بین الملل تابناک: هفتصد و چهل و هشتمین روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
«ماریا زاخارووا» سخنگوی وزارت خارجه روسیه روز چهارشنبه اعلام کرد که مسکو هیچ پیشنهادی از پاریس برای مبارزه با تروریسم بینالمللی دریافت نکرده است.
زاخارووا در کنفرانسی خبری در اینباره گفت: وزارت خارجه روسیه تاکنون هیچ پیشنهادی از سوی طرف فرانسوی در چارچوب مبارزه با تروریسم بینالمللی دریافت نکرده است.
امانوئل ماکرون، رئیسجمهور فرانسه اخیرا مدعی شده بود که به روسیه پیشنهادی مبنی بر تقویت همکاری در زمینه مبارزه با تروریسم ارسال کرده است.
زاخارووا در ادامه گفت که اگر فرانسه میخواهد با تروریسم مقابله کند باید ارسال تسلیحات به اوکراین را متوقف کند.
حمله تروریستی و تیراندازیهای مرگبار روز جمعه در سالن کنسرت کروکوس در حومه مسکو به کشته شدن ۱۳۷ نفر و زخمی شدن دهها نفر دیگر منجر شد.
«نیکلای پاتروشف» دبیر شورای امنیت روسیه در پاسخ به اینکه آیا اوکراین یا داعش مسئول این حمله هستند که ۱۳۷ کشته برجای گذاشت، گفت «البته که اوکراین است».
بلژیک چهارشنبه شب اعلام کرد که سفرای کشورهای اتحادیه اروپا در مورد تمدید وارد مواد غذاییِ بدون تعرفه از اوکراین توافق کردند.
بلژیک که ریاست دورهای اتحادیه اروپا را بر عهده دارد، در شبکه اجتماعی ایکس گفت که این توافق «رویکرد متعادل میان حمایت از اوکراین و حمایت از بازارهای محصولات کشاورزی در اتحادیه اروپاست.»
این توافق قرار است به پارلمان اروپا برود تا در آنجا نیز به تصویب قانونگذاران اتحادیه اروپا برسد.
اتحادیه اروپا پیشتر به توافقی ضمنی در این باره دست یافته بود اما فرانسه و لهستان معتقد بودند که برای جلوگیری از بیثباتی در بازارهای کشاورزی اروپا باید محدودیتهای بیشتری بر محصولات کشاورزی و غذایی اوکراین وضع شود.
اعتراض نسبت به وضعیت معیشتی و قوانین اتحادیه اروپا در عدم استفاده از کودهای شیمیایی بسیاری از کشاورزان کشورهای اروپایی را در طی ماهها و هفتههای گذشته به خیابانها کشیده است.
این در حالی است که واردات گسترده غلات اوکراین به بازارهای اتحادیه اروپا موجب نارضایتی گسترده در میان کشاورزان و برخی دولتمردان اروپایی شده است.
از سوی دیگر، دونالد توسک نخستوزیر لهستان متعهد شده است حمایت نمایندگان مجلس را برای تحریم محصولات کشاورزی روسیه و بلاروس جلب کند.
توسک با تاکید بر ضرورت اتخاذ تصمیم مشترک از سوی اتحادیه اروپا در مورد تحریم محصولات کشاورزی روسیه و بلاروس، خاطرنشان کرد: این موضوع نه تنها به دلیل تقویت تحریمها علیه روسیه به دلیل تهاجم این کشور به اوکراین مهم است بلکه به خاطر افزایش حمایت از بخش کشاورزی در لهستان و لیتوانی نیز اهمیت دارد.
وزارت خارجه لتونی اعلام کرد که یک دیپلمات روسیه در این کشور را عنصر نامطلوب قلمداد کرده و دستور اخراج وی را صادر کرده است.
کریسیانیس کارینس وزیر خارجه لتونی چهارشنبه شب در بیانیهای گفت که این دیپلمات سفارت روسیه در «ریگا» تا دهم آوریل (۲۲ فروردین) خاک لتونی را ترک کند.
وزارت خارجه لتونی روز چهارشنبه «اولگ زیکوف» کاردار روسیه را احضار و نسبت به «اظهارات غیرقابل قبول و تحریکآمیز» سفارت روسیه «در یک بازه زمانی طولانی» اعتراض کرد.
این وزارتخانه افزود که سفارت روسیه در ریگا «همچنان به اظهارات نامناسب برای بیاعتبار کردن آژانسها و نهادهای دولتی لتونی و ایجاد نفرت در جامعه این کشور ادامه میدهد.»
