دو سه هفته از اظهارنظر معاون رئیس جمهور نگذشته، اوضاع به گونهای پیش رفته که مسئولان استانی هم نقش مقررات را تایید میکنند.
به گزارش «تابناک»؛ اواخر آذرماه (دقیقا ۲۲ آذر) بود که علی سلاجقه، رئیس سازمان حفاظت سازمان محیط زیست در پاسخ به شدت گرفتن شایعات درباره مازوت سوزی در سراسر کشور و نقش چشمگیر و موثر آن در آلودگی هوا گفت: مازوتسوزی در هیچ یک از پالایشگاههایی که نزدیک کلانشهرها و مراکز جمعیتی قرار دارند، انجام نمیشود.
اظهاراتی همراه با صداقت که نه تنها مازوت سوزی در سراسر کشور را تکذیب نمیکرد، بلکه نشان میداد که تلاش شده آثار نامطلوب استفاده از این سوخت، کاهش بیابد. سوختی که ناگزیر از استفاده از آن به ویژه در روزهای سرد سال هستیم، چون در این ایام مصرف گاز در بخش خانگی افزایش مییابد و لذا گاز از بخش صنعت به این سمت منتقل میشود و صنایع مجبور به استفاده از سوخت جایگزین هستند.
تغییراتی که با تدبیر مسئولان، قرار است در نزدیکی مراکز جمعیتی بزرگ رقم نخورد و بر این اساس، تامین سوخت پالایشگاههای نزدیک به کلانشهرها در اولویت قرار دارد تا به مازوت سوزی نرسند. تدبیری که معاون رئیس جمهور آن را این گونه تشریح کرده: بهعنوان امین مردم اعلام میکنم که مازوتسوزی در هیچ یک از پالایشگاههایی که نزدیک کلانشهرها و مراکز جمعیتی قرار دارند، انجام نمیشود و این اتفاق فقط برای نیروگاههایی که دور از مراکز جمعیتی قرار دارند، میافتد.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در ادامه به ابلاغیهای اشاره کرد که نشان میداد ممنوعیت استفاده از سوخت مازوت منحصر به پالایشگاهها نیست و شامل دیگر صنایع از جمله نیروگاهها نیز میشود؛ ممنوعیتی که به تاکید وی ابلاغ شده بود، اما حالا میدانیم که دست کم در یک کلانشهر زیرپا گذاشته شده و اتفاقا سهمی بسزا در افزایش آلودگی هوا در آن خطه داشته است؛ در نیروگاه حرارتی تبریز که در حومه این کلانشهر واقع است.
این خبری است که به نقل از شهنام اشتری، مدیرکل حفاظت محیط زیست آذربایجان شرقی منتشر شده و هرچند باز جای تقدیر دارد که قربانی ملاحظات مختلف نشده و صادقانه است، اما نشان از ضعفهای بزرگ و نگران کنندهای دارد که موجب میشود تصمیم و تدبیر دولت حتی دو سه هفته هم دوام نیاورد و این گونه به نظر برسد که مسئولان قادر به توقف مازوت سوزی در اطراف چند شهر محدود، کلانشهرها هم نیستند.
گزارهای نگران کننده که این پرسش را به ذهن متبادر میکند که آیا معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست کشور پیش بینی برودت هوا را نکرده بود که از توقف مازوت سوزی در اطراف کلانشهرها خبر داد و تاکید کرد، در این خصوص ابلاغیهای به نیروگاهها هم ارسال کرده اند که بر ممنوعیت استفاده از این سوخت تاکید داشت؟ آیا اعتبار آن ابلاغ دو سه هفته بعد منقضی شده یا ملاحظات تازهای پدید آمده که لازم است با مردم در میان گذاشته شده و به نوعی از اعتبار تصمیمات قبلی که اتخاذ و ابلاغ شده، دفاع شود؟!