بین الملل تابناک: ششصد و پنجاه و هفت روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
یک مقام ناتو در گفتوگو با نیوزویک ادعا کرده که روسیه و اوکراین توان شکست یکدیگر را ندارند و جنگ بین آنها فرسایشی خواهد بود.
به گفته یک مقام ارشد دفاعی در مرزهای شرقی ناتو، روسیه و اوکراین در حال حاضر عمیقاً در یک جنگ فرسایشی قرار دارند که احتمالا تا سال ۲۰۲۴ ادامه خواهد داشت.
کوستی سلم، دبیر دائمی ارتش دفاعی استونی، در مصاحبهای اختصاصی به نیوزویک گفت که کییف و شرکای غربی آن باید به آمارها ایمان داشته باشند. این جنگ فرسایشی است و برای هر دو طرف نیز در فصل زمستان وضعیت یکسان خواهد بود.
این مقام ناتو با اشاره به تردیدها در مورد توانایی اوکراین برای ادامه جنگ پرهزینه با روسیه افزود: ظاهراً برای بسیاری این نظریه قابل قبول به نظر میرسد و آنها به عنوان یک گزینه سیاسی، جذب آن شده اند.
ضد حمله تابستان اوکراین در پایان سال ۲۰۲۳ نتیجه چندان به همراه نداشت و حالا خستگی اوکراین و عدم تمایل کشورهای غربی برای حمایت از کییف باید انتظار یک جنگ طولانی را کشید.
وی افزود: روسیه با وجود اعلامیه خود مبنی بر استخدام سالیانه ۱۳۰هزار نفر در نیروهای نظامی، تنها ۴۰هزار نفر را استخدام کرده ولی همین تعداد هم برای جلوگیری از ضدحملات اوکراین کافی است.
به گفته مقامات ناتو، کییف ادعا می کند که از فوریه ۲۰۲۲ بیش از ۳۵۱هزار سرباز روسی را کشته است. هرچند این آمارها خیلی دقیق نیستند ولی تا حد زیادی با اهداف آمریکا مطابقت دارد.
کشورهای اتحادیه اروپا متعهد شده اند تا پایان سال آینده میلادی حدود یک میلیون گلوله توپخانه در اختیار اوکراین قرار دهند که با وجود شرایط این کشورها بعید به نظر میرسد.
نیویورک تایمز در گزارشی با اشاره به تصرف آودیوکا به عنوان یک موفقیت راهبردی برای روسیه نوشت: مسکو از مزیت نیروی انسانی خود در نبردهای میدانی استفاده کرده و پیروزیهای ارتش این کشور مقامات اوکراینی را بر آن داشته تا به فکر جذب ۵۰۰ هزار سرباز برای ادامه جنگ در سال آینده باشند.
این نشریه آمریکایی با اشاره به پیروزیهای اخیر ارتش روسیه در امتداد جبهه شرقی اوکراین، این دستاوردهای فزاینده را عمدتاً ناشی از فراوانی تعداد نیروهای نظامی ارتش این کشور دانست.
نیویورک تایمز در ادامه نوشت: کایرلو بودانوف، رئیس اطلاعات نظامی اوکراین، این هفته اعلام کرد هیچ جایگزینی برای جذب گسترده نیروی نظامی به منظور جبران خسارات علیه کشورمان وجود ندارد.
بر اساس این گزارش، ولادیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین نیز از درخواست روسای ارتش برای جذب ۴۵۰ تا ۵۰۰ هزار نفر خبر داد. وی ترس از تنشهای اجتماعی را به عنوان دلیل امتناع مقامات اوکراینی برای استفاده از خدمت سربازی گسترده عنوان کرد.
گفتنی است نیروهای روسی به شهر آودیوکا، در منطقه دونتسک نزدیک شدهاند. تصرف آودیوکا یک موفقیت راهبردی برای روسیه است چرا که این شهر محور دفاعی اوکراین در منطقه و تصرف آن ضربه ای سخت به روحیه اوکراینیها وارد کرده است.
اولکساندر اشتوپون، سخنگوی ارتش اوکراین به تلویزیون ملی این کشور گزارش داد: روسیه طی ۲ ماه ۲۵ هزار تلفات در شرق متحمل شده که بیشتر آنها در اطراف آودیوکا بوده است.
