بین الملل تابناک: ششصد و سه روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
معاون شورای امنیت روسیه تصاویری از راهپیمایی پرجمعیتی در حمایت از فلسطین و تجمع خلوتی در حمایت از اوکراین را منتشر کرد و به نحوی عده کم حامیان اوکراین را مورد تمسخر قرار داد.
دیمیتری مدودف، معاون شورای امنیت روسیه با انتشار تصاویر راهپیمایی حامیان فلسطین در استانبول در کنار تظاهرات حامیان اوکراین در یک کشور غربی، توجه مخاطبانش را به تفاوت آشکار در جمعیتهای حاضر در این تصاویر جلب کرد.
او در کانال خود در پیامرسان تلگرام، اوکراین را کشوری خیالی خواند که وجود خارجی ندارد و نوشت: تفاوت را احساس کنید.
مدودف پیشتر نیز در پیامی که در شبکه اجتماعی ایکس (توییتر سابق) منتشر کرد، تاکید کرد که تاخیر در عملیات زمینی رژیم صهیونیستی علیه غزه که به دستور آمریکا صورت گرفته نباید جهان را به اشتباه بیندازد. مدودف نوشت: عملیات زمینی اتفاق افتاده و تبعاتی خونین در پی خواهد داشت.
معاون شورای امنیت روسیه در این پیام به «مولوخ»، خدای باستانی مردم کنعان اشاره کرد که در کتب مقدس یهودیان چندین بار به آن اشاره شده و بندگانش کودکان خود را برای او قربانی میکردند. مدودف نوشت: مولوخ همچنان قربانیهای بیشتری میخواهد و این ماشین خشونت تا سالیان سال فعال خواهد بود.
این مقام روس همچنین حمایت مایک جانسون، رئیس جدید مجلس نمایندگان آمریکا از رژیم صهیونیستی را نشانهای از کاهش کمکهای آمریکا از اوکراین تلقی کرد و نوشت: غرب از اوکراین خسته شده است. جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا با اشتیاق بار حمایت از اسرائیل را به دوش گرفته است. حتی رئیس جدید مجلس نمایندگان آمریکا هم گفت که کمک به تلآویو، در اولویتهایش است.
نتایج یک نظرسنجی نشان میدهد ارتش اوکراین نسبت به رئیس جمهور این کشور محبوبیت بیشتری پیدا کرده است و حمایت مردم اوکراین از رئیسجمهورشان در جریان تداوم جنگ روند کاهشی پیدا کرده است.
به گزارش «راشا تودی» «ولادیمیر زلنسکی» رئیس جمهور اوکراین با کاهش شدید محبوبیت مواجه شده است و طبق نظر سنجی انجام گرفته شده از سوی یک موسسه بینالمللی جمهوریخواه آمریکایی، تنها ۴۲ درصد از اوکراینیها «به شدت» رئیس جمهور کشورشان را تایید می کنند در حالی که ۴۰ درصد دیگر «تا حدودی موافق»اقدامات و تصمیمگیریهای وی هستند.
این ارقام در نظر سنجی انجام گرفته شده در ماه آوریل سال ۲۰۲۲ به ترتیب ۵۸ و ۳۳ درصد بود و اکنون به طور قابل توجهی کاهش پیدا کرده است. از سوی دیگر، میزان نارضایتی جزئی و شدید مردم از رئیسجمهورشان از ۴ و ۳ درصد در همان ماه آوریل به 9 و 7 درصد در ماه سپتامبر رسیده است.
بر خلاف کاهش شدید محبوبیت زلنسکی، ارتش اوکراین از محبوبیت بالایی برخوردار است و با تایید ۸۲ درصد از افرادی که در این نظر سنجی مشارکت کرده بودند، مواجه شده است. هر چند میزان محبوبیت ارتش نیز در ماه آوریل بالای ۸۹ درصد بوده است.
حدود ۹۴ درصد از اوکراینی ها هنوز معتقدند که کشورشان در جریان جنگ با روسیه در نهایت پیروز میدان خواهد شد، اگر چه این رقم هم در آوریل سال ۲۰۲۲ بالای ۹۷ درصد عنوان شده بود.
