هرچه تحصیلات بالاتر، افسرده‌تر!

چرا افرادِ با مدرک دیپلم و پایین‌تر شادتر و راضی‌ترند؟

نتایج یک مطالعه جدید در ایران نشان داده که هرچه تحصیلات افراد بالاتر باشد، احتمال ابتلا به افسردگی هم بیشتر است.
کد خبر: ۱۲۶۸۰۹۰
|
۰۶ آبان ۱۴۰۳ - ۰۲:۳۵ 27 October 2024
|
4024 بازدید
|

به گزارش «تابناک» به نقل از همشهری‌آنلاین، نتیجه‌ یک مطالعه جدید در ایران نشان داده که هرچه تحصیلات افراد بالاتر، احتمال ابتلا به افسردگی هم بیشتر. این مطالعه که روی ۴۵۰۰ کارمند انجام شده، گویای این است که داشتن تحصیلات عالیه در ایران خوشنودی و رضایت نمی‌آورد و برعکس موجب سرخوردگی و افسردگی افراد می‌شود و اتفاقا بالاترین سطح سلامت روان را کارمندهایی با تحصیلات زیر دیپلم دارند.

موضوع جالب‌تر اینکه این نتایج در مطالعات کشورهای دیگر کاملا برعکس است. نتایج تحقیقات جهانی جدید ادعا دارد که هرچقدر سطح تحصیلات بالاتر باشد، نه تنها اینت افراد راضی‌تر و خوشحال‌ترند، بلکه حتی احتمال وقوع مرگ زودرس در آنها کمتر خواهد شد. این تحقیق ادعا دارد که تحصیلات بیشتر منجر به اشتغال بهتر و درآمد بالاتر و همچنین دسترسی بهتر به مراقبت‌های بهداشتی خواهد شد و کمک می‌کند تا افراد به خوبی از سلامت خود مراقبت کنند. نتایج این پژوهش نشان می‌دهد که تحصیلات دانشگاهی اثراتی مانند سایر عوامل موثر بر طول عمر مثل تغذیه سالم، سیگار نکشیدن عدم مصرف الکل دارد.

ارتباط تحصیلات بالاتر و افسردگی

اما چه ارتباطی بین تحصیلات بالاتر در ایران و شانس بالای ابتلا به افسردگی وجود دارد و با آن که قاعدتا افرادتحصیل‌کرده امکان درآمدزایی بیشتری دارند، چرا افراد دارای مدرک زیر دیپلم خوشحال‌تر و راضی‌ترند؟ و موضوع مهم‌تر این که چرا نتایج این مطالعه در خارج از کشور برعکس است؟

به باور روانشناسان و جامعه‌شناسان، نتیجه‌ این گونه پژوهش‌ها می‌تواند به شرایط خاص اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی ایران و تفاوت آن با سایر کشورها برگردد. در ایران، عوامل متعددی می‌توانند دلایل این مسئله را توضیح دهند. یکی از این دلایل قطعا مشکلات اقتصادی موجود است که به اختلافات طبقاتی دامن زده است؛ به دلیل وضعیت اقتصادی و نابرابری‌های اجتماعی، خیلی از افراد تحصیل‌کرده نمی‌توانند زندگی دلخواه و با کیفیت مد نظرِ خود را بسازند. این موضوع موجب احساس ناکامی و فشار روانی در آنها می‌شود.

انتظارات بالا و محدودیت فرصت‌های شغلی، یکی دیگر از دلایل این موضوع است. در ایران، فارغ‌التحصیلان دانشگاهی اغلب با انتظارات بالا وارد بازار کار می‌شوند، اما فرصت‌های شغلی مناسب برای آنها محدود است. این عدم تعادل بین توقعات و واقعیت شغلی ممکن است باعث سرخوردگی، کاهش رضایت شغلی و درنتیجه افزایش میزان افسردگی شود.

موضوع دیگر از نظر روانشناسان این است که در کشورهای توسعه‌یافته، تحصیلات بالاتر معمولاً با احترام بیشتر، ثبات شغلی و رضایت از شغل همراه است. اما در ایران، مشکلات مدیریتی و فضای کاری ناکارآمد ممکن است شرایط را برای تحصیل‌کردگان سخت‌تر کند و به افزایش اضطراب و افسردگی منجر شود.

همچنین در کشورهای دیگر، تحصیلات بالاتر معمولاً با دسترسی بهتر به خدمات مشاوره، خدمات اجتماعی و حمایتی همراه است که به تامین سلامت روان کمک می‌کند. اما در ایران، کمبود خدمات حمایتی و شرایط نامناسب شغلی می‌تواند شرایط را برای افراد تحصیلکرده دشوار و دشوارتر کند.

