بین الملل تابناک: ادعای آمریکا درباره نقش ایران در حمله به کشتیها در دریای سرخ، سفر فرمانده نیروی دریایی ارتش به باکو، حضور ناو جنگی آمریکا نزدیک دریای چین جنوبی، کشته شدن سرباز ارمنستان در تیراندازی نیروهای جمهوری آذربایجان و هشدار کره شمالی درباره قریب الوقوع بودن جنگ با کره جنوبی، از مهمترین خبرها و رویدادهای منطقهای و بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
ادعای آمریکا درباره نقش ایران در حمله به کشتی ها در دریای سرخ
جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا، جمهوری اسلامی ایران را در حمله نیروهای مسلح یمن به دو کشتی در دریای سرخ در روز یکشنبه متهم کرد و مدعی شد: «حمله به کشتیهای تجاری در آبهای بینالمللی کاملاً غیرقابل قبول است. ما معتقدیم ایران در نهایت مسئول آن است.»
نیروهای مسلح یمن در بیانیهای از هدف قرار دادن دو کشتی متعلق به ارتش رژیم اسرائیل در روز یکشنبه خبر دادند و اعلام کردند: نیروهای مسلح یمن پس از رد پیامهای هشدارآمیز از سوی دو کشتی «یونیتی اکسپلورر» و «شماره ۹» علیه آنها در تنگه باب المندب عملیات نظامی انجام دادند و کشتی اول هدف موشک نیروی دریایی و کشتی دوم هدف پهپاد نیروی دریایی یمن قرار گرفت.
به گزارش خبرنگار ایرنا، جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، روز دوشنبه به وقت محلی در جمع خبرنگاران در کاخ سفید گفت: مشورت با متحدان خود را در مورد پاسخ به حملات حوثی ها به کشتی ها ادامه می دهیم. در حال رایزنی با تعدادی از کشورها برای تشکیل نیروهای دریایی برای حفاظت از کشتی ها در آب های بین المللی هستیم.
وی مدعی شد: ما دلایل کافی داریم که باور کنیم، حملات حوثیها کامل توسط ایران تقویت میشود. ایران کشوری است که تسلیحات مورد استفاده حوثیها را تامین کرده و در نهایت مسئول این حملات است.
وی با بیان اینکه حملات به کشتی ها در دریای سرخ، صلح و ثبات بین المللی را تهدید می کند، مدعی شد: «حمله به کشتیهای تجاری در آبهای بینالمللی کاملاً غیرقابل قبول است و ما معتقدیم ایران در نهایت مسئول آن است.»
سالیوان در عین حال مدعی شد: سه کشتی که مورد حمله قرار گرفتند، ربطی به اسرائیل ندارند. حملات نشان می دهد که حوثی ها چقدر بی ملاحظه هستند.
در همین حال وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) نیز اعلام کرد: «اگر تصمیم به اقدام علیه حوثیها بگیریم، در زمان و مکان مناسبی علیه آنها اقدام خواهیم کرد.»
شبکه الجزیره قطر روز یکشنبه به نقل از یک مقام پنتاگون نوشت، چند موشک و پهپاد از یمن به سوی ناوشکن آمریکایی کارنی و چند کشتی تجاری در دریای سرخ شلیک شد.
سرتیپ یحیی سریع سخنگوی نیروهای مسلح یمن اعلام کرد: در حمایت از ملت فلسطین، تردد کشتیهای دشمن صهیونیستی را مختل کردیم.
به گزارش ایرنا از شبکه المیادین، یحیی سریع گفته است: نیروهای مسلح یمن پس از آغاز تجاوزات وحشیانه دشمن علیه نوار غزه، هدف قرار دادن رژیم اشغالگر صهیونیستی را با حملات دردناک و ویرانگر از سر خواهند گرفت. امروز در حال نبرد سرنوشت ساز با دشمنان صهیونیستی و آمریکایی هستیم و تا پایان تجاوز به غزه به این نبرد ادامه خواهیم داد.
سخنگوی نیروهای مسلح یمن تاکید کرد: آمریکا دولتی است که جنگ در یمن را هدایت و دقیقا طرفی است که امروز جنگ را در غزه و فلسطین رهبری میکند. ائتلاف رژیمهای خبیث و باندهای مزدوری که به مردم یمن حمله کردند، همان کسانی هستند که از رژیم صهیونیستی در تجاوزات وحشیانهاش به غزه حمایت میکنند. نیروهای مسلح دلاور یمن آماده همه گزینهها و احتمالات برای پاسخ به هرگونه حمله از سوی عربستان و امارات هستند.
