تابناک گزارش می دهد

سه راهکار فوری برای حل ناترازی گاز/همه مقصر بودند

در حالی که این روزها چالش ناترازی گاز و برق بین وزرا و حتی جناح های سیاسی پاسکاری می شود، متخصصان راهکارهایی را برای حل فوری این مقوله ارائه داده اند.
کد خبر: ۱۲۸۰۳۰۰
|
۰۹ دی ۱۴۰۳ - ۰۵:۰۰ 29 December 2024
|
4237 بازدید
|

 

سه راهکار فوری برای حل ناترازی گاز/همه مقصر بودند

هفته گذشته وزرای نفت و نیرو پیرامون توضیح و واکاوی تشدید شرایط ناترازی انرژی مهمان بهارستانی‌ها بودند.

به گزارش سرویس اقتصادی تابناک، جلیل مختار، سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی ۵ دی ماه درباره جزئیات این نشست گفته بود که در این جلسه وضع تأمین سوخت بخش‌های مختلف کشور، مخازن سوخت نیروگاه‌ها و خاموشی‌های اخیر مورد بررسی قرار گرفت.

این مقام مسئول در بخش دیگری از اظهارات خود یکی از مشکلات اصلی محدودیت برقی و گاز کنونی کشور را اجرا نشدن مصوبه شورای عالی امنیت ملی مبنی بر مصرف مازوت به‌عنوان سوخت جایگزین گاز در تابستان توسط نیروگاه‌های کشور اعلام کرد!

به گفته مختار، در واقع نیروگاه‌ها باید مازوت را نسبت به سال قبل چهار برابر مصرف می‌کردند، اما دو برابر مصرف شده است، به همین دلیل نفت‌گاز (گازوئیل) بیشتری سوزانده‌اند، در حالی که باید نفت‌گاز را برای زمستان ذخیره می‌کردند.

البته وزیر نفت به تازگی خبر از افزایش تولید نفت گاز به میزان ۱۰ تا ۱۲ میلیون لیتر در روز داده است که به نظر می‌رسد این سوخت در اختیار نیروگاه‌ها جهت مصرف جایگزین گاز قرار گیرد. 

تولید گاز ایران چقدر است؟/از آقای زنگنه چه خبر ...

در همین حال سعید توکلی، معاون گازی وزیر نفت رقم تولید گاز غنی در کل کشور را ۸۶۲ میلیون مترمکعب در روز اعلام کرد.

باوجود اینکه نقد جدی به عملکرد و ضعف شدید مدیریت سبد سوختی کشور در بخش سوخت مایع و گاز (برای بخش نیروگاهی، خانگی، صنعتی، ذخیره و ...) وارد است و قطعا هیچ متخصصی منکر آن نیست، اما بد نیست جای پاسکاری بین یک دولت سه ساله و دولت کنونی، کمی به عقب‌تر باز گردیم، به دورانی که به گفته کارشناسان باید دوره کلید زدن اقداماتی برای افزایش ظرفیت تولید قرار می‌گرفت.

هر چند در دوره ۸ ساله صدارت شیخ الوزرا در پارس جنوبی که البته پیشرفتی بالغ بر ۷۰ درصد داشت به جز فاز ۱۱، تکمیل شد، اما همان زمان کارشناسان با پیش بینی افت فشار این میدان گاز مکرر و موکد به ساخت سکو‌های تقویت فشار تذکر دادند.

از سویی دیگر در همان دوران به توسعه سایر میادین گازی داخل کشور و افزایش ظرفیت تولید چاه‌های غیرمشترک تاکید شد. همین تذکرات پیرامون افزایش ظرفیت تولید بنزین در کشور نیز وجود داشت که متاسفانه گوش شنوایی برای آن وجود نداشت. این روند در دولت سیزدهم نیز ادامه داشت.