به گزارش نیویورک تایمز پیشروی های اخیر روسیه در نزدیکی آودیوکا و همچنین در اطراف شهرهای دیگر مانند کوپیانسک، باخموت و مارینکا نیز شاهد دیگری است که نشان می دهد روسیه قاطعانه ابتکار عمل را در بیشتر میدان های نبرد به دست گرفته است.
روسیه این پیشرفت را در برهه زمانی حساسی علیه اوکراین انجام داده چرا که درگیریهای سیاسی در واشنگتن و اتحادیه اروپا مانع از تحویل بسته کمکهای نظامی و مالی به کییف شده است.
یهور چرنف، معاون کمیته امنیت ملی، دفاع و اطلاعات پارلمان اوکراین در مصاحبه ای گفت: در حال حاضر وضعیت در خط مقدم دشوار است و به تدریج رو به وخامت می گذارد. ما بدون مهمات کمکی آمریکا، جبهه ای که در تابستان امسال به سختی به دست آوردیم را از دست خواهیم داد.
یک رسانه آمریکایی در گزارشی با اشاره به تحولات جنگ اوکراین به بررسی چالشهای روسای جمهوری اوکراین و روسیه پرداخته و موقعیت آنها را نسبت به سال گذشته با یکدیگر مقایسه کرده است.
یک رسانه آمریکایی با بررسی تحولات یک سال گذشته در اوکراین و روسیه گزارش داد که «ولادیمیر پوتین» رییس جمهوری روسیه و «ولودیمیر زلنسکی» رییس جمهوری اوکراین در دو موقعیت متفاوت در جنگ پیش رویشان قرار گرفتهاند.
شبکه انبیسی نیوز گزارش کرد: یک سال پیش، زلنسکی در کنگره آمریکا با تشویق ایستاده طولانی و وعده کمکهای چند میلیارد دلاری برای کمک به جنگ با ارتش پوتین مواجه شد. در عین حال، رییس جمهوری روسیه از جلب توجه گریزان بود. ارتش او در حال شکست بود و خودش نیز با چالشهایی در رده خود مواجه بود که سعی داشت آنها برطرف کند.
روز سهشنبه، به نظر میرسید که جای آنها عوض شده باشد؛ پوتین در یک نشست خبری وزارت دفاع مصمم و پیروز به نظر میرسید، در حالی که زلنسکی در یک نشست خبری شتابزده آخر سال، در تنگنا و مستاصل به نظر میآمد.
حال اینکه رییس جمهوری روسیه در نشست خبری خود در احاطه افسران ارشد ارتش کشورش در حال تمجید از اقدامات جنگی روسیه، سرزنده به نظر میآمد و این تفاوت زیادی با شش ماه پیش دارد که جایگاه او در قدرت و رهبری ارتش روسیه با یک شورش با تهدید مواجه شد و ضد حملات جدید اوکراین قرار بود روسیه را تا مرزهای خود وادار به عقبنشینی کند.
در ادامه این گزارش آمده است: مارک گالئوتی، نویسنده و پژوهشگری که تالیفات زیادی در زمینه تاریخ روسیه و درباره پوتین دارد، میگوید اعتماد به نفسی که پوتین از خود به نمایش میگذارد چندان تعجبآور نیست. چراکه پوتین در موقعیت فعلی، نسبت به هر زمان دیگری از آغاز جنگ در موقعیت بهتری قرار دارد، بنابراین، او دلایلی برای فخرفروشی دارد.
گالئوتی در ادامه اشاره میکند که در این میان، وضعیت زلنسکی فرق دارد؛ او در موقعیت دشواری است و به تاکتیک آزموده برانگیختن احساس تعهد اخلاقی در متحدانش برای کمک به اوکراین متوسل شده است، چنان که به نظر میرسد سعی دارد در قبال واشنگتن تیری در تاریکی بیاندازد. او به خبرنگاران گفت «من مطمئنم آمریکا به ما خیانت نمیکند و چیزی که با آمریکا توافق کردهایم به طول کامل اجرا خواهد شد.»
