بین الملل تابناک: پاکسازی نقاط مرزی ایران از گروههای تروریستی توسط ارتش عراق، بازدید رهبر کرهشمالی از بمبافکنهای استراتژیک روسیه، تحریمهای جدید آمریکا علیه ۲۹ فرد و نهاد ایرانی، برکناری و بازداشت وزیر دفاع چین و استقبال آمریکا از سفر هیات انصارالله به عربستان سعودی، از مهمترین خبرها و رویدادهای منطقهای و بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
پاکسازی نقاط مرزی ایران از گروه های تروریستی توسط ارتش عراق
فرماندهی نیروهای مرزبانی وزارت کشور عراق اعلام کرد، پس از درگیری با گروههای غیرقانونی، نقاط مرزی این کشور با ایران در استان اربیل را که در سیطره این گروهها بود، بازپس گرفته شد.
در این بیانیه آمده است: در چارچوب تلاشهای فرماندهی نیروی مرزبانی عراق برای کنترل کل مرزهای این کشور با کشورهای همسایه، نیرویی از تیپ دوم مرزی و هنگ تکاوران مرزی منطقه یکم با پشتیبانی نیروهای گارد پیشمرگه توانستند نقاط مرزی بین ایران و عراق را پس از درگیری با گروه های غیرقانونی که بر نقاطی از استان اربیل سیطره یافته بودند، باز پس بگیرند.
این بیانیه افزود، فرماندهی نیروهای مرزبانی مصمم است اقتدار کشور عراق را در تمام مرزهای این کشور با کشورهای همسایه اعمال کند و پرچم عراق را در دورترین نقطه آن به اهتزاز درآورد.
پیشتر فواد حسین، وزیر امور خارجه عراق گفته بود که کشورش ملتزم و متعهد به اجرای توافق امنیتی با جمهوری اسلامی ایران است.
وی گفته بود: ما اقدامات لازم را برای حذف گروه های مخالف از مرز عراق و ایران انجام داده ایم و قانون اساسی ما به هیچ طرفی اجازه نمی دهد، از خاک عراق برای حمله به کشورهای همسایه استفاده کند.
وزیر امور خارجه عراق با اشاره به اینکه روابط کشورش با ایران قوی است و این رابطه مانع استفاده از خشونت میشود، تاکید کرد: عراق اجازه نخواهد داد از خاک خود برای حمله به ایران توسط برخی گروه ها استفاده شود.
بازدید رهبر کرهشمالی از بمبافکنهای استراتژیک روسیه
رهبر کره شمالی در ادامه سفر خود به روسیه، به منظور دیدار با وزیر دفاع این کشور، وارد فرودگاه «کنویچی» واقع در شهر ولادیوستوک در خاور دور روسیه شد.
به گزارش ایسنا، به نقل از خبرگزاری اسپوتنیک، در جریان این بازدید، سرگئی شویگو، وزیر دفاع روسیه به کیم جونگ اون، رهبر کره شمالی سه هواپیمای استراتژیک نیروهای هوافضای روسیه را نشان داد. رهبر کره شمالی بمب افکنهای راهبردی روسیه را که قادر به حمل تسلیحات هستهای و موشکهای مافوق صوت هستند، یعنی بمبافکنهای توپولف تو-۱۶۰، تو-۹۵ اماس و تو-۲۲ ام۳ روسیه را از نزدیک دید؛ این سه بمبافکن جزو تجهیزات هوایی نیروهای اتمی استراتژیک روسیه هستند.
همچنین هواپیماهای مدرن نیروهای هوافضای روسیه به کیم جونگ اون نشان داده شدند. کیم جونگ اون از پیشرفت سریع فناوری هوانوردی روسیه اظهار شگفتی کرد.
اون به عنوان بخشی از بازدیدی که واشنگتن و متحدانش از تقویت ارتش روسیه در اوکراین و حمایت از برنامه موشکی پیونگ یانگ بیم دارند، از یک کارخانه هواپیماهای جنگنده روسی که تحت تحریمهای غرب قرار دارد، بازدید کرد.