از طرفی ۶۸ درصد از اوکراینی ها معتقدند که این کشور می تواند تمامی سرزمین ها و مناطق جنگی خود را که در دست روسیه افتاده است، مانند کریمه و سواستوپل پس بگیرد.
جالب اینجاست نتایج نظر سنجی دیگری از اکونومیست که به تازگی انجام گرفته شده، نشان میدهد که زلنسکی در میان آمریکاییها بسیار محبوبتر از رئیسجمهور فعلی این کشور، جو بایدن و حتی رقیب اصلی جمهوریخواهش در انتخابات ۲۰۲۴ یعنی دونالد ترامپ است .
نیمی از آمریکاییها در این نظر سنجی رهبر اوکراین را مثبت و مورد تایید عنوان کردهاند و ۲۴ درصد دیگر وی و سیاستهایش را نامطلوب ارزیابی کردهاند.
نیویورک تایمز نوشت: آمریکا برای تامین این خواسته، سامانه های موسوم به فرانکن سام (Franken SAM) را تولید می کند که تسلیحات پیشرفته غربی را با انواع سلاح های دوران شوروی سابق که هنوز در انبارهای تسلیحاتی اوکراین موجود هستند، ادغام می کند.
نیویورک تایمز نوشت: مقامات اوکراین نگران هستند که حمله روسیه به شبکه برقرسانی، این کشور را در زمستان در تاریکی فرو ببرد.
مقامات آمریکایی آن را برنامه فرانکن سام (FrankenSAM) می نامند و ترکیبی از موشک های پیشرفته سطح به هوا با پرتابگرهای دوران شوروی سابق یا رادارهایی است که نیروهای اوکراینی در حال حاضر در اختیار دارند.
به گفته مقامات، دو نوع مختلف از این سامانه های دفاع هوایی که قابلیت ادغام با پرتابگرهای موشک «باک» ساخت شوروی سابق، موشک های «سی اسپارو»ی آمریکایی، رادارهای ساخت شوروی و موشک های «ساید ویندر» آمریکایی را دارند، در چند ماه گذشته در پایگاه های نظامی آمریکا آزمایش شده و قرار است پاییز امسال به اوکراین تحویل داده شوند.
لورا کوپر مقام ارشد دفاعی آمریکا گفت: در مجموع، سامانه های ترکیبی فرانکن سام به پر کردن شکاف دفاع هوایی اوکراین به عنوان مهم ترین چالش امروز این کشور کمک می کنند.
در ۲۰ ماه گذشته، غرب مجموعه ای از سامانه های دفاع هوایی اوکراین شامل سامانه های پیشرفته پاتریوت و IRIS-T را تامین کرده که همچنین شامل تانک های مجهز به سلاح های ضد هواپیما و بیش از دو هزار موشک دوش پرتاب استینگر می شود.
اولاف شولتس صدر اعظم آلمان هفته گذشته اعلام کرد که دولت متبوعش سه مجموعه از سامانه های دفاع هوایی پیشرفته از جمله سامانه های پاتریوت را به عنوان بخشی از «بسته زمستانی» کمک تسلیحاتی به اوکراین به ارزش تقریبی ۱.۵ میلیارد دلار ارائه می دهد.
وی گفت با فرا رسیدن زمستان، ما سپر محافظتی را در مقابل حملات روسیه علیه زیرساختارهای انرژی، آب و گرما قرار می دهیم زیرا به نظر می رسد که مسکو بار دیگری از کمبودهای انرژی و فصل سرما به عنوان سلاحی علیه غیرنظامیان ما استفاده می کند.
سامانه های دفاع هوایی بخشی از کمک نظامی تقریبا ۱۰۰ میلیارد دلاری هستند که اوکرین از متحدانش دریافت کرده است.
دولت جو بایدن اعلام کرده بسته کمک نظامی دیگری به ارزش ۱۵۰ میلیون دلار برای اوکراین در نظر دارد که شامل مهمات بیشتری برای سامانه های دفاع هوایی است.