چرا دیپلمه‌ها راضی‌تر هستند؟

اما اگر افراد تحصیلکرده که بالقوه امکان و توانایی درآمدزایی بیشتر را دارند، رضایت‌شان از زندگی پایین‌تر است، چرا افرادِ با تحصیلات دیپلم یا زیر دیپلم خوشحال‌ترند؟

روانشناسان، یکی از دلایل این موضوع را توقعات شغلی و درآمدی کمتر افرادِ دارای تحصیلات پایین عنوان می‌کنند. آنها می‌گویند این افراد معمولاً با توقعات واقع‌گرایانه‌تری وارد بازار کار می‌شوند و درنتیجه توقع کمتری هم دارند و بنابراین فشار کمتری برای رسیدن به موقعیت‌های بالاتر یا درآمدهای بیشتر احساس می‌کنند. این انتظارات پایین‌تر منجر به رضایت شغلی بیشتر و احساس آرامش روانی می‌شود.

افراد دارای دیپلم یا مدراک پایین‌تر در ایران همچنین اغلب در مشاغلی با انتظارات کمتر و تطابق بیشتری بین مهارت و شغل قرار می‌گیرند و به دلیل نبود فاصله زیاد بین سطح تحصیلات و نوع شغل، این افراد کمتر با نارضایتی شغلی و فشارهای روانی مواجه می‌شوند.

دلیل دیگری که متخصصان عنوان می‌کنند، پذیرش جایگاه اجتماعی و اقتصادی ازسوی این افراد است؛ افراد دارای مدرک های پایین، جایگاه خود را از نظر فرهنگی و خانوادگی پذیرفته‌اند و انتظارات بالایی برای تغییر موقعیت اجتماعی ندارند. این پذیرش می‌تواند از فشارهای ذهنی و روانی بکاهد و رضایت‌مندی بیشتری برای آنان به همراه داشته باشد.

موضوع مهم تر در این رابطه این است که مشاغلی که دیپلمه‌ها بر عهده می‌گیرند، معمولاً نیاز به مسئولیت‌پذیری و فشار روانی بالایی ندارند. این کارها اغلب استرس و پیچیدگی کمتری نسبت به مشاغل حرفه‌ای دارند که تحصیلات بالاتری می‌طلبند.

حالا چرا تحصیلکرده‌ها افسرده می‌شوند؟

در این میان چه ارتباط علمی و دقیقی بین نارضایتی افراد تحصیلکرده از کار و ابتلا به افسردگی وجود دارد؟ طهورا جربان، روانشناس در این خصوص به همشهری‌آنلاین می‌گوید: یکی از دلایل نارضایتی شغلی در افراد تحصیلکرده، شکاف بین انتظارات و واقعیت‌های موجود است. آنها به امید موقعیت بهتر و شغلی با درآمد مناسب درس خوانده‌اند و تلاش کرده‌اند، اما درنهایت وارد بازار کاری محدود، ناکارآمد و بیمار می‌شوند و اغلب با موقعیت‌های نامناسب و درآمد پایین مواجه می‌شوند. این عدم تحقق اهداف باعث سرخوردگی، بی‌انگیزگی و احساس ناکامی در آنها می‌شود.

این روانشناس ادامه می‌دهد: از آنجا که احساس ارزشمندی و اعتماد به نفس در افراد تحصیل‌کرده تا حد زیادی به موفقیت شغلی آنها وابسته است، این نارضایتی به تدریج بر اعتماد به ‌نفس و شادی آنها تأثیر می‌گذارد و آنان را در معرض ابتلا به اضطراب و بعد هم افسردگی قرار می‌دهد.

جربان می‌گوید: همین شکاف بین انتظارات و واقعیت‌های موجود باعث شده که الان می‌بینیم خیلی از افراد مثلا نسل دهه هشتاد به جای تحصیل در دانشگاه ترجیح می‌دهند مهارت و تخصصی را در کوتاه‌مدت آموزش ببینند که درآمدزایی بیشتر و رضایت بالاتری برایشان به دنبال داشته باشند. جوان امروز می‌خواهد راه صدساله را زودتر طی کند و در دنیای امروز هم راه برای این امکان بازتر است. چون برخلاف گذشته، خیلی از شرکت‌ها برای مهارت و تخصص ارزش بیشتری قائلند تا مدرک دانشگاهی. به همین دلیل خیلی از جوانان ترجیح می‌دهند بیرون از دانشگاه و در مدت کوتاه چند دوره آموزشی را بگذرانند و زودتر به درآمدزایی برسند.