وی با خلبانان آزمایشی در کارگاه مونتاژ بدنه جنگندهها دیدار کرد و برای شنیدن توضیحات مفصل در مورد مشخصات فنی و عملکرد پرواز هواپیمای جنگنده نسل پنجم، سوار هواپیمای Su-۵۷ شد.
رهبر کره شمالی برای آگاهی از عملکرد این جنگندهها، سوار هواپیمای تولید شده توسط این کارخانه شد و پرواز آزمایشی هواپیمای جنگنده Su-۳۵ را تماشا کرد.
شویگو به اون گفت که یک هواپیما میتواند از مسکو به ژاپن پرواز کرده و دوباره برگردد.
کیم جونگ اون درباره نحوه پرتاپ موشکها از این هواپیما سوال کرد و در پاسخ شویگو به او گفت که بمب افکنهای استراتژیک یکی از بخشهای اصلی نیروهای اتمی روسیه هستند.
تحریمهای جدید آمریکا علیه ۲۹ فرد و نهاد ایرانی
روز جمعه به وقت محلی، وزارت خزانه داری آمریکا اعلام کرد: «امروز، دفتر کنترل دارایی های خارجی وزارت خزانه داری آمریکا، ۲۹ فرد و نهاد را در ارتباط با سرکوب خشونت آمیز اعتراضات سراسری از سوی حکومت ایران در پی کشته شدن مهسا «ژینا» امینی هنگام بازداشت توسط «گشت ارشاد» و تلاشهای مستمر این حکومت برای بازداشت صداهای مخالف و محدود کردن دسترسی به اینترنت آزاد، تحریم می کند.»
بر اساس بیانیه وزارت خزانه داری آمریکا، تحریم های جدید «۱۸ عضو کلیدی نیروهای امنیتی، سپاه پاسداران انقلاب اسلام و نیروی انتظامی؛ رئیس سازمان زندانهای ایران؛ سه فرد و یک شرکت در ارتباط با سانسور سیستماتیک و مسدود کردن دسترسی به اینترنت و سه رسانه تحت کنترل سپاه و حکومت از جمله فارس نیوز، تسنیم نیوز و پرس تی وی و سه مقام ارشد ایران را هدف قرار می دهد.»
در این بیانیه با تکرار ادعاهای حقوق بشری آمریکا و غرب آمده است: اقدام امروز با هماهنگی شرکای انگلیسی، کانادایی، استرالیایی و سایر شرکای آمریکا انجام می شود. این کشورها نیز تحریم هایی را علیه کسانی که در سرکوب از سوی حکومت ایران دست دارند، اعمال خواهند کرد.
برایان نلسون، معاون وزیر خزانه داری آمریکا در امور تروریسم و اطلاعات مالی در این بیانیه مدعی شد: با نزدیک شدن به سالگرد مرگ دلخراش و بیمعنای مهسا امینی هنگام بازداشت توسط گشت ارشاد، حرکت زنان و مردان در سراسر ایران، اعم از مذاهب و اقوام مختلف را که با خشونت هولناک، حبس جمعی و اختلال سیستماتیک اینترنت توسط حکومت ایران مواجه شد به یاد می آوریم. آمریکا در کنار انگلیس، کانادا، استرالیا و دیگر متحدان و شرکای بینالمللی آن، به اقدامات مشترک علیه کسانی که حقوق بشر ایرانیان را سرکوب میکنند، ادامه خواهد داد.»
نام ۲۹ نهاد و فرد ایرانی که دولت بایدن به فهرست تحریمها به بهانه نقض حقوق بشر افزوده است، عبارتند از: چهار نهاد تحریم شده شامل خبرگزاری فارس، خبرگزاری تسنیم و شبکه تلویزیونی پرس تی وی و نیز شرکت یافتار پژوهان پیشتاز رایانش.
