بین الملل تابناک: حملات سنگین جنگندههای ترکیه به مناطقی در خاک عراق، سفر محرمانه مشاوران بایدن به عربستان برای یک توافق بزرگ، رونمایی جهاد اسلامی فلسطین از یک موشک جدید، نامه بیست سناتور آمریکایی به بایدن درباره توافق عربستان و اسرائیل و درخواست سناتور ارشد آمریکایی برای قطع کمکهای امنیتی به باکو از مهمترین خبرها و رویدادهای منطقهای و بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
حملات سنگین جنگنده های ترکیه به مناطقی در خاک عراق
منابع عراقی چهارشنبه شب از حمله هوایی ارتش ترکیه به چند نقطه در استانهای سلیمانیه و اربیل واقع در اقلیم کردستان عراق خبر دادند.
ساعاتی پس از نشست امنیتی روز چهارشنبه مقامات ترکیه، جنگندههای ترکیه به شدت شمال عراق را بمباران کرد.
ساعاتی پیش از این حمله هوایی، شماری از وزرا و مقامات نظامی ترکیه از جمله وزیر دفاع، وزیر خارجه، وزیر کشور، رئیس سرویس اطلاعات و رئیس ستاد کل ارتش ترکیه نشست امنیتی مهمی را با هدف بررسی تحولات امنیتی اخیر و گامها برای پاسخ به حمله اخیر تروریستی آنکارا، برگزار کردند.
به گزارش شفق نیوز، وزارت دفاع ترکیه اعلام کرد، عملیات هوایی علیه اهداف تروریستی در مناطق «متینا»، «هاکورک»، «غارا»، «قندیل» و «اسوس» در شمال عرقا صورت گرفت که در نتیجه آن، ۲۲ انبار و مخفیگاه پ. ک. ک منهدم شده است.
ترکیه طی هفتههای اخیر، بارها مناطق مختلف شمال عراق را به بهانه مبارزه با عناصر پ.ک.ک هدف حملات خود قرار داد.
بغداد این حملات را مصداق «نقض حاکمیت و تمامیت ارضی عراق» دانسته و بارها خواستار توقف حملات ترکیه شده است.
سفر محرمانه مشاوران بایدن به عربستان برای یک توافق بزرگ
در ادامه تلاشهای دولت آمریکا به ریاست «جو بایدن» برای حاصل کردن توافق عادیسازی روابط بین رژیم موقت صهیونیستی و عربستان سعودی، مشاوران ارشد بایدن به این کشور سفر کردند.
نشریه «آکسیوس» شامگاه چهارشنبه به نقل از دو منبع آگاه نوشت که مشاوران ارشد بایدن هفته گذشته در سکوت خبری به عربستان سعودی سفر کردند تا به گفتوگوها درباره یک توافق کلان بالقوه که میتواند شامل عادیسازی روابط بین ریاض و تلآویو باشد، ادامه دهند.
به گفته این منابع، «برت مکگورک» نماینده کاخ سفید در امور منطقه غرب آسیا و «عاموس هوخشتاین» مشاور ارشد بایدن در امور انرژی و زیرساخت، پنجشنبه گذشته برای چند ساعت به عربستان سعودی رفته بودند.
این منابع که خواستند نامشان فاش نشود به آکسیوس گفتند که مکگورک و هوخشتاین با «محمد بن سلمان» ولیعهد سعودی و دیگر مقامات ارشد این کشور دیدار و درمورد بندهای مختلف این توافق بزرگ گفتوگو کردند.
یکی از این منابع اظهار داشت که مشاوران بایدن درباره سایر موضوعات منطقهای و دوجانبه نیز رایزنی داشتند.
بر اساس این گزارش، کاخ سفید سفر آن دو را فاش نکرده و سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید نیز به این نشریه گفت که اطلاعیهای برای ارائه درباره سفر اخیر مقامات آمریکایی ندارد.
آکسیوس با بیان اینکه مذاکرات بر سر توافق عادیسازی روابط در ماه گذشته پس از دیدار بایدن با «بنیامین نتانیاهو» نخستوزیر رژیم جعلی صهیونیستی شتاب بیشتری گرفته، نوشت: «ولی هنوز مسائل زیادی برای حلوفصل وجود دارد، از جمله بندی درباره فلسطین در چنین توافقی که زمانبر خواهد بود.»
این نشریه، اهمیت تماسهای واشنگتن با ریاض را این گونه توضیح داد: «دولت بایدن در تلاش است، پیش از اینکه برنامه انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ کل وقت بایدن را پر کند، با عربستان سعودی و اسرائیل به یک توافق کلان دست یابد.»
رونمایی جهاد اسلامی فلسطین از یک موشک جدید
جنبش جهاد اسلامی فلسطین در مراسم بزرگداشت سی و ششمین سالگرد تاسیس این جنبش، از یک موشک جدید رونمایی کرد.
نام این موشک که روز چهارشنبه در رژه نیروهای جنبش جهاد اسلامی در غزه به نمایش درآمد، اعلام نشده است. به جای نام این موشک سه علامت سوال روی آن نقش بسته است.
رسانه های رژیم صهیونیستی نیز اعلام کردند که جنبش جهاد اسلامی از یک موشک جدید سنگین و دوربرد رونمایی کرده، ولی نام آن را اعلام نکرده است.