این روانشناس می‌گوید: قاعدتا انتظار این افراد با واقعیت هم هم‌خوانی بیشتری دارد. هرچند این افراد هم در ایران صاحب درآمد فضایی نمی‌شوند که بخواهند زندگی بسیار باکیفیت و متفاوتی داشته باشند. اما حداقلش این است که برای رسیدن به چنین جایگاهی، رنج و سختی‌های تحصیل چندساله در دانشگاه را تحمل نکرده‌اند که حالا به آسانی ناامید شوند و تن به افسردگی دهند.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
برچسب ها
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱
در انتظار بررسی: ۶
انتشار یافته: ۱۴
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۳:۱۳ - ۱۴۰۳/۰۸/۰۶
چون راهشان نسبت به شرایط و اتفاقات جامعه واقع بینانه تر است و سطح میانگین درآمدی آنها نسبت به تحصیل کرده ها شاید یکسان باشد و مخصوصا به کاسبی روی می آورند که خدا بدهد برکت اما معمولا افرادی که هدفشان به نسبت دیپلمه ها بیشتر کسب علم و آگاهی هست خواهند دید که در ایران به آن صورت نه میشود دنبال علم رفت و نه درآمد متناسب تحصیلات...
ناشناس
|
United States of America
|
۰۳:۴۲ - ۱۴۰۳/۰۸/۰۶
بسمه تعالی
صرف مدرک نشانه سواد نیست بیشتر مردم فقط مدرک و مدرک گرایی دارند .
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۶:۱۷ - ۱۴۰۳/۰۸/۰۶
وقتی میبینی یک دلال بی سواد از شمای تحصیل کرده درآمدش بسیار بیشتر و راحت تره، افسرده نمی شی؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۶:۵۵ - ۱۴۰۳/۰۸/۰۶
جوابش معلوم چون جامعه برای اونا جایگاهی فراهم نمیکنه و در حد همون بقیه که سواد معمولی دارن هستند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۷:۴۱ - ۱۴۰۳/۰۸/۰۶
چون هر چه میزان سواد پایین تر باشد آگاهیهای اجتماعی و سیاسی کاهش می یابد و این افراد به اندک داشته ها راضی هستند و خوشحال
reza
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۷:۵۹ - ۱۴۰۳/۰۸/۰۶
من فکر میکنم به جای اینکه همه چیز رو ایرانیزه کنین حتی تحقیقات و مقالات رو و نتایج دلخواه ازش بگیرین همون کاری رو بکنین که کشورهای دیگه میکنن و به قشر تحصیلکرده احترام بزارین و حق و حقوقاتشون رو مطابق نه کشورهای امریکا و اروپا که همین کشورهای جهان سومی اطراف بدین و گرنه این موج مهاجرت روز به روز بیشتر میشه و شما میمونین و یه مشت به اصطلاح دیپلم و زیر دیپلم که خیلی شاد و خوشحال به سبک فقرای هندی دور هم میشینین جک میگین و میخندین
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۱۵ - ۱۴۰۳/۰۸/۰۶
ما در کشور دچار پدیده آموزش بیش از حد(over education) شده ایم تحصیل می کنیم چون فکر می کنیم باید این کار را انجام دهیم هم کیفیت تحصیلات تکمیلی اغلب نازل است و هم بسیاری مشاغل نیازی به این سطح از تحصیل ندارد در نتیجه احساس می کنیم این مازاد سرمایه گذاری بر آموزش بیهوده بوده است. دست از ترغیب دانشجویان کارشناسی برای تبدیل آن ها به مشتری تحصیلات تکمیلی بردارید اساتید توانمند را در دوره های کارشناسی بیشتر به کار گیرید
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۲۷ - ۱۴۰۳/۰۸/۰۶
خوب بعد از 20 سال درس خوندن 20 تومن حقوق خوشحالی داره؟
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۲۷ - ۱۴۰۳/۰۸/۰۶
تازه هم سن و سالهای ما که درس نخوندن کلی سابقه بیمه دارن و ما تا ۷۰ سالگی باید کار کنیم
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۲۹ - ۱۴۰۳/۰۸/۰۶
چون از قدیم‌گفتن طرف نداره و راحته
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۴۳ - ۱۴۰۳/۰۸/۰۶
یک مورد دیگر که نویسنده اشاره نکرده، امکان ادامه تحصیل آسان در ایران است بدون توجیه پژوهشی. در دنیا هر دانشجوی ارشد یا دکترا برای یک پروژه پژوهشی پذیرفته می شود لذا هرم تحصیلی با هرم شغلی هماهنگ است ول یدر ایران دانشجوی دکترا بدون نیاز پژوهشی و صنعتی پذیرفته می شود لذا هرم تحصیلی بالاتر از هرم شغلی است پس متناسب با تحصیل کاری وجود ندارد. از طرف دیگر انواع پذیرش های غیر استاندارد که فقط برای اخذ مدرک است موجب شده کسایی که دکترا می گیرند فکر کنند دکتر هستند ولی کارشناسی بیش نیستند
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # الجولانی # فیلترینگ
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
کدام وزیر دولت پزشکیان تاکنون عملکرد ضعیف تری داشته است؟