بین الملل تابناک: بیانیه ۳ کشور اروپایی علیه برنامه هستهای ایران، رد صلاحیت ترامپ در یک ایالت دیگر آمریکا، حمله هوایی اسرائیل به حومه دمشق، اعتراض عراق به حملات اخیر آمریکا در خاک این کشور و واکنش روسیه به بیانیههای تروئیکای اروپایی درباره ایران، از مهمترین خبرها و رویدادهای منطقهای و بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
بیانیه سه کشور اروپایی علیه برنامه هسته ای ایران
سه کشور اروپایی در بیانیهای مشترک به گزارش اخیر آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره افزایش تولید اورانیوم غنیشده ۶۰ درصدی واکنش نشان دادند.
سخنگوهای وزارت خارجه کشورهای فرانسه، آلمان و انگلیس آنچه به گفته آنها «افزایش نرخ تولید اورانیوم ۶۰ درصدی در سایتهای نطنز و فردو» خوانده شده را محکوم کردهاند.
روز سه شنبه، آژانس بینالمللی انرژی اتمی در گزارش جدیدی، مدعی شده بود که ایران سیاست کاهش در سرعت تولید اورانیوم ۶۰ درصدی خود را کنار گذاشته و تولید اورانیوم با غنای بالای خود را افزایش داده است.
سه کشور اروپایی در بیانیه مشترک امروز خود مدعی شدهاند: این یافتهها نشاندهنده یک گام رو به عقب از سوی ایران هستند و موجب خواهند شد، ایران نرخ ماهانه تولید اورانیوم ۶۰ درصدی خود را تا سه برابر افزایش دهد.»
آژانس بینالمللی انرژی اتمی در گزارش روز سهشنبه خود ادعا کرده بود، نرخ تولید اورانیوم ۶۰ درصدی ایران در زمان کاهش توسط ایران به سه کیلوگرم در ماه رسیده بود.
نهاد دیدهبان هستهای سازمان ملل در ادامه مدعی شده بود، از پایان نوامبر ۲۰۲۳، ایران میزان تولید اورانیوم با غنای ۶۰ درصدی در سایتهای نطنز و فردو را به حدود ۹ کیلوگرم در ماه افزایش داده است.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی ۱۳ شهریور ماه سال جاری در گزارشی محرمانه، خطاب به اعضای این نهاد بینالمللی ادعا کرده بود که جمهوری اسلامی ایران، سرعت غنیسازی اورانیوم با سطح خلوص ۶۰ درصد را آهسته کرده است.
سه کشور اروپایی در بیانیه خود خاطرنشان کردهاند: ما این اقدام را که موجب تقویت بیوقفه برنامه هستهای ایران میشود، محکوم میکنیم. تولید اورانیوم با غنای بالا، هیچ توجیه غیرنظامی معتبری ندارد و میزان تولید گزارششده در کارخانه غنیسازی سوخت فردو و کارخانه غنیسازی سوخت آزمایشی نطنز، باعث افزایش بیشتر مخاطرات اشاعهای میشوند.
کشورهای غربی به رهبری آمریکا و رژیم صهیونیستی در سالهای گذشته، ایران را به پیگیری اهداف نظامی در برنامه هستهای این کشور متهم کردهاند؛ حال آنکه ایران قویاً این ادعاها را رد کرده است.
ایران تأکید میکند به عنوان یکی از امضاکنندگان پیمان منع گسترش سلاحهای اتمی (انپیتی) و عضوی از آژانس بین المللی انرژی اتمی، حق دستیابی به فناوری هستهای را برای مقاصد صلح آمیز دارد.
علاوه بر این، بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی تاکنون بارها از تاسیسات هستهای ایران بازدید کردهاند، اما هرگز مدرکی که نشان دهد برنامه صلح آمیز انرژی هستهای این کشور به سمت مقاصد نظامی انحراف داشته باشد، پیدا نکردهاند.
رد صلاحیت ترامپ در یک ایالت دیگر آمریکا
مقام ارشد انتخاباتی ایالت «مین» نام دونالد ترامپ، رئیسجمهور سابق آمریکا را از برگههای رأیدهی در مرحله مقدماتی انتخابات ریاستجمهوری آمریکا حذف کرد.
وبگاه شبکه خبری سیانان این اقدام را «تصمیمی شوکآور» بر اساس متمم چهاردهم قانون اساسی آمریکا توصیف کرده که انتصاب مسئولان در مناصب دولتی را در صورت نقشآفرینی آنها در شورش یا اغتشاش منع میکند.
با این تصمیم، ایالت «مین» پس از کلرادو، دومین ایالتی است که دونالد ترامپ را با استناد به این بند قانونی رد صلاحیت میکند.
ده روز پیش از این، دیوان عالی ایالت کلرادو به رد صلاحیت ترامپ حکم داده بود. با وجود این، وزیر امور داخلی ایالت کلرادو ساعاتی قبلتر گفت با توجه به آنکه جمهوریخواهان در این ایالت حکم دیوان عالی کلرادو را به دیوان عالی کشور ارجاع داده، نام ترامپ در انتخابات مقدماتی هفته آینده (روز ۵ ژانویه ۲۰۲۴) در برگههای رأیدهی قرار گرفت.
