وی در خصوص دو گزارشی که به شورای حکام ارائه داده است، گفت: جمهوری اسلامی ایران علیرغم آنکه سرعت غنیسازی اورانیوم با درصد غنای ۶۰ را کاهش داده، در مجموع ذخایر اورانیوم با درصد غنای ۶۰ تهران افزایش یافته است.
پیش از این، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در بیانیه مقدماتی خود در آغاز نشست شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی از ایران خواست تا صادقانه و پایدار با آژانس بینالمللی انرژی اتمی در راستای اجرای تعهدات مندرج در بیانیه مشترک همکاری کند.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی دوشنبه گذشته در گزارشی محرمانه به اعضای این سازمان مدعی شد که جمهوری اسلامی ایران، غنیسازی اورانیوم با سطح خلوص ۶۰ درصد را آهسته کرده است.
پیشتر منابع دیپلماتیک وین گفتند که در نشست شورای حکام آژانس، قرار نیست هیچ قطعنامهای علیه جمهوری اسلامی ایران صادر شود.
حمله جمهوری خواهان به توافق تبادل زندانی ایران و آمریکا
تصمیم دولت آمریکا به ریاست «جو بایدن» برای توافق مبادله زندانی با ایران و انتقال ۶ میلیارد دلار از وجوه مسدودی ایران در کره جنوبی به قطر، با مخالفت و حملات لفظی جمهوریخواهان همراه شد.
اعضای ارشد حزب جمهوریخواه ضمن ابراز خشم و عصبانیت از این تصمیم دولت بایدن، کاخ سفید را به پرداخت باج به ایران متهم کردند، در حالی که به اذعان مقامات آمریکایی این پولها متعلق به خود ایران است.
«دونالد ترامپ» رئیسجمهور سابق آمریکا، که در زمان حضورش در کاخ سفید شخصاً دستور خروج یکجانبه از برجام و بازگرداندن تحریمهای اقتصادی علیه ایران را صادر کرد، بار دیگر از توافق مبادله زندانی بین واشنگتن و تهران انتقاد نمود.
ترامپ عصر سهشنبه در شبکه اجتماعی «تروث سوشال» نوشت: «اجازه دهید این موضوع را روشن کنیم! ما تبادل گروگان با ایران انجام دادیم. ما به آنها ۵ فرد بسیار سرسخت و باهوش دادیم که آنها به شدت میخواستند. به همین ترتیب ما هم ۵ نفر را پس گرفتیم، اما به آنها ۶ میلیارد دلار هم دادیم! آیا کسی میداند که ۶ میلیارد دلار چقدر پول است؟»
وی با ادعای اینکه توافق جدید یک «سابقه وحشتناک» ایجاد میکند، بار دیگر از قانونگذاران جمهوریخواه در کنگره آمریکا خواست، با توسل به متمم ۲۵ قانون اساسی این کشور، بایدن را به دلیل بیکفایتی استیضاح کنند.
به نوشته وبگاه شبکه «انبیسی نیوز»، دیگر اعضای ارشد حزب جمهوریخواه نیز ادعا کردند که توافق مبادله زندانی با ایران، دشمنان آمریکا را تشویق میکند که «آمریکاییهای بیشتری را گروگان بگیرند.»
«لیندسی گراهام» سناتور تندروی ضد ایرانی اظهار داشت: «من همیشه خوشحالم که آمریکاییها از اسارت آزاد شوند. با این حال، این توافق، رژیمهای سرکش، مانند ایران، را به گروگان گرفتن آمریکاییهای بیشتری ترغیب خواهد کرد.»
سناتور «جان تون» نیز در توییتی نوشت: «آمریکا باید در تلاشهای خود برای بازگرداندن آمریکاییهای بازداشتشده به خانه بیوقفه عمل کند، اما ایران اکنون باج دریافت میکند و سران خود را در موقعیت بهتری برای تولید سلاح هستهای قرار میدهد.»
«تد کروز» دیگر سناتور افراطی ضد ایرانی، بدون ارائه هرگونه مدرکی، ادعا کرد که دولت بایدن «توافق هستهای محرمانهای» با ایران منعقد کرده و آن را از چشم کنگره و مردم آمریکا دور نگاه داشته است.