در همین حال، شرکت دریانوردی رژیم اسرائیل «تسیم» اعلام کرد به دلیل حمله پهپادی به دو کشتی در سواحل یمن، مسیر دریانوردی خود را تغییر دادیم.
نیروهای دریایی یمن پیشتر هشدار داده بود که عملیات نظامی علیه کشتیها و منافع دشمن اسرائیلی را تا زمانی که تجاوزات آن به غزه و جنایاتش علیه ملت فلسطین متوقف شود، ادامه خواهند داد.
نیروهای مسلح یمن پیشتر نیز اعلام کرده بود در پاسخ به اقدام نظامی رژیم اشغالگر قدس در نوار غزه هر کشتی اسرائیلی را که در دسترس باشد، هدف قرار خواهد داد.
سفر فرمانده نیروی دریایی ارتش به باکو
فرمانده نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران در صدر هیاتی وارد باکو شد.
امیر دریادار «شهرام ایرانی»، فرمانده نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران در چارچوب همکاریهای نظامی دوجانبه ایران و جمهوری آذربایجان عصر امروز در صدر هیاتی وارد باکو شد.
حضور ناو جنگی آمریکا نزدیک دریای چین جنوبی
ارتش چین روز دوشنبه یک کشتی جنگی آمریکایی را متهم کرد که به آبهای نزدیک به دریای چین جنوبی تجاوز کرده است.
به گزارش هفتهنامه «نیوزویک» «تیان جونلی» از سخنگویان ارتش چین گفت که ناو «یواساس گابریل گیفوردز» تایید دولت چین را برای فعالیت در مجمع الجزایر «اسپراتلی» نداشته و این اقدام ناو آمریکایی را «نقض جدی حاکمیت و امنیت ملی چین» میداند.
سخنگوی ارتش چین اظهار داشت که یگانهای دریایی چین، این ناو جنگی آمریکا را حین عبور از آبهای منطقه زیر نظر داشته و به آن هشدار دادند. وی گفت که آمریکا عمداً در حال ایجاد مشکل در دریای چین جنوبی بود.
«کالین کوه» کارشناس امنیت دریایی دانشکده مطالعات بینالمللی سنگاپور گفت: حضور کشتی جنگی ایالات متحده نزدیک دریای چین جنوبی، ممکن است با حضور روز یکشنبه صدها قایق چینی نزدیک سواحل فیلیپین مرتبط باشد.
فیلیپین روز یکشنبه مدعی شد که بیش از ۱۳۵ کشتی چینی در سواحل این کشور دیده شدند. گارد ساحلی فیلیپین مدعی شد که قایقهای چینی حدود ۳۲۰ کیلومتری غرب جزیره «پالاوان» حضور داشتند.
ناوگان هفتم ایالات متحده مدعی است که این گشتزنیها بخشی از تعامل معمول آمریکا با متحدان و شرکای خود در حفظ منطقه آزاد و باز اقیانوس هند و آرام است.
رسانهها به تازگی گزارش کردند که همزمان با شروع رزمایش آمریکا و فیلیپین و گشتزنیهای هوایی و دریایی مشترک این دو کشور، ارتش چین در حالت آمادهباش در دریای چین جنوبی قرار گفت.
در اقدامی تحریک آمیز از سوی استرالیا، این کشور قصد دارد برای اولین بار در تاریخ رزمایش «یاماساکورا»، در تمرین نظامی مشترک ژاپن و آمریکا شرکت کند.
کشته شدن سرباز ارمنستان در تیراندازی نیروهای جمهوری آذربایجان
وزارت دفاع ارمنستان در بیانیهای گفت که نیروهای جمهوری آذربایجان بعدازظهر دوشنبه به مواضع ارمنستان در «بردزرونی» در نزدیکی مرز نخجوان آتش گشودند؛ این وزارتخانه جزییات بیشتری ارائه نکرد اما گفت که تحقیقات در این زمینه جریان دارد.
سخنگوی وزارت دفاع جمهوری آذربایجان به رویترز گفت که گزارش ارمنستان در این زمینه «بیانگر واقعیت نیست و کاملا دروغ است. ما هر گونه انتشار اطلاعات تحریکآمیز از سوی طرف مقابل را رد میکنیم.»
به نوشته رویترز، اگر گزارش ارمنستان صحت داشته باشد، این نخستین درگیری مرگبار میان دو کشور پس از کنترل جمهوری آذربایجان بر قره باغ در ماه سپتامبر است.