در بهمن ماه، کارداران سفارتخانههای کشورهای استونی، لتونی و لیتوانی در مسکو به دلیل آنچه عدم پاسخ مناسب به درخواستهای مکرر روسیه در موضوع تأمین امنیت سفارتخانههای این کشور در زمان برگزاری انتخابات ریاستجمهوری اعلام شد، به وزارت خارجه روسیه احضار شدند.
ماریا زاخارووا سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه گفت: به کشورهای حوزه بالتیک یادآور شد که بر اساس مفاد کنوانسیون وین در مورد روابط دیپلماتیک و بر اساس رویه بین المللی پذیرفته شده، مسئولیت اتخاذ تمام اقدامات مناسب برای حفاظت از نمایندگی های دیپلماتیک بر عهده کشورهای میزبان است.
وی افزود: فدراسیون روسیه به اطمینان از اجرای تعهدات کشورهای بالتیک ادامه خواهد داد و در صورت ادامه وضعیت کنونی، مسکو در چارچوب دوجانبه و نیز در قالب ساختارهای بینالمللی در این زمینه قاطعانه عمل خواهد کرد و مقامهای این کشورها را عامل چنین وضعیتی میداند.
دانمارک قصد ندارد تمام جنگندههای «اف-۱۶» خود را به اوکراین ارسال کند و قرار است شماری از آنها عازم آمریکای جنوبی شوند.
دانمارک پس از دریافت تاییده از آمریکا، ۲۴ جنگنده اف-۱۶ خود را به ارزش ۳۰۰ میلیون دلار به آرژانتین میفروشد.
«ترولس لوند» وزیر دفاع دانمارک روز سهشنبه با «لوئیس پتری» همتای آرژانتینی خود در بوینسآیرس دیدار و قرارداد فروش این جنگندهها را امضا کرد.
بلومبرگ نوشت این کشور واقع در منطقه نوردیک اروپا پیشتر ۱۹ فروند جنگنده اف-۱۶ خود را به اوکراین هبه کرده بود و قرار است ناوگان هوایی کنونی خود را با جنگندههای «اف-۳۵» جایگرین کند؛ با این حال تحویل جنگندههای جدید به کپنهاگ به دلیل موانع فناوری در شرکت «لاکهید مارتین» آمریکا، با تاخیر مواجه شده است.
وزیر دفاع دانمارک گفته انتظار میرود تحویل اف-۱۶ها به آرژانتین در «سالهای پیشرو» انجام شود و عقد این قرارداد با «هماهنگی نزدیک» آمریکا انجام شده است.
رئیس سرویس فدرال روسیه میگوید مقام ارشد اطلاعات نظامی اوکراین یک هدف مشروع برای این کشور است.
«الکساندر بورتنیکوف» رئیس سرویس فدرال روسیه تهدید کرد «کریل بودانوف» رئیس اطلاعات نظامی اوکراین یک هدف مشروع برای نیروهای نظامی روسیه است.
یک دادگاه در مسکو در دسامبر ۲۰۲۳ بودانوف را به راهبری بیش از ۱۰۰ «حمله تروریستی» از جمله حملات پهپادی به زیرساختهای غیرنظامی روسیه متهم کرد.
راشاتوی نوشته بودانوف به صورت آشکار از حملات به خاک روسیه حمایت کرده، از جمله مناطقی که روسیه آنها را تصرف کرده است.
بورتنیکوف روز سهشنبه و با اشاره به بودانوف و مقامهای اطلاعاتی دیگر اوکراین گفت: «آنهایی که مرتکب جنایت علیه روسیه و مردم روسیه شده اند، یک هدف مشروع هستند».
این مقام روسیه در پاسخ به سوال خبرنگاران درباره اینکه چرا تاکنون علیه آنها اقدامی صورت نگرفته هم گفت این امکان «در پیش است».
یک دادگاه در مسکو روز سهشنبه نیز برای «واسیلی مالیوک» رئیس سرویس امنیتی اوکراین به اتهام راهبری حمله به پل کریمه دستور بازداشت صادر کرد.
شروط روسیه برای مذاکره با آمریکا درباره اوکراین
دیمیتری پسکوف، سخنگوی کاخ کرملین با اشاره به استقبال روسیه از مذاکرات با آمریکا، تاکید کرد که این مذاکرات تنها زمانی صورت خواهد گرفت که درباره تمام مسائل مربوطه مباحث جامعی انجام شود.