سهم وزارت نیرو در ناترازی انرژی کم نیست

نکات یاد شده تنها سهم نقص عملکردی و تصمیم گیری حوزه صنعت نفت است، در حالی که اوضاع در صنعت برق نیز به هیچ عنوان مساعد نیست و اصلی‌ترین انتقاد به راندمان پایین نیروگاه‌ها و همچنین هدررفت شبکه انتقال و توزیع و البته احداث نکردن یک واحد جدید، عدم جذب سرمایه گذار و ... باز می‌گردد.

حال که درد به ریشه دندان ناترازی‌های انرژی رسیده، داد مسئولین و نمایندگان مجلس بلند شده و بجای چاره اندیشی به فکر پاسکاری‌های سیاسی هستند. 

هر چند ایجاد معضل کنونی یک شبه رخ نداده و طیف گسترده‌ای از مقامات ذی ربط در ایجاد و تداوم آن مسئول هستند، اما حقیقت این است که قطعا متضرر نهایی مردم و منافع ملی است؛ بی شک برای حل هر چالشی راهبرد‌ها کوتاه مدت، میان مدت و بلندمدت وجود دارد که بدنه کارشناسی به دقت آن را مورد واکاوی قرار داده است و انتظار می‌رود وزارت نفت و نیرو با در نظر گرفتن حیاتی بودن مسئله، در کمترین زمان ممکن به بررسی و اجرا بپردازند.

پای حرف متخصصان/پله نخست: فشارافزایی

برای مدیریت ناترازی گاز اقدامات متفاوتی باید در دستور کار قرار گیرد، اما به گفته متخصصان می‌توان سه اقدام را به قید فوریت در برنامه قرار داد. در همین راستا می‌توان سه راهکار فوری برای مدیریت چالش ناترازی گاز را مورد واکاوی قرار داد.

نخستین و مهم‌ترین راهکار مربوط به اجرای طرح فشار افزایی در میدان گازی پارس جنوبی است. طبق آمار موجود، حدود ۷۰ درصد از سبد گازی کشور از محل این ابر میدان گازی تامین می‌شود. 

طبق آخرین اطلاعات پیرامون این طرح، اسفند سال گذشته قرارداد اجرایی میان شرکت ملی نفت ایران و چهار پیمانکار داخلی به ارزش ۲۰ میلیارد دلار منعقد شد. در همین راستا ۲۹ مهر ماه ۱۴۰۳ تفاهمنامه‌ای میان ایزوایکو و اویک با هدف ساخت سکو‌های فشارافزایی میدان مشترک پارس جنوبی منعقد شد. 

سه راهکار فوری برای حل ناترازی گاز/همه مقصر بودند

امسال افت فشار گاز پارس جنوبی کلید می خورد

به گفته مدیرعامل اویک، از سال ۲۰۲۵ میلادی شاهد افت فشار در سکو‌های پارس جنوبی هستیم به این ترتیب با انجام این طرح هر سکو در حدود ۲ میلیون فوت مکعب گاز در روز را فشار افزایی می‌کند.

وی در بخش دیگری از اظهارات خود پیرامون این تفاهمنامه در پاسخ به این سوال که چه میزان زمان برای ساخت سکو‌ها برنامه ریزی شده است، مطرح کرده است که بیشترین زمان مربوط به سکوی کمپرسور پلتفرم است که از مهندسی تا نصب ۴۳ ماه در نظر گرفته شده است.

مدیرعامل اویک همچنین در خصوص زمان بندی ساخت هر جکت از مهندسی تا نصب توضیح داده است که برای جکت‌های ۸ پایه ۱۶ ماه و جکت‌های چهارپایه ۱۰ ماه زمان مورد نیاز است.

به عبارتی افت فشار پارس جنوبی زودتر از ساخت سکوی برای واحد‌های تقویت فشار آغاز می‌شود و این همان تذکر‌های دلسوزانه کارشناسانی است که در ایام حضور زنگنه در وزارت نفت دولت تدبیر و امید و همچنین اوجی در دولت سیزدهم مکرر، مطرح می‌شد.