اکنون اوکراین از تانک های غربی، وسائل زرهی، سامانه های دفاع هوایی و موشک های دوربرد غربی در انبارهای خود برخوردار است و قرار است جنگنده ها نیز به این کشور برسند. مقامات این کشور گفته اند بیش از سلاح های جدیدی که در راه هستند، عمدتا به سلاح هایی که تاکنون دریافت کرده اند نیاز دارند.
سال گذشته، مقامات اوکراینی از متحدان شان خواستند موشک هایی را برای ۶۰ پرتابگر دوران شوروی سابق و رادارهایی که در زرادخانه خود بدون استفاده مانده بودند، پیدا کنند. آنها که می دانستند دستیابی به مهمات تولید روسیه جهت مطابقت با پرتابگر باک، برای غرب دشوار است پیشنهاد کردند پرتابگر این کشور جهت استفاده از موشک های ضد هواپیمای ناتو که آمریکا به این کشور اعطا کرده است، مجهز شوند.
مقام های دفاعی و مهندسان آمریکایی همچنین در حال آزمایش یکی از قدرتمندترین انواع سامانه های فرانکن سام هستند: موشک و ایستگاه پرتاب پاتریوت که با سیستمهای راداری قدیمیتر و ساخت داخل اوکراین کار میکند.
یک مقام پنتاگون اخیرا گفت، ازمایش این سامانه در ماه جاری با موفقیت انجام شد و با موفقیت به پهپاد هدف گذاری شده اصابت کرد. قرار است این سامانه همراه با موشک های اهدایی ودیگر قطعات موشک پاتریوت، زمستان امسال در اختیار اوکراین قرار گیرد.
کان کاساپوغلو (Can Kasapoglu) تحلیگر دفاعی در موسسه هادسون در واشنگتن، ایده ترکیب تجهیزات دوره شوروی سابق با موشک های پیشرفته غربی را به عنوان راهی برای کمک به اوکراین جهت حفظ زرادخانه نظامی خود برای جنگ طولانی پیش رو ستود و گفت: این امر همچنین فرصتی را ایجاد می کند تا سلاح هایی که درقفسه پایتخت های ناتو خاک می خورند عملا مورد استفاده قرار گیرند.
وزارت دفاع روسیه از سرنگون شدن 36 فروند پهپاد اوکراین در مناطق مختلف عملیاتی خبر داده است.
به گزارش وبگاه «صدای آمریکا» روسیه روز یکشنبه اعلام کرد که ۳۶ پهپاد متجاوز اوکراین را در طول 24 ساعت گذشته در دریای سیاه و شبه جزیره کریمه سرنگون کرده است.
وزارتخانه دفاع روسیه اعلام کرد سامانههای پدافند هوایی این کشور ۳۶ هواپیمای بدون سرنشین اوکراینی را بر فراز دریای سیاه و شمال غربی شبه جزیره کریمه منهدم کردند. اوکراین نیز مدعی شده که پنج فروند پهپاد روسیه توسط نیروی هوایی این کشور سرنگون شده است.
جنگ پهپادی بین روسیه و اوکراین در هفتههای اخیر شدت گرفته است و هر دو طرف با انوع پهپاد به مواضع هم حمله میکنند.
«یوری شیهول» از مقامات ارشد ارتش اوکراین اخیرا گفت: «ارتش و نیروهای و امنیتی اوکراین روزانه ۴۰ تا ۴۵ پهپاد بومی و خارجی را از دست میدهند.» وی ادامه داد: «این پهپادها از نوع ساده تا پیشرفته ساخت اوکراین یا خارج هستند و تامین آنها در این حجم غیرممکن است.»
اندیشکده انگلیسی «روسی» گزارش کرده که جنگندههای روسیه در نبرد با اوکراین موثر ظاهر شدهاند و در این بین جنگندههای سوخو-۳۵ اس با موشکهای «آر -۷۷» از جمله این جنگندهها هستند. جتهای سوخو-۳۵ مجهز به موشک دوربرد آر-۷۷ اغلب از مسافت ۱۰۰ کیلومتری بر جنگندههای اوکراین قفل راداری کردهاند.
