سرویس اقتصادی ـ طرح هدفمند شدن یارانه ها با واریز اولیه سهم مردم از حذف یارانه ها به شهروندان چند استان، وارد فاز جدیدی شده و به عبارتی، کلید اجرایی شدن این طرح زده شد؛ اما آنچه در این میان به دغدغه ای جدی تبدیل گشته، نوع اطلاع رسانی دولت و همچنین مواجهه آن با پرسش هایی است که برای مردم پدید می آید.
به گزارش «تابناک»، طرح «هدفمند شدن یارانه ها» که بر ضرورت اجرای آن نوعی اجماع ملی ایجاد شده است، این روزها وارد فاز جدیدی شده و نشانه هایی از تصمیم دولت برای اجرای نهایی آن به چشم می خورد؛ اما در این میان، عملکرد دولت در اطلاع رسانی و روشن شدن ابعاد گوناگون این طرح از سوی متولیانش با اشکالاتی جدی روبه روست که اگر به آن توجهی نشود، خود می تواند عاملی برای اخلال در اجرای این طرح باشد.
سخنان چند روز پیش آقای دکتر «احمدی نژاد» که از شبکه یک سیما و با محوریت بحث هدفمند شدن یارانه ها پخش شد، این پرسش را به طور جدی مطرح ساخت که چرا رئیس دولت و دیگر دولتمردان از سختی ها و تنگناهای احتمالی این طرح برای مردم سخن نمی گویند؟ یعنی تحلیل محتوای سخنان دکتر «احمدی نژاد»، حکایت از آن داشت که این طرح کمترین سختی ها را در پی خواهد داشت، شکاف طبقاتی کاهش خواهد یافت و حتی در مدت اجرای این طرح، مردم امکان سرمایه گذاری از محل پرداخت سهم حاصل از واقعی شدن یارانه ها را پیدا خواهند کرد.
بر پایه این گزارش، متأسفانه در ماه های گذشته به دو دلیل عمده یعنی:
نخست؛ شفاف نبودن زمان دقیق اجرای این طرح و همچنین بی اطلاعی از مکانیسم جامع دولت در اجرای این طرح
و دوم، ایجاد فضایی که در آن نقد شیوه های دولت در فرایند اجرایی کردن این طرح به ضدیت با آن و همچنین تخریب دولت تعبیر می شد،
در این باره باید گفت که این موضوع، کمتر به چالش کشیده شد و رسانه ها و صاحبنظران اقتصادی نیز همانند عامه مردم تنها به انتظار برای شروع شدن آن بسنده کرده اند.
البته این سکوت و بی اطلاعی، شاید به ظاهر کار دولت را راحت تر کرده باشد، ولی به یقین، آثار مثبتی بر بهتر اجرا شدن طرح یاد شده نخواهد داشت.
بررسی نوع اطلاع رسانی دولت و اظهارات متولیان اجرای این طرح، نشان می دهد که کمترین سخنی از دشواری ها و مشقات اجرای این طرح برای مردم به میان آورده نمی شود و تنها تأکید بر این است که اگر مردم الگوهای مصرف خود را اصلاح کنند، اجرای این طرح هیچ مشکلی برای آنان در پی نخواهد داشت، ولی آیا این همه حقیقت اجرای این طرح بزرگ اقتصادی و کم نظیر در تاریخ کشور است؟
بررسی میدانی بازار خرید و فروش کالا و خدمات نشان می دهد که در ماه های اخیر، شاهد افزایش تدریجی و البته زنجیره ای کالا و خدمات در جامعه بوده ایم؛ موضوعی که مردم بار آن را بر دوش خود احساس می کنند، ولی دولت با استناد به آمارهای خود، آن را تکذیب و در بهترین حالت، وعده به مجازات متخلفین می دهد که البته این مجازات، پول رفته را به جیب مردم بازنمی گرداند.
آنچه امروز بین مردم مطرح است، این که افزایش قیمت ها اثر روانی اجرایی شدن طرح هدفمند شدن یارانه هاست؛ موضوعی که دولت آن را نمی پذیرد، ولی درست و یا نادرست موضوعی است که در میان مردن به باور تبدیل شده است. این افزایش ها به واقع زاییده اثرات روانی حاصل از اجرای طرح عظیم هدفمند شدن یارانه هاست و البته قابل درک است؛ اما آیا پنهان کردن آن از سوی دولت، کمکی به اصلاح باورهای مردم و همچنین همدلی و همراهی بیشتر آنها با دولت خواهد کرد؟
این گزارش می افزاید: واقعیت امر این است که اگر دولت خود هم باور دارد که این طرح، نوعی «جراحی بزرگ اقتصادی» است، این را هم باید معترف باشد که چنین «جراحی بزرگی» دردها و عوارض خود را هم خواهد داشت، پس چه بهتر که دولت، صادقانه و با تجزیه و تحلیل دقیق آثار ناشی از اجرای این طرح، میزان و نقاط فشار اقتصادی ناشی از آن را به آگاهی مردم برساند تا بتوانند برای گذر از سختی های ماه ها و یا حتی سال های آغازین اجرای کامل این طرح، چاره ای بیندیشند.
البته بعضا دیده شده که دولتمردان به طور کلی از فشار احتمالی این طرح بر مردم سخن گفته اند؛ اما متأسفانه، تنها به کلی گویی بسنده کرده و آن را ناچیز شمارده اند، ولی عموم صاحب نظران و کسانی که خود روزی تجربه و سابقه حضور در دولت های پیشین را داشته اند، همگی از تورم بالای ناشی از اجرای این طرح و شوک قیمتی در بازار کالا و خدمات سخن به میان آورده اند؛ موضوعی که آقای «احمدی نژاد» در گفت وگوی هفته پیش خود آن را مردود و ناشی از ناآگاهی ایشان دانستند.
آنچه در پایان باید گفت، اگر دولت در امر اطلاع رسانی واقع بینانه و دقیق با مردم روبه رو نشود، با وارد آمدن نخستین فشارهای ناشی از اجرای این طرح، شاهد دامن زدن به بی اعتمادی مردم نسبت به این طرح بزرگ و اختلال در روند تداوم اجرای آن خواهیم بود.