جای خالی آمایش سرزمینی

طی ۴۵ سال گذشته، گازرسانی در کشور به طور غیرمنطقی و بی توجه به آمایش سرزمینی انجام شده است. به این ترتیب که در دور افتاده‌ترین روستا‌های کشور نیز علمک‌های گاز به چشم می‌خورد. هرچند گازرسانی در راستای وظایف دولت برای تامین رفاه عمومی تعریف شده است، اما مهم‌تر از آن، تامین بلند مدت منافع ملی است؛ بنابراین باید به طور متوازن زیرساخت برق و گاز را توسعه داد.

به گفته کارشناسان در هیچ کجای دنیا زیر ساخت برق و گاز برای مصارف یکسان توسعه داده نشده است. به این ترتیب اینکه ایران نخستین شبکه گازرسانی دنیا را در اختیار دارد، تاکنون نتوانسته دستاور ویژه و چشمگیری داشته باشد. 

پله دوم؛ قطع گاز مناطق گرمسیر

به جرات می‌توان گفت با قطع گاز در نیمه جنوبی کشور به ویژه استان‌های ساحلی که میانگین دمای هوای سالانه آنها در زمستان ۲۵ درجه سانتی گراد است، می‌توان به طور فوری بخش زیادی از مصرف گاز را مدیریت کرد. البته این اقدام به معنای نبود گاز نیست و می‌توان با استفاده از ال. پی. جی، سوخت مایع و ... نیاز مناطق یاد شده را تامین کرد. طبق آمار کسب شده به گفته برخی منابع ۱۶ میلیون لیتر و به گفته برخی دیگر تا ۳۰ میلیون لیتر ال پی جی را بدون استفاده می‌سوزانیم.

پله سوم؛ جمع آوری گاز فلر/ دو فاز پارس جنوبی در آتش بی تدبیری

پیشنهاد سومی که با تمرکز و اصلاح آن می‌توان به حل چالش ناترازی گاز کمک کرد، جمع آوری گاز‌های فلر است. هم اکنون که بسیاری از صنایع، نیروگاه‌ها و حتی بخش خانگی، به دلیل کمبود گاز با چالش رو به رو است، فلر‌های گاز از منطقه بی بی حکیمه تا اهواز می‌سوزند. به گفته یک منبع آگاه در منطقه اهواز حدود ۴۵ میلیون مترمکعب گاز معادل تقریبی دو فاز پارس جنوبی می‌سوزد! حتی در برخی مناطق مانند گچساران بعضا طول شعله‌های گاز به حدود ۳۰ متر می‌رسد. 

به گفته وی علت اینکه این گاز‌ها جداسازی نشده و به اجبار می‌سوزد، نقص کمپرسور‌های تزریق گاز است.

به گزارش تابناک، هرچند حل چالش ناترازی گاز مقوله‌ای بسیار گسترده است که مقصران زیادی دارد، اما راهکار‌های یاد شده می‌توانند در کوتاه مدت با ایجاد زمان، مدیریت این چالش را سهل‌تر کند.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
برچسب ها
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۹
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۲۹
ناشناس
|
Canada
|
۰۵:۱۱ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۹
راه حل های الکی

