«فرانک فن هیپل» مقام اسبق کاخ سفید معتقد است: آخرین گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی میگوید ایران همچنان به آژانس اجازه میدهد تا تمام پادمانهای مشمول توافق ایران با آژانس را ادامه دهد.
به گزارش سرویس بین الملل تابناک، تیم انتقالی ترامپ به وال استریت ژورنال گفتهاند که احتمال حمله به سایتهای هستهای با جدیت بیشتری در حال بررسی است. زمانی که اسرائیل بعد از «وعده صادق ۲» عنوان کرد ممکن است تاسیسات هستهای یا نفتی ایران را هدف قرار دهد، ترامپ از این موضوع دفاع کرد و رویکرد بایدن در خصوص نهی اسرائیل در این زمینه را مورد نقد قرار داد.
منابعی در تیم انتقال گفتند که تضعیف موقعیت منطقهای تهران و افشاگریهای اخیر در خصوص افزایش چشمگیر میزان اورانیوم غنیشده در اختیار ایران، منجر به پیشبرد این مذاکرات محرمانه داخلی شد. با این حال، آنها خاطرنشان کردند که کار روی این موضوع در مراحل اولیه است.
دو منبع آگاه گفتند که ترامپ در گفتوگوهای اخیر خود با بنیامین نتانیاهو، گفت که نگران احتمال هستهای شدن ایران در دوران تصدی خود است و نشان داد که در حال بررسی ابتکارات برای جلوگیری از این امر است. با این حال، ترامپ میخواهد از جنگ دیگری، بهویژه جنگی که شامل ارتش آمریکا میشود، اجتناب کند و حمله به سایتهای هستهای ایران میتواند ایالات متحده و ایران را به مسیر برخورد سوق دهد.
دو گزینه کلیدی در گفتوگوهای تیم مطرح شد که برخی از آنها با ترامپ مشورت شد. یکی از آنها افزایش فشار از طریق اعزام نیروها، هواپیماهای جنگی و ناوهای آمریکایی به خاورمیانه است.
ایالات متحده همچنین میتواند تسلیحات پیشرفته از جمله بمبهای سنگر شکن را به اسرائیل بفرستد تا قدرت آتش تهاجمی خود را برای امکان حمله به سایتهای هستهای افزایش دهد.
تهدید به نیروی نظامی، به ویژه زمانی که با تحریمهای شدید همراه شود، ممکن است ایران را متقاعد کند که چاره دیگری جز انتخاب راه حل دیپلماتیک ندارد.
گزینه دیگر استفاده از تهدید واقعی از آن نیروی نظامی برای وادار کردن ایران به تغییر مسیر است. این راهبردی است که ترامپ در اولین دوره ریاست جمهوری خود علیه کره شمالی به کار برد. هنوز مشخص نیست ترامپ چه راهی را انتخاب خواهد کرد.
مشاوران ترامپ که از گزینههای نظامی علیه ایران حمایت میکنند، گفتهاند که ایده اصلی حمایت از حملات اسرائیل به سایتهایی مانند نطنز، فردو و اصفهان است و یا احتمال مشارکت ایالات متحده در عملیات مشترک.
منابع صهیونیست گفتند که ابهامات بسیار زیادی در مورد احتمال موفقیت اسرائیل در حمله به سایتهای هستهای که برخی از آنها در اعماق زمین هستند وجود دارد. اما انهدام سامانه پدافند هوایی سوریه آسمان را به روی خلبانان نیروی هوایی در میدان شمالی باز میکند.
مقامات تیم ترامپ گفتند که قصد دارند تحریمها را افزایش دهند، از جمله ممنوعیت خرید نفت آمریکا از کشورهایی که از ایران نفت میخرند. اما به گفته یکی از اعضای تیم انتقال، باید یک انتقال برای افزایش فشار اقتصادی انجام شود، زیرا ایران برای کشتن رئیس جمهور ترامپ کار میکند. دولت جدید مطمئن است که با نیابتهای ایران، از جمله حوثیها، نمیتوان با آنها برخورد کرد مگر اینکه علیه خود تهران عمل کنند و از اصطلاحات نتانیاهو استفاده میکند. یکی از مسئولان تیم انتقالی گفت: آنها سر اختاپوسند.
پروفسور «فرانک فن هیپل» مدیر اسبق اداره علم و تکنولوژی کاخ سفید و استاد دانشگاه پرینستون در گفتوگو با خبرنگار تابناک در خصوص ادعای حمله به تاسیسات هستهای ایران گفت: در داخل تیم ترامپ، دیدگاههای زیادی وجود دارد که از حمله به تاسیسات هستهای ایران دفاع میکنند.
وی افزود: برخی از آنها طرفدار این هستند که آمریکا در حمله اسرائیل به تاسیسات هستهای ایران مشارکت کند. در واقع معتقد هستند خود آمریکا مستقیم وارد این حمله نشود و از حمله اسرائیل به تاسیسات هستهای ایران حمایت کند.
استاد دانشگاه پرینستون آمریکا در ادامه یادآور شد:، اما برخی نیز معتقد هستند که چنین اقدامی اشتباه است. امیدوارم برخی چنین دیدگاهی را داشته باشند.
وی در خصوص تهدیدات تروئیکای اروپا به فعال کردن «مکانیسم ماشه» علیه برنامه هستهای ایران نیز گفت: محتمل و ممکن است که تروئیکای اروپایی «مکانیسم ماشه» را فعال کند. آنها از حمایتهای ایران از روسیه در جنگ اوکراین بسیار ناخرسند و ناخوشنود هستند.
مدیر اسبق اداره علم و تکنولوژی کاخ سفید یادآور شد: آخرین گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی میگوید ایران همچنان به آژانس اجازه میدهد تا تمام پادمانهای مشمول توافق ایران با آژانس را ادامه دهد.
وی افزود: من شک دارم که گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره افزایش مداوم ذخایر اورانیوم ۶۰ درصدی ایران خرسند کننده باشد. اگرچه این اورانیوم «در حد سلاح» (weapon-grade) نیست، اما این اورانیوم قابل استفاده برای سلاح (weapon-useable) است.
مدیر اسبق اداره علم و تکنولوژی کاخ سفید در پایان گفت: امیدوارم در داخل و خارج از ایران «سرهای سردتر» پیروز شود و دیدگاههای متعادل و منطقی بتوانند بر دیدگاههای افراطی غالب و پیروز شوند.