بین الملل تابناک: تصاویر سفر فرمانده سپاه قدس به سوریه، رایزنی صریح باقری و مورا در نیویورک، درخواست شورای امنیت برای کاهش تنشها در قره باغ، درخواست هزاران شهروند ارمنستان برای استعفای پاشینیان و شرط بن سلمان برای عادی سازی روابط با اسرائیل از مهمترین خبرها و رویدادهای منطقهای و بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
تصاویر سفر فرمانده سپاه قدس به سوریه
سردار حاج اسماعیل قاآنی در سفری حساس و مهم به سوریه با تعدادی از مقامات رسمی، نظامی امنیتی و سیاسی و همچنین شخصیتهای مردمی در دمشق دیدار و از تعدادی از مناطق عملیاتی مختلف این کشور بازدید کرد.
فرمانده سپاه قدس به سوریه در مانور نظامی مشترک ایران و سوریه شرکت و در چارچوب مقابله مشترک با چالشها و ناامنیهای نظامی و امنیتی سوریه، مناطق و محورهای حساس سوریه را بررسی کرد.
وی در این سفر با تاکید بر اینکه آمریکا ریشه اصلی فساد، هرج و مرج، تروریسم و نزاع در سوریه، منطقه و جهان است، گفت: سوریه و ایران کشورهایی برادر هستند و از روابط راهبردی برجسته، همهجانبه و عمیق برخوردارند. جمهوری اسلامی ایران در مواجهه با چالشها در کنار مردم و رهبری سوریه خواهد ماند.
بر پایه این گزارش سردار قاآنی در حمایت از مقاومت و دفاع از کشورهایی که در مقابل ظلم و استکبار جهانی ایستاده اند، از تعدادی از کشورهای منطقه بازدیدهای میدانی داشت.
رایزنی صریح باقری و مورا در نیویورک
علی باقری، معاون سیاسی وزیر امور خارجه و مذاکره کننده ارشد جمهوری اسلامی ایران در حاشیه هفتاد و هشتمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل با «انریکه مورا» معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا دیدار و گفتوگو کرد.
باقری که پیش از این و در نیویورک هم با مدیران سیاسی سه کشور اروپایی آلمان، فرانسه و انگلیس دیدار و گفتوگو کرده بود، پنجشنبه ۳۰ مرداد ماه از دیدار و گفتوگوی صریحش با انریکه مورا معاون جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا خبر داد.
وی در این خصوص در پیامی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل، با انریکه مورا ملاقات کردم. ما گفتوگوهای صریحی در مورد بسیاری از حوزههای روابط ایران و اتحادیه اروپا، از جمله تحولات مربوط به مذاکرات رفع تحریم داشتیم.
معاون وزیر امور خارجه یادآور شد: رایزنیها در آینده، ادامه خواهد داشت.
جوزپ بورل هم اخیرا در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل با حضور در محل اقامت حسین امیرعبداللهیان با وی دیدار و گفتوگو کرده بود. در آن دیدار، باقری و مورا نیز حضور داشتند.
علی باقری، پیش از این، از برگزاری نشست با طرفهای مذاکره کننده در برجام خبر داده و گفته بود که در حاشیه مجمع عمومی در نیویورک، تاریخهایی را برای مذاکره با دست اندرکاران مذاکرات تعیین کردهایم.
درخواست شورای امنیت برای کاهش تنش ها در قره باغ
اعضای شورای امنیت سازمان ملل در نشستی اضطراری، خواستار برقراری صلح در قرهباغ و حفظ حقوق شهروندان در این منطقه شدند.
کاترین کولونا، وزیر خارجه فرانسه، پنجشنبه شب در این جلسه گفت: در مورد تمامیت ارضی جمهوری آذربایجان تردیدی نیست. اما مهم است که مردم ارمنی قرهباغ همچنان بتوانند با احترام به حقوقشان به زندگی ادامه دهند.
لیندا توماس گرینفیلد، نماینده دائم آمریکا در سازمان ملل نیز اظهار کرد: جمهوری آذربایجان این مسئولیت را دارد که تضمین کند، نیروهایش از قوانین بینالمللی تبعیت میکنند.
وی تاکید کرد: جمهوری آذربایجان همچنین این تعهد بینالمللی را دارد که به حقوق بشر و آزادیهای بنیادین تمام افراد در سرزمینش احترام بگذارد.
