به گزارش تابناک، نیش پشه جدا از خارش، میتواند باعث انتقال بیماریهایی ازجمله تب دنگی، تب زرد و زیکا شوند. محققان میخواستند بدانند که دقیقه پشهها از چه روشی برای پیدا کردن هدف خود استفاده میکنند. بنابراین آنچه پژوهشها نشان داد حاکی از آن بود که این جانوران با استفاده از اشعه مادونقرمز پوست را پیدا میکنند. این اشعه برآوردی از co۲ بازدم ما، بو، بینایی، گرمای پوست و همچنین رطوبت بدن ما است.
خبرانلاین نوشت؛ این حشرات بینایی خوبی ندارند، بنابراین برای پیدا کردن هدف هود به ترکیبی از حواس متکی هستند و این حواس از آنها در برابر خطر محافظت میکنند. از طرفی پژوهشهای انجامشده در سال ۲۰۲۰ حاکی از آن بود که پشهها زمانی که در حال نیش زدن هستند به نشانههای بصری و مکانیکی پاسخ میدهند.
همچنین پیشازاین میدانستیم که پشهها میتوانند در فاصله۱۰ سانتیمتر از پوست انسان، گرمای خروجی از آن را تشخیص دهند و هنگامی روی پوست ما فرود میآیند، میتوانند مستقیماً دمای آن را حس کنند. اما پژوهشهایی که بهتازگی انجامشده است، نشان میدهند که این حشرات مادونقرمز حرارتی را نیز شناسایی میکنند.
محققان دو منطقه که کربن دیاکسید و بو انسان یکسان داشت را بررسی کردند، با این تفاوت که یکی از این مناطق علاوه بر بو و کربن دیاکسید، حرارت مادونقرمز از منبع دما پوست هم داشت. آنچه آنها دریافتند این بود که این اشعه فعالیت پشهها را بیشتر میکرد. با فعال بودن منبع مادونقرمز، حساسیت پشهها به گرما تا فاصله ۷۰ سانتیمتری فعال میشد.
محققان بر این باورند که هیچکدام یک از ویژگیها مثل افزایش CO۲ و بوی انسان در تابش این اشعه تفاوت ایجاد نمیکند. اما پوشیدن لباسهای گشاد میتواند دفاعی ویژه در برابر پشهها باشد، زیرا فضایی بین پوست و لباس برای پراکنده شدن اشعه حرارتی باقی میگذارد و پیدا کردن پوست برای پشه سختتر میشود.
اخیراً ردپای آئدس (A.aegypti) مخصوصاً در اقلیمهای گرمسیری و نیمه گرمسیری گسترشیافته است. دامنه اینگونه در حال حاضر به بسیاری از کشورها کشیده شده است. درک بهتر راههایی که پشهها از طریق آن ما را پیدا میکنند، کمک میکند تا راههایی برای مقابله با آنها کشف کنند و درنتیجه شیوع بیماریهای که از طریق پشه منتقل میشوند را کاهش دهند.