«جو بایدن» رییس جمهوری آمریکا و یکی از نزدیکترین متحدان زلنسکی، خواستار ۶۱ میلیارد دلار کمکهای مالی بیشتر به اوکراین شده اما کنگره به آن چراغ سبز نشان نداد. زلنسکی از سفر هفته گذشته خود به آمریکا، ناکام و بدون تضمینهای قابل اطمینانی برای کمکهای بیشتر بازگشت.
گالئوتی معتقد است استفاده زلنسکی از واژه «خیانت» بخشی از راهبرد «باجخواهی اخلاقی» است که در مدت دو سال گذشته، برای رییس جمهوری اوکراین کارآمد بوده اما این روش هم محدودیتهایی دارد و در حال رنگ باختن در غرب است.
این نویسنده معتقد است که این موضوع نشاندهنده این واقعیت است که او نهتنها از نتیجه سفر خود به آمریکا ناامید است، بلکه باعث شده است در داخل نیز ضعیفتر به نظر بیاید. گالئوتی میگوید از زلنسکی انتظار میرود «معجزهگری باشد که یکباره، قادر به حل این مشکلات است.»
این رسانه آمریکایی میافزاید: در هفتههای اول جنگ، از اقدامات خستگیناپذیر زلنسکی برای جلب حمایت جهانی از کشورش تمجید و قدردانی میشد اما به نظر میرسد که قدرت خارقالعاده او با از راه رسیدن خستگیهای جنگی که نزدیک به دو سال از آن میگذرد، رنگ میبازد.
نیروهای مسلح اوکراین در سال گذشته، پس از آن که نهتنها توانستند مانع پیشروی روسها شوند، بلکه برخی از بخشهای خاک اوکراین را نیز پس گرفتند، موجب متعجب بسیاری شدند. این موضوع باعث ایجاد انتظارات زیادی از ضدحملات کییف در ژوئن شد اما این کارزار تحت حمایت غرب در ماههای اخیر و با ناتوانی اوکراین در رقم زدن هرگونه گشایشی تا حد زیادی کمرنگ شده است. این موضوع باعث تضعیف اطمینان متحدان کییف نسبت به امکانپذیر بودن پیروزی در این جنگ و تردیدهایی در واشنگتن و اروپا درباره این شده است که آیا کمکهای بیشتر به اوکراین مداوم است یا نه.
این موضوع با وجود اختلافاتی که میان زلنسکی و فرمانده کل ارتش آن وجود دارد که گفته بود جنگ به یک بنبست رسیده، در داخل نیز کشمکشهایی ایجاد کرده است. گالئوتی میگوید پوتین تلاش کرده از این امر مسلم که انگیزه و نیروی اوکراین و زلنسکی تضعیف شده، به نفع خود و برای برجستهسازی اعتماد بهنفس خود بهره ببرد.
او روز سهشنبه گفت که نظامیان او در اوکراین «پیشقدم هستند» و تجربه نظامیای که در اوکراین کسب کردهاند، در جهان بیرقیب است. در حالی که به گفته او، اوکراین از «تلفات و خسارات سنگین» رنج میبرد و تا حد زیادی ذخایر خود را هدر داده است.
در ادامه این مطلب آمده است: شش ماه پیش، کرملین با مشاجراتی داخلی درباره نحوه مدیریت این جنگ توسط ارتش روسیه مواجه بود که به شورش «یوگنی پریگوژین» یکی از وفاداران دیرین حکومت روسیه ختم شد.
در پی این ماجرا، پوتین تضعیف شد و سعی کرد از انظار عمومی دور بماند اما پس از آن که این شورش سرکوب شد و متحدان اوکراین تردیدهایی نسبت به روند ضدحملات آن پیدا کردند، رهبر روسیه روحیه گرفت و هفته گذشته، بزرگترین نشست خبری خود را از زمان درگرفتن جنگ برگزار کرد و اوایل ماه جاری نیز از نامزدی برای شرکت در انتخابات ریاستجمهوری سال بعد خبر داد.
