حمله اخیر اسرائیل استفاده از نیروی نظامی است که تمامیت ارضی کشور دیگری را نقض میکند و از این نظر میتوان آن را تجاوز نامید.
به گزارش سرویس بین الملل تابناک، ارتش رژیم صهیونیستی بامداد امروز حملات هوایی به ایران انجام داد و بنابر اعلام پدافند هوایی نقاطی از مراکز نظامی در استانهای تهران، خوزستان و ایلام را مورد هجوم گرفت که ضمن رهگیری و مقابله موفق توسط سامانه یکپارچه پدافند هوایی کشور با این اقدام تجاوزکارانه، آسیبهای محدودی به برخی از نقاط وارد شده است. روسیه ساعاتی قبل از شروع حمله اسرائیل، اطلاعاتی را به ایران ارائه کرد.
در خصوص این تحولات خبرنگار تابناک گفتوگویی با پروفسور «پل پیلار» استاد دانشگاه جورج تاون آمریکا انجام داده که در ادامه میآید.
«پل پیلار» یکی از سردبیران نشریه نشنال اینترست و عضو ارشد مرکز تحقیقات امنیتی دانشگاه جورج تاون و نیز مرکز سیاستهای امنیتی ژنو است. وی در سال ۲۰۰۵ پس از ۲۸ سال فعالیت در جامعه اطلاعاتی ایالات متحده از سازمان اطلاعات مرکزی (DCI) بازنشسته شد و پس از آن به عنوان استاد مهمان در برنامه مطالعات امنیتی در دانشگاه جورج تاون حضور یافت.
مناصب ارشد دولتی پیلار، شامل افسر اطلاعات ملی خاورنزدیک و آسیای جنوبی، رئیس واحدهای تحلیلی در CIA در حوزههای خاورنزدیک، خلیج فارس و آسیای جنوبی، معاون رئیس مرکز ضد تروریستی DCI و دستیار اجرایی مدیر اطلاعات مرکزی بوده است. پروفسور پیلار همچنین در شورای اطلاعات ملی به عنوان یکی از اعضای اصلی گروه تحلیلی آن فعالیت میکرد. وی کهنهسرباز جنگ ویتنام و افسر بازنشسته ارتش ایالات متحده نیز هست.
پل پپلار دارای مدرک افتخاری از کالج دارتموث، لیسانس فلسفه از دانشگاه آکسفورد و کارشناسی ارشد و دکترا از دانشگاه پرینستون است. کتابهای پل پیلار عبارتند از: «مذاکره برای صلح: خاتمه جنگ بعنوان یک روند چانهزنی (۱۹۸۳)»؛ «تروریسم و سیاست خارجی ایالات متحده (۲۰۰۱)»؛ «اطلاعات و سیاست خارجی ایالات متحده: عراق، ۱۱ سپتامبر و اصلاح اشتباهات (۲۰۱۱)» و «چرا آمریکا جهان را اشتباه میفهمد: تجربه ملی و ریشههای سوءبرداشت (۲۰۱۶)».
*اسرائیل در حملاتی حریم ایران را نقض کرد. کشورهای مختلف از جمله عربستان و پاکستان این حمله را نقش آشکار حاکمیت ایران دانسته اند. بر این اساس این حمله را میتوان مصداق تجاوز بر اساس منشور سازمان ملل دانست؟
با توجه به نوع مبادلات تلافی جویانهای که قبلاً بین اسرائیل و ایران در جریان بوده است، به کارگیری مفهوم واضح تجاوز طبق منشور سازمان ملل دشوار میشود. البته این حمله اخیر اسرائیل استفاده از نیروی نظامی است که تمامیت ارضی کشور دیگری را نقض میکند و از این نظر میتوان آن را تجاوز نامید.
منطقی است که در مورد چگونگی و چرایی چنین زنجیرهای بحث کنیم، و در ابتدا چه کسی کار را شروع کرد، اما این موضوع از بحث تجاوز همانطور که در منشور سازمان ملل ذکر شده است فاصله میگیرد.
*بر اساس ماده ۵۱ منشور ملل متحد، ایران حق دفاع مشروع خواهد داشت. در این راستا ایران چه اقداماتی در سازمان ملل و یا به صورت فردی میتواند انجام دهد؟
مهمترین مسائل در حال حاضر شامل اقداماتی است که ایران انجام خواهد داد یا نه، به جای اینکه چه اقداماتی را حق انجام آنرا دارد. آنچه حق است ممکن است عاقلانه نباشد.
ایران حق دارد به حمله به خاک خود به عنوان بخشی از حق دفاع از خود پاسخ نظامی دهد. اما دفاع باید دقیقاً همین باشد و نه حمله. آنچه اسرائیل در نوار غزه انجام داده است نمونهای از عملیات است که بسیار فراتر از هر چیزی است که بتوان آن را دفاع (یا پاسخ موجه به حمله حماس به اسرائیل) تعبیر کرد.
*مطابق اخبار، برخی کشورها در این تجاوز اسرائیل مشارکت کرده اند. در این زمینه ایران چه اقداماتی مطابق منشور سازمان ملل میتواند انجام دهد؟
من از هیچ گونه دخالت سایر کشورها در این حمله که تا حد توجیه پاسخ نظامی بالا برود اطلاعی ندارم. ایران میتواند به هرگونه دخالت غیرمستقیم دیگر کشورها با دیپلماسی و استدلال در مجامع سازمان ملل پاسخ دهد.
*به نظر شما درگیری ایران و اسرائیل در این مرحله پایان مییابد؟
واکنش دولت ایران دلیلی برای امیدواری است که ایران با دور دیگری از حملات، این حمله خشونتآمیز را ادامه نخواهد داد. با این حال، رویارویی گستردهتر بین اسرائیل و ایران به هیچ وجه تمام نشده است.
اسرائیل و به خصوص نتانیاهو انگیزههایی برای ادامه جنگهای اسرائیل دارد. این شامل تداوم حملات ویرانگر هم در نوار غزه و هم در لبنان است. این حملات ممکن است منجر به اقدامات بیشتر اسرائیل مانند ترور هنیه و نصرالله شود که منجر به حمله موشکی ایران به اسرائیل در ماه اکتبر و به نوبه خود منجر به جدیدترین حمله اسرائیل به ایران شد.