آناتولی آنتونوف، سفیر روسیه در آمریکا دیروز گفت که سفارت مسکو از زمان حمله تروریستی جمعه هفته گذشته به مسکو، به تماسهای «موقت» با دولت آمریکا بسنده کرده است اما هفته آینده درباره «روابط دوجانبه و اینکه آیا هیچ بختی برای از بین نرفتن تمام و کمال روابط روسیه-آمریکا وجود دارد یا خیر»، رایزنی خواهد کرد.
پسکوف دراینباره گفته است: مسکو برای مذاکره با واشنگتن، به حد کفایت «تمایل سیاسی» دارد اما فقط در صورتی که بحث و تبادل نظر به طور تمام و کمال درباره تمام مسائل دخیل صورت گیرد.
وی ادامه داد: ولادیمیر پوتین بارها گفته است که ما از مذاکرات استقبال میکنیم و اعتقاد داریم، رایزنی جامع درباره تمام موضوعات ضروری است. البته نمیتوان برخی مسائل که هماکنون در اولویت روابط دوجانبه ماست، جدا کرد و صرفاً به آنها پرداخت!
سرگئی ریابکوف، معاون وزیر خارجه روسیه نیز در نوامبر ۲۰۲۳ گفته بود که مسکو در تلاش است، به این موضوع پی ببرد که در شرایط موجود، آیا مذاکره با آمریکا هیچ معنایی دارد یا خیر؟!
کییف: احتمال استقرار نظامیان اروپایی در اوکراین وجود دارد
وزیر خارجه اوکراین با اظهار نارضایتی از کاهش کمکهای نظامی غرب به کییف در ماههای اخیر، گفت: استفاده فزاینده مسکو از مهمات ارتقا یافته و هدایت شونده دلیل اصلی از دست دادن مواضع نیروهای اوکراین در ماههای اخیر بوده است.
کولبا با بیان اینکه اگر سامانههای دفاع هوایی بیشتری در اختیار اوکراین بود، نه نیروهای این کشور در ماههای اخیر مواضع خود را از دست میدادند و نه زیرساختهای این کشور به شدت آسیب میدیدند، تاکید کرد: اگر سامانههای پاتریوت بیشتری داشتیم، هواپیماهای روسی حامل آن بمبهای ارتقا یافته و هدایت شونده را قبل از رسیدن به اهدافشان، ساقط میکردیم.
وی در ادامه با ابراز تاسف از مقاومت قانونگذاران جمهوریخواه آمریکا در برابر تلاشهای جو بایدن، رئیس جمهور ایالات متحده برای در نظر گرفتن یک کمک ۶۰ میلیارد دلاری جدید به اوکراین، در پاسخ به پرسشی درخصوص دلیل تمایل نداشتن برلین به ارائه موشکهای دوربرد تاروس به اوکراین، گفت: بارها درباره این موضوع صحبت کردهام و دیگر از پاسخ به این پرسش خسته شدهام.
کولبا همچنین با استقبال از مواضع امانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه درباره احتمال اعزام نیروهای نظامی به اوکراین، یادآور شد: ما هرگز درخواست اعزام نیروهای نظامی شرکای خود به اوکراین را نکردهایم اما ممکن است شرایط جنگ به نحوی پیش برود که آنها برای جلوگیری از پیشروی نیروهای روسیه، چارهای جز اعزام نظامیان خود به اوکراین نداشته باشند.
وی در ادامه با بیان اینکه من کاملاً از این واقعیت آگاه هستم که اروپاییها به ایده جنگ عادت ندارند اما این رویکرد آنها یک بیاحتیاطی محض است که آثار منفی آن دامنگیر خود و فرزندانشان خواهد شد، ادعا کرد: ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه تنها به شکست اوکراین بسنده نخواهد کرد.
اوکراین ۸۸۰ میلیون دلار از صندوق بینالمللی پول دریافت کرد
دنیس شمیحال، نخستوزیر اوکراین اعلام کرد که صندوق بینالمللی پول در سومین مرحله از تسهیلات صندوق توسعه خود به اوکراین، ۸۸۰ میلیون دلار به کییف پرداخت کرده است.
به گزارش اوکراین اینفو، شمیحال با بیان اینکه اوکراین در تلاش است تا تعهداتش به شرکای خود را به بهترین نحو ممکن به اجرا برساند، اظهار کرد: این کمک مالی به اوکراین برای پوشش هزینههای اولویتدار بودجه و حفظ ثبات مالی و اقتصاد کلان در این کشور کمک خواهد کرد.
نخستوزیر اوکراین در ادامه سخنان خود، تصریح کرد: ما از حمایت و همکاری صندوق بینالمللی پول سپاسگزاریم.