در همین راستا، «مایکل کلارک» استاد مدعو مطالعات جنگ در دانشگاه کینگز کالج لندن میگوید «نمیتوان انکار کرد که اوکراین و پوتین چند ماه سخت را پشت سر گذاشتهاند و پوتین که از شورش پریگوژین جان سالم به در برده، شخصا نسبت به تابستان حال بهتری دارد.
کلارک همچنین گفت که زلنسکی با وجود پسرفتها بیش از پیش مصمم است؛ طبق یک نظرسنجی که اخیرا انجام شده است، بیش از ۶۰ درصد اوکراینیها هنوز از او حمایت میکنند، گرچه این میزان نسبت به حمایت ۸۴ درصدی سال گذشته، افت نشان میدهد.
زلنسکی، سهشنبه به رسانهها گفت که اوکراین «سال سختی» را پشت سر گذاشته اما مطلقا، انکار کرد که کشورش در حال شکست خوردن در جنگ باشد. او گفت کییف هنوز مصمم است تمامی سرزمینهای تصرفشده را آزاد کند.
به گفته استاد دانشگاه کینگز کالج، زلنسکی «مطمئنا خسته و با برخی مخالفتهای مهمی در داخل» مواجه است. او میگوید، دقیقا همین اتفاق در سال ۱۹۴۳ برای وینستون چرچیل افتاد؛ «او خسته، تندخود و بیش از پیش در نزد عموم محبوبیت خود را از دست داده بود که منجر به شکستش در انتخابات ۱۹۴۵ شد.» اما کلارک میگوید که این چیزی از موثر بودن او به عنوان «یک رهبر جنگ» کم نکرد.
روسیه هشدار داده است که با قدرت تمام به اقدامات احتمالی کشورهای غربی در توقیف داراییهایش و یا مستقر کردن موشکهایشان در جوار مرزهای این کشور جهت حمایت از اوکراین واکنش جدی نشان خواهد داد.
به گزارش «الجزیره»، «سرگئی ریابکوف» معاون وزیر خارجه روسیه عنوان کرده است که در صورت مصادره داراییهای بلوکه شده روسیه تحت تاثیر تحریمهای اعمال شده از سوی غرب، ممکن است که مسکو هم روابط دیپلماتیکش را با ایالات متحده آمریکا قطع کند.
به گفته مقامات روسی، این کشور حتی به استقرار موشکهای غربی در اروپا و آسیا هم پاسخ خواهد داد. به گزارش «اینترفاکس»، خبرگزاری دولتی روسیه، ریابکوف آمریکا را تهدید کرده است که اگر داراییهای بلوکه شده روسیه را به کییف تحویل دهد، مسکو روابط دیپلماتیکش با واشنگتن را قطع خواهد کرد.
هشدارهای مقامهای روسی به غرب در شرایطی انجام میشود که کییف برای تداوم عملیات جنگی خود با روسیه شدیدا نیازمند دریافت حمایتهای مالی و نظامی از جانب غرب است و کشورهای غربی نیز در مورد مصادره بیش از یک میلیارد دلار از داراییهای مسدود شده روسیه به دلیل تحریمهای تحت تاثیر جنگ در اوکراین با یکدیگر بحث میکنند.
معاون وزیر خارجه روسیه عنوان کرده است: غرب نباید این توهم را در سر داشته باشد که روسیه با دو دست به روابط دیپلماتیک با آن کشور چسبیده است.
«دیمیتری پسکوف» سخنگوی کرملین نیز در جریان یک نشست خبری عنوان کرده است که کشورهایی که داراییهای روسیه را تصرف میکنند، هرگز روی آرامش را نخواهند دید و روسیه به این موضوع میپردازد که در مقابل چه داراییهایی از غرب را مصادره کند.
این در حالی است که برخی از مقامهای محافل سیاسی آمریکا در پیشنهادی عنوان کردهاند که این کشور ۳۰۰ میلیارد دلار از وجوه ذخابر بانک مرکزی روسیه را که در ماه فوریه سال ۲۰۲۲ برای تحت فشار قرار دادن این کشور جهت خروج از اوکراین مسدود کرده بود، اکنون به کییف تحویل دهد.