حمله گسترده پهپادی اوکراین به مسکو
وزارت دفاع روسیه بامداد یکشنبه در بیانیهای از حمله گسترده پهپادی اوکراین به مسکو خبر داد و اعلام کرد، در پی این حمله ۳۶ پهپاد اوکراینی بر فراز دریای سیاه و شبه جزیره کریمه سرنگون شدند.
در بیانیه وزارت دفاع روسیه آمده است: کییف سعی داشت در ساعات بامدادی امروز (یکشنبه) حملات گستردهای را با استفاده از پهپادهای خود به اهدافی در خاک روسیه انجام دهد اما تمامی ۳۶ پهپاد مهاجم بر اثر آتش پدافند هوایی روسیه بر فراز دریای سیاه و شبه جزیره کریمه هدف قرار گرفته و سرنگون شدند.
بر اساس این بیانیه، در حال حاضر شبه جزیره کریمه از نظر خطر حملات ورودی در سطح زرد قرار دارد.
به نوشته خبرگزاری تاس، نیروهای مسلح اوکراین، منظم مناطق مرزی روسیه را گلولهباران کرده و یا حملات پهپادی و خرابکاری انجام میدهند.
تسلیم گروهی از سربازان اوکراینی در نزدیکی کوپیانسک
در نزدیکی منطقه درگیری کوپیانسک، شش نیروی مسلح اوکراین داوطلبانه به نیروهای روسیه تسلیم شدند. واحد تانک گارد گروه نیروهای غربی روسیه شب گذشته اعلام کرد که سربازان این واحد گروهی از سربازان تیپ ۵۴ نیروهای مسلح اوکراین را به اسارت گرفتند. این اتفاق در جبهه کوپیانسک رخ داد، شش نفر تسلیم شدند که دو تن از آنها مجروح بودند.
اسرای اوکراین در گفتوگو با خبرنگار روس گفتند که پس از ورود رزمندگان روسی به مواضع آنها تصمیم گرفتند داوطلبانه اسلحه خود را زمین بگذارند و زنده بمانند.
روز گذشته وزارت دفاع روسیه گزارش داد که سطح بسیار پایین وضعیت اخلاقی و روانی نیروهای مسلح اوکراین در منطقه مسئولیت گروه نیروهای نظامی غربی در جهت گیریهای باخموت و دونتسک جنوبی کاملاً مشخص است. یادآوری شده که از ۲۱ تا ۲۷ اکتبر، نیروهای منطقه نظامی غربی روسیه نه تنها ۴۷ ضد حمله ارتش اوکراین را دفع کردند، بلکه خطوط دفاعی و مواضع مستحکمی را نیز به تصرف خود درآوردند.
اوکراین در ازای "امنیت غذایی" تسلیحات بیشتری خواست
یولیا اسویریدنکو، وزیر اقتصاد اوکراین، شب گذشته در جریان نشست مشاوران امنیت ملی و سیاست خارجی در کشور مالت، از متحدان کییف خواست تا کمکهای نظامی خود را در ازای تضمین امنیت غذایی در جهان افزایش دهند. وی معتقد است که امنیت غذایی کره زمین به اطمینان از در دسترس بودن تضمینهای امنیتی بین المللی برای تامین مواد غذایی از منطقه دریای سیاه کمک خواهد کرد.
این وزیر از متحدان غربی خواست که مهمات ضد موشکی و ضد پهپاد را برای حفاظت از زیرساختارهای بندری در اختیار اوکراین قرار دهند. به گفته وی، علاوه بر این، کییف قصد دارد غرب را وادار به پاکسازی مسیرهای دریایی در دریای سیاه کند.
افسر سابق اطلاعاتی آمریکا: زلنسکی نگران توجه جهان به شکست اوکراین است
تونی شفر، افسر اطلاعاتی سابق نیروهای مسلح ایالات متحده در مصاحبهای ابراز عقیده کرد که در شرایط کنونی برای ولادیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین بهتر است که ساکتتر بماند تا توجهات را به شکست خود جلب نکند.