باید دانست تا مدیریت تقاضا از چاه تا چرخ انجام نشوذ و فقط بر افزایش تولید تاکید شود همین آش است و همین کاسه
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۵۸ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۹
گاز صادراتی به عراق را قطع کنید
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۲۸ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۹
پولی که باید صرف توسعه می شد کجا هزینه شد؟
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۹:۲۹ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۹
دقیقا مشکل همین هست.راه حل هست منتهی اجرای راه حل یک پای اون منابع مالی هست.
شهباز
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۳۲ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۹
جالبه عمده گاز کشور از همون مناطق جنوبی میاد بعد راه کار شما قطع گاز جنوب هست
سرمایه جنوب به مراتب از سرمای بقیه مناطق کشور سوزناک تر هست
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۴۳ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۹
کسی که این راهکار ها را ارائه داده با وزارت نفت آشنایی ندارد
فشار افزایی در میدان گازی به اون سادگی که فکر میکنه نیست هزینه بالایی دارد و اگر ایران اون پول را داشت صرف توسعه بقیه میدانها میکرد
قطع گاز جنوب کشور غیر ممکنه چون گاز مایع به میزان لازم نداریم و از طرفی وسایل مردم با گاز شهری کار میکنه نه گاز مایع
پروزه جمع اوری گاز فلر از دهه 70 شروع شده و هنوز تمام نشده اونم دلایل فنی و مالی داره میخواین فوری انجامش بدین
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۰۲ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۹
ابتدا باید مسئولان و مدیران مقصر این وضعیت بازخواست و پاسخگو شوند و حتی محاکمه شوند تا مردم هم عدالت را ببینند و همکاری کنند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۲۰ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۹
این مشکلات نتیجه یک دهه بی توجهی به همه چیز است . بارهای بار هشدار همچین مسئله ای رو‌دادن ولی هیچ‌توجهی نمیشود .حال هم باید تماشا کرد خاموش شدن یکی پس از دیگری را....
جعفرقلی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۲۱ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۹
قطع گاز جنوب! عجب راه حلی!
نویسنده می داند وزن یک سیلندر ال پی جی چند کیلو گرم است؟ یه زوج مسن چطور می تواند چنین وزنی را جا به جا کند؟ انهم به فرض تامین بدون دغدعه و سریع!
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۱۱ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۹
مردم جنوب ایران مگه چقدر گاز مصرف می کنند .عمئه گاز ایران تو فصل سرد سال تو نیمه شمالی مصرف میشه .تو تمام مناطق روستایی وییلاقی تهران والبرز ومازندران گاز کشی کردن وتو همون روستاها کلی ویلای لوکس ساختن که بابت گرم کردن استخرهاشون گاز مصرف می کنند .
ناشناس
|
Denmark
|
۰۹:۲۱ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۹
از دیدگاه مسوولین دولت
همه مردم مقصر بودن و هستن و خواهند بود
تک تک افراد جامعه ( نه مسوولین ) مقصر هستن
مردم بد مصرف هستند و مقصر
.....
ناشناس
|
Austria
|
۰۹:۲۲ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۹
تلویزیون داشت یک مستند نشان میداد که انگلیس چقدر مردم گاز کمی مصرف می کنند، حواسش نبود یک لحظه قبض برق یک خانه معمولی را نمایش داد. مصرف برق آن منزل مسکونی با اندازه متوسط برابر با 2450 کیلووات شده بود. حالا اینجا الگوی مصرف برق را 200 کیلووات تعیین کردند، در حالی که مجموع مصرف پمپ آب واحدهای آپارتمانی طبقات بالاتر و مصرف یخچال فریزر به تنهایی می تواند به این مقدار برسد. طوری مردم را مقصر نشان می دهند که انگار مردم دنیا از خودشون گرما تولید می کنند. یک منزل باید با مقدار مشخصی انرژی گرم بشود، حالا یا با انرژی پاک مثل برق یا منابع انرژی دیگر مانند گاز و ذغال سنگ و هیزم و ....
پاسخ ها
ناشناس
| Romania |
۰۹:۴۸ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۹
اتفاقا مصرف برق ایران سرانه بسیار پایینی در کشورهای منطقه دارد اما بی کفایتی و فساد خودشان را می خواهند به گردن مردم بیاندازند نامش را هم گذاشته اند ناترازی شما فقط بعداز ظهر بروید یکی از مسجدهای محلتان را ببینید چند نورافکن و لامپ روشن کرده اند به اندازه یک محله برق مصرف می کنند
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۰۱ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۹
گرمایش منازل و پخت و پز در اروپا (انگلیس) از طریق برق انجام میشود، در حالی که در ایران برای گرمایش و پخت و پز از گاز اسفتاده میشه، پس مصرف برق باید در اروپا (انگلیس) بالاتر باشد.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۳۵ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۹
از این نوشته چنین بر می آید که نویسنده مطلب ، در دهه هفتاد از کشور مهاجرت کرده و چند روز پیش به ایران آمده است
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # الجولانی # فیلترینگ
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
سرمربی بعدی تیم پرسپولیس چه کسی باشد؟