حمله هوایی اسرائیل به حومه دمشق
رسانههای سوریه به نقل از یک منبع دفاعی گزارش دادند، پدافند هوایی این کشور، بیشتر موشکهای شلیکشده به سمت حومه دمشق را ساقط کرده است.
این منبع نظامی بامداد جمعه گفت که این حمله حدود ساعت ۲۳:۰۵ شامگاه پنجشنبه به وقت محلی توسط دشمن صهیونیستی از سمت بلندیهای جولان اشغالی انجام شد. به گفته این منبع، این حمله تنها خسارات مادی به جای گذاشته است.
جنگندههای رژیم صهیونیستی، متناوب با نقض حریم هوایی لبنان یا از طریق بلندیهای اشغالی جولان به سمت اهدافی در شرق و شمال غرب سوریه حملات موشکی انجام میدهند.
دولت سوریه بارها اعلام کرده است، رژیم صهیونیستی و متحدان منطقهای و غربی آن از گروههای تکفیری تروریستی که با دولت سوریه میجنگند، حمایت میکنند. ارتش سوریه تاکنون بارها محمولههای تسلیحاتی و مهمات ساخت فلسطین اشغالی را از گروههای تروریستی مستقر در سوریه کشف کرده است.
گروههای مقاومت طی هفتههای اخیر در پاسخ به جنایات رژیم صهیونیستی در غزه از چند جبهه صهیونیستها را هدف قرار دادهاند.
اعتراض عراق به حملات اخیر آمریکا در خاک این کشور
یک مقام عراقی اظهار کرد، حملات ایالات متحده در خاک این کشور ناقض قوانین بینالمللی بوده و به تشدید وخامت روابط دوجانبه منجر خواهد شد.
«هشام الرکابی»، مشاور رسانهای نخستوزیر عراق گفت که بغداد حملات ایالات متحده به تاسیساتی در خاک عراق را نقض قوانین بینالمللی میداند؛ اقداماتی که به «تشدید خطرناک» تنشها منجر خواهد شد.
الرکابی گفت: استدلالها و توضیحات آمریکاییها بیاساس و غیرقابل پذیرش است، چون کاری که آنها میکنند، تجاوز آشکار به حق حاکمیت عراق و انتقامجویی با نقض قوانین بینالمللی است.
او در ادامه گفت، اقدامات نظامی آمریکا، به «تشدید خطرناک» تنشها منجر میشود که موجب وخامت اوضاع روابط دو جانبه بغداد و واشنگتن خواهد بود.
واکنش روسیه به بیانیههای تروئیکای اروپایی درباره ایران
«میخائیل اولیانوف» نماینده فدراسیون روسیه در سازمانهای بینالمللی مستقر در وین، شانس احیای برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) را بسیار پایین ارزیابی کرد.
اولیانوف امروز (جمعه) در مصاحبه با شبکه «ریانووستی» گفت: «شانس ازسرگیری برجام در حال حاضر به حداقل رسیده است؛ اما در ابتدای مارس ۲۰۲۲ که من مسئول هیأت روسیه در این مذاکرات بودم، همه چیز قبلاً مورد بحث و توافق قرار گرفته و توافق برای احیای برجام در واقع ۹۹ درصد حاصل شده بود.»
وی با بیان اینکه ظاهراً در پاییز ۲۰۲۲ در واشنگتن تصمیم گرفته شد که نیازی به احیای دوباره توافق هستهای با ایران نیست، توضیح داد: متعاقباً موضع مشابهی توسط انگلیس، فرانسه و آلمان در پیش گرفته شد و از فوریه تا مارس همان سال به سادگی میز مذاکره را ترک کردند.
این دیپلمات روس در ادامه مصاحبه با شبکه ریانووستی تصریح کرد: «اظهارات متعاقب نمایندگان تروئیکای اروپایی مبنی بر عدم پایبندی ایران به برجام کاملاً ریاکارانه است، زیرا سند توافق شده در سال ۲۰۲۲ به وضوح پایبندی تهران در زمینه هستهای را تایید کرده بود.»
اولیانوف با بیان اینکه کشورهای غربی اکنون سر و صدای زیادی درباره غنیسازی ۶۰ درصدی اورانیوم توسط ایران به راه انداختهاند، اظهار داشت: «طبق برجام ایران اجازه ندارد، بیشتر از ۳.۶۷ درصد غنیسازی انجام دهد اما غربیها خودشان از این توافق بیرون رفتند.»
وی ضمن «کاملا غیرمنطقی» خواندن موضع غرب در توافق نکردن با ایران بر سر مساله هستهای، افزود: «مهمترین چیز این است که اکنون شرایط مملو از خطر تنشهای غیرکنترل شده در هر لحظهای است؛ اما این انتخاب خود آنها (غرب) است و نمیتوانیم مجبورشان کنیم به میز مذاکره بازگردند.»