جنبش جهاد اسلامی فلسطین روز چهارشنبه به مناسبت سی و شششمین سال تاسیس این جنبش، رژه باشکوهی را با حضور یگان های مختلف نظامی خود در غزه برگزار کرد.
نمایش تجهیزات نظامی از جمله خودروها، انواع سلاح و مهمات، موشک و پهپاد از بخش های این مراسم بود.
نامه بیست سناتور آمریکایی به بایدن درباره توافق عربستان و اسرائیل
بیست نماینده در مجلس سنای آمریکا در نامهای به «جو بایدن»، رئیسجمهور آمریکا از احتمال اعطای ضمانتهای امنیتی به عربستان سعودی یا کمکهای هستهای به این کشور به عنوان بخشی از توافق سازش احتمالی میان ریاض-تلآویو ابراز نگرانی کردهاند.
این سناتورها که همحزبی بایدن و از حزب دموکرات هستند، در این نامه از او خواستهاند راهکار دو دولتی را یکی از پیششرطهای هر گونه توافق احتمالی سازش میان عربستان سعودی و رژیم صهیونیستی قرار دهد.
این نامه به ابتکار «کریس مورفی»، «کریس ون هولن»، «دیک دوربین» و «پیتر ولش» نگاشته شده و به امضای شانزده نماینده دیگر در مجلس سنا رسیده است. روزنامه هاآرتص انتشار آن را نشان دهنده مسیر دشواری دانسته که جو بایدن برای جلب حمایت داخلی در خصوص تسهیل توافق عادیسازی روابط میان تلآویو و ریاض با آن مواجه است.
کریس مورفی پیش از علنی شدن این نامه گفت: «یک نسخه از توافق هست که برای ایالات متحده خوب است اما نسخه دیگری از توافق هم هست که میتواند با منافع امنیتی ما در منطقه مغایر باشد.»
ون هولن هم گفته است: «سوال این است که ایالات متحده برای تسهیل این عادیسازی در روابط باید چه تعهداتی بدهد؟ و اینکه ما باید در ازای تعهدات مهمی که به آن ملزم میشویم چه تعهداتی از طرفهای دیگر میخواهیم؟»
وی اضافه کرد: «فکر نمیکنم هیچ یک از ما دچار این توهم باشیم که ما به راهکار دو دولتی نزدیک هستیم اما اگر این هدف غایی سیاست آمریکاست، لازم است اطمینان حاصل کنیم که تغییرات میدانی اوضاع را دشوارتر از آنچه هست نمیکند.»
در بخشی از نامه سناتورها خطاب به بایدن آمریکاست: «صلح بین اسرائیل و همسایگانش از اهداف دیرپای سیاست خارجی آمریکا بوده و ما ذهنمان نسبت به هر توافقی که بتواند بالقوه موجب تعمیق پیوندهای سیاسی، فرهنگی و اقتصادی بین اسرائیل و عربستان شود، باز است.»
نگارندگان نامه نگرانیشان از این توافق احتمالی را اینطور بیان کردهاند: «ما درباره گزارشهایی مبنی بر اینکه عربستان سعودی در ازای عادیسازی روابط با اسرائیل از ایالات متحده درخواست ضمانت امنیتی کرده نگرانیم.»
وی اضافه کرد: «از لحاظ تاریخی، ضمانتهای امنیتی از طریق معاهدههای دفاعی تنها به نزدیکترین متحدان آمریکا ارائه شده است: یعنی دموکراسیهایی که در منافع و ارزشها با ما مشترکند.»
درخواست سناتور ارشد آمریکایی برای قطع کمک های امنیتی به باکو
پس از هشدارهای واشنگتن به باکو درباره تداوم حملات به قرهباغ کوهستانی و درخواست برای حفاظت از مردم غیرنظامی این منطقه، اکنون یک سناتور ارشد آمریکایی خواستار قطع کمک امنیتی به جمهوری آذربایجان شده است.
سناتور دموکرات «بن کاردین» رئیس کمیته روابط خارجی مجلس سنای آمریکا شامگاه چهارشنبه، خواستار قطع کمکهای نظامی واشنگتن به باکو، به دلیل عملیات نظامی در قرهباغ شد.
به نوشته خبرگزاری «رویترز»، کاردین با صدور بیانیهای گفت که آمریکا باید از ارائه کمکهای امنیتی به جمهوری آذربایجان، پس از تصرف منطقه ارمنینشین قرهباغ کوهستانی در ماه گذشته، خودداری کند.
در این بیانیه آمده است: «از آنجایی که جهان همچنان با کارزار هماهنگ و عمدی جمهوری آذربایجان در پاکسازی قومی «قرهباغ» دست و پنجه نرم میکند، ما باید هم حمایت از ارامنه اخراجشده را در اولویت قرار دهیم و هم باکو را پاسخگو کنیم.»
بر این اساس، رئیس کمیته روابط خارجی سنای آمریکا تصریح کرد که واشنگتن باید اقداماتی از جمله محکوم کردن لفاظیهای تحریکآمیز باکو، برای مطمئنشدن از اینکه جمهوری آذربایجان به دنبال دستاوردهای ارضی بیشتر نیست، انجام دهد.
به نوشته رویترز، گاردین همچنین افزود: «آمریکا باید کمکهای امنیتی به جمهوری آذربایجان را تا زمان پایان این کارزار وحشیانه، متوقف کند.»
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.