با این حال روسیه هشدار داده است که هر گونه اقدامی در این زمینه ضربه جدی به سیستم مالی بینالمللی وارد کرده و این کشور در صورت تحقق چنین اقدامی از جانب غرب از حقوق خود در دادگاهها و راههای دیگر دفاع خواهد کرد.
اقدامات مشابه برخی از کشورهای اروپایی مانند آلمان برای ارائه طرح مبتنی بر استفاده از داراییهای بلوکه شده روسیه برای اوکراین هم موجب شد تا «سرگئی لاوروف» وزیر امور خارجه روسیه، آلمان را «دزد» بخواند.
معاون سردبیر نشریه آلمانی بیلد پل رونزایمر بعد از سفر به اوکراین گفت آنچه مقامهای کییف در اظهارنظرهای رسمی درباره وضعیت جنگ و خطوط مقدم میگویند، با اظهاراتشان در خفا که خود را در آستانه شکست مقابل روسیه میبینند، مطابقت ندارد.
«پیروزی در میدان جنگ به شدت بعید است و تردید دارم که هر نوع سلاح غربی بتواند جریان جنگ را تغییر دهد» عضو کمیته امنیت ملی، دفاع و اطلاعات پارلمان اوکراین رومن کاستنکو این اظهارات را جمعه در گفتوگو با نشریه تایمز انگلیس بیان کرد که مشاهدات معاون سردبیر نشریه آلمانی بیلد پل رونزایمر را تایید میکند.
این روزنامهنگار آلمانی که به تازگی سه روز را در اوکراین گذراند و با وزیر دفاع و سایر مقامهای ارشد نظامی و دولتی کییف دیدار کرد، جمعه در پیامی در ایکس اعلام کرد تصویری که دولت اوکراین از جنگ در کنفرانسها و مصاحبهها ارائه میکند، با اظهارات مقامهای ارشد این کشور در خفا مطابقت ندارد.
وی افزود در گفتوگوهای خصوصی، مقامهای کییف به وضوح به مشکلات اساسی اذعان کرده و گفتهاند «در حال حاضر شانس ناچیزی برای تلاشهای تهاجمی اوکراین (ضدحملات) میببینند».
کییف اوایل ژوئن (اواسط خرداد) ضدحملاتی را آغاز کرد که هدف از آن رسیدن به کریمه ظرف ۶۰ تا ۹۰ روز بود، اما حتی نتوانست از اولین خطوط دفاعی روسیه عبور کند. اوایل این هفته، وزارت دفاع روسیه اعلام کرد اوکراین از زمان آغاز درگیریها در فوریه ۲۰۲۲ تقریباً ۴۰۰ هزار نیرو--شامل کشته، زخمی، اسیر یا مفقود-- از دست داده است. آمار روسیه معادل ۶۰۰ تلفات در روز است اما تحلیلگر نظامی برجسته آلمانی رالف دی تیله تلفات اوکراین را روزانه ۸۰۰ نیرو تخمین زده است.
رونزایمر در ادامه اظهاراتش گفت هر یک از مقامهای اوکراینی که با او حرف زدند، اذعان کردند زمان به نفع مسکو است و روایتها از وضعیت خطوط مقدم تقریباً غیرقابل تحمل است.
به گفته یکی از نمایندگان پارلمان اوکراین سویاتوسلاو یوراش، برای این که شرایط به نفع نیروهای کییف تغییر کند، «فقط میشود امیدوار بود که روسها شورش کنند و دولتشان را سرنگون کنند».
آغاز حملات گسترده موشکی روسیه به اوکراین
مقامهای نظامی اوکراین روز شنبه از حملات گسترده موشکی روسیه به استان «کرووهراد» در اوکراین خبر دادند.
به گزارش وبگاه «پراودا»، «آندری رایکویچ» فرمانده نیروهای اوکراین در این استان از حملات گسترده موشکی روسیه و مقابله پدافند منطقه با موشکها خبر داد.
رایکویچ گفت که از آسیب دیدن منازل، و خودروها پس از برخورد ترکشهای موشکهای روسی خبر داد. از تلفات احتمالی این حمله موشکی روسیه اطلاعی در دست نیست. پیشتر صدای انفجارهایی در «کریوری» نیز شنیده شده بود.
