به گزارش تابناک اقتصادی، دیروز رویترز در گزارشی اعلام کرد که صادرات نفت خام ایران به چین رکورد زده و در ده ماهه نخست سال ۲۰۲۳، میانگین ۱.۰۵ میلیون بشکه طلای سیاه روانه این کشور (چین) شده است؛ رقمی که ۶۰ درصد بالاتر از قبل تحریمهای ایران به حساب میآید.
همچنین آمارهای ورتکس نشان میدهد، میزان صادرات نفت ایران به چین در ماه اکتبر، به ۱.۴۵ میلیون بشکه در روز رسیده که بیشترین واردات ماهانه تاکنون محسوب میشود.
وزارت امور خارجه آمریکا در واکنش به این موضوع اعلام کرد که دولت ایالات متحده، منظم در حال مذاکره با دیگر کشورهاست که آنها را از انجام اقداماتی بر خلاف تحریمهای ایران منصرف کند. چندی پیش نیز در مجلس نمایندگان آمریکا، طرحی تصویب شد که بر اساس آن، فشار تحریمها علیه صادرات نفت ایران افزایش یابد.
از سال ۲۰۲۱، واشنگتن بیش از ۱۸۰ فرد و نهاد مرتبط با بخش نفت و پتروشیمی ایران را تحریم کرده است؛ اما روند صادرات کنونی از کماثر بودن تحریمها حکایت دارد. حتی بلومبرگ نیز در گزارش جدید خود اعتراف کرد که دولت آمریکا فارغ از وضعیت تورم در این کشور، به دلیل شبکهسازی گسترده ایران، نمیتواند تحریم را موثر کند؛ بنابراین، گویا آمریکا از تحریمهای نفتی ایران عاجز مانده و تمرکز خود را روی اعمال فشار بر خریداران نفت ایران گذاشته است. حال باید دید خریداران نفت ایران که اصلیترین آن چین است تا چه زمانی قرار است به مقابله با آمریکا بپردازد؟
غولهای پالایشگاهی دولتی Sinopec و PetroChina زمانی مشتریان اصلی نفت ایران بودند، ولی از اواخر سال ۲۰۱۹، پس از اینکه دونالد ترامپ، رئیسجمهور وقت ایالات متحده، از برجام خارج شد و تحریمها علیه صادرات نفت ایران را تشدید کرد، این دو شرکت خرید نفت ایران را متوقف کردند و صادرات نفت کشور کاهش پیدا کرد.
اما با روی کار آمدن مینی ریفاینرهای چینی (پالایشگاههای مستقل کوچک مقیاس) نفت ایران دوباره مشتری پیدا کرد و روند صادرات رونق گرفت. به گفته معامله گران چینی، در حال حاضر بیش از۴۰ مینیریفاینر چینی (پالایشگاههای مستقل کوچک مقیاس) وجود دارد که خواهان نفت ایران هستند.
یکی از دلایل آزادی عمل مینی ریفاینریها در رابطه با خرید نفت ایران این است که آنها در سیستم مالی جهانی مبتنی بر دلار قرار ندارند و نیازی به همکاری با شرکت های غربی در زمینه فناوری ندارند و بیشتر معاملاتشان به ارز چینی انجام میشود.