۲۵ فرد تحریم شده نیز عبارتند از: حمیدرضا مقدم فر، مجید قلی زاده زحمت کش، پیام تیرانداز، محمد عبدالله پور، علیرضا عابدین نژاد، عبدالرضا عابد زاده، دلاور القاصی مهر، حسین امجدیان، رهام بخش حبیبی، غلامحسین غیب، محمد معظمی گودرزی، سهیلا کسایی، مظاهر مجیدی، غلامعلی محمدی، سعید منتظر المهدی، عباسعلی محمدیان، احمد نادریان، عامر نجفیان پور، علی اکبر پور جمشیدیان، بهمن ریحانی، سید خلیل صفوی، خدا رحم سارانی، حسن مفخمی شهرستانی، جمال شاکری و احمد طاهری.
برکناری و بازداشت وزیر دفاع چین
روزنامه آمریکایی فایننشال تایمز در گزارشی به نقل از سه مقام مسئول آمریکایی و دو منبع آگاه نوشت: واشنگتن معتقد است «لی شانگفو» وزیر دفاع چین بازداشت است.
این روزنامه مدعی شد، لی شانگفو از مسئولیتهای خود کنار گذاشته شده و در حال بازجویی خانگی است. او بیش از دو هفته است که در انظار عمومی ظاهر نشده و در نشستی که قرار بود در ویتنام برگزار شود حاضر نشده است.
به نوشته فایننشال تایمز، وزیر دفاع چین که یکی از اعضای پنجگانه شورای حاکمیتی چین است، آخرین بار دو هفته پیش در ۱۵ آگوست و در کنفرانس امنیتی با کشورهای آفریقایی دیده شد.
بنا بر این گزارش، «لی شانگفو» قرار بود در نشستی با مقامات وزارت دفاع ویتنام در هفته گذشته دیدار کند که یکباره این نشست لغو شد. مقامات ویتنامی به خبرگزاری رویترز گفتهاند که دلیل لغو نشست به شرایط جسمانی وزیر دفاع چین باز میگردد.
در این راستا «رام امانوئل»، سفیر آمریکا در ژاپن نیز روز جمعه در شبکه اجتماعی ایکس (توئیتر سابق) مدعی حبس خانگی وزیر دفاع چین شد. او نوشت: «لی شانگفو، وزیر دفاع چین طی سه هفته گذشته در مجامع عمومی دیده نشده است. او برای سفر برنامه ریزی شده به ویتنام حضور نداشت.»
وی در ادامه مدعی شد: «اکنون نیز ما شاهد آن هستیم که وی در دیدار برنامه ریزی شده با فرمانده نیروی دریایی سنگاپور غیب داشت. آیا وی در حبس خانگی به سر میبرد؟»
عدم حضور لی شانگفو در انظار عمومی پس از آن است که برکناری «کین گانگ» وزیر خارجه سابق چین نیز در سوم مرداد پس از غیبت طولانی، به شکل رسمی اعلام شد. در دهم مرداد نیز «لی یوشائو» فرمانده یگان موشکی چین پس از چند هفته غیبت، به دلیل «فساد» برکنار شد.
استقبال آمریکا از سفر هیات انصارالله به عربستان سعودی
در شرایطی که مقامهای جنبش انصارالله یمن از ادامه مذاکرات با عربستان سعودی خبر میدهند، مقامهای آمریکایی از حضور هیات صنعاء در ریاض استقبال کردند.
وزارت خارجه آمریکا و جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید در دو بیانیه جداگانه درباره حضور هیات انصارالله یمن در ریاض و گفتوگوها با عربستان سعودی اظهارنظر کردند.
عربستان سعودی روز پنجشنبه اعلام کرد که از هیات جنبش انصارالله یمن برای سفر به ریاض و تکمیل مذاکرات در خصوص دستیابی به آتش بس فراگیر در یمن و راه حل سیاسی برای درگیریها در این کشور دعوت کرده است.
به روایت بیانیه وزارت خارجه عربستان سعودی، «در راستای ابتکار سعودی که در ماه مارس ۲۰۲۱ ارائه شده و در راستای تکمیل دیدارها و مذاکراتی که تیم سعودی به ریاست "محمد آل جابر" سفیر عربستان در یمن با دوستان در سلطنت عمان انجام دادند، عربستان از هیات صنعا برای سفر به این کشور در راستای تکمیل دیدارها و مذاکرات دعوت کرده است.»