دمیتری پولیانسکی معاون نماینده دائم روسیه در سازمان ملل نیز گفت: آتشبس باید با تضمینهای روشن امنیتی و قابل اعتماد و احترام به حقوق مردم قره باغ همراه باشد.
وی اظهار کرد: ما باید نقشهراهی تدریجی برای ادغام مردم قرهباغ در نظم قانون اساسی جمهوری آذربایجان تدوین کنیم و تضمینهایی برای حقوق و امنیت آنها در نظر بگیریم.
بوراک آغجبار معاون وزیر خارجه ترکیه گفت: هدف اصلی همه ما از جمله ارمنیها باید زندگی مسالمتآمیز و در کنار هم در جمهوری آذربایجان باشد. ما از گامهای باکو برای حفاظت از تمامیت ارضی خود حمایت میکنیم.
این در حالی است که آرارات میرزویان وزیر خارجه ارمنستان هشدار دارد، در صورتی که قدرتهای جهانی وارد عمل نشوند ممکن است باکو به استفاده از زور علیه غیرنظامیان متوسل شود.
جیحون بایراموف وزیر خارجه جمهوری آذربایجان نیز ایروان را به انتشار اطلاعات غلط متهم کرد و گفت که باکو به انجام عملیات ضدتروریستی علیه نیروهای ایراون مبادرت کرده است.
درخواست هزاران شهروند ارمنستان برای استعفای پاشینیان
هزاران تن از مردم ارمنستان در خیابانهای ایروان تظاهرات کرده و خواستار استعفای نیکول پاشینیان، نخست وزیر این کشور شدند.
معترضان پنجشنبه در مرکز ایروان که محل استقرار ساختمان دولت است، تجمع و بسیاری از خیابانها را مسدود کردند.
معترضان در بحبوحه تحولات قره باغ، تظاهرات ضددولتی را از سر گرفته و خواستار کناره گیری پاشینیان شدند. آنها علیه نخست وزیر این کشور شعار دادند.
دور تازه تنشهای نظامی در قرهباغ ۱۹ سپتامبر (۲۸ شهریور) آغاز شد. باکو اعلام کرد در این منطقه، عملیات «ضدتروریستی» را آغاز کرده و خروج نیروهای نظامی ارمنستان از قرهباغ را خواستار است. ارمنستان اعلام کرد که هیچ نیرویی در قرهباغ ندارد و اقدام باکو را «تهاجم گسترده» خواند.
شرط بن سلمان برای عادی سازی روابط با اسرائیل
ولیعهد سعودی گفت که عربستان در حال نزدیک شدن به عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی است، اما مساله فلسطین همچنان برای مذاکرات مهم تلقی میشود.
محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی در مصاحبه با شبکه آمریکایی فاکس نیوز در پاسخ به سوالی درباره توصیفش از مذاکراتی که هدف آن برقراری روابط دیپلماتیک میان ریاض و تلآویو است، گفت: هر روز به عادیسازی «نزدیکتر» میشویم.
وی در همین راستا عنوان داشت، در صورتی که دولت جوبایدن، رئیس جمهوری آمریکا موفق به ایجاد توافق میان عربستان و رژیم صهیونیستی شود، این بزرگ ترین توافق از زمان پایان جنگ سرد خواهد بود.
بن سلمان در ادامه، تعلیق مذاکرات درباره روابط با رژیم صهیونیستی را رد کرد.
وی همچنین در پاسخ به پرسشی در خصوص نحوه برخورد با بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی گفت، سیاست عربستان این است با کسی که ریاست دولتی را بر عهده دارد، وارد مداخله و درگیری نمیشود.
وی افزود: اگر دولت بایدن موفق به انعقاد معامله تاریخی شود، در آن هنگام روابط ما با اسرائیل آغاز خواهد شد و صرف نظر از اینکه چه کسی ریاست آن را به عهده دارد، ادامه خواهد یافت، اما مساله فلسطین در خصوص عادی سازی با اسرائیل بسیار مهم است.
او با اشاره به امتیازهایی که در چارچوب هر گونه توافق در این زمینه به طرف فلسطینی داده میشود، گفت: آمریکا پیشنهادی برای برقراری روابط با اسرائیل ارائه داد، برای ما، نقش فلسطین بسیار مهم است. ما باید این بخش را حلوفصل کنیم و گفتوگوهای خوبی داشتهایم که تا الان ادامه داشته است. باید ببینیم به کجا میرویم. امیدواریم به جایی برسیم که زندگی فلسطینیها را آسانتر کرده و اسراییل در منطقه امکان ایفای نقش پیدا کند.