پیشتر، سخنگوی نیروی هوایی اوکراین پیش بینی کرده بود که روسیه در فصل زمستان با استفاده از پهپادها و موشکها به اوکراین حمله خواهد کرد.
اوکراین از مردم خواسته از وسایل خانگی مانند اجاق گاز و ماشین لباسشویی برای صرفه جویی در مصرف برق استفاده نکنند زیرا ممکن است با توجه به حملات هوایی روسیه، میلیونها تن با خاموشی مواجه شدند.
«یوری ایحنات» سخنگوی نیروی هوایی اوکراین گفت که ارتش روسیه از حملات موشکی دست نخواهد کشید.
سخنگوی نیروی هوایی اوکراین افزود:«البته روسها موشکها را ذخیره میکنند، اطلاعات مرتب این را گزارش میکنند. فکر میکنم حملات موشکی اتفاق خواهد افتاد.»
دستگاه اطلاعاتی انگلیس اعلام کرده که روسیه در تاکتیک جدید خود موشکهای کروز خود را برای حمله به زیرساختهای اوکراین ذخیره میکند.
رکن اطلاعات وزارت دفاع انگلیس اعلام کرد که توقف پرتاب موشک از سوی روسیه، نشاندهنده ذخیرهسازی برای حملات آینده علیه زیرساختهای اوکراین است. در حملات هوایی اخیر به اوکراین، روسیه از پهپادهای تهاجمی انتحاری استفاده کرده و از تاکتیک قبلی خود برای استفاده از موشکهای کروز فاصله گرفته است.
«رومن کاستنکو»، عضو کمیته امنیت ملی، دفاع و اطلاعات پارلمان اوکراین در گفتوگو با نشریه «تایمز» گفت: «پیروزی در میدان جنگ به شدت بعید است و تردید دارم هر نوع سلاح غربی بتواند جریان جنگ را تغییر دهد.»
افشای اختلاس ۴۰ میلیون دلاری در وزارت دفاع اوکراین
وزارت دفاع و سرویس امنیتی SBU از کشف یک اختلاس ۴۰ میلیون دلاری در خرید گلوله توپ و برکناری یک مقام ارشد این وزارتخانه خبر دادند.
سرویس امنیتی اوکراین جمعه در بیانیهای گفت که این طرح فساد به قراردادهای مرتبط با خرید گلولههای توپ متمرکز بوده و یکی از این قراردادها لغو شده است.
بر اساس این قرارداد، قرار بود که گلولههای توپ بالاتر از قیمت بازار خریداری شود اما وزارت دفاع با لغو آن توانست قرارداد جدیدی امضا کرده و با حذف واسطهها، گلولههای توپ را با قیمت ارزانتری خریداری کند.
یک مقام ارشد وزارت دفاع اوکراین که نامش فاش نشده است، در ارتباط با این اختلاس برکنار شده و روند قضایی برای بازپسگیری پولها از وی آغاز شده است.
«ماریا زاخارووا» سخنگوی وزارت خارجه روسیه ماه گذشته گفت: فساد مالی در بخشهای مختلف اقتصاد در اوکراین امری عادی بوده و بین ۲۰ تا ۳۶ درصد از تمامی کمکهای مالی که از سوی غرب به کییف داده شده توسط مقامات اوکراینی مورد سوءاستفاده و اختلاس قرار گرفته است.
تارنمای پولیتیکو پیشتر با استناد به یک سند محرمانه دولت آمریکا درباره اوکراین نوشت: مقامات دولت جو بایدن بسیار بیشتر از آنچه در ظاهر بیان میکنند، نگران فساد در اوکراین هستند.
این سند تاکید میکند که فساد میتواند باعث شود متحدان غربی، اوکراین را در جنگ با روسیه رها کنند و فساد در میان مقامهای این کشور میتواند اعتماد عمومی و رهبران خارجی را به دولت در شرایط جنگی، تضعیف کند.
برنامه هلند برای تحویل اف-۱۶ به اوکراین
دولت هلند روز جمعه اعلام کرد، در حال تدارک و هماهنگسازی تحویل ۱۸ فروند جنگنده اف-۱۶ به اوکراین به منظور تقویت ارتش این کشور در جنگ با روسیه است.