این نظامی آمریکایی گفت: «اقدامات کییف بیشتر شبیه این است که موشهای کوچک در شب به آرامی پراکنده میشوند و سعی میکنند خود را از دسترس چراغها دور سازند و این وضعیت اکنون معضل اصلی زلنسکی است: آیا او باید درخواست بیشتری داشته باشد و توجه ها را به شکست خویش جلب کند یا اینکه به سادگی سکوت کرده و به بهترین ها امیدوار باشد؟
به عقیده شفر، رئیس جمهور اوکراین اکنون با مشکل بزرگی مواجه است، زیرا ایالات متحده علاوه بر کییف، ارائه کمک نظامی به اسرائیل را نیز آغاز کرده است. وی به ویژه اشاره کرد که جو بایدن، رهبر آمریکا تصمیم گرفت، ۶۰ درصد کمکها را به اوکراین و ۴۰ درصد مابقی را به اسرائیل اختصاص دهد. این کارشناس افزود که این امر باعث نارضایتی بسیاری در میان اعضای کنگره شده، زیرا بیشتر سیاستمداران حمایت از اسرائیل را مهمتر میدانند.
لاوروف: غرب از هیولایی که در اوکراین پرورش داده، میترسد
سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه در مصاحبهای اعلام کرد که غرب شروع به نگرانی کرده که خود چه هیولایی را در اوکراین پرورش داده است.
لاوروف با توجه به اینکه ولادیمیر زلنسکی و دیگر مقامات کییف دیگر به اندازه کافی به حرف شرکای غربی گوش نداده و ادعاهای بیشتری نسبت به غرب دارند، آنها در حال حاضر حتی کمی ترس از این دارند که چه نوع هیولایی را به وجود آوردهاند.
علاوه بر این، وی این واقعیت را مورد توجه قرار داد که تشدید دور جدید درگیری فلسطین و اسرائیل، غرب را وادار کرده که به مسائل امنیتی فکر کند. به گفته لاوروف، کشورهای غربی باید به این فکر کنند که نه تنها در اوکراین، جایی که میخواهند "شکست استراتژیک روسیه در میدان نبرد را بر مسکو تحمیل کنند"، بلکه در مجموع چگونه منافع امنیتی را به طور کلی تضمین کنند.
سییارتو: مجارستان آماده است بستری برای مذاکرات مسکو و کییف باشد
پیتر سییارتو، وزیر امور خارجه مجارستان، شب گذشته در مصاحبه با خبرگزاری نووستی اعلام کرد که بوداپست آماده است تا در صورت تمایل طرفین، میزبان مذاکرات بین نمایندگان مسکو و کییف باشد.
سییارتو گفت: البته بوداپست تنها در صورتی می تواند میانجیگری کند که هر دو طرف به این مساله تمایل داشته باشند و این به ما بستگی ندارد.
وی افزود: بوداپست بارها بستر قرار گرفتن خود برای انجام مذاکرات را به نمایندگان روسیه و اوکراین به عنوان «مکانی بیطرف، و امن که برای همه آنها زمین بازی برابر و شرایط امن را تضمین میکند» ارائه کرده است.
چند روز قبل، نخست وزیر مجارستان، ویکتور اوربان گفت که این کشور متعهد به حفظ کانالهای ارتباطی باز با روسیه به عنوان بخشی از استراتژی بوداپست برای دستیابی به صلح در اوکراین است و به این خط مشی سیاسی خود افتخار میکند.
کاهش احتمالی کمک های نظامی نروژ به اوکراین
روز شنبه، رسانههای اوکراینی با استناد به درخواست کاری-آن جونز، عضو پارلمان نروژ خطاب به کابینه وزیران این کشور گزارش دادند که مشکلات برق در بزرگترین کارخانه نظامی-صنعتی نروژ رافوس - Raufoss، می تواند منجر به کاهش کمکهای نظامی به کییف شود.
این درخواست پارلمانی مربوط به کارخانهای است که متعلق به شرکت نامو- Nammo است که همه چیز از سلاح گرفته تا محصولات دفاعی و قطعات مختلف خودرو را تولید می کند. به گفته یک مقام آگاه، این شرکت ممکن است به دلیل کمبود برق در بخش صنایع نتواند به تعهدات خود عمل کند.