به گزارش تابناک به نقل از مهر به نلق از گیزموچاینا، این شرکت با همکاری مرکز شناخت، مغز و زبان باسک یک مدل هوش مصنوعی با قابلیت بازسازی جملات از فعالیتهای مغزی با دقت ۸۰ درصد ابداع کرده است.
برخلاف رابطهای مغز-رایانه موجود که اغلب نیازمند کاشت تهاجمی ایمپلنتها هستند، متا از روشهای «مغناطیس نگاری مغزی» (MEG) و الکتروآنسفالوگرافی (EEG) استفاده میکند.
این روشها فعالیت مغز را بدون جراحی میسنجند. مدل هوش مصنوعی مذکور براساس سوابق دادههای مغزی ۳۵ داوطلب هنگام تایپ کردن جملات، آموزش دید. متا مدعی شده مدل هوش مصنوعی مذکور هنگام آزمایش روی جملات جدید توانسته با استفاده از دادههای MEG، با دقت ۸۰ درصد کاراکترهای تایپ شده را پیش بینی کند. به این ترتیب روش مذکور به اندازه رمزگشایی مبتنی بر EEG موثر بود.
فرایند نوین همچنان محدودیتهایی دارد. MEG نیازمند یک اتاق با حفاظت مغناطیسی است و برای خوانش دقیق شرکت کنندگان باید در مکان خود ثابت بمانند. البته این فناوری روی افراد سالم آزمایش شده، اما تاثیرگذاری آن روی افراد دچار جراحتهای مغزی مشخص نیست.
هوش مصنوعی متا علاوه بر رمزگشایی افکار به شکل متن به محققان کمک میکند تا شیوه تبدیل ایده به زبان را در مغز درک کنند. این مدل سوابق MEG را تحلیل و فعالیت مغز را در سطح میلیونم ثانیه ردیابی میکند. روند مذکور نشان میدهد مغز چگونه افکار انتزاعی را به کلمات، سیلابها و حتی حرکات هر انگشت هنگام تایپ کردن تبدیل میکند.
یکی از یافتههای کلیدی آن است که مغز از «کد عصبی دینامیک»، مکانیسمی که مراحل مختلف تشکیل زبان را به شکل زنجیره در میآورد و همزمان اطلاعات پیشین را در دسترس نگه میدارد، استفاده میکند. چنین روندی توضیح میدهد چگونه افراد هنگام تایپ کردن یا صحبت کردن ساختار جملات را میسازند.
تیم تحقیقاتی متا تایید میکند هوش مصنوعی در آینده به توسعه رابطهای مغز و تراشه غیر تهاجمی برای افرادی منجر میشود که نمیتوانند به طور زبانی ارتباط برقرار کنند. اما در حال حاضر این فناوری برای استفاده در دنیای واقعی آماده نیست. زیرا دقت رمزگشایی مدل هوش مصنوعی باید ارتقا یابد و محدودیتهای سخت افزاری MEG نیز باید برای محیطهای خارج از آزمایشگاه برطرف شوند.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.