«مایکل مککال» رئیس کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا نیز در بیانیهای گفت: «این توافقنامه انگیزه مستقیمی برای دشمنان آمریکا ایجاد میکند تا در آینده گروگانگیری انجام دهند. دولت در حال نشان دادن ضعفی است که فقط آمریکاییها و آزادیخواهان در سراسر جهان را بیشتر به خطر میاندازد.»
«تام کاتن» سناتور ضدایرانی و تندروی آمریکایی نیز مدعی شد: «ابتدا، بایدن از یازدهم سپتامبر به عنوان بهانهای برای فرار از افغانستان استفاده کرد. اکنون او این روز را با پرداخت باج به بدترین دولت حامی تروریسم در جهان بیاعتبار کرد.»
شلیک دو موشک بالستیک توسط کره شمالی
در حالی که «کیم جونگ اون» رهبر کره شمالی برای دیدار با «ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور روسیه در روسیه به سر میبرد، ارتش کره جنوبی امروز (چهارشنبه) اعلام کرد که پیونگیانگ دو موشک بالستیک شلیک کرده است.
خبرگزاری آسوشیتدپرس گزارش کرد، همسایگان کره شمالی گزارش کردند که پیونگیانگ دو موشک بالستیک کوتاهبرد را به سمت آبهای شرقی شلیک کرده است.
در حالی که رسانههای روسیه از دیدار «کیم جونگ اون» رهبر کره شمالی و ولادیمیر پوتین در پایگاه فضایی «واستوچنی» خبر دادند، آسوشیتدپرس گزارش کرد که پرتاب موشک کره شمالی در شرایطی صورت گرفته که کیم جونگ اون برای دیدار با پوتین به روسیه سفر کرده و نگرانیهای بینالمللی در خصوص توافق تسلیحاتی احتمالی بین مسکو و پیونگ یانگ رو به افزایش است.
ستاد مشترک ارتش کره جنوبی اعلام کرد که دو موشک به فاصله ۱۰ دقیقه از یکدیگر از منطقهای در «سونان» محل فرودگاه بینالمللی پیونگیانگ شلیک شد و این تسلیحات از کشور کره جنوبی به سمت آبهای شرقی پرواز کردند؛ اما هنوز مشخص نیست، این دو موشک چه مسافتی را پیمودهاند؟!
گارد ساحلی ژاپن به نقل از وزارت دفاع توکیو گزارش کرد که موشک کره شمالی احتمالاً فرود آمده است؛ اما با اینحال به کشتیها در اطراف سواحل ژاپن هشدار داده است که مراقب سقوط اشیا باشند.
گزارشها حاکی است که کره شمالی از آغاز سال ۲۰۲۲ تاکنون بیش از یکصد موشک پرتاب کرده است.
مقامهای آمریکایی مدعی هستند، پوتین قصد دارد از دیدار با کیم جونگ اون برای تأمین توپخانه و مهمات بیشتر به منظور پر کردن انبارهای مهماتش که رو به اتمام است، استفاده و جنگ اوکراین را طولانیتر کند، در حالی که کشورهای غربی از زمان آغاز عملیات نظامی روسیه در اوکراین با ارسال انواع تسلیحات سبک و سنگین به اوکراین به طولانی شدن این جنگ کمک کردهاند.
رزمایش مشترک نظامی میان انگلیس و لبنان
رزمایش مشترک نظامی میان انگلیس و لبنان در جنوب لبنان آغاز شد و تا ده روز ادامه خواهد داشت؛ این نخستین رزمایش نظامی مشترک دو کشور است که در جنوب لبنان برگزار میشود.
سفارت انگلیس توضیح داد، این رزمایش تحت عنوان پگاسوس سیدار از سه شنبه آغاز شده و تا ده روز ادامه خواهد داشت.
سفارت انگلیس در بیروت این رزمایش را بزرگ ترین نمونه همکاری نظامی میان بریتانیا و لبنان عنوان کرد.
به نقل از میدل ایست نیوز، این رزمایش شامل انجام مهارتهای تاکتیکی از جمله استفاده از سلاح و تیراندازی از مسافت دور، شناسایی و نبرد شهری، تیراندازی هوایی و تکنیکهای ورود و خروج از بالگرد است؛ هدف از این رزمایش، آزمایش و تقویت توانایی نیروهای دو کشور در محیط پر از چالش است.