باکو ۱۹ سپتامبر اعلام کرد، در قرهباغ، عملیات «ضدتروریستی» را آغاز کرده و خواهان خروج نیروهای نظامی ارمنستان از قرهباغ است. ارمنستان اعلام کرد که هیچ نیروی در قرهباغ ندارد و اقدام باکو را «تهاجم گسترده» خواند.
درگیری بر سر قرهباغ سابقه طولانی و تاریخی دارد، ولی درگیرهای معاصر در قرهباغ از ابتدای سال ۱۹۹۰ میلادی و همزمان با فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی سابق میان جمهوریهای تازه استقلال یافته جمهوری آذربایجان و ارمنستان آغاز و در سال ۱۹۹۴ پس از کشته شدن ۳۰ هزار تن از دو طرف متوقف شد.
هشدار کره شمالی درباره قریب الوقوع بودن جنگ با کره جنوبی
کره شمالی هشدار داد، به دنبال معلق شدن یک توافق نظامی با کره جنوبی ـ که با هدف جلوگیری از تنش و خصومت بین آنها امضا شد ـ «تقابل نظامی» با این همسایه جنوبی را اجتناب ناپذیر میداند.
به نوشته پایگاه «راشاتودی»، بر طبق «توافق نظامی جامع»، که در سپتامبر ۲۰۱۸ در پیونگ یانگ امضا شد، کره شمالی و کره جنوبی توافق کردند، کاملا تمامی اقدامات خصمانه علیه یکدیگر را متوقف کنند؛ از جمله تعهدات آنها طبق این توافق، پایان دادن به مانورهای نظامی در نزدیکی مرز دو کره، ممنوع ساختن مانورهای نظامی با مهمات جنگی در برخی مناطق و برداشتن گامهایی همچون حذف پستهای نگهبانی در طول ناحیه غیرنظامی شده حائل بین آنهاست.
سئول ماه گذشته میلادی بخشی از این توافقش با پیونگ یانگ را معلق ساخته و نظارتهای هوایی علیه همسایه شمالی خود را از سر گرفت. کره جنوبی به اقدام کره شمالی در پرتاب موفقیت آمیز یک ماهواره جاسوسی معترض شده و آن را ناقض مفاد این توافق دانسته و این تصمیم را به تلافی آن گرفت.
کره شمالی در پاسخ به تصمیم کره جنوبی، در ماه نوامبر اعلام کرد، نیروهایش «هرگز مقید به این توافق نخواهند بود» و متعهد به ازسرگیری تمامی تدابیری که از ۲۰۱۸ به موجب این توافق به حال تعلیق درآمد، شد.
روز یکشنبه، پیونگ یانگ دوباره این هشدار را تکرار کرده و به کره جنوبی اعلام نمود، چنانچه دست به اقدامات خصمانه بزند با «فروپاشی کامل» مواجه خواهد شد.
یک مقام نظامی کره شمالی در صحبتهایی که در خبرگزاری حکومت این کشور انعکاس یافت، گفت: «نبرد فیزیکی و جنگ در شبه جزیره کره، دیگر یک احتمال نیست و تبدیل به اتفاقی که دیر یا زود خواهد افتاد شده است. اقدامات بی ملاحظه و نابخردانه سئول ممکن است منجر به یک تقابل نظامی شدید شوند.»
وزارت امور خارجه کره جنوبی در پاسخ به این هشدار گفت، هر گونه اقدام کره شمالی برای پرتاب موشک با فن آوری بالستیک، نمایانگر «نقض واضح» قطعنامههای شورای امنیت سازمان ملل علیه پیونگ یانگ هستند.
این وزارتخانه تاکید کرد، ماهوارههای جاسوسی کره جنوبی از راه «قانونی» که صلح و امنیت بینالمللی را نقض نکرده، پرتاب شدهاند.
یک مقام وزارت امور خارجه پیونگ یانگ اظهار کرد: «قویا از کره شمالی میخواهیم فورا تحریکات غلط بر سر اقدامات قانونی ما و هر گونه تحریکات بیشتر را متوقف کرده و سریع به مسیر خلع سلاح هستهای بازگردد.»
روز دوشنبه، پیونگ یانگ همچنین آمریکا را به خاطر اجازه دادن به پرتاب یک ماهواره جاسوسی کره جنوبی از خاک آمریکا به رغم محکوم کردن پرتاب ماهواره کره شمالی، به ریاکاری متهم کرد.
اداره ملی فنآوری هوا-فضای کره شمالی نیز در بیانیهای هشدار داد: «منطق گنگستر گونه آمریکا باعث خواهد شد، صلح و ثبات جهانی گرفتار خطری بدون بازگشت شوند.»