در حالی که سالها پیش سازمان لیگ، ثبت شرکتها شده، اما به نظر میرسد تعدادی از اعضای فدراسیون فوتبال در حال تلاش برای تغییراتی هستند که امکانپذیر نیست.
به گزارش سرویس ورزشی تابناک، فوتبال ایران از بُعد مدیریتی روزهای حساس و سرنوشتسازی را در پیش دارد، چرا که زمان زیادی تا برگزاری انتخابات فدراسیون فوتبال باقی نمانده است. در شرایطی که انتظار میرود در این مدت تمام فعل و انفعالها با شفافیت بیشتری صورت گیرد تا از به وجود آمدن هرگونه ابهامی جلوگیری شود، اما به نظر میرسد فدراسیون فوتبال و اعضای اصلی حاضر در ساختمان سئول چنین هدفی ندارد.
در واقع تصمیمات و تحرکات بحثبرانگیز، شدت گرفته و البته با توجه به فرصت کوتاه باقی مانده تا مجمع انتخاباتی، از سرعت خاصی هم برخوردار است! در شرایطی که در ماههای گذشته تعدادی از مجامع انتخاباتی و عمومی هیئتهای استانی فدراسیون فوتبال برگزار شده و مهدی تاج و دیگر مسئولان این فدراسیون درگیر سفر به استانهای مختلف برای حضور در این مجامع بودهاند، فدراسیون فوتبال تصمیم گرفته مجمع عمومی هفته آینده را به صورت آنلاین برگزار کند. این در حالی است که یکشنبه، ۲۵ آذر یکی از مهمترین مجامع عمومی این فدراسیون برگزار خواهد شد و احتمالاً تکلیف زمان انتخابات فدراسیون هم مشخص میشود. از سویی قرار است در این مجمع صورتهای مالی هم مورد بررسی قرار بگیرد تا اهمیت مجمع پیشرو دو چندان شود.
این تنها یک نمونه از اتفاقاتی است که باعث میشود عنصر شفافیت کمرنگتر از همیشه باشد. در این میان مواردی هم وجود دارد که مهدی تاج و دوستانش سعی میکنند در سکوت کامل و بدون درز به رسانهها، آن را به سرانجام برسانند و به هدفشان دست یابند. از جمله این موارد، تصمیم و تلاش آنها برای جداسازی سازمان لیگ از فدراسیون فوتبال تحت عناوینی، چون خصوصی یا مستقل بودن آن است. براساس خبرهایی که خبرنگار تابناک به آن دست یافته، مدتی است تلاش حیدر بهاروند و عبدالکاظم طالقانی برای این مهم آغاز شده و آنها تاکنون توانستهاند امضای ۱۴ نفر از اعضای مجمع را برای این موضوع به دست آورند.
این در حالی است که «سازمان لیگ فوتبال ایران» پیش از این طبق آنچه که در اساسنامه هم آمده، مستقل و ثبت شرکت شده است. حال سؤال این است که تلاش اعضای فعلی فدراسیون فوتبال برای انجام مسیری که سالها پیش طی شده، با چه هدفی است؟ یکی از افراد مطلع که تأکید کرد نامش فاش نشود، در این خصوص گفت: «در اساسنامه فدراسیون فوتبال آمده که میتوان برگزاری مسابقات را به سازمان لیگ یا غیر، واگذار کرد. براساس آنچه در اساسنامه پیشبینی و ذکر شده، پیش از این سازمان لیگ ثبت شرکت شده است. حال اینکه تلاش شود این سازمان مستقل جلوه داده شود، شاید برای این است که از ورود احتمالی سازمان بازرسی و بررسی تمام موارد از جمله صورتهای مالی، جلوگیری شود. در حالی که سازمان لیگ مستقل نیست و در هر حال زیرنظر فدراسیون فوتبال است و فدراسیون فوتبال هم زیر نظر وزارت ورزش.» این فرد آگاه افزود: «در چنین شرایطی سازمان بازرسی کل کشور میگوید اگر سازمان لیگ خصوصی است، چرا تاکنون سهام آن جابهجا نشده است؟»
در هر حال آنچه مشخص است اینکه فدراسیون فوتبال از اقدامات شائبه برانگیز پرهیز نمیکند و از سویی تحرکاتی که در سکوت و پشت پرده صورت میگیرد، بیش از پیش بر ابهامات میافزاید. در این میان یک کارشناس حقوقی تأکید کرد که چیزی تحت عنوان جدا بودن سازمان لیگ از فدراسیون فوتبال، اصلاً معنا ندارد و شدنی نیست. صادق رئیسیکیا در این خصوص به تابناک گفت: «مطابق اساسنامه فیفا، AFC و البته فدراسیون فوتبال ایران، اجزا و ارکان فوتبال ذیل فدراسیون فوتبال تعریف میشود و جدا شدنی نیست. حتی یک مسابقه دوستانه نمیشود خارج از چارچوب فدراسیون باشد چه برسد به یک لیگ. اگر هدف شخصیت حقوقی مستقل باشد که بازهم تفاوتی ندارد و باید همه چیز در چارچوب، مقررات و ضوابط فدراسیون فوتبال قرار داشته باشد.»
مدیرعامل سابق باشگاه راهآهن صحبتهایش را اینگونه ادامه داد: «اگر سؤال این باشد که استقلال شخصیت دادن به سازمان لیگ درست است یا نه؟ باید بگویم که از لحاظ اداری و ساختاری درست است که مقام سیاستگذار و وضع کننده قواعد از مجری جدا باشد. دقیقاً مشابه نقشی که مخابرات دارد و رگولاتوری برعهده وزارت است، اما مجری ایرانسل یا هر اپراتور دیگری است؛ بنابراین فدراسیون فوتبال در نقش سیاستگذار و تنظیم کننده قواعد است سازمان لیگ، اجرای لیگها را برعهده دارد.»
حالا که سازمان لیگ پیش از این ثبت شرکتها شده، سؤال مهمی وجود دارد مبنی بر اینکه هدف مسئولان فدراسیون فوتبال و در رأس آن مهدی تاج چیست؟ در حالی که برخی گمانهزنیها مؤید آن است که با عنوان «خصوصی» بودن سازمان لیگ، از ورود نهادهایی، چون سازمان بازرسی جلوگیری شود، صادق رئیسیکیا معتقد است شاید اهداف دیگری وجود داشته باشد که اتفاقاً در راستای حرفهایسازی فوتبال است. او میگوید: «منطقیترین احتمال این است که فدراسیون میخواهد به سمت حرفهایتر شدن لیگ حرکت کند. در هر حال سالها پیش مؤسسهای به نام لیگ برتر تأسیس و ثبت شرکتها شده که فکر میکنم عزیزالله محمدی، مهدی تاج، علی کفاشیان، مهدی محمدنبی و علی کاظمی اعضای مؤسس آن بودند. حالا ممکن است مثلا بر سر مسائل مالیاتی مشکلاتی به وجود آمده و تسویه حساب انجام نشده باشد. با این حال، اگر چنین موردی هست راه درستتر این است که فدراسیون مشکل را با مؤسسه ثبت شده حل کند، نه اینکه دو نهاد با یک شرح وظایف داشته باشیم. اصلاً شاید ثبت شرکتها چنین چیزی را نپذیرد. فرض کنیم دو مؤسسه وجود داشته باشد، بازهم طبیعتاً ذیل فدراسیون فوتبال است و تراکنشها، درآمدها و صورتهای مالی قابل بررسی است.»