به گزارش «تابناک» به نقل از ایسنا، شهر لندن، پایتخت انگلیس شاهد گردهمایی اساتید دانشگاهها، متفکران، فعالان حقوق بشری و نمایندگان سازمانهای رسانهای و جامعه مدنی در این شهر با هدف برگزاری دادگاه نمادین غزه، یک ابتکار عمل مستقل که قرار است به عنوان «دادگاهی برای انسانیت و وجدان» ایفای نقش کند، بود.
به نوشته خبرگزاری «آناتولی»، این ابتکار عمل را «ریچارد فالک» یک کارشناس برجسته حقوق بینالمللی و گزارشگر ویژه سابق سازمان ملل برای فلسطین اشغالی، رهبر کرده و قرار است این دادگاه به عنوان یک جایگزین برای محاکم بینالمللی عمل کرده و زمینهای برای طرح شکایات از سوی جامعه مدنی و بررسی جنایات و سواستفادههای صورت گرفته در طول جنگ غزه را فراهم کند. این طرح تحت عنوان «دادگاه غزه» معرفی شده و اخیرا به مدت ۲ روز نشستهای تدارکاتی را در شهر لندن برگزار کرده که طی آن حدود ۱۰۰ شرکتکننده گرد هم آمدند.
در کمیته ریاست این دادگاه افراد برجستهای عضو هستند از جمله «مایکل لینک» و «هلال الور»، گزارشگران ویژه اسبق سازمان ملل، «نورا عریقات»، «سوزان اکرم»، «احمد کوراوغلو»، «جان رینولدز»، «دیانا بوتو»، «جمیل آیدین» و «پنی گرین» که همگی از اساتید دانشگاه هستند.
اعضای این دادگاه همچنین شامل متفکران و فعالان شناخته شدهای در حوزههای مختلف از سراسر جهان است.
به نوشته آناتولی، در نشست ۲ روزه اخیر این دادگاه در لندن متفکران و فعالان مشهوری شامل «ایلان پاپه»، «جف هالپر»، «اسامه مکدیسی»، «آیهان جیتیل»، «کورنل وست»، «آوی شلیم»، «نائومی کلین»، «آسلی بالی»، «محمود ممدانی»، «کرگ موخیبر»، «حاتم بازیان، «مهمت کارلی»، «سامی الآریان»، «فرانک بارات»، «حسن جبارین»، «ویلی موتونگا»، «ویکتور کاتان» و «ویکتوریا بریتین» شرکت کردند.
این دادگاه در اولین روز فعالیت خود نشستی ویژه با نمایندگان گروههای حقوق بشری و سازمانهای جامعه مدنی حامی فلسطین و که قرار است نقشی اساسی در جلسات دادگاه ایفا کنند، داشت.
از جمله سازمانهایی که مشارکت دارند سازمانهای «قانون برای فلسطین»، «شبکه سازمانهای غیردولتی محیط زیستی فلسطین»، «شبکه عربی حاکمیت غذایی»، «مرکز عدالة»، سازمان حقوق بشری «الحق»، «مرکز فلسطینی برای حقوق بشر» و چندین سازمان دیگر حامی فلسطین میشوند.
جلسات اخیر این دادگاه در لندن متمرکز بر تعیین و ایجاد استراتژیهای عملیاتی، رویههای لجستیک و اصول ارتباطی بود.
سازماندهندگان این دادگاه اعلام کردند مرحله دوم نشستهای آن برای ماه مه ۲۰۲۵ در سارایوو، بوسنی و هرزگووین، برنامهریزی شده که در جریان این مرحله گزارشهای آماده شده، اظهارات شاهدان و پیشنویس اعلامیهها به طور علنی مطرح خواهند شد. پس از آن اظهارات نمایندگان و وکلای گروههای آسیب دیده و شاهدان عینی کارشناس ایراد میشود.
جلسات دادرسی و محاکمه اصلی دادگاه که اصلیترین قسمت این ابتکار عمل است، برای اکتبر ۲۰۲۵ در استانبول ترکیه برنامهریزی شدهاند.
طبق این گزارش در نشستهای استانبول کمیته کارشناسان پیشنویس یافتهها و تصمیمات دادگاه را با در نظر گرفتن شهادت شاهدان و اظهارات سازمانها و شهروندان فلسطینی آسیب دیده ارائه خواهند کرد.
این دادگاه در نهایت به ارائه توصیههای معتبر حقوقی و افزایش آگاهی و اطلاعرسانی جهانی درباره بحران در غزه خواهد پرداخت و تصمیماتی ویژه را بر مبنای فرآیند دادگاه اعلام خواهد کرد.
تشکیل این دادگاه نشاندهنده ناخرسندی فزاینده حامیان فلسطین از ناکارآمدی نظام رسمی دادگستری بینالمللی و دادگاههای سازمان ملل همچون دیوان بینالمللی دادگستری و دیوان بینالمللی کیفری در رسیدگی به جنایات رژیم صهیونیستی علیه فلسطینیها و تاخیرها، محدودیتها و عدم پیشرفت این مجامع بینالمللی در این مسیر است.
مقامهای مجری طرح نمادین «دادگاه غزه» در بیانیهای بر تعهد این دادگاه به فراگیر بودن و در دسترس بودن و دعوت از شاهدان عینی و گروهها و افراد فلسطینی که مستقیما از جنگ آسیب دیدهاند تاکید کردند.
به گفته سازماندهندگان، این دادگاه قرار است با تمرکز بر آسیبهای انسانی برآمده از سیاستها و اقدامات رژیم صهیونیستی علیه غیرنظامیان فلسطینی، شکافی را که در این زمینه در جهان وجود داشته و مجامع بینالمللی پر نکردهاند، پر کند.