به نوشته خبرگزاری «رویترز»، «مارک روته»، نخست وزیر هلند با انتشار پستی در شبکه اجتماعی «ایکس» نوشت: «امروز من به زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین اطلاع دادم که دولت ما تصمیم به تدارک تحویل یک محموله اولیه متشکل از ۱۸ فروند جنگنده اف-۱۶ به اوکراین را دارد.»
نخست وزیر هلند ادامه داد: «تحویل این جنگندههای اف-۱۶ به اوکراین یکی از مهمترین عناصر توافقات حاصل شده بر سر پشتیبانی نظامی از کییف است.»
به نوشته رویترز، این تصمیم هلند در راستای رفع نگرانیهای فزاینده اوکراین نسبت به تضعیف حمایت متحدان غربی گرفته شده است.
«کایسا اولونگرن»، وزیر دفاع هلند نیز نامهای به پارلمان کشورش فرستاده و برنامه اعطای این جنگندههای پیچیده به اوکراین را توضیح داد. نخستین بار در فصل تابستان بود که برنامه اعطای جنگندههای اف-۱۶ از سوی متحدان غربی به اوکراین در پی موافقت «جو بایدن»، رئیس جمهور آمریکا با آن رسمی منعکس شد.
تصمیم روز جمعه دولت هلند، گام اساسی برای عملی کردن ارسال این جنگندههای پیشرفته آمریکایی به آسمان اوکراین است، اما تاریخ دقیق تحویل این جنگندهها از سوی هلند مشخص نشد.
روته اعلام کرد، این برنامه در انتظار صدور مجوز صادرات از سوی وزارت امور خارجه هلند و برآورده شدن معیارها در حوزههای زیرساخت و پرسنل در اوکراین است.
دولت هلند تصریح کرد، تصمیم اخیرش منجر به اختصاص بودجه و پرسنلی برای آماده سازی این جنگندهها برای تحویل خواهد شد.
وزیر دفاع هلند مدعی شد، اوکراین با دریافت این جنگندهها بهتر میتواند از خود دفاع کند و تحویل آنها به کییف و ادامه حمایت کشورش از اوکراین به دلیل آنکه حملات روسیه نشانی از پایان ندارد، بسیار مهم است.
ماه اوت گذشته، «ولودیمیر زلنسکی»، رئیس جمهور اوکراین به بازدید از یک پایگاه هوایی نظامی واقع در شهر آیندهوون در جنوب هلند رفت تا دو فروند از این جنگندهها را بررسی کند. این اتفاق همان روزی افتاد که هلند و دانمارک تصمیم اولیه خود برای اعطای این جنگندهها به اوکراین را اعلام کردند.
ماه گذشته میلادی نیز رومانی یک مرکز بینالمللی مخصوص آموزش خلبانی اف-۱۶ به نیروهای اوکراینی با مشارکت متحدانش از جمله در ائتلاف ناتو را اعلام کرد.
طبق بیانیه رومانی، جنگندههای مورد استفاده در این مرکز آموزشی توسط هلند و مربیان و پرسنل نگهداری این مرکز نیز از سوی شرکت آمریکایی لاکهید مارتین، تولید کننده این جنگندهها تامین خواهد شد.
دولت هلند اعلام کرد، باید قبل از تحویل این جنگندهها، خلبانهای اوکراینی آموزش خلبانی اف-۱۶ را تکمیل کرده باشند و اوکراین زیرساخت استقرار این جنگندهها در خاکش را آماده کرده باشد.
مرداد ماه گذشته منابع آمریکایی خبر دادند، دولت جو بایدن با ارائه جنگندههای اف-۱۶ توسط هلند و دانمارک به اوکراین، بعد از اتمام برنامه آموزشی خلبانان اوکراینی برای پرواز با این هواپیماهای جنگی، موافقت کرده است.
پس از این بیانیه دولت بایدن، دانمارک و هلند نیز تحت فشار و چراغ سبز آمریکا موافقت کردند که بخشی از جنگندههای اف-۱۶ خود را به اوکراین تحویل بدهند.