طبق گزارش رسانهها، روز پنجشنبه و تنها دو روز پس از سفر ناگهانی «محمد بن سلمان» ولیعهد سعودی به مسقط پایتخت عمان، هیأت میانجیگر عمان همراه با «محمد عبدالسلام» مذاکره کننده ارشد دولت نجات ملی یمن به صنعا سفر کرده بود.
«محمدعلی الحوثی»، یکی از اعضای شورای عالی سیاسی یمن با تاکید بر اینکه گفتوگوها با «عربستان سعودی به عنوان رهبر ائتلاف» ادامه دارد، به میانجیگریهای عمان برای رسیدن به راهحل اشاره کرد. وی گفت: امیدواریم بحث جدی به نفع دو ملت صورت گیرد و بتوانیم بر چالشها فائق آییم.
در بیانیه جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید آمده است: «ما از ورود یک هیات ارشد حوثی به ریاض عربستان سعودی استقبال میکنیم. این اولین سفر رسمی نمایندگان حوثی به ریاض از زمان آغاز جنگ یمن طی حدود یک دهه پیش است. این سفر پس از تقریباً هجده ماه آرامش متوالی که پس از اجرای آتش بس با میانجیگری سازمان ملل در دوم آوریل ۲۰۲۲ آغاز شد.»
به گفته مشاور امنیت رئیسجمهور آمریکا، بایدن از نخستین هفتههای ریاست جمهوری خود، تنش زدایی و پایان دادن به جنگ در یمن را یکی از اولویت های اصلی سیاست خارجی خود قرار داده است. ایالات متحده مفتخر است که از این تلاشهای صلح در هماهنگی با طرفهای یمنی و سازمان ملل حمایت دیپلماتیک میکند.»
سالیوان افزود: «ما از رهبری عربستان سعودی به خاطر این ابتکار فعلی تمجید و از رهبری عمان به خاطر نقش مهمش تشکر میکنیم. ما از همه طرفهای این درگیری وحشتناک میخواهیم مزایای آتشبس را که تا حدودی صلح را برای مردم یمن به ارمغان آورده است، تقویت کنند و گسترش دهند و در نهایت این جنگ را به پایان برسانند.»
وزارت خارجه آمریکا در بیانیه خود در این باره تصریح کرد: «ایالات متحده از میزبانی پادشاهی عربستان سعودی از هیات تحت رهبری حوثیها برای گفتوگو در ریاض استقبال میکند. این گام مهم به سوی صلح سلسله تعاملات بین عربستان سعودی و حوثیها (انصارالله) را گسترش میدهد.»
طبق این بیانیه، «ایالات متحده از تقویت دوباره روند سیاسی یمنی-یمنی تحت نظارت سازمان ملل برای پایان دادن به درگیریها حمایت میکند. ما به ویژه از نقش مهمی که سلطان نشین عمان در تسهیل این سفر ایفا کرد، قدردانی میکنیم؛ سفری که امیدواریم اعتماد را تقویت و راههایی را برای پایان قطعی جنگ در یمن پیدا کند و در عین حال یمنیها را قادر میکند آینده خود را تعیین کنند. گفتوگوها در ریاض به دنبال سفر مقامات ارشد آمریکایی به عربستان سعودی، عمان و امارات عربی متحده طی هفته گذشته برای مشورت با شرکای منطقهای ما و طرفهای یمنی درباره مسیری مناسب به سوی صلح صورت میگیرد.»
وزارت خارجه آمریکا در پیان بیانیه خود نوشت: «ما در هجدهمین ماه آرامش از زمان آغاز آتش بس در دوم آوریل ۲۰۲۲ هستیم. ایالات متحده مشتاقانه منتظر دستیابی به پیشرفت در زمینه آتش بس پایدار، گفتوگوهای فراگیر یمنی-یمنی، و حل بحران وخیم انسانی است. ما برای عربستان سعودی، عمان و همه ذینفعان در این دیدار مهم، آرزوی توفیق داریم و بازگشت به یک روند صلح را تشویق میکنیم که بازتابی از طیف گسترده بازیگران یمنی و آرزوهای آنها باشد.»
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.