شهرام گیل آبادی تهیه کننده وعضو هیئت علمی دانشکده صدا و سیما در گفتگو با تابناک در مورد لزوم رفع فیلترینگ گفت:در مواجهه با اینترنت چند بحث جدی داریم اولین بحث فلسفه شبکهای است یعنی عالم بر اساس فلسفه شبکهای خودش را مدیریت میکند و مدلهای متعددی که در دنیا اجرا میشود تحت تاثیر این فلسفه است این فلسفه گویای این است که با توجه به هیومن مدیا و سوشال مدیا تبدیل به رسانه مخاطب شده است. یعنی هر ادمی با توجه به رسانههای شخصی میتواند پیامی را دریافت و در درون خود ساماندهی کند و بعد آن را روایت کنند.
گیل آبادی در ادامه افزود:موضوع دوم بحث رگولاتوری است به نوعی مدیریت کردن فضای و موقعیتهای مختلف اینترنتی و مجازی با توجه به زیست بومی که کشورها دارند.
بحث سوم بحث سوپرتکنولوژی است که به نوعی همه یاین منعهای مختلف را از آن عبور میکنند و چیزی برای آدمها برای ایستا کردن در رویارویی باموقعیتها وجود نخواهد داشت.
عضو هیئت علمی دانشگاه صدا و سیما با تاکید بر اینکه مدیریت این موارد ضروری است گفت:هرکشوری باید به اطلس سایبری، اینترنتی و شبکهای خود دست یابد. اولین موضوع در این اطلس سواد رسانهای است و اگر در جامعه به آن توجه نشود فضای ترسایی به وجود میآید و فضای بگیر و ببند جامعه افزایش پیدا میکند.
وی افزود: دومین موضوع این است که مردم خودشان حدود دسترسیهای متعددی را که با آن قرابت فرهنگی داریم مشخص کنند؛ و در این موضوع نیزبه تربیت و آموزشمرتبط است. ما نوعا کشور آموزش ندیدهای هستیم و، چون آموزشهای متعددی داده نشده است آدمها برای خودشان سطوح دسترسی فراوانی را قائل هستند. مردم قائل به این نیستند که برخی دسترسیها به دردشان نمیخورد یا وقتشان را تلف میکند.
وی افزود: نکته دیگر مربوط به تربیت است، چون سیستم و نظام آموزشی ما به شدت دچار مشکل است و نظام آموزشی ما نظام سمعی است و ازهیجانی بودن و بصری بودن کاملا به دور است.
وی در ادامه با اشاره به اینکه نظام آموزشی ما فراگیر و یاددهنده نیست گفت: ما در هرچیزی دچار مشکل میشویم نه فقط اینترنت بلکه در هر پدیدهی جدیدی دچار مشکل هستیم. راه اصلی که با آن میتوانیم مسئله را حل کنیم امتداد فیلترینگ نیست. فیلترینگ یک راه زود گذر اقتضایی کاملا سطحی برای عبور از مشکلات عالی است. این مشکلات عالی را امروزه در عصر سوپر تکنولوژی حل کرده اند. امتداد اقتضایی و اقتدارگرایی نمیتواند جلوی کسی را بگیرد. فیلترینگ اینترنت نه تنها لطمهی جدیای به فضای خودباوری و فرهنگی جامعه وارد میکند بلکه باعث میشود حرص بیشتری نسبت به عبور از آن برای دسترسی به دیگرمحتواها برود در نتیجه جامعه به سمت مقاومتی میرود که این مقاومت شایستهی حاکمیت نیست.
گیل آبادی خاطر نشان کرد:عبور از فیلتر و شکستن این انسداد کاری دشواری نیست حتی جوانترین اعضای یک خانواده هم از فیلترشکن استفاده میکنند. به نوعی حاکمیت سایبری کشور به سخره گرفته شده است. راه جدی مواجهه با این فضاها وموقعیتهایی که اطلاهات آزاد به وجود میآورد فقط دانش و اگاهی و تربیت است که ما در کشور بی بهره ایم و به آن توجه نداده ایم. مدیران راه اقتضایی که ابتداییترین کار است یعنی فیلترینگ را انتخاب میکنند.
گیل آبادی در خصوص راهکار عملی و زود بازده برای حل معظلات اینترنت گفت:هیچ راهی جز بالا بردن دانایی در جامعه وجود ندارد ما جامعه فرهنگی هستیم، اما به سرعت از فرهنگ، اندیشه و معرفت دور میشویم و این ظلمی است که مدیریت اقتضایی بر جامعه دارد به این جامعه فرهنگی میکند. آموزشهای کوتاه مدت خیلی کمک کننده خواهد بود که باید با فرمها و فضاهای تازه باشد.
این مدرس دانشگاه تصریح کرد: از نظام اموزشی صرفا سمعی که خود فلج آموزشی است نمیتوان انتظاری شق القمر داشت. نظام اموزشی ما باید متحول شود.
این صاحبنظر امور ارتباطی-رسانه ای اظهار داشت: حاکمیت میتواند به موسسات متعدد ارتباطی بخش خصوصی ماموریت بدهد که به مردم آموزش ههای کوتاه مدت اثربخش بدهند که اگر این اتفاق بیفتد، انقلاب ارتباطی که شایسته جامعه باشد به وجود خواهد آمد.
گیل آبادی تصریح کرد: وی در مورد تداوم یا عدم تدوام فیلترینگ در دولت فعلی تصریح کرد:دولت فعلی سر یک دوراهی است، دوراهی افکار عمومی و خاص حاکمیتی و اگر نتواند معضلات معرفتی خود را حل کند طبیعتا فیلترینگ حل نخواهد شد و در حد شعار باقی خواهد ماند.
وی در پایان اظهار داشت:دولت میتواند به جسارتی دست یابد که از نگاه اقتضاگرا عبور کند و به یک نگاه بازتری دست یابد و نگاه به اموزش جدیتر باشد به نظر میرسد به این زودیها نباید انتظار رفع فیلترینگ را داشته باشیم.